Hurá na Jih 80: Banjo v jižanském rocku

Hurá na Jih 80: Banjo v jižanském rocku

Že nemá banjo v jižanským bigbítu co dělat? Z tohoto omylu vás Dališ spolehlivě vyvede a ještě přidá pár aktualit, mimo jiné skvělou mladou kapelu The Georgia Thunderbolts.


Dolů

5. října proběhla v Praze oslava 40 let kapely Pumpa. U toho jsme nemohli chybět. 15.října vydala mladá americká kapela The Georgia Thunderbolts své první album a je to hodně vydařená a nadějná premiéra. Dnešní hlavní téma představí banjo a jeho použití v jižanském rocku.

Poslouchejte: Hurá na Jih 80 – Banjo v jižanském rocku

Dališova Drbárna

My slavíme 80. díl pořadu Hurá na jih a Pumpa slavila 5.10. v Lucerna Music Baru 40 let své existence. Naší druhé nejstarší domácí jižanské kapele přišlo, kromě plného hlediště diváků, poblahopřát i deset bývalých členů Pumpy a tři hosté z rockové branže. Celý večer byl skvělý a pohodový a já si z něj odnesl do svého archivu i několik celkem podařených fotek.

V audio verzi zazní písnička Hurá na jih, jejichž pár taktů z úvodu používáme jako znělku našeho pořadu a také název písničky, s dovolením kapelníka Michala Němečka, používáme jako název našeho pořadu. Tady ve videoklipu pak můžete vidět a slyšet jiné stylové boogie Dneska platím já.

V pátek 15.10. přinesl Vláďa Hradil na svém FB profilu Blueradio News tuto informaci: "Američtí jižani The Georgia Thunderbolts září na svém debutovém albu Can We Get A Witness. Deska, která se na trhu objevila právě dnes 15.10. prostřednictvím Mascot Label Group, představuje začátek nové éry jižanského rocku, postaveného na písních, měnících život a energii moderního života.

Kapela působící v Rome ve státě Georgia vytvořila pro tuto novinku 13 oduševnělých skladeb, které nahrála v nahrávacím studiu Barrick v Glasgow ve státě Kentucky s producentem Richardem Youngem. Vznikl tady balík hudby, který aspiruje na nadčasovost velikánů jižanského rocku, jako jsou Lynyrd Skynyrd a The Allman Brothers Band, ale je na něm znát i vliv Neila Younga a Ozzyho Osbourna. Je to silná várka písní, které jsou více než schopné pomoci rockové hudbě dostat se zpět do hlavního proudu.

The Georgia Thunderbolts

Skupina Georgia Thunderbolts hraje ve složení: TJ Lyle (zpěv), Riley Couzzourt (kytara), Logan Tolbert (kytara), Zach Everett (baskytara, harmonické vokály, klávesy) a Bristol Perry (bicí). Je to špičková kapela, která mísí tvrdé, strhující jižanské blues s rock and rollem ze špinavých silnic, který lidé cítí v kostech. Hráli společně s kapelami The Kentucky Headhunters a Blackberry Smoke a jejich vlivy slyšitelně prostupují každou notou, kterou zahrají. Jejich písně praskají, vokály řvou a kytary jsou přesně takové, jaké mají být. Na tuhle desku jste čekali." Věřte tomu. Já ji už mám objednanou. V pořadu samotném zazní úvodní písnička nového alba a tady si ji dáme v podobě promo videa.

Alabamu, jeden z nejúspěšnějších motivů našeho vidláckého eshopu DixieGear.cz, můžete nově nadělit i své drahé polovičce a to jako dámské tričko i tílko s ramínky. Díky za vaše objednávky, bez nich bysme už dávno museli zavřít krám…

Poslouchejte: Hurá na Jih 80 – Banjo v jižanském rocku

A teď už pojďme k hlavnímu tématu dnešního Hurá na jih

Banjo v jižanském rocku

Nejdříve trocha teorie. Banjo je strunný drnkací nástroj a jeho moderní podoba vznikla v USA koncem 17. století. Kořeny tohoto nástroje ale sahají až do Afriky, odkud byl do Ameriky přivezen společně s otroky. Obecně a zjednodušeně známe šestistrunné banjo (ladění jako u kytary), dále bluegrassové pětistrunné banjo a nejjednodušší banjo čtyřstrunné.

Nejčastěji máme banjo spojené s bluegrassovou muzikou, kde se prakticky bez výjimky potkáte s jeho pětistrunnou podobou

Na banjo se hraje prsty, trsátkem a často také kovovými prstýnky. Technika hry se také vyvíjela, ale tomu se tady a teď nemusíme detailně věnovat. Rozhodně je ale potřeba říct, že kromě černošských muzikantů v blues začali banjo hodně používat běloši v country, až by se dnes řeklo, že je snad typičtější v country, než v blues. A vzhledem k tomu, že blues i country jsou základními kameny jižanského rocku, logicky se banjo musí objevovat i zde. 

Jižanský rock je samozřejmě zeširoka otevřená škatule bez nějakého přesného stylového ohraničení. Kapely, hrající tuto muziku, často plynule přecházejí a boří hranice stylů a jejich hudba se tak stává pestřejší a zajímavější. Ačkoliv já osobně mám rád spíš tvrdší odnož jižanského rocku a spojení s banjem je pro tento styl méně obvyklé, připravil jsem si pro vás několik ukázek, které nás přesvědčí, že to spojení funguje naprosto báječně.

Shorty a Rickey Medlockovi

A začněme trochu opatrněji. Sestry Lovellovy, Rebecca (nar. 1991) a Megan (nar.1989), tvořící kapelu Larkin Poe (dnes už často s mužskou rytmickou sekcí), jsou takřka geniální. Pocházejí ze severní Georgie a v současnosti žijí v Nashvillu v Tennessee. Hrají spoustu upravených coverů všech možných žánrů, ale mají i vlastní bohatý repertoár.  Díky bluesovámu cítění, silným jižním harmoniím, těžkým elektrickým kytarovým riffům a slide kytarám jsou často přiřazovány k jižanským kapelám. A protože holky hrají snad na všechny strunné nástroje, banjo nesmí chybět. V audioverzi ten zvuk banja není moc zřejmý, asi je cestou upraven nějakými zvukovými krabičkami, ale na videu uvidíte, že tam to banjo fakt je.

Shorty Medlocke

Další ukázka už bude zřetelnější a stylovější. Tento rok v červenci jsem se v 77.dílu Hurá na jih věnoval skvělému kytaristovi a velké osobnosti jižanského rocku Rickey Medlockovi. Toho vychoval a k muzice přivedl jeho děda Shorty Medlocke, známý a úspěšný muzikant country. V roce 1981 se na pátém albu Rickeyho kapely Blackfoot objevila písnička Rattlesnake Rock 'N' Roller, kterou ve studiové verzi zahajuje právě Shorty Medlocke se svým banjem. Tuto písničku i s „banjo předehrou“ uslyšíte v audioverzi pořadu. Na koncertech se pak už Blackfoot většinou museli bez té předehry obejít. Jako třeba tady:

K tématu dnešního pořadu mě přivedla písnička, kterou jsem prvně slyšel v polovině 90.let. Když Ozzy Osbourne podstupoval jedno ze svých protialkoholních léčení, dal dohromady jeho tehdejší kytarista Zakk Wylde svou vlastní kapelu, která dostala název Pride & Glory. Jejich stejnojmenné album přineslo v roce 1994 také úvodní písničku Losin' Your Mind, kterou já považuji doslova za klenot nejenom tohoto alba. Poprvé jsem tehdy slyšel opravdu tvrdou hard & heavy jižárnu, kterou právě použití banja zjemňuje, obzvláštňuje a zkrášluje. Na rozdíl od předcházejících písniček zde výrazné banjo hraje prakticky celou písničku. A pojďme si ji teď užít.

Další týpek je pro mě tak trochu záhadou a nepodařilo se mi o něm získat moc informací. Říká si Abel Kane a představuje současnou moderní ametickou country. V písničce Stix z jediného alba kapely, které jsem našel z roku 2006, slyšíme foukací harmoniku, housličky a samozřejmě také banjo. Začínají hezky countryově, ale pak slušně přitvrdí.

A pojďme teď z Ameriky do Evropy. První album italských Smokey Fingers Columbus Way z roku 2011 jsem, jen tak mimochodem, dostal vysmažené od kamaráda Luboše Gnojka, abych následně zjistil, že tu skvělou muziku fakt nehraje kapela z Ameriky, ale z Evropy a to z Itálie, což mě přimělo pozvat Smokey Fingers v roce 2014 na náš festival do Kolína. Na této desce mají hoši skvělou písničku Crazy Woman. A cože tam uslyšíme mj. za hezký nástroj? No samozřejmě banjo.

A z Itálie zamíříme k nám domů do Čech. Také jedna z našich nejlepších domácích southern rockových kapel The Cell použila při natáčení jedné písničky krásný zvuk banja. Písnička se jmenuje How ´bout You, je z druhého alba The Cell Keepin´ On, Rollin´Hard z roku 2011. A protože tuto písničku kapela zpracovala i jako hraný videoklip, můžeme si dokázat, pro toho, kdo by špatně slyšel audio verzi, že to banjo tam fakt je.

A teď zase pěkně zpět za tu velkou louži, odkud tahle muzika pochází a kde stále žije a vyvíjí se. Následující kapela, která ve svém názvu nese jména svých dvou hlavních osobností, Brooks & Dunn je v Americe považována za country rockovou. Pro nás, kteří tu představu country máme přeci jenom posunutou jinam, je tohle legální southern rockový nářez. Kapela původně vznikla v roce 1991 jako duo a za svou kariéru nahrála přes 11 studiových alb a asi pět kompilačních. Všechna alba byla velmi úspěšná a měla velmi dobré prodeje ohodnocené několikanásobnými platinovými deskami. Tip na tuhle kapelu a hlavně písničku s banjem jsem, stejně jako v případě písničky od Abel Kane, dostal od kamaráda Zdenka Indráka z Olomouce, zkušeného basáka, který ale k baskytaře kdysi přišel od banja. Teď už Brooks & Dunn a písnička Hillbily Deluxe.

A překvapení nakonec. Původně jsem si myslel, po poslechu jedné písničky a podle jména kapely, že se jedná o nějaké americké metálisty z jihu. Po delším pátrání jsem ale musel uznat, že jsem mimo, a za touhle kapelou musíme zpět do Evropy, konkrétně do Dánska. Tahle dobře našlapaná muzika není moc daleko od Zakka Wylde a jeho Pride & Glory. Když jsem si našel další tvorbu kapely Black Swamp Water, po Jihu tam už nebylo ani památky, ale stírali to pěkně metalově. Takže si touto písničkou asi jen odskočili jinam, ale podařilo se. To ostatně můžete posoudit sami.

A jsme opět na konci. 
Děkuji Vám za pozornost, a za měsíc opět … Hurá na jih!

Poslouchejte: Hurá na Jih 80 – Banjo v jižanském rocku

Playlist:
Pumpa – Hurá na jih
The Georgie Thunderbolts – Can We Get A Witness
Larkin Poe – John The Revelator
Blackfoot – Rattlesnake Rock ´n´Roll
Pride & Glory – Losin´ Your Mind
Abel Kane – Stix
Smokey Fingers – Crazy Woman
The Cell – How ´bout You
Brooks & Dunn – Hillbilly Deluxe
Black Swamp Water – Bitter Harvest

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

All articles of the author

Hurá na Jih 68: Britský southern rock? Hell Yeah!

Hurá na Jih 68: Britský southern rock? Hell Yeah!

Dalibor Mierva , Sons Of Liberty – britský příspěvek k southern rocku. Vzpomínka na Lynyrd Skynyrd, novinky na domácích albech a hudebních (internetových) tiskovinách.  

Hurá na Jih 78: V čekárně na slávu

Hurá na Jih 78: V čekárně na slávu

Dalibor Mierva , Náhodný výběr kapel, kterým se nepodařilo vyšplhat až na samý vrchol popularity a slávy. Laidlaw, Cross Canadian Ragweed, Skeeter Biscuit nebo Snowblynd ale i tak oslovili nemalý okruh posluchačů a doufáme, že padnou do ucha i vám. 

Charlie Daniels: Houslový ďábel nepřišel z Georgie, ale ze Severní Karolíny

Charlie Daniels: Houslový ďábel nepřišel z Georgie, ale ze Severní Karolíny

Petr Mečíř , Vypadá jak Děda Mráz, na housle a kytaru hraje i v osmdesáti jak ďáblův mladší brácha, miluje Boha, zbraně a Ameriku. Legenda jižanské muziky v hudebním speciálu Petra Mečíře.