Lynyrd Skynyrd 5: Poslední z vymírajícího druhu

Lynyrd Skynyrd 5: Poslední z vymírajícího druhu

V posledním dílu historie legendárních Lynyrd Skynyrd prozkoumáme s Erikem Kriššákem tvorbu kapely v 21.století a dojdeme až k současnému rozlučkovému turné.


Dolů

V prvním dílu nového speciálu Southern Legends s názvem Lynyrd Skynyrd 1 – Počátky jsme se ponořili hluboko do prehistorie kapely, do časů, kdy si ještě říkali The One Percent a v polorozpadlé boudě uprostřed bažin hráli jak o život a vytvářeli svůj nezaměnitelný sound. Ve druhém dílu s názvem Lynyrd Skynyrd 2 – Na vrcholu jsme si připomenuli jejich zlatou éru. Světový megaúspěch, klasická alba i nezapomenutelné koncerty před jásajícími davy. Třetí díl seriálu, pojmenovaný Lynyrd Skynyrd 3 – Jedna tragédie za druhou  pak logicky přinesl ty smutnější věci. Katastrofu jejich letadla, která rozlet kapely tragicky přerušila, a těžké roky, které následovaly po ní. Ve čtvrté části s názvem Lynyrd Skynyrd 4 – Reunion jsme se vydali na konec osmdesátých a do devadesátých let minulého století, kdy Skynyrd s novým zpěvákem Johnny Van Zantem chytili druhý dech. 


Nový podcastový pořad Southern Legends Erika Kriššáka vám přináší podrobné profily těch největších kapel southern-rockové historie. Laďte ve vysílání Radia Dixie vždy každý poslední pátek v měsíci od osmi večer anebo poslouchejte z našeho podcastového archívu. Kdykoliv, kdekoliv a zdarma.

Legenda žije!


Leon Wilkeson se kromě hraní na basu v LS proslavil i svými zběsilými pokrývkami hlavy

Příchod nového tisíciletí Lynyrd Skynyrd oslavili prací. V roce 2001 začalo nahrávání materiálu na novou desku, ale historii skupiny poznamenala další tragédie. Dne 27.července zemřel na selhání jater Leon Wilkeson, kterého našli bez známek života v hotelovém pokoji na Floridě. Kapela se však nevzdala. Nový basák, Ean Evans, dokončil nahrávání a album Vicious Cycle se dostalo do prodeje 20.května 2003. O rok později vyšlo i koncertní album Lyve - The Vicious Cycle Tour.



Hughie Thomasson a Rickey Medlocke

Skupina neustále koncertovala, v USA i v Evropě, ale v roce 2005 ji opustil Hughie Thomasson, který se chtěl naplno věnovat obnově své kapely Outlaws. Jeho náhradníkem se stal Mark Matejka, který hrával v Charlie Daniels Bandu, The Sons Of The Desserts, a potom měl kapelu Hot Apple Pie. Hughie Thomasson zemřel ve spánku 9.září 2007. I baskytarista Ean Evans se pustil na sólovou dráhu. V roce 2005 vydal desku se svým projektem Evanscapps, ale svou pozici v Lynyrd Skynyrd tím neohrozil. Dne 13.března 2006 byla skupina Lynyrd Skynyrd uvedena do Rock And Roll Hall Of Fame


Billy Powell

V roce 2009 Lynyrdi dokončovali své další album, když se Zubatá ozvala opět. 28.ledna zemřel na infakt pianista Billy Powell. Svůj dlouholetý boj s rakovinou prohrál též Ean Evans, který nahrával skladby na desku ve velkých bolestech a smrt si ho vzala 6.května. Album God and Guns vyšlo 29.září 2009 a kapela do něj vkládala velké naděje. Považovala ho za nejlepší, jaké v novodobé historii složila a kromě vůle, kterou musela vynaložit, aby se znovu nerozpadla, se v něm vyrovnávala i s americkými prezidentskými volbami v roce 2008 (skladby jako That Ain´t My America či Simple Life jsou toho důkazem). 

 
Medlocke přitom stihnul připravovat sólový materiál (dodnes nevyšel) a ve volném čase lovil v bažinách hady. Novými členy sestavy se stali Robert Kearns (basa), který v 80. Letech hrál s Cry Of Love, a Peter „Keys“ Pisarczyk (klávesy), který hrával například s Petrem Torkem z Monkees či s Marty Friedmanem z Megadeth. V roce 2010 vyšlo album Live From Freedom Hall (na pultech od 22.6.), zachycující skupinu na koncertě v roce 2007. Dne 24.června téhož roku zemřela i někdejší vokalistka staré sestavy Jo Jo Billingsley



Tričko Alabama z nabídky našeho vidláckého eshopu DixieGear.cz. Cože? Vy ho ještě nemáte? Tak to koukejte bleskem napravit. Pouze díky vašim objednávkám totiž může Radio Dixie vůbec fungovat a připravovat pro vás speciální pořady jako třeba právě Southern Legends. Díky!

Kearns opustil Skynyrd v roce 2012 a tak na poslední desce Last Of A Dyin´ Breed (vyšla 21.8.2012) hraje v tuto chvíli poslední akvizice sestavy, basák Johnny Colt známý ze svého působení v kapelách Black Crowes (v 80.letech) a Train. Album je věnované nejen skynyrdovskému národu, ale i kapelám, které dnes již neexistují. Skutečným bandám hrajícím naživo a nahrávajícím desky naživo, postaru, natruc internetu a hudebnímu průmyslu. Lynyrd Skynyrd nadále aktivně koncertují, případně se věnují tvorbě znělek, pro televizní kanál History nahráli v roce 2013 skladbu Winning Isn´t Everything, kterou odehráli i naživo 26.4.2013 v rámci akce Party Like The Pawn Stars.



Bob Burns

Lynyrd Skynyrd se neochvějně propracovali do věku, kdy je každý rok další výzvou. Bývalí členové kapely postupně opouštěli tento svět. Dne 3.dubna 2015 nasedl do svého auta někdejší bubeník LS Bob Burns a krátce po opuštění domova naboural do poštovní schránky a poté pak do stromu. Nepřežil. Kapela v tomto roce vydala živák Pronounced Leh-Nerd Skin-Nerd & Second Helping – Live from Jacksonville At The Florida Theatre, ale následující dva roky neustále rušila svoje show kvůli boji s zákeřnou nemocí, který podstupoval Garry Rossington.

V roce 2017 vystřídal na postu baskytaristy Johnnyho Colta Keith Christopher. Zároveň byl oznámen vznik dokumentárního filmu Street Survivors: The True Story of the Lynyrd Skynyrd Plane Crash, který spatřil světlo světa v červnu 2020. V roce 2018 vyšlo další koncertní album - Live In Atlantic City a kapelu zasáhla další smutná zpráva. Dne 22.8.2018 prohrál svůj boj s rakovinou další bývalý kytarista Ed King.


Poslední sbohem?

Na začátku roku 2018 Skynyrd oznámili velké rozlučkové turné nazvané The Last of the Street Survivors Farewell Tour. Začalo 4.5.2018 ve West Palm Beach a jako předskokani se představili Molly Hatchet, Blackfoot a Jamey Johnson. Seznam kapel, které LS na jejich velkolepém posledním turné provázely, je vskutku impozantní. Posuďte sami:  Outlaws, Atlanta Rhythm Section, .38 Special, Marshall Tucker Band, Charlie Daniels Band, Blackberry Smoke, Black Stone Cherry, ZZ Top, Hank Marvin, Foghat, Status Quo, Bad Company, Kid Rock, Cheap Trick, Grand Funk Railroad a mnozí další. Premiéru měl i další dokumentární film o kapele nazvaný If I Leave Here Tomorrow.


V roce 2019 oznámil Garry Rossington, že kapela už po tomto turné bude vystupovat jen při vzácných příležitostech na jednorázových koncertech. Johnny Van Zant pro změnu uvedl, že by se LS chtěli ještě jednou zavřít do studia a nahrát závěrečnou desku, jelikož se jim za posledních pár let nakupilo ještě několik nových a zatím nevydaných skladeb. Rozlučkové turné bylo zdokumentováno i na živém albu Last of the Street Survivors Farewell Tour – Lyve!. A abychom nezapomněli, dalším někdejším spoluhráčem, který se připojil ke svým kámošům v muzikantském nebi, byl baskytarista Larry Junstrom. Na onen svět se odebral 5.10.2019.


I když se zdá, že Lynyrd Skynyrd pomalu směřují do rockové historie, věřím, že náš ještě můžou něčím překvapit. Jako letos, tj. v roce 2021, kdy vydali výpravné CD/DVD/LP/Blue-ray Live at Knebworth ’76. Záznam z vystoupení na festivalu Knebworth v Británii 21.8.1978 byl už částečně vydán na albu Freebird... The Movie (1996), teď ho dostáváme kompletní a v případě Blue-Ray i s dokumentem If I Leave Here Tomorrow.


Rozloučíme se pandemicky. Zmíněné turné The Last of the Street Survivors Farewell Tour bylo původně naplánováno do října 2020, ale vinou koronavirové situace byly letní evropské a podzimní americké termíny zrušeny a přesunuty na červen 2021. Celé turné by mělo pokračovat už jen v USA. Začalo 4.6.2021 v Panama City Beach a skončí 27.9.2021 v coloradském Red Rock Amphiteater v Morrisone. Každopádně jde o rozloučení, které by rozhodně nemělo být uťato nějakým čínským sajrajtem…


A tím se v historii nejslavnější southern-rockové kapely všech dob dostáváme do současnosti a zároveň i na samý konec. Ovšem téma Lynyrd Skynyrd tím v pořadu Southern Legends stále ještě nekončí, následovat budou další díly, které podrobně rozeberou jejich kompletní diskografii. Stay Tuned! A pozvolna se můžete začít těšit na další kapelu, na jejichž podrobném profilu Erik Kriššák právě pracuje. Bude to taková malá, notně fousatá folklórní skupina odněkud z Texasu…

Playlist:
Rudolph The Red-Nosed Reindeer - Christmas Time Again (2000)
Santa Claus Wants Some Lovin' - Christmas Time Again (2000)
Jake - Vicious Cycle (2003)
Simple Man (Live) - Lyve The Vicious Cycle Tour (2004)
Tuesday's Gone (Live) - Lyve The Vicious Cycle Tour (2004)
Workin' (Live) - Lyve The Vicious Cycle Tour (2004)
Gods & Guns - Gods & Guns (2009)
Still Unbroken - Gods & Guns (2009)
Good Teacher - Last Of The Dyin' Breed (2012)
Last Of The Dyin' Breed - Last Of The Dyin' Breed (2012)

Erik Kriššák

Erik Kriššák

Fanúšik rockovej muziky z prelomu 60. a 70. rokov, bubeník a neúnavný propagátor zabudnutých kapiel, ktoré za to stoja.

All articles of the author

Honkytonk Jukebox 59: Rockující megastars

Honkytonk Jukebox 59: Rockující megastars

Martin Pešek , Na nových albech vám Blackberry Smoke vysvětlí, jak to máme u nás dole na Jihu, Billy F Gibbons podá hlášení z výletu do pouště a ze záhrobí se ozve praotec swamp-rocku Tony Joe White. Bude to místy docela nářez, ale i ucho countrymana bude dozajista spokojeno.

Lynyrd Skynyrd 2: Na vrcholu

Lynyrd Skynyrd 2: Na vrcholu

Erik Kriššák , Southern Legends, nový podcastový speciál Rádia Dixie, podrobně mapuje historii slavných Lynyrd Skynyrd. Zlatá léta kapely vám připomene Erik Kriššák.

Vzpomínka na Charlieho Danielse + exkluzivní rozhovor

Vzpomínka na Charlieho Danielse + exkluzivní rozhovor

Petr Mečíř , Rozhovor s jedním z otců zakladatelů jižanského rocku jen tak nějaké evropské médium nemá. Radio Dixie ano. Díky Petru Mečířovi.