Hurá na Jih 42: Molly Hatchet ušima rockového archeologa

Hurá na Jih 42: Molly Hatchet ušima rockového archeologa

Hlučný Američan v Reichu Ski-King, vzpomínka na R-Force Petra Roškaňuka a perly southern rockových archívů Jirky Petrů. 


Dolů

42. díl southern rockového speciálu Hurá na Jih vám v Dališově Drbárně přinese ohlédnutí za několika akcemi prodlouženého červencového víkendu, kdy se hrálo jako o život, a uslyšíte i píseň domácí kapely R-Force z roku 1996, která s velkou pravděpodobností ještě nebyla nikdy v žádném českém rádiu hrána. Petr Jirásek potom představí hlučného Američana v Německu Ski-Kinga a nezapomene ani na čerstvé novinky zpoza Atlantiku i ze Žižkova. Druhá hodina pořadu pak bude celá v režii Jirky Petrů a jeho archeologickému průzkumu vlastního hudebního archivu, včetně vzpomínky na začátky amerických Molly Hatchet

Molly Hatchet

Dališova Drbárna

Když jsem v minulém díle Hurá na Jih jásal nad začátkem léta a spoustou koncertů, tak teď nastala pravá okurková sezóna. Jediné dvě kapely hrají jako o život a jsou to naši veteráni Žlutý pes a Pumpa. Ostatní kapely jen paběrkují. Detaily můžete nastudovat v rubrice koncerty na webu Herald-Dixie. Pro naplnění mé Drbárny jsem se tedy musel trochu poohlédnout zpět, právě k tomu prodlouženému víkendu na začátku července. Na oslavách 115 let motocyklové legendy Harley Davidson zahrálo během čtyř dnů 55 kapel a mezi nimi se rozhodně neztratily ani ty naše southern rockové. Z domácích kapel to byli Blackies, Full House, Bandoleros a The Blu´Ravens. Zpoza hranic pak přijeli a zahráli Asphalt Horsemen, Natchez a Modern Earl.

Natchez v Praze 6.7.2018, Hard Rock Cafe Stage, 115 HD

Při veškeré úctě ke všem vystupujícím musím hodně vyzdvihnout koncert skupiny The Cell na největším pódiu v areálu pražského výstaviště v Holešovicích (Jeep Stage). Předcházející kapely, které zde hrály (Full House a Asphalt Horsemen), jakkoli zvukově kvalitní, nemohly využít k celkovému dojmu světelnou kulisu (obě hrály ve dne) a taky se díky svému malému počtu muzikantů na pódiu trochu ztrácely. The Cell Jeep Stage opanovali a roli hlavní hvězdy večera splnili nadmíru dobře.

The Cell na největším podiu na 115 HD Praha

A takhle skvěle to Cell-níkům hrálo a hraje naživo

Po vystoupení na 115 HD ve čtvrtek 5.7. to Asphalt Horsemen natáhli až do Karlových Varů, kde si 6.7. zahráli unplugged v místním kině. Mezitím 6.7. odehráli své skvělé vystoupení v Praze Natchez z Francie. Zatímco Natchez jeli po svém vystoupení rovnou do Nových Dvorů, Asfalťáci ještě ve Varech přespali. Sobotní dopolední čas prožili francouzští muzikanti prohlídkou středověké Kutné Hory, včetně návštěvy starého stříbrného dolu.

Muzikanti z Natchez v „hornickém“

Odpoledne nás na malé zahradní párty doplnili dorazivší maďarští Ashpalťáci a poprvé se tak obě kapely setkaly face to face. V podvečer jsme se pak všichni přesunuli do areálu místního letního parketu vedle Zámecké restaurace a večer jsme si užili skvělé porce naprosto báječné muziky na Jižanské tancovačce v Nováčích. Díky velkému množství kamarádů, se kterými se potkáváme na Mlejně, nebo třeba taky na festivalu v Kolíně, byla návštěva celkem slušná, i když samozřejmě mohla a měla být větší …

Na závěr Drbárny mám pro naše pravidelné posluchače malé překvapení. Po hodně dlouhé době, která představovala asi třičtvrtě roku, se mi podařilo domluvit si schůzku s Petrem Roškaňukem a natočil jsem s ním rozhovor. Ten se k vám dostane až v listopadu, ale během povídání nešlo nezmínit existenci kapely R-Force, kterou Rošky založil a která vydala v roce 1994 jediné stejnojmenné album, aby se po několika letech rozešla. K mému velkému (a s velkou pravděpodobností i k vašemu) překvapení R-Force později připravovali další album, které už nevydali. Nechtěl jsem čekat až do listopadu a jednu ze dvou nabídnutých písniček vám pustíme už teď.

Jediné vydané album R-Force z roku 1994

Poslouchejte: Jižanský pelmel 21 – Whiskey, kérky, múzy a Elvis

Poslouchejte: Hurá na Jih 42 – Molly Hatchet ušima rockového archeologa

Whiskey, kérky, múzy a Elvis

Hudební dramaturg Rádia Dixie Petr Jirásek se dnes zaměřil na poněkud hlučného Američana, který nalezl útočiště v Reichu a říká si Ski-King. A co má tenhle chlápek společného s Ladislavem Vodičkou? To zjistíte. Ale nejdřív je třeba oťuknout dvě novinky, jednu hudební a jednu dokonce literární.


Colt Ford – Ride Through the Country (Deluxe)

Fungl nová bestofka Colta Forda s pěti přidanými novinkovými bonusy (tedy 14 + 5). Král pohodové varianty stylu country-rap, nazývaného i hick-hop anebo crap (sic!). Ideální kolekce na seznámení s tvorbou tohohle úspěšnýho sympaťáka s nadváhou. Bývalý golfový šampión má rozhodně kam šáhnout – jeho čtvrté album z roku 2012 to dotáhlo na jedničku v Top Country albums! Zkuste alespoň tenhle klip s uvedeným textem, který krásně vystihuje samu podstatu jižanského pohledu na svět. Ride On!

Jindra Vobořil – Žižkovská romance

V tomto případě je nejde o hudbu, ale o knihu vzpomínek výtečného muzikanta a zpěváka, kterou nelze minout. Vzpomínky Jindry Vobořila (ex – kapely Bacily, Gen, The Cardinals, Pumpa a mnohé další) je podtitul knihy, kterou Jindra v těchto dnech vlastními silami uvádí na trh. Určitě potěší veselé muzikantské historky z neveselých dob, i Jindrova místy až neskutečná paměť, díky které tahle kniha mohla vůbec vzniknout. Objednávejte na adrese jindravoboril@seznam.cz nebo na jeho facebooku. A k tomu si můžete poslechnout velký, hodinový rozhovor, který s Jindrou natočil Dalibor Mierva pro jeden ze starších dílů jižanského speciálu Hurá na jih. Najdete ho zde

Mezi zasvěcenými se potichoučku šeptá, že by mohlo dojít k reinkarnaci jedné z Jindrových kapel, a to jižanských Los Vobos. Za Dixie jednoznačně ANO! Mimo jiné i kvůli skvělým a vtipným českým textům.

Ski-King: Whiskey, kérky, múzy a Elvis


Takovej chceš bejt!

Fešák obrovskej chlap, nadělanej, skvělý tatoo až po krk (se zvláštním přihlédnutím k výtečně provedeným kotletám), řetězy s amuletama, prsten málem na každým prstu, dlouhá pěstěná bradka, psanecký nebo motorkářský hadry, dobře padnoucí stetson, a zejména obrovský fluidum, bez nějž to v týhle branži nejde.

Ski-King je Amík žijící v Německu, vlastním jménem Andrew James Witzke, z Portlandu, stát Oregon, ročník ´67. Půlku svého podivného jména (Ski) prý má od oblíbené whi-skey a druhou půlku (King) od samotného Krále, jak říkávali Elvisu Presleymu, kterého miluje.

Jeho muzika zní povětšinou jako srážka Johnyho Cashe, Elvise a Motorhead. Jeho hlas je pak něco (abychom taky jednou zůstali doma) řekněme mezi Vlado Mullerem (Přátelé Zeleného údolí) a Ladislavem Vodičkou (Byl to Shane).

Ski – King je nad věcí – kromě spousty vydaných desek (kolem dvacítky od roku 1995), povětšinou plných coverů, prý sestavených podle přání svých fanoušků (předělávky písní od Creedence, Iron Maiden, Bee Gees (!), tradicionály, Cohen, AC/DC, Journey, Elvis atd.atd.) se taky nerozpakuje střihnout si karaoke třeba pro motorkářské publikum, protože zazpívá s přehledem cokoliv.

Má taky nejmíň tři momentálně asi spící projekty – kapely Ski´s Country Trash (ta je spíš do  rockabilly), Bar Room Prophets (rafinovaná gotika) a Beloved Emeny (dark metal).  Další jeho docela utajená kapela se jmenuje The Reverend Andrew James Gang (tady se věnuje spíše akustickému pojetí coverů slavných country standardů).

Kromě toho obcuje i s další múzou – herectvím a nějaký čas provozoval i vlastní hospodu. Při takovémhle tempu není divu, že byl svého času blízko syndromu vyhoření: „Nejvěrnějšími společníky profesionálních hudebníků jsou poškození jater a deprese. Rokenrolovej sen má holt i svoje temný stránky“.

Doufejme tedy, že po padesátce mistr zvolní, a že najde cestu i k nám, do Čech. Určitě by to stálo za to.

,,Miluju zpívání“, říká Ski King ,,Je jako sex, někdy jemnější, někdy tvrdší, ale vždycky dobrý!“ Za mě: moudrá slova. Zpívat sice moc neumím, ale jinak má fakt recht!

Poslouchejte: Jižanský pelmel 21 – Whiskey, kérky, múzy a Elvis

Poslouchejte: Hurá na Jih 42 – Molly Hatchet ušima rockového archeologa

Hurá na Jih 42: Molly Hatchet ušima rockového archeologa

Ve druhé hodině pořadu mezi nás opět po dvou měsících přichází Jirka Petrů s dalším archeologickým průzkumem své southern rockové diskografie. K mému nadšení se Jirka v úvodu věnuje mým miláčkům Molly Hatchet a to hned čtyřmi písničkami 

Na Rádiu Dixie se snažíme hrát především současnou americkou muziku, ale v rámci všeobecné hudební osvěty nesmíme zapomínat, že jména klasických a žánr definujících kapel ze zlaté éry southern rocku jsou pro mladou generaci posluchačů dost často jen prázdným pojmem. Muziku takových Allmanů, Marshall Tucker Bandu či třeba Molly Hatchet neměli možnost nikdy slyšet v éteru a od toho jsme tady my, abychom jim rozšířili obzory.

Molly Hatchet v letech největší slávy

Skupinám Black Oak Arkansas a .38 Special se před časem věnoval Petr Jirásek a Jirka Petrů si pro nás do miniprofilu dnes vybral Molly Hatchet. Zvládl to  s noblesou a vypíchnutím prvních dvou alb, které udělaly z Molly Hatchet legendu.

Než se Jirka Petrů dostane k další, opravdu velké a významné kapele Potliquor, uslyšíme povídání a ukázky z alb celosvětově prakticky neznámých kapel, které však na místní scéně zaujaly tisíce fanoušků. Třeba svými písněmi zaujmou i vás. Tak schválně: znáte někdo třeba Texas, Baby, Shotgun či Crossroads?

Abych se přiznal, tak jsem o kapele Potliquor slyšel poprvé až od Jirky Petrů. První písnička ještě nezabrala, ale ta druhá, titulní z třetího alba Lousiana Rock & Roll z roku 1973 už je TAM. Budu se muset po tomto albu poohlédnout. A před Jirkou smekám za další vydařenou lekci southern rockové archeologie

Tohle video je sice se statickým obrázkem, ale zato s luxusní muzikou

Pravidelní posluchači Jirkovy archeologie už vědí, že nakonec můžou očekávat další verzi slavné a  krásné písně An American Trilogy. Dočkají se jí i dnes a to v podání Mickey Newburyho.

Poslouchejte: Jižanský pelmel 21 – Whiskey, kérky, múzy a Elvis

Poslouchejte: Hurá na Jih 42 – Molly Hatchet ušima rockového archeologa

Playlist Jižanský pelmel 21 - Whiskey, kérky, múzy a Elvis
The Cell – Devil In Me 
Asphalt Horsemen – December 
R-Force – Divnej chlápek 
Colt Ford, John Michael Montgomery – Ride Through The Country
Los Vobos – Černá díra
Ski-King – Join The Revelator
Ski-King – Little Girl
Ski-King – The Number Of The Beast
Bar Room Prophets – Better Run
Ski-King – Staying Alive

Playlist Hurá na Jih 42 – Molly Hatchet ušima rockového archeologa
Molly Hatchet - Bounty Hunter / LP-Molly Hatchet 1978
Molly Hatchet - Dreams I´ll Never See / LP-Molly Hatchet 1978
Molly Hatchet - Whiskey Man / LP-Flirtin´ With Disaster 1979
Molly Hatchet - Flirtin´With Disaster / LP-Flirtin´ With Disaster 1979
Texas - L.A. Lights / LP-Texas 1973
Baby - (It´s Another)Saturday Night / LP-Baby 1975
Shotgun - Dallasian Rock / LP-Dallasian Rock 1976
Crossroads - Sowin´Our Wild Oates / LP-Southern Strutter 1979
Potliquor - The Raven / LP-First Taste 1970
Potliquor - Louisiana Rock´n´Roll / LP-Louisiana Rock&Roll 1973
Mickey Newbury - An American Trilogy / LP-Frisco Mabel Joy 1971

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

Všechny články autora

Honkytonk Jukebox 27: Jih to zase znova dokáže

Honkytonk Jukebox 27: Jih to zase znova dokáže

Martin Pešek , To je zase kombinace. Nesmrtelný Willie Nelson, podmanivá vampýrka Lindi Ortega, cowpunkoví zběsilci Hank III a Speedbuggy USA, vidlácky rocker Dave Alvin a navrch ještě Springsteen se steelkou. 

Hurá na jih 25: Jindra Vobořil – Velekněz i dělník českého bigbítu

Hurá na jih 25: Jindra Vobořil – Velekněz i dělník českého bigbítu

Dalibor Mierva , Živá rocková encyklopedie, zpěvák, muzikant, textař a především príma člověk Jindra Vobořil hostem našeho jižanského speciálu. Do historie nejen southern-rockové se poprvé ponoří Pavel Hartl.

Hurá na Jih 36: Perly ze zapomenutých archívů

Hurá na Jih 36: Perly ze zapomenutých archívů

Dalibor Mierva , S Jirkou Petrů se ponoříme do dob, kdy si ZZ Top teprve začínali pěstovat fousy a jižanský rock hřměl na plný pecky. Nejžhavější novinky i drby z české i americké scény.