Hurá na Jih 75: Southern Rock & Blues Kolín 2021 BUDE!

Hurá na Jih 75: Southern Rock & Blues Kolín 2021 BUDE!

Všechny potřebné informace o konání letošního mezinárodního hudebního festivalu Southern Rock & Blues Kolín 2021 / European Southern Rock Jamboree. 


Dolů

Dnešní 75.díl southern rockového speciálu Hurá na jih vám přináší všechny potřebné informace, které se vám můžou hodit, pakliže chcete 29.5.2021 navštívit Kolín a v něm 10.ročník festivalu Southern Rock & Blues. Ten se letos koná na Kmochově ostrově a já věřím, že určitě na sobotní večer lepší program v širokém okolí nebude. 

Poslouchejte: Hurá na Jih 75 – Southern Rock & Blues Kolín 2021 BUDE!

Před měsícem tomu věřil málokdo. V minulém pořadu Hurá na jih jsem představoval tři možné varianty realizace našeho festivalu. První, s většinovým obsazením zahraničních kapel, plnou sestavou domácích a plným hledištěm byla celkem jasně z říše pohádek. Stav epidemických opatření, nejen na území České republiky, ale prakticky v celé Evropě byl velice špatný a mnozí ani nevěřili, že by se mohla podařit druhá z nabízených variant. Dvě až tři zahraniční kapely, kolem deseti domácích. Diváci pak v nějakém omezeném množství. No a tahle předpověď vyšla téměř na chlup. Vystupujících bude třináct, stejně jak hvězdiček na té naší krásné vlajce.

Pojďme teď od těch příjemnějších informací k těm nepříjemným, nicméně nutným. Tato výzva bude napsána na cedulích u vstupu do areálu Kmochova ostrova a na různých dalších místech: 

Hygienická a bezpečnostní opatření pro účast na festivalu
Southern Rock & Blues Kolín 2021

1. Vstup jen s certifikátem o obdržení dvou dávek očkování proti Covid 19 nebo dokladem o obdržení první dávky očkování před 21 dny a více. Dále s doklady o antigenním testování (ne starším 3 dny) nebo PCR testu (ne starším 7 dnů). Tyto doklady mějte prosím u sebe pro případ kontroly Policie ČR nebo KHS, u vstupu ale nebudou kontrolovány.

2. Všichni přítomní musí mít po celou dobu nasazený respirátor (bez výdechového ventilu) min. třídy FFP2 (KN95 / N95). 

3. V hledišti není možné konzumovat jídlo ani nápoje.

4. V hledišti prosím dodržujte rozestupy cca 1,5m s výjimkou rodinných příslušníků.

5. Průběžně, kdykoli to budete považovat za potřebné, využívejte stojany s dezinfekčním prostředkem pro dezinfekci rukou. 

6. Udržujte prosím pořádek, odpadky ukládejte do košů!

7. Nerozdělávejte v prostoru Kmochova ostrova přírodní ohně!

8. Přišli jsme si sem dnes všichni odpočinout a radovat se po dlouhé době poměrně tvrdých opatření. Buďte tedy prosím ohleduplní jeden ke druhému, protože ne každý zde přítomný má k problematice nemoci Covid 19 a opatřením proti ní stejný názor jako vy.

K těmto oficialitám pak já dodávám: Kdo nebudete mít doklady o očkování nebo testování, bude možné si antigenní test udělat na místě u vstupu ve stanu Červeného kříže. Toto ale prosím využívejte jen v nouzi nejvyšší, protože by bylo nešťastné, aby se díky množství testovaných u vstupu do areálu udělal „špunt“ a byla zbytečná nervozita. Kdo můžete, vezměte si s sebou také kempingovou nebo rybářskou sedačku, anebo aspoň deku pod zadek. Zvýšíte tak nejen kapacitu míst k sezení ale budete mít své místečko jisté. Až do pátku 28.5. můžete využít předprodeje vstupenek, kde je cena 700,- Kč. Předprodej funguje přímo v pokladně MSD Kolín anebo na e-shopu MSD. Na místě v sobotu 29.5. bude vstupné 800,- Kč.

Vstup na Kmochův ostrov po lávce „od kolejí“

Poslední dobrá rada pro návštěvníky ze vzdálenějších končin. Nesnažte se na Kmochův ostrov vjet svými motorovými vozidly. To je možné zcela výjimečně a v našem případě jen pro vystupující, pořadatele a prodejce. Nejbližší parkování vašich aut k lávce ze Zálabské strany je možné u Zimního stadionu a v přilehlých ulicích. Parkování ze strany města je buď v okolí  Sokolovny, u Billy (u hlavní pošty) nebo u Tesca a OBI. 

Lávka na Kmochův ostrov ze Zálabí

Pokud se vm nepovede do Kolína poslední květnovou sobotu dostat, nezoufejte! 

Celý program festivalu bude možné sledovat živě on-line prostřednictvím streamu na festivalovém webu www.rockblueskolin.cz a na facebookovém profilu festivalu.

Stánek Radia Dixie se speciální nabídkou našeho vidláckého eshopu DixieGear.cz určitě na Kmochově ostrově nepřehlédnete. Tak se stavte na pokec! Těší se na vás Marty & Pavlínka

Poslouchejte: Hurá na Jih 75 – Southern Rock & Blues Kolín 2021 BUDE!

No a teď už pojďme konečně na muziku. Projedeme si jednotlivé vystupující, kteří se v Kolíně 29.5.2021 na Kmochově ostrově představí.

Od 11:00 jako předskokani vystoupí (zřejmě na menší MLEJN STAGE) liberečtí Bandoleros. Bude jim ze zdravotních důvodů chybět první kytarista Honza Rejent, ale chlapci slíbili, že se náhradník repertoár za dva týdny naučí a proto jim ani nebude vadit ta role „předskokana“.

Ve 12:00 bude na RADIO DIXIE STAGE provedeno oficiální zahájení letošního ročníku našeho festivalu. Pozvaná je hejtmanka Středočeského kraje paní Petra Pecková, ale uvidíme, jestli se jí podaří dorazit. Vedle paní hejtmanky nepřehlédnete Martyho Peška, principála Rádia Dixie, na naší akci v roli moderátora. No a právě Marty vám po zahájení festivalu přivede na pódium pražskou kapelu Sweet Pain.

Každá kapela bude mít pro svou prezentaci 55 minut. Po poslední písničce Sweet Pain bude cca 5 minut na přesun k menší Mlejn stage, kde už bude připraven moravsko-prajzácký folkbluesový kytarista a zpěvák Lubomír Khýr, známější pod jménem Bužma. Předpokládám, že jeho repertoár se bude skládat převážně z písní z nedávno vydaného alba Holčovice. Je skvělé, fakt, uvidíte. Vlastně uslyšíte…

Po Bužmovi se pak opět přemístíme na hlavní stage, kde vystoupí chvíli po 14:00 další výrazná osobnost naší blues-rockové scény. Charlie Slavík se svou Revue. Součástí kapely je už nějaký čas i Steve Walsh, americký kytarista a uznávaný producent, který spolupracoval s mnoha významnými muzikanty a kapelami.

Další kapelou, která nám udělá obzvláště velkou radost nejen svou přítomností, bude rožnovský Stetson. Staříček Goláňů po několika letech opět dal dohromady novou sestavu své legendární kapely a dokonce připravil nové CD. To se bohužel zatím nepodařilo vydat, ale v audio verzi tohoto pořadu si nějakou novinku zahrajeme a tady máte možnost zavzpomínat na staré časy.

Od 16:10 by na hlavním pódiu měla hrát kapela Blackout. Je to vedlejší projekt Petra Roškaňuka, kmenového člena kapely Žlutý pes a mnoha dalších úspěšných skupin. Pro mě to je velká neznámá, ale jméno a osobnost Petra Roškaňuka je zárukou kvality. Je jen otázka, jestli to bude kvalita víc bluesová nebo rocková. Já bych tipl něco mezi tím. A protože zatím nevím o žádném videu Blackout, dáme si tady ukázku od jedné z předcházejících Petrových kapel – R.Force.

První ze dvou zúčastněných zahraničních kapel, které dostanou prostor na kolínských pódiích, bude od 17:10 na Mlejn stage bratislavský Žalman Brothers Band. Těším se, až nám „Jánošíci z Bratislavy“, jak je tituluje Pavel Hartl, předvedou své syrové až undergroundové blues, boogie a rock´n´roll. Bude to silné.

A pomalu se bude rockově přiostřovat. Na Radio Dixie Stage to od 18:10 rozbalí Pumpa. Myslím, že tuhle kapelu není potřeba nikomu z našich čtenářů a posluchačů nijak podrobně představovat. Ostatně nedávno jsme tady měli jejich velký profil. Kapela nedávno prošla dvěma zásadními personálními obměnami a v současné době taky chystá vydání nového alba. Na playlistu našeho festivalu ale Pumpa má jen minimum novinek. Převládá známá jižanskorocková klasika. 

Od 19:10 budou na Mlejn stage připraveni další klasici naší domácí amatérské southern rockové scény. Po odstoupení kapely Blackies z našeho playlistu jsou Full House jedinými zástupci mladoboleslavské jižanské líhně a jedni ze dvou pohrobků slavného MBA Bandu. Full House mají v repertoáru jak svou vlastní autorskou tvorbu, tak i písně méně známých amerických kapel. Rockerům ale určitě udělají radost i covery klasiků 70. let. Tady je jedno starší amatérské video, když s kapelou ještě zpívala Gabča Konopková

Od 20:10 začne jít na Radio Dixie Stage do tuhého. Hlavní hvězda našeho festivalu má jméno Asphalt Horsemen a přijede z Maďarska. Chlapci to umí pěkně nakopnout. V pátek 28.5. ještě zahrají unplugged na terasách za kolínským kulturákem, ale na hlavním pódiu festivalu to určitě odpálí, jak jsou zvyklí. Asi takto nějak:

Další kapela na menší Mlejn stage nás pak pěkně přenese do klasiky rozhraní 60. a 70. Let, kdy se southern rock krystalizoval do samostatného hudebního žánru. Jedněmi z těch stylotvorných kapel byl beze sporu i Allman Brothers Band. Také u nás je mnoho milovníků této kapely a jedna si do svého názvu přímo vetkla své oblíbence. The Allman Company, kterou tvoří Honza Holeček, Pavel Marcel, Jirka „Zelí“ Zelenka, Jindra Musil a Standa Hörner. Není co dodávat. Snad jen: příjemný poslech.

Jdeme do finále. Jako poslední na hlavní Radio Dixie Stage vystoupí další z našich, troufám si říct, že už také legendárních kapel - The Cell. Také této kapele jsem nedávno věnoval celý samostatný pořad Hurá na jih a tak není co dodávat. Snad jen to, že to bude, jak jsem přesvědčený, opět skvělý hudební zážitek.

No a pak už budeme mít před sebou opravdu poslední kapelu. Na Mlejn stage náš festival uzavře představitel moderní americké country, plzeňská kapela Big Boy Band. Naši pravidelní návštěvníci už tuto partičku v Kolíně jednou viděli a od té doby Plzeňáci natočili moc hezké album Outlaws. Doufám, že ho s sebou přivezou a vám nabídnou. Hudba to bude příjemná na zklidnění emoci a uvedení našich myslí do klidu a pohody. Konec očekávám lehce po půlnoci.

Takže sweet home přátelé. Doufám, že se vám tento pořad líbil a byl přesvědčivou pozvánkou na náš 10. ročník festivalu Southern Rock & Blues Kolín 2021. Rádi vás v Kolíně přivítáme.

Poslouchejte: Hurá na Jih 75 – Southern Rock & Blues Kolín 2021 BUDE!

Playlist:
Bandoleros – Billy Houd
Sweet Pain – Free Love
Bužma – Zvučím
Charlie Slavík Revue – Highway Man
Stetson – Nazdar, vitaj
R-Force – Blues, whiskey & harley
Žalman Brothers Band – Na radě som ja
Pumpa – Hurá na jih
Full House – Nejsi ztracenej
Asphalt Horsemen – My Old Town
Livin´ Free - Livin´ Free 
The Cell – Midnight Rider
Big Boy Band – Sittin´At The Bar

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

Všechny články autora

Hurá na Jih 46: Kytary, bahno a bouchačky

Hurá na Jih 46: Kytary, bahno a bouchačky

Dalibor Mierva , Rozhovor s „Panem kytaristou“ Petrem Roškaňukem, profil řepáckých metalistů Maylene and Sons of Disaster věřících v Boha a samopaly Thompson a pytel novinek z domácí i světové jižanské scény.

Hurá na Jih 59: Honza Holeček - český Greg Allman?

Hurá na Jih 59: Honza Holeček - český Greg Allman?

Dalibor Mierva , Vzpomínka na Petara Introviče, novinky z Maďarska i z domácí scény a rozhovor s klávesákem a zpěvákem Honzou Holečkem.

Hurá na Jih 72: The Cell krok za krokem

Hurá na Jih 72: The Cell krok za krokem

Dalibor Mierva , Podrobný příběh The Cell - jedné z nejlepších domácích southern rockových kapel. Raritní fotografie, videoklipy a spousta poctivé muziky.