Whiskey & Poslední rebel: Encyklopedie českého southern rocku na CD

Whiskey & Poslední rebel: Encyklopedie českého southern rocku na CD

Kompilace českých kapel hlásících se k jižanskému rocku je zdařilou encyklopedií tohoto žánru. CD jsem vložil do přehrávače v autě a s větrem ve vlasech a kytarou v uších jsem vystřelil na jih…

Dolů

Album, které, jak je napsáno i v obsáhlém bookletu, se návazností hlásí ke kompilacím Whiskey & Buráky a Whiskey & Fazole, které vyšly v devadesátých letech, otevírá bravurně Žlutý pes. Výběr je to logický, protože se jedná o skutečnou českou legendu a milé je, že nebyla vybrána žádná z jejich „nejprofláknutějších pecek“, ale píseň PKS – předělávka od hochů z Lynyrd Skynyrd se skvělým Hejmovým textem.

V následujících osmnácti písních se představí ty nejznámější kapely, které se k této hudbě u nás hlásí. Mix je svěží a poslech není nuda, plusem je, že naprostá většina skladeb je kompletně autorská. Nevím zda to byl záměr, ale písně tematicky lehčí – vtipnější jsou proloženy celým albem a tím pádem jsou přirozeně vstřebávány. Jednou z nich, která mě opravdu hodně pobavila spojením řízné muziky a valašského žargonu, je Šohaj z pod Radhošťa od Stetsonu.

Všechny vybrané kapely mají společného jmenovatele a tím je, že z nahrávek je slyšet i cítit, jak je to baví a, že tady, v tomhle žánru, jsou opravdu doma. Logické je, že tu a tam jsou slyšet inspirace americkými „kolegy“, kteří od šedesátých let tlačí tuhle southern rockovou káru. A chce se mi říci, že je to vlastně velmi dobře. Jak jsem zmínil, tak všichni jsou dobří, ale několik skladeb mi po poslechu kompilace uvízlo v hlavě mnohem víc než ostatní.

Například Velká voda od Blackies, kteří se svým jižansko-countryovým soundem vymykají ostatním a jsou takovým osvěžením. Při Neměním směr v podání novojičínského Bluesquare jsem úplně viděl horký vzduch nad Nevadskou pouští a slogan „i když stojíš s prstem na spoušti – nezměním směr!“ mi zněl v hlavě ještě dlouho. Stejně tak jako Poslední rebel od teplických Blue Rocket, který propůjčil tomuto výběru své jméno.

Naopak do ligy „vesnických tancovaček“ jsem se dostal s Motykou od BluesableJako jediná z výběru mi přijde neskutečně prvoplánová a je mi jasné, že v klubu, hospodě či na koncertě to bude super pecka u které si lidi zařvou, ale na desce bych si od kluků poslech raději něco jiného. Kompilaci jsem si pak pustil ještě u bourbonu a opět z ní měl radost.

Nejde jen o zajímavou kolekci se spoustou informací o jednotlivých kapelách a bezvadnou fotkou na obalu, ale i fajn společníka do kabiny, do baru a nebo pro večer po těžkém dnu.

Jediné co mě mrzí je, že u nás v Čechách ještě často rozlišujeme na kapely co hrají southern rock a na country kapely co hrají southern rock. Jsem přesvědčený, že z toho druhého ranku by si na výběru také zasloužil někdo být. Třeba Pozdní sběr či Double Eagle - to jen drobná a nepodstatná poznámka. Protože na světě je krásně, dokud je „poslední rebel na nohou…“

Redakční poznámka

Cédéčko, jehož recenzi jste právě dočetli, můžete zakoupit na koncertech většiny kapel, které se na této kompilaci podílely anebo na našem eshopu. Z nákladu 1000ks už je většina rozprodána, takže neváhejte. Cena je lidová - pouhých 150 Kč.

Všechny písně z alba Whiskey & Poslední rebel si můžete spolu se zasvěceným komentářem dramaturga desky Dalibora "Dališe" Miervy pustit z podcastů, které jsou součástí jeho autorského pořadu Hurá na Jih.

Whiskey a poslední rebel - část 1
poslouchej zde


Whiskey a poslední rebel - část 2
poslouchej zde

Hurá na jih IV.

Hurá na jih IV.

Dalibor Mierva , Ve čtvrtek 23. 4. od 19:00 vás na Rádiu Dixie čeká čtvrtý díl pořadu „Hurá na Jih“. Opět přineseme spoustu zajímavostí, tentokrát ale pouze z domácí southern rockové produkce.

Hurá na jih V.

Hurá na jih V.

Dalibor Mierva , Ve čtvrtek 21. května vás v 19:00 vezme Dališ opět na jih. Do studia si pozval Pavla Hartla ze Spolku přátel jižanského rocku Bruntál.

Nové živé album Lynyrd Skynyrd: Spartakiáda po americku

Nové živé album Lynyrd Skynyrd: Spartakiáda po americku

Martin Pešek , Při nahrávání tributového alba southern rockových klasiků chyběl snad už jen soudruh Obama.