Honkytonk Jukebox 27: Jih to zase znova dokáže

Honkytonk Jukebox 27: Jih to zase znova dokáže

To je zase kombinace. Nesmrtelný Willie Nelson, podmanivá vampýrka Lindi Ortega, cowpunkoví zběsilci Hank III a Speedbuggy USA, vidlácky rocker Dave Alvin a navrch ještě Springsteen se steelkou. 


Dolů

Dva Honkytonk Jukeboxy těsně za sebou, to je docela honička, obzvlášť když vám k tomu navezou z tiskárny hromadu novejch triček, který je potřeba naskladnit, narvat do eshopu, napsat k nim promočlánky, nastavit propagaci v ksichtoknize, napsat a rozeslat newsletter a pak to zase zabalit a rozeslat desítkám, nebo spíš stovkám natěšených fanoušků. Doufám, že to na kvalitě dnešní dvouhodinovky nebude poznat...

Speciálně tohle triko by se posluchačům Honkytonk Jukeboxu mohlo líbit...

Z jukeboxu do playlistu – tak se jmenuje první zahřívací hodina každého Honkytonk Jukeboxu a je to přesně o tom, co název říká. Většina písní, které v ní uslyšíte, skončí v playlistu vysílání našeho internetového Rádia Dixie. Konečné slovo při jejich výběru má ovšem náš hudební dramaturg Petr Jirásek, který si do toho kecat příliš nenechá.  Kompletní playlist najdete v závěru tohoto článku a jako ochutnávku si dáme pár videoklipů interpretů a kapel, které by ucho citlivé na poctivou americkou muziku kdesi mezi country a rockem nemělo minout.

Indiánskou babičku Willie Nelsona budou snad muset z pódia a z nahrávacího studia sestřelit. Nové album Last Man Standing už je na cestě a tady je z něj další singl. A pak že to hulení vede do hrobu...

Ashley McBryde a její debutové album Girl Going Nowhere propaguje kupříkladu i Eric Church a to není samo sebou. Nemůžu si pomoct, ale to děvče je mi prostě sympatický a její písně jakbysmet.

Na jméno nekonformní country star Lindi Ortega přísahají hlavně milovníci alternativní a v dobrém slova smyslu nekomerční muziky. Novou deskou Liberty udělá určitě radost nejen jim.

A na konec jedna echt countryovka s krásnými záběry ze života dnešních cowboys. Randall King.

Poslouchejte: Z jukeboxu do playlistu 21 – Sex, drogy a kántry

Druhou hodinu Honkytonk Jukeboxu v naprosté většině případů vyplňuje podrobnější exkurze do útrob trojice nových desek, které mi přišly zajímavé a o kterých jsem přesvědčen, že by vás neměly minout. Ovšem dneska to tak nebude. Ne že by nových desek vycházelo málo, spíš naopak, důvod je jiný a velice prostý. Z výše uvedených důvodů jsem prostě nestihnul naposlouchat to, co mám pro vás připravený. 

Jestli se vám naše muzika líbí, můžete nás podpořit třeba zakoupením právě tohohle trika. Bez zisku z prodeje merche bysme vysílat nemohli. Díky!

A tak z toho vyklouznu podle mého názoru se štítem. Teda aspoň doufám... Podíváme se trochu do historie téhle muziky, prohrabal jsem svoji sbírku desek, trochu zavzpomínal a pustím vám dávku dnes už povětšinou klasické muziky, která tak trochu může za to, že vůbec nějaký Honkytonk Jukebox a potažmo i celé Rádio Dixie posloucháte. A k tomu si dáme zase pár klipů.

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 27 – Jih to zase znova dokáže

Charlie Daniels je v jižanském rocku i v country opravdovou legendou. Nehynoucí zásluhu má (kromě tisíce mnohem důležitějších věcí) i na tom, že k rockové muzice přitáhl i do té doby poměrně ortodoxního posluchače country a folku. Mou maličkost.

S některými ultralevičáckými politickými názory Steve Earla nemůžu souhlasit ani náhodou, ale jeho písně jsou jiná kapitola. A můžeme se donekonečna hádat o to, jestli je lepší s bluegrassovou partou za zadkem nebo s rockovou kapelou. Obojí  je fakt radost pozorovat a poslouchat.

Nejmladší ze slavného rodu Williamsů tady rozhodně nemůže chybět. Spolu s hochama ze Speedbuggy nebo Ghoultownu mi otevřeli ušiska pro špinavou hardcore country, cowpunk a podobné ukrutnosti. Country punk´s not dead! Hell yeah!

Tak a je to. Hupky dupky na kutě a za měsíc na slyšenou! Příští čtvrtek si vás podá Mr.Beman se svou pekelnickou kumpanií ve své další Noční můře. Do té doby spěte sladce...

Playlist Z jukeboxu do playlistu 21 – Sex, drogy a kántry 
Randall King – Tuggin´ On My Heartstrings 
Willie Nelson – Me And You
Derek Jones – Cold As A Stone
Ashley McBryde – Radioland 
Parker Millsap – Fine Line  
Jesse Dayton – Hurtin´ Behind The Pine Curtain  
Kevin Fowler – Southbound 35 
Dave Alvin, Jimmie Dale Gilmore – Billy The Kid And Geronimo
Lindi Ortega – You Ain´t Foolin´ Me 
The Vegabonds – Everything I Need
Matt Stell – Sex, Drugs And Country Music 

Playlist Honkytonk Jukebox 27 – Jih to zase znova dokáže
The Charlie Daniels Band – Sharp Dressed Man
Bruce Springsteen – Youngstown
Steve Earle – Leroy´s Dustbowl Blues
Hank Williams Jr. – A Country Boy Can Survive
The Charlie Daniels Band – The South´s Gonna Do It
Old Crow Medicine Show – Tell It To Me
David Allan Coe – The Ride
Speedbuggy USA – Big Blue Sky
Hank Williams III – Three Shades Of Black
Travis Tritt – Southern Justice
Whiskey Myers – Road Of Life

Martin Pešek

Martin Pešek

Konzervativní Kozoroh na trnité cestě ke splnění svého amerického snu. Tenhle svět potřebuje opravdu trochu víc buranů.

Všechny články autora

Honkytonk Jukebox 22: Proč je country v Čechách (pro někoho) sprosté slovo?

Honkytonk Jukebox 22: Proč je country v Čechách (pro někoho) sprosté slovo?

Martin Pešek , Náš odborník na současnou americkou country Petr Mečíř se ve velkém rozhovoru dostane z Nashvillu domů do Čech a zase zpátky.

Hurá na Jih 38: Ti s jednou deskou

Hurá na Jih 38: Ti s jednou deskou

Dalibor Mierva , Miniprofil nesmrtelných excentriků a hillbilly hipíků Black Oak Arkansas a přehlídka kapel, které po prvním albu zmizely beze stop. 

Zac Brown Band: Vítejte zpátky doma!

Zac Brown Band: Vítejte zpátky doma!

Petr Mečíř , Konec experimentů, zpátky ke kořenům. Zac Brown Band jsou zpět z divokého výletu. A k tomu obvyklý přehled country novinek ze zámoří za poslední měsíc.