Hurá na Jih 59: Honza Holeček - český Greg Allman?

Hurá na Jih 59: Honza Holeček - český Greg Allman?

Vzpomínka na Petara Introviče, novinky z Maďarska i z domácí scény a rozhovor s klávesákem a zpěvákem Honzou Holečkem.


Dolů


Obsahem nejnovějšího dílu southern-rockového speciálu Rádia Dixie je vzpomínka na Petara Introviče, seznámení s novinkou řezníků z Maďarska bez šťávy a informace o tom, co je nového u Pumpy. Hlavní část dnešní hodiny pak zabere rozhovor s Honzou Holečkem, velmi vytíženým klávesákem, zpěvákem a příležitostným baskytaristou. Vítejte do šesté sezóny Hurá na Jih!

Poslouchejte: Hurá na Jih 59 – Honza Holeček


Dališova Drbárna

Těsně před přípravou 59.dílu  southern rockového speciálu Hurá na jih mě překvapila smutná informace, která na mě vyskočila na facebooku a rychle se šířila všemi médii a mezi hudebními fanoušky. Na následky loňského vážného zranění, které utrpěl při pádu z kola, zemřel 9.ledna ve věku 68 let Petar Introvič. To smutné finále nebylo pro několik zasvěcených až tak překvapivé. Minulý rok v červnu, když se mu to neštěstí přihodilo, musel být uveden do umělého spánku, ze kterého se už neprobral.

Petar Introvič

Petar byl vůdčí osobností jedné z našich nejstarších bluesových kapel Bluesberry. Ta vykrystalizovala z geniálního hudebního podhoubí hanspaulské hospody u Tyšerů, všeobecné známé pod jménem Houtyš. Odtud vedle Bluesberry na českou hudební scénu vyrazil mj. i YoYo Band, Ivan Hlas, Žlutý pes a mnoho dalších individualit. Napadá mě třeba zrovna Šlupka Svěrák. Stejně jako hudbu a to především blues, miloval Petar Introvič i cyklistiku a byl jejím velkým propagátorem. Tak velkým, až se mu stala osudnou.

Allen Collins

23.1.2020 je to 30 let, co zemřel ve 38 letech Allen Collins. Geniální kytarista geniálních Lynyrd Skynyrd a autor jednoho z nejlepších kytarových sól na světě v písni Free Bird. Zemřel na akutní zápal plic po tom, co byl po autonehodě upoután na invalidní vozík. Tak si dáme jednu klasiku z dob, kdy byl svět ještě v pořádku...

Minulý měsíc jsem tady inzeroval, že maďarská kapela Asphalt Horsemen, známá hlavně svým nekompromisně ostrým a hlučným přístupem k jižanskému rocku, vydala své čtvrté album Unplugged In My Old Town a překvapivě, jak samotný název napovídá, akusticky. Před měsícem jsem ještě toto album neměl k dispozici, ale dnes už jo. 

I několikanásobný poslech nezměnil můj názor, že nejlepší jsou kluci s podporou elektriky a pořádného aparátu. No co, i ty slepé uličky je potřeba projít a na vlastní krupón se přesvědčit, že tudy cesta nevede. Snad to Istvánu Bencsikovi (bicí), Károly Lörinczovi (kytara a zpěv), Gézovi Matyasovskimu (kytara) a Balázsovi Megyesimu (bass) taky dojde a příště už to budou dávat zase „electrical“. Schválně jsem vám do samotného pořadu dal akustickou verzi písničky Seize The Day, co tomu řeknete, ale tady si to dáme totéž pěkně po našem:

27.prosince jsem vyrazil u nás v Kolíně do rockového klubu U Vodvárků na vystoupení druhé nejstarší domácí jižanské kapely Pumpa. Je neuvěřitelné, jak se daří kapelníkovi Michalovi Němečkovi držet ten svůj ansámbl stále pohromadě i přes občasné odchody důležitých osobností. Když odešel dlouholetý frontman Zdeněk Jakubec, na festivalu v Kolíně v květnu 2017 Pumpa představila mladého Miloše Maříka. Když pak odešel druhý kytarista Pavel Marcel, měl jsem trochu strach. Přeci jenom souhra dvou kytar Michala a Pavla byla pro Pumpu hodně důležitá. Přišel ale Luboš Mastilák a jede se dál. Tuhle sestavu s novým kytaristou jsem viděl poprvé až právě koncem prosince a byl jsem spokojený nadmíru spokojený.

Pumpa v Kolíně 27.12.2019

Během vystoupen Miloš Mařík proflákl informaci, že Pumpa pracuje na svém dalším albu. Zatím jsem zaznamenal na webu Pumpy jen singl Já, Gott a Čok, který jsme před časem odehráli i v našem pořadu, ale že by to bylo o jihu … to tedy ne. Takže jsem jako ukázku od Pumpy do pořadu samotného vybral jedno krásné boogie ze zatím posledního alba Masařka (2012) Dneska platím já. A tady si dáme jinou lahůdku O tom to může bejt ze stejného alba.

V minulých měsících jsem hrál písničky z nového alba nové domácí kapely Livin Free a sliboval jsem, že v lednu přinesu rozhovor s kapelníkem téhle party Honzou Holečkem. Leden je zde a rozhovor taky. 

Poslouchejte: Hurá na Jih 59 – Honza Holeček

Honza Holeček – český Greg Allman?

S Honzou Holečkem jsme se poprvé osobně potkali minulý rok v Otrokovicích na festivalu Stetson & Bourbon a to tak, že jsme i pokecali co a jak…  A to už v květnu před tím hrál v dresu Energitu na fesťáku v Kolíně. Tam jsem ale byl pracovně a na chytání lelků nebyl čas. Po Kolínu jsme se ale s Honzou našli na facebooku a od té doby se poznávali více a více. 

Honza Holeček

Vůbec poprvé jsem ale Honzu zaznamenal 31.10.2015, když jsem vyrazil do Chotěboře na koncert kapely Afterglow. Byla to hodně silná sestava. Honza Holeček klávesy a zpěv, Jindra Musil kytara, Pavel Novák bass a Jiří Zelí Zelinka bicí.

Afterglow 31.10.2015 v Chotěboři

Někdy v listopadu 2019 jsme se s Honzou dohodli, že u příležitosti vydání prvního alba jeho nové kapely uděláme rozhovor pro Rádio Dixie a představíme tak nejen jeho, ale hlavně kapelu Livin Free a její autorskou tvorbu. V prosinci to klaplo, Honza mě pozval k sobě domů do Unhoště a tam jsme to spáchali.

Honza Holeček 18.5.2019 v Kolíně

Během vlastního povídání se nedalo vyhnout tématu Honzových hudebních začátků a jeho hudebních vzorů. Z těch významných amatérských skupin, kterými Honza Holeček prošel, na prvním místě jmenoval hardrockové Freeway Jam. Kapela s krátkými přestávkami existovala v devadesátých letech a v Praze měla velmi silné posluchačské zázemí. Vzorem jim tehdy byli Deep Purple a Led Zeppelin a Honza to táhl u mikrofonu.

Když se začátkem nového tisíciletí Freeway Jam rozpadli a jednotliví muzikanti se začali věnovat podnikání a jiným hudebním projektům, Honzu to zaválo do klubů, kde se potkal mj. i s Jaroslavem „Erno“ Šedivým – původním bubeníkem Energitu, který chtěl tuhle kapelu obnovit. Ernoušovi se líbil Honzův zpěv, který mu připomínal původního klávesáka a zpěváka Energitu (a Flamenga) Ivana Khunta. Zavolali Lubošovi Andrštovi a Gumovi Kulhánkovi a nový Energit byl na světě. Ernouše u bicích pak ale brzy nahradil Jirka „Zelí“ Zelenka. Nutno zmínit, že díky Lubošovi Andrštovi začal Honza Holeček na pódiu vedle zpěvu hrát i na klávesy, což je nehynoucí Lubošova zásluha. Honza se k tomu sám od sebe neměl.

Přestože Honza Holeček začal hrát s Lubošem Andrštem vedle Energitu i v jeho Bluesbandu, stále v sobě nacházel potenciál a chuť hrát i něco jiného a hlavně svého vlastního. Tak vznikla sestava Afterglow, o které se zmiňuji výše. Zde se Honza sešel se svým dlouholetým kamarádem a parťákem z Freeway Jam Jindrou Musilem. Za bicí soupravou seděl a bušil Zelí Zelenka a na basu hrál Pavel Novák, se kterým se Honza potkal v Bluesbandu. Hudebně, jak jinak, americký bigbít ovlivněný blues a soulem. Přesně Honzova parketa. A pozor, poprvé se v souvislosti s touto kapelou, respektive s Honzou Holečkem začíná vyskytovat spojení Southern – Blues – Hardrock!


Bohužel v našich končinách této hudbě pšenka moc nekvete a navíc mají muzikanti vícero hudebních úvazků v jiných kapelách. Dávat dohromady volné termíny pro hraní je čím dál komplikovanější a tak šli Afterglow pomalu taky k ledu. Vedle stálého angažmá u Luboše Andršta v Bluesbandu a Energitu chtěl ale Honza Holeček stále uplatnit své vlastní ambice a autorský potenciál. Tak vznikají na konci roku 2018 Livin Free. První jasnou volbou při výběru spoluhráčů byl Guma Kulhánek, baskytarová legenda a dlouholetý spoluhráč z Energitu. Spolu se hned pustili do aranžování materiálu pro repertoár nové kapely a taky k albu, které chtěli natočit. Po delším zvažování pak byli ke spolupráci pozváni dva mladí muzikanti, kytarista Tomáš Frolík a bubeník Michal Nosek z vynikající kapely The Bladder Stones. Mimochodem tahle kapela taky hrála loni na fesťáku v Kolíně.

Livin Free

Album, o kterém byla zmínka v odstavci výše, Livin Free vydali v říjnu 2019 pod názvem Voices Of Beyond.  Několikrát jsme si z něj už v našem pořadu hráli a také v našem povídání si Honza dvě písničky z alba vybral pro prezentaci. S pýchou se mohu na tomto místě zmínit, že jsem to album měl v ruce, ještě teplé, jak bylo čerstvé, když mi jej Honza věnoval 2.listopadu v Otrokovicích na festivalu Stetson & Bourbon. Jistě právem používají Livin Free ve svém logu motiv z konfederační vlajky. Ze všech předcházejících formací Honzy Holečka mají právě Livin Free nejblíže k jižanskému rocku. I když ne k tomu jednoduššímu countryovému, ale spíš k tomu těžšímu, bluesovějšímu, allmanovskému.

Á propos, když tady píšu o loňských Otrokovicích a festivalu Stetson & Bourbon, nelze nevzpomenout další projekt Honzy Holečka a jeho kamarádů. Taky to v pořadu Hurá na jih už proběhlo … kapela, která si říká The Allman Company. Původně příležitostná záležitost pro oslavu kamarádových narozenin se postupně etablovala jako životaschopná cover kapela muzikantů, kteří mají rádi muziku amerického jihu, konkrétně The Allman Brothers Band. V Otrokovicích měli první veřejné vystoupení a setkali se s velmi kladným ohlasem. S tím, co chlapci předvedli, se nemusí bát vyrazit i na evropská pódia.

V téhle skvělé kapele se Honza Holeček opět sešel se svým dlouholetým kamarádem a hudebním souputníkem Jindrou Musilem. Druhým kytaristou je Pavel Marcel (Ex Pumpa) a rytmiku tvoří bubeník Dan Hubáček a baskytarista Stanislav Hörner

A ještě jedna bleskovka na závěr. Pokud čtete tento článek v den jeho publikace, to jest 28.1.2020, máte jedinečnou šanci slyšet a vidět kapelu Livin Free naživo. Právě dnes totiž hrají v Kolínském divadle a kdo si ten článek přečte během dne a nemá to do Kolína daleko, může dorazit. Já tam určitě budu.

A to je pro dnešek vše. Sweet home, přátelé. Doufám, že se vám bude i lednový, 59.díl pořadu Hurá na Jih líbit a zachováte nám přízeň.

Poslouchejte: Hurá na Jih 59 – Honza Holeček

Playlist:
Bluesberry – Blues je třeba
Asphalt Horsemen – Seize Day
Pumpa – Dneska platím já
Livin Free – Dirty Old Town
Livin Free – Hill Cross Blues
Steppenwolf – The Pusher
The Allman Brothers Band - Ain't Wastin' Time No More
Lynyrd Skynyrd – Workin´ For MCA

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

Všechny články autora

Dixie Night Ride 3 - Bahno a krev Whiskey Myers

Dixie Night Ride 3 - Bahno a krev Whiskey Myers

Petr Jirásek , Velký profil Whiskey Myers, nástupců kultovních Lynyrd Skynyrd, nakouknutí do doupěte krále béčkových horrorů Roba Zombieho, vidlácký country-rap Mocassin Creek a tuny bahna.

Hurá na Jih 50: Mike Estes – Forrest Gump jižanského rocku

Hurá na Jih 50: Mike Estes – Forrest Gump jižanského rocku

Dalibor Mierva , Rozhovor s leaderem americké southern-rockové kapely Skinny Molly Mikem Estesem, profil kapely Cry Of Love, jedné z velkých nadějí hard&southern rockové scény devadesátých let a Dališova Drbárna plná novinek a aktualit.

Moonshine Jam 3: Ježíš a cadillaky

Moonshine Jam 3: Ježíš a cadillaky

Martin Pešek , Nejzajímavější nové songy z rockin´ country a hillbilly rocku. Dneska to bude o Ježíši, cadillacích i špíně za nehtama. A taky o špagetách.