Hurá na Jih 74: Southern Rock & Blues Kolín 2021

Hurá na Jih 74: Southern Rock & Blues Kolín 2021

Novinky z domácích i zahraničních studií a zkušeben. Přípravy na první letošní velký festival a nejistota kolem jeho realizace. Zvítězí nezdolný optimismus nebo státní represe? 


Dolů

Dneska to bude skoro všechno o blížícím se festivalu Southern Rock & Blues Kolín, který má letos podtitul European Southern Rock Jamboree. Ale na pár novinek a nejčerstvějších drbů se místo našlo.

Poslouchejte: Hurá na Jih 74 – Southern Rock & Blues Kolín 2021 

Dališova Drbárna

Už jsem tady v minulosti mnohokrát zmiňoval aktivity několika našich domácích jižansko rockových kapel směrem k nahrání nových alb. Vzpomínáte? Last Rebel, Full House, Pumpa, abych zmínil aspoň ty, které na svých novinkách stále pracují. Nechci v žádném případě zlehčovat nebo znevažovat tyto aktivity, neznám všechny souvislosti, ale je fakt, že čas letí a stále čekáme. Mezitím se přidaly se svou troškou do mlýna i rožnovský Stetson (hráli jsme si je přede dvěma měsíci) a teď se hlásí i Petr Bultas Band z Ústí nad Labem. 

Začátky Petr Bultas Bandu

Tahle kapela patří k těm našim nejstarším, vždyť vznikla už v roce 1987, ale nikdy nedosáhla popularity Žlutého psa, Pumpy, General Lee nebo The Cell. I tak ale měla a má své posluchače a i když procházela složitými obdobími personálních změn a častými přestávkami v hraní, zdá se, že se opět blýská na lepší časy. 

Petr Bultas Band 2011

30.9.2017 oslavila kapela v Národním domě v Ústí n.Labem 30 let své existence. Byl to příjemný večer. Kromě dvou hostujících kapel (Last Rebel a Second Band) se na pódiu vystřídalo několik sestav Petr Bultas Bandu a už tenkrát kapelník naznačoval, že by se nebránil pokračování a že by nemuselo zůstat u jediného alba (Žádná změna – 2005). Až teprve v lednu 2020 začala situace nazrávat do současné podoby. Kolem Petra Bultase (g) se postupně sešli: druhý kytarista Jaroslav Vacek, Franta Janačík – bg, David Bušek –dr a zpěvák Radek Zákon. Kromě Petra Bultase hrají všichni ostatní ve svých mateřských kapelách, ale tohle je pro všechny milá srdcovka. Franta Jančík nedávno sestříhal šest nahrávek ze studia s jednou písničkou z koncertu a vznikl tak Bandzone Mix, který si zahrajeme jak v audiovizi pořadu, tak i tady ve videoverzi. Není to nic zvukově bombastického, ale milé to je …

Už někdy v únoru, nebo začátkem března tohoto roku ke mně prosákla informace, že moravsko „prajzácký“ folkbluesový zpěvák, kytarista a hráč na foukací harmoniku, kterého jeho posluchači a kamarádi nazývají Bužma, shání prostřednictvím crowdfoundingové agentury Hithit peníze na vydání svého druhého sólového alba. Protože Bužmu už dlouho taky znám a měli jsme už domluvené jeho vystoupení na našem kolínském festivalu v roce 2020, který byl nakonec zrušen, rád jsem na účet nějakým obnosem přispěl. V době, kdy Bužma spouštěl tu sbírku, už měl album dávno natočené a zakrátko jej začal distribuovat.


Album brzy dorazilo i do mé schránky a já se tak mohl přesvědčit, že recenze v žádném případě nelhaly. Název alba Holčovice asi tady v Čechách nikomu nic moc neřekne, ale my Severomoraváci a ještě víc Bruntaláci nebo Krnováci víme své. Kromě toho, že v této vesnici má svou chalupu i můj kamarád a doživotní prezident Dixie Spolku přátel jižanského rocku Bruntál Pavel Hartl, je zde i protialkoholní léčebna a v minulosti býval i pasťák neboli polepšovna. 

Bužma své album věnoval všem, kdo bojují se závislostí na čemkoli a všech 12 písniček je skvělých. Kromě autora a interpreta na albu najdeme i několik hostů, z nichž můžu vypíchnout aspoň ty nej. Australský kytarista Gwyn Ashton a vynikající ostravský saxofonista Michal Žáček. Písničky tohoto alba tak zaujaly dalšího „hybatele“ a „eklektika jižanského rocku“, jak jsem ho kdysi nazval v našem rozhovoru, Josefa Buxom Odstrčila a ten začal s Bužmou některé písničky natáčet a zpracovávat jako videoklipy. Zatím ještě není hotovo a tak si dáme něco jiného.

Když jsem zde v 68.díle pořadu Hurá na jih v říjnu loňského roku představoval široké veřejnosti britskou southern rockovou kapelu Sons of Liberty, bylo to pro mnohé zjevení z čistého nebe. Tuhle kapelu tady znal málokdo. Ozval se mi tehdy zpěvák kapely Rob Cooksley, že by měli zájem zahrát si u nás v Kolíně. Poslal mi nějaké materiály o kapele a odkazy na písničky, a já se zamiloval. Do 14 dnů jsem byl FB kámoš s celou kapelou a do měsíce jsem měl doma obě demo CD, první řadové album a začal nosit trička s jejich logem.


Koncem loňského roku kapela zamířila do studia, kde natočila, druhé řadové album Aces & Eights. I když jsem už skoro dva měsíce loudil, jestli by mi chlapci neposkytli nějakou písničku, jako ukázku toho, jak by mělo celé album vypadat, musel jsem si, stejně jako ostatní fanoušci kapely, počkat na polovinu dubna. To se na sociálních sítích objevil tento videoklip, jako velmi chutný předkrm. Schválně, jak bude chutnat vám? Já jsem stále nenažranej …

Poctivá jižanská muzika tady s náma bude pořád. I díky bláznům jako je tvůrce našeho nejstaršího podcastu a autor tohoto článku Dališ. Pokud pro to chcete i vy něco málo udělat, jukněte do našeho vidláckého eshopu DixieGear.cz a něco si tam vyberte. Zisk z prodeje triček, mikin a dalších bejkáren slouží jako jediný zdroj financování internetového rádia a webmagazínu RadioDixie.cz a jen a jen díky vašim objednávkám pro vás můžeme připravovat (mimo jiné) i audiospeciály jako je právě Dališův Hurá na Jih. Díky! Stánek DixieGearu a Radia Dixie samozřejmě nebude letos v Kolíně chybět.

Poslouchejte: Hura na Jih 74 – Southern Rock & Blues Kolín 2021 

Southern Rock & Blues Kolín 2021 

Zhruba jeden měsíc nám zbývá do konce května, kdy by 28.-29.5.2021 měl v Kolíně na Kmochově ostrově proběhnout 10. ročník mezinárodního hudebního festivalu Southern Rock & Blues Kolín

Letošní výroční ročník je mimořádně věnovaný jenom southern rocku, jak uvádí podtitul European Southern Rock Jamboree. Jestli se to podaří, s ohledem na dosud platná protiepidemická opatření a omezení, bude to akce, která v Evropě svým stylovým zaměřením nemá obdobu. No, ale o tom to právě je. Jestli se to podaří…


Našemu kolínskému festivalu jsem v tomto pořadu věnoval už dost času. S ohledem na blížící se termín si teď pojďme říct, co se může stát, s jakými variantami se můžeme popasovat. No a během toho povídání vám dnes budu pouštět ukázky zahraničních kapel, které potvrdily svou účast a rády by do Kolína přijely. V tomto dnešním pořadu budu hrát jenom ty zahraniční kapely, protože ty budou těmi prvními, které z naší akce můžou být vyautovány hygienickými a hlavně epidemickými opatřeními. Nejdříve začneme s italskými rebelHot

rebelHot

Tahle kapela měla do Kolína přijet už v roce 2019, ale zpěvák měl nějakou smutnou událost v rodině a tak jsme jejich příjezd odložili na rok 2020. Loni byl náš festival zrušen díky Covidu a tak by se letos mělo potvrdit, jestli platí: „… do třetice všeho dobrého …“. RebelHot nehrají klasický southern rock, obsahující prvky blues, boogie a rock´n´rollu. Oni k tomu totiž ještě přidávají živočišné funky a ta hudba je pak rytmičtější, tanečnější, ale i srdíčko jižana a fanouška dobré muziky si přijde na své.

A teď zpět k organizaci festivalu. V plánu je vystoupení osmi zahraničních a cca deseti domácích kapel. Mezi těmi domácími jsem už zaznamenal pár omluvenek. Je to hlavně z důvodů, že v této době kapely moc nezkoušejí a na některé to má třeba i destruktivní účinek. Do Kolína tedy nepřijedou General Lee, Blackies a Last Rebel. Jako náhradníci už potvrdili účast Big Boy Band z Plzně, folkbluesový písničkář Bužma a lanařím olomoucké Old Dogs. A teď už nějaká další muzika. Stejně jako italští rebelHot by v páteční části programu měli vystoupit Flatman z Německa.

Flatman

Flatman patří vedle kapely Lizard k tomu nejlepšímu, co může nabídnout německý southern rock. Stejně jako rebelHot ani Flatman u nás v Kolíně ještě nehráli, ale úplně neznámí u nás nejsou. Začátkem nového tisíciletí hráli několikrát na Karlovarsku a naše západočeské kapely hrály několikrát s Flatmany v Německu. Já osobně jsem Flatman viděl naživo jen jednou, a to v roce 2005 na Mlejně. Největším znalcem německé southern rockové scény je u nás kamarád Luboš Gnojek, se kterým jsem dělal na toto téma rozhovor. 

A opět krátce k festivalu. Ať už akce proběhne v jakékoli ze tří možných variant, počítáme s tím, že všechna vystoupení kapel budou natáčena a prostřednictvím technologie live stream a přes sociální sítě budou vysílána ven. Jako první, i když asi nejméně pravděpodobnou variantou uskutečnění našeho festivalu je ta podle původního plánu, s velkým množstvím po muzice hladových a žíznivých diváků. Buďme ale upřímní a realističtí. Bylo by to moc fajn, ale v tom našem pořadatelském týmu tomu už věřím asi jenom já.

Žalman Brothers Band

A teď zase trocha muziky. Podle původního plánu bychom se teď z pátku přehoupli do soboty a v pravé poledne zahájili hlavní festivalový den. Mezi prvními zahraničními kapelami by v sobotu měl vystoupit bratislavský Žalman Brothers Band. Žalmani už v Kolíně v roce 2013 hráli na 2. ročníku festivalu, tehdy ještě v Kutnohorské ulici. Jejich dunivé boogie, blues a rock´n´roll jsou nezaměnitelné.

O první možné variantě realizace festivalu už zmínka byla a tak si pojďme představit tu druhou možnost. V této variantě počítáme s tím, že by přijely možná jen 2 – 3 zahraniční kapely a díky pokračujícím epidemickým opatřením by mohl přijít jen omezený počet diváků. V tom případě by festival proběhl jen v jednom dni a to v sobotu 29.5. na dvou pódiích.  A pojďme si opět něco zahrát. Minulý rok se měla v Kolíně objevit a zahrát řecká kapela SoundtrucK. Jak už bylo řečeno, festival se loni nekonal a tak se na tuhle partu těšíme letos. 

SoundtrucK s novým zpěvákem

Řecké SoundtrucK naši pravidelní posluchači znají. V 8.dílu pořadu Hurá na jih v srpnu 2015 jsme měli rozhovor s prvním zpěvákem kapely Nikosem „Nickem“ Melasem, v Ostravě narozeným synem řeckých emigrantů. Když mu bylo 12, vrátil se s rodiči do Řecka, kde později, když dorostl, založil SoundtrucK. V roce 2012 vyhráli SoundtrucK konkurz na předkapelu při tehdejším koncertu Lynyrd Skynyrd v Athénách. V den tohoto koncertu vyšlo i první eponymní album kapely. Nick Melas později z kapely odešel a SoundtrucK v roce 2019 nahráli, už s novým zpěvákem, druhé album VooDoo. Zmínku o něm jsme měli v 54.dílu Hurá na jih, kde jsme řešili jižanský crossover. Dnes už mají SoundtrucK opět nového zpěváka a já bych je fakt hodně rád v Kolíně přivítal.

A teď opět něco málo informací o třetí možné variantě realizace našeho festivalu. Tato situace může nastat, když by třeba nepřijela vůbec žádná zahraniční kapela a dále by pokračovala tvrdá restrikce silně omezující nebo zakazující přítomnost diváků. I za těchto okolností bychom chtěli, a s našimi českými kapelami jsme domluveni, že zahrají „do zdi“ prázdného nebo poloprázdného hlediště jen pro kamery live streamu. Pokud byla možnost přítomnosti nějakého menšího množství diváků, dostanou přednost ti se zakoupenými vstupenkami z předprodeje. A koho si zahrajeme teď?

Blackberry Brothers

Polští Blackberry Brothers byli pro letošní ročník festivalu jasnou volbou. Jednak jsem jim pozvání dlužil z loňska (zrušený festival) a pak jejich sound je naprosto odlišný od všech ostatních. Ze všech zahraničních kapel jsou se svým stylem nejbluesovější. Ani Blackberry Brothers se nevyhnula personální ponorka a loni v létě je opustili bubeník a hráč na klávesové nástroje. Podle mých informací už nového bubeníka mají a já doufám, že se brzy najde i klávesák. Zvuk elektrického piána nebo hammondek je pro tuto kytarovou kapelu hodně důležitý.

Čtvrtou variantu, tu fatální, kdy by se musel opět náš festival úplně zrušit, tady snad dnes ani nemusíme zmiňovat. To budeme třeba řešit až za měsíc, podle toho, jak to nakonec všechno dopadne. Pojďme si teď ještě říct, co se už podařilo a případně nepodařilo zařídit. Nejdůležitější jsou prachy. Zhruba třetinu až polovinu potřebných peněz už máme na účtu a další částky čekají, jak to s realizací dopadne. Stále je ale nejistá otázka možného příjmu ze vstupného a z cateringu. I tady je stále hodně nejistého. Radost mám z podpory od města Kolína, ze spolupráce s kutnohorským pivovarem a taky že se podařilo sehnat několik nových menších sponzorů. Je to ale dřina. Poprvé v historii našeho festivalu využíváme reklamu na Rádiu Beat a taky videopropagaci na sociálních sítích. Navázali jsme spolupráci s Městskou policií v Kolíně, kolínským pracovištěm Krajské hygienické stanice a také kolínskou pobočkou Červeného kříže. Mé velké díky patří taky Kamilovi Oblukovi, který je duší propagace.

Asphalt Horsemen 

Pojďme si opět něco zahrát. Další na řadě mezi zahraničními kapelami jsou maďarští Asphalt Horsemen. Tahle kapela hrála v Kolíně na festivalu v roce 2016 a znají ji i posluchači z Karlových Varů a Otrokovic, účastníci oslav 115 let Harley Davidson, návštěvníci festivalu Summer Southern Session na Mlejně a také Jižanské tancovačky v Nových Dvorech u Kutné Hory. Asphalt Horsemen patří k těm rockově ostřejším jižanům a některé jejich písničky bych přirovnal až k syrově punkovým ve stylu Raging Slab.

A teď zase na chvilku do Kolína, do příprav na letošní ročník festivalu Southern Rock & Blues Kolín. Když jsme od ledna začali rozjíždět a plánovat všechny aktivity, odstartovali jsme poměrně brzy i předprodej vstupenek.  V rámci předprodeje jsme vytvořili tři úrovně vstupného. Od levnějších vstupenek koupených dříve až po ty dražší, zakoupené na místě v pokladně. Je pravda, že těch nejlevnějších vstupenek se prodalo hodně málo. Je to asi proto, že lidé neuvěřili informacím o vrácení vstupného v případě zrušení festivalu a nevadí jim zaplatit si o něco víc, když budou mít jistotu, že akce bude. Předprodej stále funguje na pokladně MSD Kolín nebo na eshopu MSD.

Natchez

O Natchez si tady nemusíme skoro nic říkat. Všechno, co se týká této kapely a jejích kontaktů s naší hudební scénou bylo řečeno a napsáno v minulém pořadu Hurá na jih. Aspoň něco bych ale zmínit měl. Připomenu tedy, že by Natchez měli být jednou z hlavních hvězd našeho festivalu. Je to kapela, která funguje už víc jak 30 let a muzikanti jsou velmi zkušení a velmi přátelští. Ani Natchez se loni nevyhnul personální problem a hledají (snad už našli) nového baskytaristu. Já se na Natchez moc těším, protože máme, mimo jiné, take navázány skutečně přátelské osobní vztahy.

A jsme v závěru dnešního Hurá na jih. Co ještě říct k organizaci festivalu? Začal jsem penězi, skončím také penězi. Vedle větších i menších firem jsem oslovil i velké státní i mezinárodní organizace, které by mohly mít, jak jsem se domníval, nějaký vztah k naší akci. Neuspěl jsem ani u Visegradského fondu, ani na Ambasádě USA. No nic, to je život. Už od ledna bojuji o podporu na Krajském úřadu Středočeského kraje. Odbor kultury vypsal granty na podporu kulturních akcí až teď v polovině dubna a jak znám úředního šimla, tak do konce května nebude jisté, jestli vůbec bude na nějakou podporu šance. Proto jsem objednán na 4.5. na schůzku s radním pro kulturu a snad se mi podaří nějakou cestu k podpoře zajistit. To jen tak, abyste si udělali představu, jak je to všechno komplikované. Ale jak říkají výrobci Kofoly. Když to miluješ, tak není co řešit.

Smokey Fingers

Poslední kapelou, kterou si dnes zahrajeme, jsou Smokey Fingers z Itálie. Vedle Natchez a Asphalt Horsemen to je třetí kapela, se kterou máme, troufám si říct, nadstandartní přátelské vztahy. Je mi ctí mít mezi přáteli tak skvělé a skromné muzikanty. V Kolíně hráli Smokey Fingers poprvé v roce 2014 a potom ještě v roce 2016 v klubu Česká1 v Kutné Hoře a na festivalu Stetson & Bourbon v Otrokovicích. Z té doby se také datuje rozhovor s kapelou, který jsme nahráli u nás doma a který vyšel ve 22.dílu Hurá na jih. Jak jsem se tady nedávno zmínil, také Smokey Fingers přišli o baskytaristu. Radostnější informací ale je, že příště bychom už měli Smokey Fingers vidět se dvěma elektrickými kytarami, namísto původní jedné.

Přeji příjemný poslech a těším se opět za měsíc…

Poslouchejte: Hura na Jih 74 – Southern Rock & Blues Kolín 2021

Playlist:
Petr Bultas Band – Bandzone Mix
Bužma – Odešla ráno
Sons of Liberty – Damaged Reputation
rebelHot – Stand Up
Flatman – Shot Down
Žalman Brothers Band – Na radě som ja
SoundtrucK – The Calling
Blackberry Brothers – One More Bird
Asphalt Horsemen – Minden Pofonnak Megvan a Helye
Natchez – Amerique´n ´Blues
Smokey Fingers – Rattlesnake Trail

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

Všechny články autora

Generál Lee opět pod palbou aneb Smějí bílí kluci hrát blues?

Generál Lee opět pod palbou aneb Smějí bílí kluci hrát blues?

Martin Pešek , Ikonický oranžový Charger jménem General Lee zničil kariéru uznávaného bluesmana. Kenny Wayne Sheperd má smůlu. Je bílej a má rasistickej vkus na auta.

Hurá na Jih 56: Ještěři made in Germany

Hurá na Jih 56: Ještěři made in Germany

Dalibor Mierva , Vzpomínka na Jindru Vobořila, pozvánka do Otrokovic na festival Stetson & Bourbon a rozhovor s Lubošem Gnojkem, zakladatelem webu Herald-Dixie.cz.

Hurá na Jih 73: Natchez – česká stopa

Hurá na Jih 73: Natchez – česká stopa

Dalibor Mierva , Jednou z hlavních hvězd letošního kolínského Southern Rock & Blues festivalu je francouzská kapela Natchez. Že je neznáte? Tak teď to můžete napravit.