Eagles: Nesmrtelná legenda opět na pódiu

Eagles: Nesmrtelná legenda opět na pódiu

Kalifornská country-rocková legenda jménem Eagles posílená Vince Gillem vyráží na turné a do Mnichova se chystají Shooter Jennings a Dale Watson.


Dolů

Kalifornská kapela Eagles v dobách své největší slávy hrála country-rock a ovlivnila spoustu pozdějších country skupin včetně Alabamy a Sawyer Brown. Jelikož v příštím roce v obnovené sestavě opět vyjíždí na velké turné, je na místě si jejich dráhu blíže představit. Nejprve se však podíváme, co je nového v Nashvillu.  

Eagles 1974

Country zprávy prosinec 2017

Chris Stapleton vydal 2. prosince dlouho očekávaný druhý díl své letošní desky From A Room, Volume 2. Její první část vyšla v květnu a přestože šlo jen o polovinu chystaného projektu, album bylo i tak vyhlášené nejlepší country deskou roku 2017 a rovněž je nominované na Grammy.

Tracy Lawrence vydal album duetů Good Ole Days, kde své hity nazpíval s hvězdami současnosti jako jsou Kenny Chesney, Jason Aldean, Chris Young a Luke Bryan

Poctivá country pořád žije a Chris Stapleton je toho důkazem. Pohodovka...

Garth Brooks po deseti letech slaví další #1 hit. Jeho nový song Ask Me How I Know dobyl singlový žebříček a stal se jeho 20. vítězným hitem na hitparádě.

Dámy Lorrie Morgan a Pam Tillis vydaly společné album Come See Me And Come Lonely, na které natočily pestrý výběr countryových předělávek. 

Lorrie a Pam zjevně smysl pro humor nechybí...

Honkytonkový klub Four Corners u Mnichova zveřejnil jména Amíků, kteří v něm vystoupí v první polovině příštího roku. Do Německa tak přijedou 17.2. Ray Scott, 12.3. Dale Watson a 2.6. Shooter Jennings.

Tak co, kdo jede do Mníšku pod Alpou na Shootera?

Poslouchejte: Country zprávy prosinec 2017 a profil kapely Eagles

Eagles: Nesmrtelná legenda opět na pódiu

Eagles 1972

Historie kapely Eagles se začíná psát v roce 1971, když se zpěvačka Linda Ronstadt snažila dát dohromady doprovodnou kapelu na turné za účelem propagace její nové desky. Její manažer tak v Los Angeles najal dva místní mladíky Glenna Freye a Dona Henleyho a k tomu přizval zkušenější hráče Randy Meisnera z rockové formace Poco a Bernieho Leadona z Flying Burrito Brothers. Společně vyjeli na turné, ale Frey s Henleym se brzy rozhodli, že chtějí založit vlastní kapelu a Linda jim dala zelenou.

Důležitou roli tehdy sehrál Freyův spolubydlící, muzikant Jackson Browne, který s Freyem začal psát první texty a především kapelu seznámil s hudebním magnátem Davidem Geffenem, který mladíky upsal u své společnosti Asylum. Po létě stráveném v coloradském Aspenu, kde se měli otrkat a sehrát, se v únoru 1972 vypravili do Anglie natočit svou první desku. Toto album nazvané jednoduše Eagles vyšlo pak v červnu a ihned mělo ohromný úspěch. První singl Take It Easy představil velmi svěží country-rockový zvuk a zároveň okamžitě proslavil malé městečko Winslow v Arizoně, když bylo v textu dnes již kultovního songu zmíněno.

Druhé album Desperado bylo pojato tematicky a svými písněmi propojovalo život psanců z divokého západu s životem rockových hvězd 70. let. Na tomto albu, které se opět natáčelo v Londýně, spolu začali Frey a Henley psát texty společně a napsali 8 z 11 skladeb na desce. Kromě toho, že vytvořili autorský tandem a dominovali na hlavních vokálech většiny nahrávek, tak v kapele převzali i vůdčí úlohu a zkušenější muzikanty Meisnera a Leadona odsunuli na druhou kolej. Album Desperado kromě titulní skladby přineslo také velehit v podobě příjemné countryovky Tequila Sunrise. Deska obsahovala i několik bluegrassovek, na kterých Leadon mohl uplatnit svou zálibu hry na banjo a mandolínu.

Tuhle fotografii Henry Diltze najdete na zadní straně obalu desky Desperado

Při práci na třetí desce se Frey a Henley chtěli více vzdálit country a bluegrassu a více se orientovat na tvrdší rock. Leadon proto přinedl svého kámoše Dona Feldera a kapela byla jeho stylem hry tak nadšena, že dostal nabídku stát se pátým členem Eagles. Prvním hitem z desky On The Border byla pecka Already Gone, na které je také zajímavý kytarový duet Feldera a Freye. Následující album One Of These Nights bylo ještě úspěšnější, přineslo kapele první Grammy a Eagles se také vypravili na velké celosvětové turné.

V té době se ale v kapele stupňovaly neshody ohledně dalšího hudebního směřování. Bearnieho Leadona čím dál víc štvalo, že se jejich zvuk zcela vzdálil od jeho oblíbené country. Legenda praví, že když jednou Frey nadšeně popisoval, kam by měli dál svůj sound posunout, Leadon mu vylil na hlavu pivo se slovy, že potřebuje zchladit. Leadon poté z Eagles odešel a nahradil ho tehdy už docela známý rocker Joe Walsh. Hudební vydavatelství vycítilo, že kapelu čekají změny, a proto vydalo výběr hitů Greatest Hits 1971-1975, který zachycoval to nejlepší z jejich tvorby v původním složení. Z desky se na mnoho let stalo nejprodávanější album všech dob a dodnes se ho prodalo 42 milionů kusů. (V roce 2009 ho po smrti Michaela Jacksona v prodejích překonal jeho Thriller.) 

Eagles 1976

Po odchodu Leadona se Eagles definitivně přeorientovali na rock. Jelikož Eagles neustále koncertovali, práce na další desce se nakonec protáhly na rok a půl. Trpělivost se ale vyplatila – v prosinci 1976 vyšlo album Hotel California, kterého se prodalo 32 milionů a jehož titulní píseň se stala jejich nejznámějším hitem. Mezi členy Eagles to ale čím dál víc skřípalo. Don Felder, který napsal veškerou hudbu na Hotel California a další skladby, měl slíbeno, že bude mít hlavní vokál na songu Victim Of Love. Po několika neúspěšných pokusech nahrát jeho zpěv ale Freyovi a Henleymu došla trpělivost a pověřili svého manažera, aby Feldera vzal na oběd, zatímco během jeho nepřítomnosti nahrál hlavní vokál Henley. Nespokojený byl i Randy Meisner, který na koncertech odmítal zpívat svůj song Take It To The Limit a potom, co se po jedné bouřlivé hádce s Freyem popral v zákulisí, se v září 1977 rozhodl z Eagles odejít. Na basu ho nahradil Timothy B Schmidt.

Poslední studiové album Eagles na mnoho let se jmenovalo The Long Run a vznikalo dva roky. Naprostou většinu písní zpíval Henley, zatímco Frey, Walsh a Schmidt měli po jednom kousku. Nevraživost mezi Freyem a Felderem se stupňovala až do 31. července 1980, kdy si na koncertě v Long Beach v Kalifornii přímo na podiu mezi jednotlivými songy říkali, jak si hned po skončení rozbijou hubu. Tímto dnem se Eagles prakticky rozpadli. Ještě však byli smluvně zavázaní, že musí vydat živé album. 

Eagles 1979

Frey odmítal s ostatními muzikanty komunikovat a své party natočil v Los Angeles, zatímco ostatní čtyři členové natáčeli v Miami. Deska Eagles Live vyšla v listopadu 1980 a v doprovodném textu na jejím obalu byla uvedena jména pěti právníků. Tím se cesty členů Eagles na dlouhou dobu rozešly a každý se věnoval sólovým projektům. Henley tehdy slavně prohlásil, že Eagles se obnoví leda až „peklo zamrzne.“

Eagles 1994

V roce 1993 se v Nashvillu točilo country album Common Thread: The Songs Of The Eagles, kde jejich písně nazpívali country zpěváci včetně Alana Jacksona, Vince Gilla nebo Brooks & Dunn. Jako singl byla vybrána předělávka Take It Easy v podání Travise Tritta a když se měl natáčet videoklip, Tritt požadoval, aby se v něm objevili bývalí členové Eagles. Tehdy se stal malý zázrak a Eagles se opravdu sešli a v Trittově klipu si zahráli. Byla to velká událost, protože někteří spolu skutečně nemluvili celých 13 let. 

Slovo dalo slovo a Eagles se ve složení Frey, Henley, Felder, Walsh a Schmidt sešli ve studiu. Na jaře 1994 pak vyšla deska nazvaná Hell Freezes Over (protože peklo již evidentně zamrzlo), která obsahovala nový záznam koncertu a čtyři nové studiové nahrávky. Eagles poté vyjeli na comebackové turné, které si do konce 90. let ještě několikrát zopakovali. Koncerty byly tehdy pověstné astronomickou cenou vstupenek, kterou Eagles za lístky na svou show požadovali.

V roce 2001 byl z kapely vykopnut Don Felder, který Eagles okamžitě zažaloval o 50 milionů dolarů. Šlo především o peníze - do té doby si členové Eagles dělili všechny příjmy rovným dílem na pět částí a Frey s Henleym už v tom nebyli ochotní pokračovat. Jakožto jediní zakládající členové, autoři a zpěváci naprosté většiny písní a také šéfové kapely pro sebe začali požadovat podstatně větší díl, což Felder nedokázal přijmout. Eagles mezitím pokračovali v koncertování a v roce 2005 vydali dvojité DVD se záznamem koncertu v Melbourne.

Eagles 2007

Eagles nakonec opět zavítali do studia a natočili vymazlené dvoualbum Long Road Out Of Eden, které představovalo jejich první plnohodnotné studiové album po 28 letech. Prvním singlem byla skladba How Long, kterou na svých koncertech hráli už v první polovině 70. let, ale kterou nikdy nenatočili ve studiu, protože její autor J. D. Souther si ji chtěl nechat pro sebe. V rámci propagace nové desky vyjeli na světové turné, během kterého v červnu 2009 dokonce vystoupili v pražské O2 aréně. V koncertování dále pokračovali a odjeli ještě několik turné včetně toho, které mělo být jejich úplně posledním, které skončilo v červenci 2015.

Na konci roku 2015 měli Eagles převzít ocenění Kennedy Center Honors, ale jelikož měl Glenn Frey zdravotní potíže a musel podstoupit operaci, tak kapela požádala odložení slavnostního ceremoniálu na další rok, aby se ho mohli účastnit jako celá kapela. Frey však 18. ledna 2016 zemřel a o měsíc později na předávání cen Grammy Eagles vystoupili k jeho poctě spolu s bývalým členem Bearniem Leadonem a hostem Jacksonem Brownem zahráli Take It Easy. Henley po Grammy následně prohlásil, že Eagles už nejspíš nikdy vystupovat nebudou.

Eagles 2017

Nikdy však neříkej nikdy - o rok později se totiž objevila zpráva, že se Eagles přece jen obnoví a že místo Freye nabrali dvě posily. Jednou z nich byl Glennův syn Deacon Frey a tou druhou countryový veterán Vince Gill. Po několika zkušebních koncertech během letošního podzimu a po nadšených reakcích diváků Eagles nakonec oznámili velké turné na rok 2018, během kterého by měli odehrát aspoň 50 koncertů.

Stejně jako už Eagles neměli nikdy koncertovat, tak se také tvrdilo, že bez Freye už nikdy nebudou nahrávat ve studiu. A hle, zrovna před měsícem vyšlo album k poctě rockového písničkáře Dana Fogelberga a Eagles na něm mají novou studiovou píseň Part Of The Plan s Joem Walshem na hlavním vokálu. Jak se tedy zdá, Eagles ještě neřekli poslední slovo. 

PLAYLIST:

Chris Stapleton - Hard Livin
Tracy Lawrence - Good Ole Days (feat. Big & Rich)
Garth Brooks - Ask Me How I Know
Lorrie Morgan & Pam Tillis - Guitars, Cadillacs
Shooter Jennings - 4th July
Eagles - Take It Easy
Eagles - Desperado
Eagles - Already Gone
Eagles - Hotel California
Eagles - Seven Bridges Road
Eagles - Love Will Keep Us Alive
Eagles - How Long
Eagles - Part Of The Plan

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

All articles of the author

Alabama: Country kapela ze samého srdce Dixie

Alabama: Country kapela ze samého srdce Dixie

Petr Mečíř , Příběh nejúspěšnější country kapely v historii není jen osmdesátkové retro. Pánům z Alabamy to pořád hraje velice slušně.

Ronnie Dunn: Rebel se zlatým hrdlem

Ronnie Dunn: Rebel se zlatým hrdlem

Petr Mečíř , V mládí vyměnil kazatelnu za honkytonk putyku, stal se slavnou country hvězdou a teď na stará kolena začal dokonce nosit kovbojský klobouk. 

Travis Tritt: Pistolník, který se nikdy neohlíží zpět

Travis Tritt: Pistolník, který se nikdy neohlíží zpět

Petr Mečíř , Bouřlivák, odpůrce klobouků a fanda do zbraní Travis Tritt přinesl do country pořádnou dávku jižanského rocku.