Hurá na Jih 33: 40 let od letecké katastrofy Lynyrd Skynyrd

Hurá na Jih 33: 40 let od letecké katastrofy Lynyrd Skynyrd

Trochu netradiční speciální pořad věnovaný nejslavnější southern-rockové kapele všech dob. Uvádějí Dalibor Mierva, Pavel Hartl a Jirka Petrů.


Dolů

33. pokračování pravidelného hudebního měsíčníku Hurá na jih tentokrát nebude rozděleno na klasický Pel-mel a povídání s hostem. K výjimečné změně nás přivedlo výjimečné datum. 20. října uplynulo 40 let od chvíle, kdy byla při leteckém neštěstí krutě přerušena úspěšná kariéra jedné z největších světových kapel a ikony jižanského rocku -  Lynyrd Skynyrd. Obě hodiny našeho pořadu věnujeme právě tomuto výročí …

Tři členové Lynyrd Skynyrd, od jejichž tragického úmrtí v troskách zříceného letadla právě uplynulo 40 let. Ronnie Van Zant, Steve Gaines a Cassie Gaines.

Než se dostanu k informaci, jak samotný pořad vznikal, nemůžu vám nepřipomenout konání posledního většího jižanského festivalu tohoto roku. 4.listopadu se v Otrokovicích uskuteční 11.ročník festivalu Stetson & Bourbon

I když je letošní obsazení kapel o něco chudší, jména vystupujících jsou zárukou kvality a na své si přijdou jak milovníci spíše bluesovějších rytmů a melodií, tak i příznivci ostrých kytarových riffů. Detaily o akci můžete najít na plakátu a také na festivalovém webu. Vystoupí zde Kiero Grande (SK), King Bee (CZ), Pumpa (CZ) a Old Dogs (CZ).

Poslouchejte: Hurá na Jih 33 - 40 let od letecké katastrofy Lynyrd Skynyrd – část 1

Poslouchejte: Hurá na Jih 33 - 40 let od letecké katastrofy Lynyrd Skynyrd – část 2

S nápadem, že by bylo v říjnu dobré pořad Hurá na jih věnovat 40. výročí leteckého neštěstí Lynyrd Skynyrd, přišel už někdy na jaře Pavel Hartl. Byla to mj. i jedna z jeho podmínek k zapojení do přípravy pořadů Hurá na jih. Jen blázen by s takovým nápadem nemohl souhlasit. Byli bychom sami proti sobě, kdybychom toto kulaté výročí odbyli jen lehkým připomenutím a jednou písničkou. Navíc je Pavel jedním z největších znalců Lynyrd Skynyrd u nás a tím pádem i jednou z nejpovolanějších osobností pro zajímavé povídání o této kapele. No, a když už letos na pořadu Hurá na jih spolupracuje i Jirka Petrů, domluvili jsme se všichni tři, že se sejdeme společně a něco dáme dohromady …

Pachatelé 33. dílu Hurá na jih – Pavel, Jirka  a Dališ

Neměli jsme žádný pevný scénář, jak by pořad měl vypadat. Každý jsme se připravovali tak nějak po svém. Vybrali jsme si písničky, které bychom chtěli zahrát a spíš než na rozbor skynyrdovské diskografie jsme se chtěli zaměřit na vlastní vnímání existence kapely. Ani jsme z kraje neměli ponětí, kam se za ty dvě vyčleněné hodiny pořadu dostaneme. Jedno ale bylo jasné. Odpíchnout se musíme od oné tragické události z podvečera 20. října 1977.


Lynyrd Skynyrd 20.říjen 1977

Vstupenka na poslední koncert původních Lynyrd Skynyrd

Při povídání jsme se moc nedrželi bibliografických a encyklopedických faktů, ale nemohli jsme se aspoň náznakem vyhnout skutečnosti, jak středoškolská kapela z Jacksonville uskutečnila svůj americký sen. Od začátku si ti puberťáci šli za svou představou být slavným, být nejlepším, největším …

Lynyrd Skynyrd před svým letadlem při turné v roce 1977

Při výběru hudebních ukázek jsme se pochopitelně nemohli vyhnout těm největším peckám, které zná spousta lidí po celém světě, aniž by třeba tušili, kdo je hraje (Sweet Home Alabama, Free Bird). Hodně velký důraz jsme se ale snažili dát i těm méně známým klenotům, které nebyly na původních řadových albech, ale k fanouškům se dostaly díky kompilacím, které po leteckém neštěstí gramofonové společnosti vydaly (např. Skynyrd´s First And … Last – 1978)

„Předskynyrdovská“  kapela The One Percent v roce 1969 (odleva nahoře Ronnie Van Zant, Bob Burns, Gary Rossington, dole Larry Junstrom a Allen Collins)

I když jsem to zde původně nechtěl zmiňovat, nedá mi to, abyste viděli (věděli), jak nelehko a s jakým nasazením tento pořad vznikal. Jak jsem se zmiňoval výše, neměli jsme žádný pevný scénář a postupovali jsme krok za krokem. Nejdříve si řekli, o čem se bude mluvit a jaká písnička následně zazní. Pak se zastavil záznamník a znovu diskuze nad obsahem další části a další písnička … V těch pauzách jsme probrali kde co, pouštěli si ukázky písniček, abychom vybrali co nejlépe. Při tom „brainstormingu“ se i něco vypilo, ale práce zdárně pokračovala ke všeobecné spokojenosti až do okamžiku, kdy jsme měli natočenu hodinu a kousek druhé.

Při další přestávce se najednou Jirka zeptal: „…  a o čem jsme to v minulém vstupu vlastně mluvili, abychom věděli, jak navázat?“. Nikdo jsme si nemohli vzpomenout a tak došlo k přehrávání natočeného záznamu. Nějak se stalo, že záznam běžel rychleji a já se pokoušel jej zpomalit na normální rychlost. Neuhodnete a nevymyslíte, co jsem udělal… Celou hodinu a kousek jsem smazal. Byl jsem doslova na mrtvici, ale Pavel s Jirkou mě podrželi a celé jsme to dali znovu. Uff. 

Lynyrd Skynyrd v jedné z nejslavnějších sestav (odleva nahoře Bob Burns, Allen Collins, Ronnie van Zant, Billy Powell, Ed King, Gary Rossington, dole Leon Wilkeson)

Dalším dokladem toho, že jsme se moc nezaměřovali jen na samotnou diskografii, ale dali do toho i vlastní city a pocity je moment, kdy Pavel zmínil mimořádnou kvalitu textů Lynyrd Skynyrd a četl překlad některých z nich. Obzvláště moment s textem písničky Was I Right Or Wrong je hodně silným zážitkem, který přiměl i Jirku Petrů, ač bourbon běžně vůbec nepije, k veřejnému slibu, že za tohle si ten bourbon dá. A dal… 

Nakonec jsme se, se svým povídáním tak nějak logicky, dostali až ke znovuobnovení Lynyrd Skynyrd v roce 1987. Na další už ale nebyl čas. Tak snad příště, třeba za rok při dalším výročí…

Zakončit pořad nešlo asi ničím jiným, než písni písní. Snad největším hitem, který Lynyrd Skynyrd vytvořili, který svou stavbou dal název spoustě dalších podobných a jehož hlavní a velké kytarové sólo Allena Collinse bodoval v anketě nejlepších kytarových sól. Písní, která byla původně složena na počest tragicky zesnulého kytaristy Allman Brothers Bandu Duana Allmana a při které dodnes Lynyrd Skynyrd na koncertech vzpomínají na všechny své zemřelé kamarády a spoluhráče … FREE BIRD.

Poslouchejte: Hurá na Jih 33 - 40 let od letecké katastrofy Lynyrd Skynyrd – část 1

Poslouchejte: Hurá na Jih 33 - 40 let od letecké katastrofy Lynyrd Skynyrd – část 2

Playlist Hurá na Jih 33 - 40 let od letecké katastrofy Lynyrd Skynyrd – část 1
Lynyrd Skynyrd - Sweet Home Alabama / Second Helping - 1974
Sestřih záznamu reportéra místní rozhlasové stanice – 20.10.1977
Lynyrd Skynyrd - Whats Your Name / Asbury Park 1977 - 13.7.1977 New Jersey
Lynyrd Skynyrd - Simple Man / Pronounced 'leh-'nérd 'skin-'nérd - 1973
Lynyrd Skynyrd - I Need You / Second Helping - 1974
Lynyrd Skynyrd - I Ain´t The One / Pronounced 'leh-'nérd 'skin-'nérd - 1973
Lynyrd Skynyrd - Call Me The Breeze / Second Helping - 1974
Lynyrd Skynyrd - On The Hunt / Nuthin´Fancy - 1975
Lynyrd Skynyrd - Railroad Song / Nuthin´Fancy - 1975

Playlist Hurá na Jih 33 - 40 let od letecké katastrofy Lynyrd Skynyrd – část 2
Lynyrd Skynyrd - All I Can Do Is Write About It / Gimme Back My Bullets - 1976
Lynyrd Skynyrd - Gimme Back My Bullets / Gimme Back My Bullets - 1976
Lynyrd Skynyrd - That Smell / Street Survivors - 1977
Lynyrd Skynyrd - Things Goin´On / Skynyrd´s First And … Last - 1978
Lynyrd Skynyrd - Was I Right Or Wrong / Skynyrd´s First And … Last - 1978
Lynyrd Skynyrd - Workin´Ror MCA / Southern By The Grace Of God (Live) -  1987
Lynyrd Skynyrd - Free Bird / Pronounced 'leh-'nérd 'skin-'nérd - 1973

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

All articles of the author

Brad Paisley - kytarový ďábel ze Západní Virginie

Brad Paisley - kytarový ďábel ze Západní Virginie

Petr Mečíř , Charismatický zpěvák, excelentní kytatista a neúnavný showman Brad Paisley míchá country s rockem a bojuje za práva válečných veteránů.

Samopal Thompson – legenda legend

Samopal Thompson – legenda legend

Tibor Šiška , Nezbytná výbava gangsterů, policistů i vojáků. Příběh legendárního samopalu se čte jako detektivka i jako válečný román.

Vlajky Konfederace: Jak opravdu vypadá symbol amerického Jihu?

Vlajky Konfederace: Jak opravdu vypadá symbol amerického Jihu?

Lukáš Visingr , Každý dnes mluví o vlajce Konfederace. Ale to, co za ni téměř každý označuje, ve skutečnosti představuje něco trochu jiného. Jak to tedy vlastně je?