Hurá na Jih 79: Pavel Marcel – Nenápadná osobnost domácího rocku

Hurá na Jih 79: Pavel Marcel – Nenápadná osobnost domácího rocku

Před mikrofon Rádia Dixie usedl Pavel Marcel, kytarista Pumpy, Skinny Molly, Framus Five a dalších kapel. A ještě předtím vás Dališ pozve na festival Stetson & Bourbon do Otrokovic.


Dolů

Ve druhé polovině října proběhne v Otrokovicích festival, kde se už po 14 sejdou milovníci blues, bluesrocku a jižanského rocku. Festival Stetson & Bourbon otvírá svou náruč.  Téměř po roce máme v Hurá na Jih rozhovor s hostem. Dnes to bude Pavel Marcel, kytarista Pumpy, Skinny Molly, Framus Five a dalších kapel. 

Poslouchejte: Hurá na Jih 79 – Pavel Marcel 

Dališova Drbárna

Bylo by hodně špatně, kdybychom na tomto místě ignorovali událost, která proběhne 23.10.2021 v Otrokovicích. Pepa Huslík, bývalý hudební redaktor ostravského rozhlasu a později hudební dramaturg otrokovického kulturního stánku Beseda je už sice nějaký ten rok v důchodu, ale letos už po čtrnácté připravil program festivalu, který nese název Stetson & Bourbon. S tou přípravou to letos bylo trochu jednodušší. Loňský ročník festivalu byl z důvodu covidu zrušený a tak se Pepa Huslík s kapelami domluvil na setkání o rok později.

Hlavní hvězdou letošního festivalu by měla být kapela Gary Moore Tribute Band, v jejímž čele stojí kytarista Jack Moore, syn předčasně zesnulého kytarového velikána Gary Moora. Pořadatel uvádí, že se jedná o britskou skupinu, ale při bližším zkoumání jsem zjistil, že jediným Britem je samotný Jack Moore. Ostatní muzikanti jsou Poláci, údajně ale žijící ve Velké Británii. Dobrá tedy. Kvalita polské bluesové scény je dostatečně známá a tak věřím, že to bude vystoupení, na které budeme rádi vzpomínat. 

O kvalitách Jacka Moora jako kytaristy něco naznačuje i toto video, kde hraje Jack Moore ve dvojici s druhým kytaristou krásnou instrumentální záležitost.

Dalšími vystupujícími v Otrokovicích budou převážně „regionální“ muzikanti. Kytarista a zpěvák Filip Vítů ze Zlína, který kromě vystoupení na hlavním pódiu bude posluchačům zpříjemňovat svou hudbou i přestávky ve Stetson baru. Kapela havířovského kytaristy Petra Kubíčka PBK Blues Band se představí v ojedinělém česko - polském projektu „Tribute to Nalepa“ věnovaném předčasně zesnulé legendě polského blues Tadeuiszi Nalepovi.

PBK Blues Band

Nakonec jsem si nechal své hlavní favority této hudební přehlídky. O kapele Livin´ Free jsme si v našem pořadu už v minulosti říkali. Je to „třígenerační“ projekt klávesisty a zpěváka Honzy Holečka (50), který ke spolupráci pozval jednoho z našich nejlepších baskytaristů Vladimíra „Gumu“ Kulhánka (70) a dva „třicátníky“ a velmi talentované muzikanty z kapely The Bladderstones Tomáše Frolíka (g) a Michaela Noska (dr). Kapela vydala už i jedno CD a hraje skvělý bluesově rockový crossover. Ucho jižanského rockera si samozřejmě přijde taky na své…

Že jediným zdrojem financování nejposlouchanějšího českýho nezávislýho internetovýho rádia i celýho webmagazínu RadioDixie.cz je zisk z našeho vidláckýho eshopu DixieGear.cz, to asi víte. Takže jestli se vám líbí, co a jak děláme, a chtěli byste nás podpořit, určitě si tam něco vyberete. Zatím ještě držíme „předinflační“ ceny, ale dlouho už to trvat nebude… Díky!

Poslouchejte: Hurá na Jih 79 – Pavel Marcel

Pavel Marcel – Nenápadná osobnost domácího rocku

Pavel Marcel je výborný kytarista a mnoho našich posluchačů ho bude znát převážně z doby jeho členství v kapele Pumpa. Pavel je ale i výborný studiový hráč a ve svém domácím studiu vytvořil velké množství filmových ale i reklamních hudebních šotů. Možná se už o něm méně ví, že se po odchodu od Pumpy stal „externím“ členem americké kapely Skinny Molly a v posledním roce se stal řádným členem kapely Framus Five Michala Prokopa. Jako koníčka  a jakýsi „vedlejšák pro radost“ pak Pavla můžete vidět v kapele The Allman Company a spolu s kapelníkem téhle party Honzou Holečkem pak vytvořili společné poloakustické duo. 

Pavel Marcel a Honza Holeček

Protože ale tahle dvojice právě maká na svém prvním albu a nějaký použitelný kousek k poslechu zatím není k dispozici, dohodli jsme se, že tuto linii protentokrát nebudeme zmiňovat a vrátíme se k ní, až to bude aktuální… 

Takže pojďme k tomu, jak se Pavel dostal k jižanskému rocku. Sám původně metalový kytarista vystudoval v Praze Hostivaři střední školu zaměřenou na elektroakustiku a zvukovou techniku, a protože znal v Hostivaři skvělé studio Zdeňka Šikýře (ano, toho Zdeňka Šikýře, který hrával třetí kytaru u české jižanské legendy General Lee), slovo dalo slovo a začal ke Zdeňkovi chodit a pomáhat mu. Nejenže začal u Zdeňka poslouchat jinou muziku, než doposud znal, ale v roce 1999 byl u toho, když v Hostivaři nahrávala Pumpa své album Tak tradá.

V roce 2001 kapelník Pumpy Michal Němeček „hodil Pavlovi lano“ a na dlouhých 17 let v něm získal skvělého parťáka a výborného kytaristu. Vedle Michala je právě Pavel druhým služebně nejstarším kytaristou Pumpy. Nikdo jiný tam tak dlouho nevydržel. Pumpa byla pro Pavla skutečně osudová štace. Díky pozici, jakou si Michal Němeček s Pumpou na naší domácí hudební scéně vydobyl, byla tahle kapela pravidelně zvána jako předskokani skvělých amerických southern rockových kapel, které u nás občas hrály. Ať už to byli Molly Hatchet, Blackfoot anebo Skinny Molly, Pumpa tam nikdy nemohla chybět. Právě tam a tehdy vznikly základy pozdější Pavlovy úzké spolupráce s Mike Estesem a jeho kapelou Skinny Molly. Na svědomí to má ale Dave Hlubek, kytarista Molly Hatchet a jak to bylo, vám v našem pořadu poví Pavel Marcel sám.

Pavel Marcel, Dave Hlubek a Michal Němeček

Dave Hlubek byl nejen kytaristou a kapelníkem Molly Hatchet, ale po odchodu z této kapely hrával i v Southern  Allstars Bandu a s Mikem Estesem zakládali Skinny Molly. Přes Davea se o Pavlovi a jeho šikovnosti dozvěděl Mike a když pak po čase přijel do Prahy, brzy se stali dobrými přáteli. V roce 2015 při tehdejší šňůře Skinny Molly po Evropě, v době, kdy měl nějaké zdravotní problémy druhý kytarista kapely Jay Johnson, první část turné se Skinny Molly odehrál kytarista francouzských Natchez Manu Aeschbach a na druhou půlku turné Mike Estes doslova ukecal Pavla Marcela. Naučit se za tři dny celý repertoár, to byla docela fuška…

Skinny Molly a Manu Aeschbach

Skinny Molly a Pavel Marcel

Když v roce 2018 hráli Skinny Molly na festivalu Stetson & Bourbon v Otrokovicích, natočil jsem tam tehdy rozhovor s Mikem Estesem, který jste mohli slyšet v 50.dílu našeho pořadu Hurá na jih. Protože moje angličtina je dost prasácká, využil jsem laskavosti Pavla Marcela a celý rozhovor mi tlumočil. Pepa Kulatý to dokonce točil na video a krátkou ukázku si můžeme zopakovat zde:

Sám autor pořadu s Mike Estesem a Pavlem Marcelem

Odchod Pavla Marcela z Pumpy v roce 2018 byl pro mě velkým překvapením, ale Pavel nám vysvětlí, proč se k tomuto kroku rozhodl. Bez práce a hudebních aktivit ale Pavel rozhodně nezůstal. Kromě hraní se Skinny Molly na evropských pódiích měl dost času na další menší spolupráce s jednou partou na Slovensku, doma s již zmíněnými The Allman Company a v duu s Honzou Holečkem a také byl využíván jako studiový muzikant při natáčení alb jiných kapel. 

Když v roce 2020 začal nové album natáčet Michal Prokop se svou kapelou Framus Five, Pavel Marcel nechyběl se svou kytarou ve studiu a dělal kytarový support hlavnímu kytaristovi Framusu Luboši Andrštovi. Po dost zásadních zdravotních komplikacích Luboše Andršta, které mu znemožnily pokračovat v nahrávání, převzal jeho roli ve studiu a posléze už i jako řádný člen Framus Five právě Pavel Marcel. Tento hudební vrchol hodnotí Pavel jako umělecky to nejvyšší, čeho doposud dosáhl.  

Pavel Marcel s Michalem Prokopem ve Framus Five

A než se s vámi pro dnešek rozloučím, chtěl bych ještě připomenout Pavlovu studiovou práci. Když jsme letos připravovali kolínský festival Southern Rock & Blues, mimořádně věnovaný v rámci oslavy 10.výročí tohoto festivalu jižanskému rocku, napadlo kamaráda Kamila Obluka, jak akci propagovat a napadlo ho použití „znělky a reklamního jinglu“. A kdo jiný se nám o to postaral, než Pavel Marcel. Jako inspirace mu posloužil starý Kmochův šlágr Kolíne, Kolíne a pak už to bylo jen na Pavlovi, jak si s předlohou poradí. Zatímco v audiovizi našeho pořadu uslyšíte jen střední délkovou verzi jinglu, tady si můžeme dovolit připomenout celou dlouhou verzi, kterou jsme použili v propagačním videu. Kdo jiný to mohl celé video namluvit, než letošní moderátor festivalu a principál Rádia Dixie Martin Márty Pešek.


A to je pro dnešek vše. V některém z příštích pořadů Hurá na Jih přineseme ukázku z tvorby dua Pavel Marcel / Honza Holeček a já zůstávám s Pavlem v kontaktu a plánujeme vystoupení Skinny Molly na festivalu v Kolíně někde od roku 2023. 

Děkuji Vám za pozornost, užijte si prázdnin a dovolených a za měsíc opět… Hurá na jih!

Poslouchejte: Hurá na Jih 79 – Pavel Marcel

Playlist:
Livin´ Free – Old Dirty Town
P.Marcel – znělka festivalu Southern Rock & Blues Kolín (cover Kolíne, Kolíne)
Pumpa – Potravní řetězec
P.Marcel – Johnny
Pumpa – Takhle budu zlej
Skinny Molly – Too Band To Be True
Skinny Molly – After You
M.Prokop a Framis Five – Nebe, aneb cesta do pekel

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

Všechny články autora

Hurá na Jih 59: Honza Holeček - český Greg Allman?

Hurá na Jih 59: Honza Holeček - český Greg Allman?

Dalibor Mierva , Vzpomínka na Petara Introviče, novinky z Maďarska i z domácí scény a rozhovor s klávesákem a zpěvákem Honzou Holečkem.

Hurá na Jih 62: Pumpa ještě stále pod tlakem

Hurá na Jih 62: Pumpa ještě stále pod tlakem

Dalibor Mierva , Velký profil české southern-rockové legendy – kapely Pumpa. A předtím pár novinek od nás i ze světa.

Superskupina Livin Free o barvách rebel flag, vztahu k blues a změnách hudebního světa

Superskupina Livin Free o barvách rebel flag, vztahu k blues a změnách hudebního světa

Ricardo Delfino , Jak to mají pánové z Livin Free s jižanskou vlajkou, jak zvládají přeskakování z kapely do kapely i na jaký setlist se můžete těšit v pátek 31.7. v teplickém KNAKu i na live streamu Dixie On The Road Vol.3.