Hurá na Jih 76: Post Covidový restart?

Hurá na Jih 76: Post Covidový restart?

Tři nová alba ze světa a ohlédnutí za dvěma stěžejními domácími southern rockovými festivaly roku 2021.

Dolů

Dorazila k nám nová alba Sons Of Liberty, Blackberry Smoke a Billy F Gibbonse. Nemohl jsem si toho v Drbárně nevšimnout. 10.ročník Southern Rock & Blues Kolín 2021 a 26. Mlejn – dva z předních domácích southern rockových festivalů musely dva roky čekat, než opět otevřely své brány. Ale stálo to za to. Tak o tomhle bude dnešní díl Hurá na Jih.

Poslouchejte: Hurá na Jih 76 – Post Covidový restart?

Dališova Drbárna

Když jsem v říjnu loňského roku našim posluchačům představoval britskou southern rockovou kapelu Sons Of Liberty, hráli jsme si ze dvou EP a jednoho řadového CD. Byl to doslova objev, protože tuhle kapelu u nás znal málokdo. Brzy jsem s jednotlivými muzikanty navázal osobní kontakt a objednal si doposud vydané hudební nosiče. Později pak dorazila informace, že se chlapci vydali v prosinci do studia a nahrávají nové album. Napjaté očekávání trvalo do dubna letošního roku, kdy se objevilo první promo video.

Spolu s prvním videoklipem kapela zveřejnila i termín vydání nového alba Aces & Eights. 18.6.2021 bylo ještě dost daleko, ale čekání nám Sons Of Liberty pomohli překonat druhým videoklipem Ruby Starr. Ta písnička samotná mě už tolik neoslovila, a o to víc jsem byl zvědavý na album samotné. Pak přišel 18.červen a album doputovalo až k nám domů. Ruby Starr, podle mého názoru, opravdu patří mezi ty slabší kousky, ale minimálně polovina alba je nadprůměrný hard&heavy southern rock v nejlepších tradicích Molly Hatchet. Zatímco v audiovizi pořadu jsem pro vás vybral písničku Whiskey Is My Vaccine, tady a teď si dáme ten druhý oficiální videoklip.

Tak to byla novinka z Evropy. Teď si sbalíme kufry a vyrazíme za „velkou louži“, kde v uplynulém období spatřila světlo světa nová alba světových velikánů svého oboru. Nejdříve se pojďme podívat za Billy F Gibonsem ze ZZ Top.

Billy F Gibbons je neodmyslitelně spojen s jednou z nejpopulárnějších celosvětově známých skupin amerického jihu - ZZ Top. Chytrá a chytlavá muzika postavená na blues, spojená s jednoduchou, ale geniální image udělaly ze ZZ Top v 80.letech (které pro jižanský rock znamenaly spíše ústup) jednu z největších hvězd rockové muziky jako takové. Po komerčně veleúspěšném období alb Eliminator (1983), Afterburner (1985), Recycler (1990) a Antenna (1994) se ZZ Top vrátili k bluesovější produkci. Zatímco produktivita kapely postupně zpomalovala, mezi předposledním albem (Mescalero – 2003) a zatím posledním (La Futura – 2012) uběhlo dlouhých 9 let, Billy Gibbonsovi to studiové zahálení nevyhovovalo a v roce 2015 sólově debutoval s vlastním projektem Perfectamundo

Byla to směs afrokubánských rytmů s typickou Gibbonsovou bluesovou kytarou. Druhé sólové album Big Bad Blues vydal Billy v roce 2018, a jak sám název napovídá, šlo už výhradně o bluesový projekt. Gibbons snad ani nemohl jinak, protože se předtím zúčastňoval jako host velkého množství bluesových koncertů a projektů svých kamarádů.
Nové album Hardware je pak návratem až k ZZ Toppáckému „texaskému bluesrocku“. Ostatně i oficiální videoklipy k tomuto albu používají osvědčené rekvizity úspěšních klipů ZZ Top. Speciální upravená auta, dlouhonohé prsaté holky, pouštní cesty a na nich místa k odpočinku - benzinky a motely. Třeba jako tady:

Třetí novinka, o které se dnes chci zmínit, není od nikoho menšího, než od kapely, která je považována za oficiální nástupce Lynyrd Skynyrd a v současné době nejlepší southern rockovou kapelu. Ano, poznali jste. Jedná se o Blackberry Smoke a jejich nové album You Hear Georgia, které vyšlo v pátek 28.5.2021 

Parta kolem Charlieho Starra se na albu snaží vrátit pošramocenou pověst jižanských států a lidí, kteří v nich žijí, do lepšího světla. Autor titulní skladby říká: „Textově je píseň o nepochopení Jihu. Svět je samozřejmě drsný a je v něm spousta špatných lidí. Ale je tu také spousta těch dobrých. Začalo to myšlenkou, že lidé o vás mohou mít předsudky, protože máte silný jižanský přízvuk, a pak se to rozšířilo na realitu, že někteří lidé spolu prostě těžko vycházejí, ať už kvůli politickým nebo náboženským názorům, nebo jen proto, že pocházíte z určité části země."

Ale i hudebně umí nové dílo pod producentským vedením hvězdného Davea Cobba opět naprosto přesvědčit. Obzvláště patrné je tentokrát výrazné zapojení prvků slide kytary téměř v každé písni a také krásně zvýrazněné ženské doprovodné vokály, které tentokrát zpívají The Black Bettys. Blackberry Smoke se na You Hear Georgia představují v oslnivé kondici.  Velká pochvala patří také za jejich závazek k charitě, kde již vybrali téměř 500 000 dolarů na výzkum rakoviny u dětí! Takže i z jižní Georgie je slyšet mnoho dobrého!

Z posledních novinek v našem vidláckém eshopu DixieGear.cz by vám mohla padnout do oka třeba mikina s motivem REDNECK REVOLUTION 4. Díky za každou vaši objednávku - jen díky nim vám může hrát Radio Dixie a samozřejmě i naše audiospeciály včetně Hurá na Jih!

Poslouchejte: Hurá na Jih 76 – Post Covidový restart?

Brány se otevřely v Kolíně

V uplynulých dvou měsících a posledních dvou dílech Hurá na Jih jsem vás krmil svými představami, jak by mohl a měl proběhnout letošní 10. výroční ročník festivalu Southern Rock & Blues Kolín. Dnes mi dovolte, abych se krátce zmínil, jak to všechno nakonec dopadlo. A protože v audio verzi pořadu nebylo moc času na nějaké zhodnocení, využiju tohoto prostoru. 

Mé poslední představy a plány o účasti 13 kapel (jako hvězdiček na konfederační vlajce) vzaly za své, když se dva dny před akcí omluvili liberečtí Bandoleros. Jedna zkouška s novým kytaristou nestačila na to, aby se za své vystoupení nemuseli stydět. Takže finální soupiska čítala 12 kapel. Tři muzikanty z maďarských Asphalt Horsemen a slovenského Žalman Brothers Bandu jsem v pátek po ránu doprovodil do Kolínské nemocnice, kde absolvovali povinné PCR testy. Odpoledne byly výsledky, které potvrdily, že je vše v pořádku a obě kapely můžou hrát. Asphalt Horsemen to hned v podvečer využili unplugged vystoupením na terasách za kolínským kulturákem. Chlapci byli úplně rozechvělí z toho, že mohli hrát po 9 měsících před živým publikem, i když to bylo jen pár lidí.

Asphalt Horsemen na terasách v Kolíně

Všichni jsme se už ale těšili na sobotu, kterou jsem plánoval, původně ve větším rozsahu, prakticky rok. Přijdou lidi? Naplní se předpověď a sázka moderátora festivalu a majitele Rádia Dixie Martyho, že pořadatelé a muzikanti budou oproti návštěvníkům v přesile? Připraveni jsme byli na 500 a teoreticky i na 1000 povolených návštěvníků. Jídlo, pití, vytištěné vstupenky, letáky, dovezené sedačky a přenosné WC. Kdo je připraven, není překvapen.

Zahájení kolínského fesťáku

Sázku jsem nakonec nad Martym vyhrál, protože návštěvníků bylo více jak 2x tolik než těch druhých. Ne, že bychom byli s cca 270 návštěvníky nějak nadmíru spokojeni, ale moje spokojenost byla v něčem jiném. Ve SPOKOJENOSTI všech zúčastněných. Vystupujících muzikantů, techniků zajišťujících zvuk i osvětlení, filmování i střih a live stream přenos filmového i zvukového materiálu ven na sociální sítě. Spokojeni byli i pořadatelé a prodejci, takže vlastně není nad čím bědovat. I ekonomicky to dopadlo dobře a nepadla na to ani koruna z rodinného rozpočtu.

V přátelském rozhovoru s kamarády z Asphalt Horsemen

Nebudu tady a teď psát nic o muzice, jaká se v Kolíně letos hrála. Na to si nechám samostatný článek buď mimo hudební speciál Hurá na jih, nebo možná jeden celý příští díl. Ještě je na to čas. Teď vám tady nabídnu jednu hezkou fotku nadšeného hudebního fajnšmekra, který popustil uzdu své vášni. Poznáte ho? Více fotek najdete ve fotogalerii na festivalovém webu www.rockblueskolin.cz.

Poznámka šéfredaktora: „Díky člověku na týhle fotce hraje Rádio Dixie tak, jak hraje. Tím se leccos vysvětluje…“

Kdo Kolín z různých důvodů nestihl a nechce čekat na sadu oficiálních videí a klipů, má šanci si celých 12 hodin muziky zopakovat. Bohužel se po cca 8 hodinách streamu sekl Facebook a muselo se to znovu „nahodit“. Takže tady máte dva odkazy na celý 10.ročník Southern Rock & Blues Kolín 2021:

https://www.facebook.com/RadioDixieCz/videos/932166724234972
https://www.facebook.com/RadioDixieCz/videos/628426188555771

Poslouchejte: Hurá na Jih 76 – Post Covidový restart?

Přírodní úkaz zvaný Mlejn

Závěrečná část dnešního Hurá na Jih je věnována dalšímu festivalu. Daleko slavnějšímu, staršímu a trochu jinak organizovanému, než je kolínský Southern Rock & Blues festival. O Mlejně, nebo též Summer Southern Session, tady asi nemá cenu  moc do detailu psát, protože 26 ročníků, který má tento festival za sebou mluví samy za sebe. Kdo nebyl nikdy na Mlejně, snad nemá právo se u nás v republice nazývat fanouškem southern rocku. Mlejn je prostě jen jeden.

Pódium na Mlejně

V roce 2016 jsem na Mlejně dělal krátké rozhovory s návštěvníky tehdejšího ročníku festivalu a všichni se báječně shodli, že na Mlejn jezdí hlavně pro tu skvělou přátelskou atmosféru, kvůli kamarádům, které třeba rok nebo i déle neviděli. Hudba, i když všechny spojuje, je v tomto případě až na druhém nebo třetím místě. Napadlo mě letos si ty rozhovory zopakovat, ale jen s několika málo lidmi. Ne jako v tom roce 2016, kdy to nakonec dalo na dva díly Hurá na Jih. Postupně jsem si před svůj záznamník pozval tuhle pětici kamarádů a po krátkém rozhovoru jim vyplnil jejich hudební přání.

Libor Kosina – kapelník a baskytarista skupiny Blackies. Jinak též hlavní pořadatel Mlejna. Co si asi tak Líba letos přál slyšet?

Dalším v pořadí u mého záznamníku byl Petr Jirásek. Mimo jiné dramaturg Rádia Dixie a dobrá duše, která nevynechá jediný koncert naší muziky. A co že zahrajeme Petrovi, ale i vám? Petr chtěl Black Oak Arkansas a výběr písničky nechal na mě. Já tedy vybral tohle:

Třetí osobností, kterou jsem krátce zpovídal, byl Michal Cerman, zpěvák kapely The Cell, ale i mnoha dalších seskupení a uskupení, neboť profesionálním zpěvem se dlouho živil. Čínskej sráč Covid však na Michala taky dolehl, ostatně i o tom bude řeč. A písnička na přání?

Předposlední osobností, kterou jsem měl u svého záznamníku, byl Jirka Petrů. Pro naše pravidelné posluchače známý člověk a můj dlouhodobý spolupracovník na pořadu Hurá na Jih. S Jirkou se známe už dost dlouho a tak jsem ho vytáhl i k tomuto krátkému rozhovoru. Možná vás jeho hudební přání překvapí, ale Jirka se ukázal správným rebelem a já tento jeho výběr s radostí přivítal. I když to není o jihu, ale skvělá muzika to rozhodně je.

Posledním hostem u mého záznamníku byl Petr Smutný. Kytarista jižansko-rockové kapely Sweet Pain a několika dalších kapel, motorkář a hudební dramaturg Prague Harley Days (a také akce 115 HD) a člověk, který mi na fesťáku v Kolíně ohlídal fungování Rádia Dixie Stage. Díky Peťo. Petr si přál jakoukoli písničku od libereckých Bandoleros. Do audiovize pořadu jsem vybral pohodovou Missouri, ale s videoklipem je to horší. Tahle kapela moc použitelných videí nemá a tak jsem nakonec vybral tohle, které je sice zvukově asi až za hranicí možné použitelnosti, ale zato tady ještě nikdy nebylo.

Takže sweet home přátelé. Děkuji za pozornost a zachovejte nám přízeň.

Poslouchejte: Hurá na Jih 76 – Post Covidový restart?

Playlist:
Sons Of Liberty - Whiskey Is My Vaccine
Billy F Gibbons - More-More-More
Blackberry Smoke - Old Scarecrow
Lynyrd Skynyrd – Free Bird
Black Oak Arkansas - Sweet Delta Water
Big & Rich –Live This Life
Greta Van Fleet - Broken Bells
Bandoleros - Missouri

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

All articles of the author

Honkytonk Jukebox 55: Bez fousů do jukeboxu nelez

Honkytonk Jukebox 55: Bez fousů do jukeboxu nelez

Martin Pešek , Chris Stapleton zase bourá hitparády písněmi o ďáblu a konopí, Warda Davise na jeho debutu provází piáno, vrány a černý kočky a na CD a DVD vychází koncert k poctě Merle Haggarda. Trojici nových desek pro rockery i countrymany vybírá sám principál Rádia Dixie Marty.

Hurá na Jih 68: Britský southern rock? Hell Yeah!

Hurá na Jih 68: Britský southern rock? Hell Yeah!

Dalibor Mierva , Sons Of Liberty – britský příspěvek k southern rocku. Vzpomínka na Lynyrd Skynyrd, novinky na domácích albech a hudebních (internetových) tiskovinách.  

Hurá na Jih 75: Southern Rock & Blues Kolín 2021 BUDE!

Hurá na Jih 75: Southern Rock & Blues Kolín 2021 BUDE!

Dalibor Mierva , Všechny potřebné informace o konání letošního mezinárodního hudebního festivalu Southern Rock & Blues Kolín 2021 / European Southern Rock Jamboree.