Hurá na Jih 68: Britský southern rock? Hell Yeah!

Hurá na Jih 68: Britský southern rock? Hell Yeah!

Sons Of Liberty – britský příspěvek k southern rocku. Vzpomínka na Lynyrd Skynyrd, novinky na domácích albech a hudebních (internetových) tiskovinách.  


Dolů

Southern rockový speciál Hurá na jih se nezadržitelně blíží ke své sedmdesáté premiéře. Stále plný energie a zajímavé muziky v širokém rozpětí žánru, kterému říkáme jižanský, nebo chcete-li southern rock. A to z domova i za zahraničí.

Poslouchejte: Hurá na Jih 68 – Britský southern rock? Hell Yeah!

Dališova Drbárna

Tuto Drbárnu nemůžu začít jinak, než vzpomínkou. Dnes, kdy vychází tento díl Hurá na jih  je úterý 27.10.2020 a přesně před týdnem v úterý 20.10. uplynulo 43 let od tragického letu a následného pádu letadla s Lynyrd Skynyrd na palubě. Asi by tady bylo nošením dříví do lesa nějaké podrobné popisování celé události a tak se jen odkážu na tři roky starý 33. díl pořadu Hurá na jih, kdy jsme s Pavlem Hartlem a Jirkou Petrů celý, tehdy ještě dvouhodinový Hurá na jih, věnovali Lynyrd Skynyrd a 40. výročí jejich neštěstí. V pořadu samotném zazní raritní demo nahrávka písničky Poison Whiskey, ale tady si dáme jinou. Ovšem opět s tou nejslavnější sestavou…

Kapelu MG Band (Motogaráž Band) založil Roman Luňák koncem roku 2017. Původní plán byl založit blues rockovou sestavu s vlastní tvorbou. Začátky probíhaly spíše na bázi hledání těch správných muzikantů. Někdy v roce 2018 se přidal Pavel Bocheza (v minulosti PBB, 1202 Station, v současnosti hraje s Michalem Braxatorisem a kapelami Sklap a MGB&) a začali pracovat na tom, aby to neznělo jako folk-rock, ale spíše jako rock. Znělo to zajímavě a Romanův hlas po těch letech taky hezky vyzrál. Začátkem roku 2020 už měli zaranžováno asi 12 věcí a Pavel malinko tlačil na Romana, ať materiál nahrají. 

Pavel Omar Bocheza (v šátku) v dobách kapely 1202 Station

Nicméně byli jen dva, a to je na kapelu málo. Po nějakých peripetiích se chlapcům podařilo dát dohromady životaschopnou sestavu a v polovině května 2020 začali nahrávat, začátkem června míchat a dokončovat master. Na nahrávce se podílelo také dost hostů, jako např. Radek Vaňkát s lap-steel a Charlie Slavík na harmoniku. Album by mělo být pokřtěno nejpozději do konce února 2021, pokud tedy podmínky budou příznivější. Současná sestava je tedy:
Roman Luňák – zpěv, akustické kytary
Pavel Bocheza – elektrické kytary
Ladislav Svoboda – bicí
Miroslav Vorlíček – bezpražcová baskytara
Radek Vaňkát – lap-steel, dobro, vokály
Romana Masojídková – vokály
Milu Dostálová – vokály 

Omar s Pipem z 1202 Station

Ještě chvilku zůstaneme na naší hudební scéně. Zatímco několik domácích southern rockových kapel už dost dlouho slibuje vydání svých, mnohdy prvních alb, tak jsme před chvilkou slyšeli, že když někdo opravdu chce, jde to relativně rychle. Obzvláště, když těch koncertů letos tolik nebylo a naopak byl čas se těm děťátkům věnovat. Ale dost pošťuchování, třeba se brzy opravdu dočkáme. Teď tady pro vás mám jiný nečekaný, ale o to milejší kousek. 

V produkci Pepy Kulatého Odstrčila a TV studia Sněženka v Sedlnicích spatřilo světlo světa album nadějné zpěvačky Lenky Hrůzové, kterou, od jejího působení a vítězství v soutěži Hlas Československa v roce 2014, můžete znát pod přezdívkou “Lo”. Pepa se nějaký čas snažil zajišťovat Lo produkci její tvorby a tak vznikla kapela Lo & The Calling Heart, hrající převážně covery světových rockových, bluesových a blues rockových osobností. I když tato etapa hudebního vývoje Lo je už minulostí, Pepa vydal raritní CD z vystoupení Lo & The Calling Heart na festival Live In Chorzow 24.4.2018. Album ukazuje skvělý hlas Lo a kvalitu její kapely. Jako ukázku jsem pro vás vybral a v pořadu samotném zazní písnička Muddy Waterse ve verzi Jeffa Becka a Paula Rogerse I Just Want To Make Love To You.

Asi v polovině října mě oslovil kamarád a v dávných dobách viceprezident Dixie – Spolku přátel jižanského rocku Bruntál Vláďa Hradil. Ano, ten Vláďa Hradil, z jehož FB profilu Blueradio News občas čerpám náměty pro svou Drbárnu a ten Vláďa Hradil, kterého jsem oslovil, jestli by nenaskočil do rozjetého vlaku po odchodu Pavla Hartla a Jirky Petrů. Vláďa s díky a z důvodů hodných zřetele nabídku odmítl, nicméně si dál jede, podle svých možností, v úctyhodném díle. Požádal mě o nějakou spolupráci, nebo spíše jazykovou a věcnou kontrolu jednoho zásadního textu. Tak jsem se dostal k prvnímu “občasníku” Blueradio news 10-2020. 

Vláďa chce volně navázat na dávný “Zpravodaj”, který vydával Dixie Spolek přátel jižanského rocku v dobách, kdy o internetu nebylo ani zdání a redakční rada se měla co ohánět, aby přinášela hladovým jižanským vlčákům zajímavé čtení. Máte se na co těšit. První číslo tohoto občasníku chce Vláďa vydat už teď v říjnu a kromě titulního článku o kapele Outlaws přinese několik recenzí na nová alba a další informace. Distribuce bude mailem vybraným domácím zasloužilým veteránům jihu a dalším zájemcům, kteří pravidelně navštěvují FB profil Blueradia News nebo taky těm, co si napíší na mail: dixievh@seznam.cz

A když je hlavní část věnována kapele Outlaws, dáme si ji v podobě, v jaké ji dnes můžete vidět.

Pokud byste to náhodou nevěděli, tak Radio Dixie i speciál Hurá na Jih existují jen díky tomu, že si kupujete náš merch. Podpořit nás můžete tím, že si něco vyberete ve vidláckém eshopu DixieGear.cz. Díky a Stay tuned! 

Poslouchejte: Hurá na Jih 68 – Britský southern rock? Hell Yeah!

Britský southern rock? Hell Yeah!

Hlavní část dnešního pořadu Hurá na jih … bych chtěl věnovat britské southern rockové skupině Sons Of Liberty. Až do začátku října tohoto roku jsem ji vůbec neznal a nějaké povědomí o téhle kapele mělo jen několik málo domácích southern fans, kteří se nějakým způsobem dostali k jejich poslednímu albu. Moje seznámení se Sons Of Liberty je možná trochu pohádkové, ale taková jsou skoro všechna moje seznámení s evropskými southern rockovými kapelami, které se postupně vystřídaly na pódiích kolínského festivalu Southern Rock & Blues a dalších, např. na Mlejně, v České1 v Kutné Hoře, na tanečním parketu v Nových Dvorech u Kutné Hory, v Otrokovicích na festivalu Stetson & Bourbon a i jinde. 

11.září 2020 mi jakýsi Rob Cooksley napsal na náš festivalový FB profil zprávičku, že se mu líbí náš festival a že by si u nás rádi zahráli. Že se jejich kapela jmenuje Sons Of Liberty a je jednou z nejpopulárnějších britských southern rockových kapel. Dále přidal info, že letos v prosinci budou nahrávat druhé album a příští rok by chtěli vyrazit na turné po Evropě. Nechyběl samozřejmě ani odkaz na webové stránky kapely.

Rob Cooksley

Vzhledem k tomu, že do zpráv na festivalovém FB chodím velmi málo, našel jsem zprávičku od Roba až skoro o měsíc později, 3.10. ale pak se to rozjelo. Prostudoval jsem si web kapely, našel jsem si spoustu písniček na YouTube a Sons Of Liberty jsem si zamiloval. Zjistil jsem, že Rob je zpěvák kapely a do týdne jsem byl FB kámoš i s oběma kytaristy. 

Nabídl jsem Sons Of Liberty účast na příštím ročníku našeho kolínského festivalu, ale tady narazila kosa na kámen. Nepřekonatelná kolize termínů je zkrátka proti. Stejně jako jiné kapely přišli letos Sons of Liberty o mnoho vystoupení a příští rok mají totálně našlapaný náhradními termíny z letoška a do toho nové koncerty. Domluvili jsme se předběžně na vystoupení v roce 2022 a chlapci mi aspoň poslali to jejich poslední album na CD a první dvě demo alba mailem v mp3 formátu. Proto si dnes můžeme Sons Of Liberty představit v malém profilu.

Kytaristé kapely Andy a Fred

Začátky kapely se datují do roku 2014, kdy se v Bristolu v jižním Walesu dalo dohromady pár zkušených rockerů s tím, že by chtěli hrát southern rock. Všichni byli spojeni společnou láskou k neuvěřitelné hudbě jižních států Ameriky a touhou sdílet to s lidmi ve Velké Británii. Energická kapela, která přináší autentickou show založenou na profesionálních hudebních schopnostech.

Na myšlenku založení southern rockové kapely přišli dva kytaristi Andy Muse a Fred Hale, když vyrazili do bazaru koupit použitou kytaru a v dodávce poslouchali jižanskou rockovou hudbu. „Proč sakra u nás tohle nikdo nehraje? Musíme dát dohromady kapelu…"

A zbytek je už historie. Kytarové duo vědělo, koho potřebují jako frontmana. Rob Cooksley byl jasná volba a když mu nadhodili, o co jim jde, neodolal. Rytmická sekce bubeník Steve Byrne a basista Mark Thomas byli další zjevná volba. Jakmile jim řekli, co mají v plánu, dostalo se jim hlasité odpovědi. „Hell Yeah!“ Výsledkem je parta kámošů, kteří milují hudbu, umí hrát a umí předvést pořádnou rockovou show.

 V roce 2017 skupina vydala své vysoce oceňované debutové EP ... Shinola - 100% vlastní, autorské a 100% southern! Už toto první EP zařadilo Sons Of Liberty stylově po bok klasiků stylu, jako jsou Blackfoot nebo Molly Hatchet. Skladby jsou pravidelně uváděny na rockových rozhlasových stanicích, jako např. Hard Rock Hell Radio (UK), Rock Rage Radio a Flying V Radio v USA. V září 2018 pak kapela vydává další EP Aged in Oak a od té doby jsou v laufu. Pravidelně koncertují po celé Velké Británii a získávají si víc a víc fanoušků.

Nové, první skutečné, album Animism vyšlo 25. října 2019 prostřednictvím Roulette Records a s ním kapela vystoupala na svůj současný vrchol. Bohužel od jara 2020 Británii, stejně jako prakticky celý svět, spoutaly opatření proti šíření pandemie Covid 19 a nejvíce ze všeho to odskákala kultura. Známe to i do nás. Spousta koncertů byla zrušena a přeložena na příští rok. Několik akcí ale Sons Of Liberty stihli a jejich vystoupení na Giants of Rock 2019 znamenalo zatím největší úspěch. 

Když letos chyběly koncerty, zaměřili se muzikanti aspoň na komunikaci se svými fanoušky, účast na menších klubových akcích a z propagačních důvodů vydali nové album i na vinylech. Klasickém černém a raritním oranžovém. V prosinci pak Sons Of Liberty zamíří do studia a já se už těším na další řadové album. V roce 2021 by se měla kapela poprvé podívat do kontinentální Evropy na větší šňůru a pokud by se objevili někde poblíž našich hranic, možná bych za nimi vyrazil. Třeba by se našli zájemci o společnou cestu i mezi vámi.

Na závěr se s vámi podělím o jednu milou zkušenost. Když jsme se s Robem, Andym a Fredem přes FB seznámili a spřátelili, poslal jsem jim mnoho odkazů na videa na YouTube a posléze i mnoho alb našich kapel v mp3 přes úschovnu. Nevím, jestli to byla jen zdvořilostní fráze, ale ohlas byl hodně příjemný. 

Andy např. napsal: „That's amazing, thanks so much for the cool music to explore. Keep in touch - Hell Yeah!“ Myslím si, že chlapce asi překvapilo to množství kapel, které u nás tuhle muziku hrají. 

Pro dnešek se s vámi už rozloučím a jako poslední písničku si od Sons Of Liberty zahrajeme rockovou baladu Into The Great Unknown, která je báječnou freebirdovkou pro zamilované "velké kluky a velké holky"​.

P.S.  Možná jste si na posledním videu všimli povislého koutku úst a trochu deformovanou část obličeje zpěváka Roba. Na svém FB profilu to komentoval, aniž by přesně prozradil, o jaký konkrétní zdravotní problém jde. Doporučoval všem, aby nepřehlíželi jakékoli nenormální stavy v obličeji, třeba svědění kůže. Možná má zánět trojklaného nervu, nebo já nevím co, ale i tak mu to zpívá báječně.

Rob se svým zdravotním problémem rozhodně ve zpěvu omezovat nenechá

Takže sweet home přátelé. Doufám, že se vám bude i říjnový, 68.díl pořadu Hurá na jih líbit a zachováte nám přízeň.

Poslouchejte: Hurá na Jih 68 – Britský southern rock? Hell Yeah!

Playlist:
Lynyrd Skynyrd - Poison Whiskey [Demo] 
MGB& - Jako pes 
Lo & The Calling Heart - I Just Want To Make Love To You
Outlaws  - Last ghost town  
Sons Of Liberty - Up Shit Creek 
Sons Of Liberty - Brotherhood – 3:57
Sons Of Liberty - Dixie Whiskey – 3:29
Sons Of Liberty - Snake Hips Slim
Sons Of Liberty - Moving On
Sons Of Liberty - That's Who I Am
Sons Of Liberty - It's My Bad
Sons Of Liberty - Into The Great Unknown

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

Všechny články autora

Hurá na Jih 33: 40 let od letecké katastrofy Lynyrd Skynyrd

Hurá na Jih 33: 40 let od letecké katastrofy Lynyrd Skynyrd

Dalibor Mierva , Trochu netradiční speciální pořad věnovaný nejslavnější southern-rockové kapele všech dob. Uvádějí Dalibor Mierva, Pavel Hartl a Jirka Petrů.

Hurá na Jih 49: Pekelnické boogie a příběh hochů z Doraville

Hurá na Jih 49: Pekelnické boogie a příběh hochů z Doraville

Dalibor Mierva , Kapely Raging Slab a Atlanta Rhythm Section se od sebe lišily snad vším. Nesmazatelnou stopu v southern-rockové muzice po sobě zanechaly dodnes.

Hurá na Jih 64: Calvin Russell, feťák, drogový dealer a skvělý muzikant

Hurá na Jih 64: Calvin Russell, feťák, drogový dealer a skvělý muzikant

Dalibor Mierva , S Jirkou Petrů dnes objevíme Calvina Russella, divokého Texasana, který svou muzikou uchvátil západní Evropu a v Dališově Drbárně se vrátíme k prvnímu dílu koncertní série Dixie On The Road.