Hurá na jih 11: Extrovertní eklektik Josef Buxom Odstrčil

Hurá na jih 11: Extrovertní eklektik Josef Buxom Odstrčil

Sopka, které neustále hrozí, že svou činností zasype sama sebe. Rozhovor s jednou z klíčových osobností českého southern rocku.


Dolů


Hostem listopadového vydání pravidelného hudebního měsíčníku Hurá na Jih bude velká osobnost českého southern rocku Josef Buxom Odstrčil, slyšící též na přezdívky „Kulatý“, „Kulda“, „Kulač“ a podobné. Když si ve slovnících najdete význam slov, která jsem použil v titulku, budete už možná tušit, co můžete od tohoto člověka očekávat. Nestyděl bych se ho možná po cimrmanovsku přirovnat k sopce, která svou činností zasypala sebe sama. Kulatý je opravdu svým záběrem aktivit neuvěřitelný. 

Poslechněte si související podcast:
Extrovertní eklektik Josef Buxom Odstrčil

V první hodině si s Kulatým budeme povídat o jeho nelehké cestě k southern rocku. Pro mnohé posluchače bude asi překvapením, jak byla ta cesta klikatá a z dnešního pohledu složitá. Za komunistickou železnou oponu se dostalo jen pár rockových klasiků z Evropy. Jako inspirace ze začátku posloužili třeba Uriah Heep anebo taky Nazareth... 

V tzv. socialistickém táboře ale v 70. a 80. letech v rockové muzice kralovali především naši jižní sousedé z Maďarska. I tam bylo pár kapel, které Kulatému ukázaly cestu. Třeba Hungária nebo Hobo Blues band.

No a pak už šli komunisti do kytek a postupně se do široka otevřela celá západní hudební scéna, včetně té naší milované southern rockové. To byla voda na Kulačův mlýn. Konečně se mohl seberealizovat a ukázat co v něm je.  

Poslechněte si související podcast:
Whiskey a fazole - český jižanský rock L.P.1991

Ve druhé hodince listopadového Hurá na jih ještě zůstaneme s Kulatým. Je totiž autorem nápadu a hlavním producentem první české southern rockové přehlídky domácích kapel Whiskey & Fazole. Toto album bylo nahráno a vyšlo u firmy Monitor v roce 1991 a na svou dobu to byl mimořádný počin. Přestože jižanských kapel nebylo tehdy na domácí scéně nazbyt a na albu se objevily i dva (z dnešního pohledu) dramaturgické přehmaty, záznamy nahrávek Žlutého psa, Pumpy, Generálů a Petr Bultas Bandu jsou dnes už klasikou.



PS.
Jo a kdo neví, co, nebo kdo je extrovert, nebo eklektik, ať si to vyhledá na internetu, nebo raději si poslechne tuto naši dvouhodinovku Hurá na jih ... 

Všechny starší díly pořadu Hurá na jih naleznete ZDE

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

All articles of the author

Hurá na Jih 10: Vším, čím jsem byl, jsem byl rád, říká kapelník Na starý kolena bandu Tomáš Kotora

Hurá na Jih 10: Vším, čím jsem byl, jsem byl rád, říká kapelník Na starý kolena bandu Tomáš Kotora

Dalibor Mierva , Hard american country music zez Plzně, další porce valašského boogie z Rožnova, americká southern rocková klasika a pozvánka na festival Stetson & Bourbon v Otrokovicích.

Jak jsem (málem) hrdinně padl za vlajku Konfederace

Jak jsem (málem) hrdinně padl za vlajku Konfederace

Mr. Beman , Reportáž z rekonstrukce jedné z bitev americké občanské války se neplánovaně zvrhla v ostré bojové nasazení

Whiskey & Poslední rebel: Encyklopedie českého southern rocku na CD

Whiskey & Poslední rebel: Encyklopedie českého southern rocku na CD

Jakub Moravec , Kompilace českých kapel hlásících se k jižanskému rocku je zdařilou encyklopedií tohoto žánru. CD jsem vložil do přehrávače v autě a s větrem ve vlasech a kytarou v uších jsem vystřelil na jih…