Hurá na Jih 93: Rok 2022 s jižanským rockem

Hurá na Jih 93: Rok 2022 s jižanským rockem

Pojďme se oprostit od všech politických a ekonomických problémů a připomeňme si, jak ten právě končící rok 2022 proběhl u nás v Rádiu Dixie ve speciálu Hurá na Jih.


Dolů

Pro stálé posluchače i pro ty, kteří nás teď možná uslyší poprvé, opět přinášíme chronologický přehled jednotlivých dílů nejstaršího hudebního speciálu Rádia Dixie - pořadu Hurá na Jih, jak šly v tomto končícím roce 2022 pěkně za sebou. Od ledna až po listopad. Prostě rok s jižanským rockem. 

Poslouchejte: Hurá na Jih 93 – Rok 2022 s jižanským rockem

Leden 2022 a Hurá na Jih 83: Drby, drby & drby 

Lednový díl Hurá na Jih se nesl ve stylu velké drbárny. Samé drby, drby a drby. Nová alba, nové písničky, nové projekty a první festival naší hudby – Zimní Whiskey & Fazole v Zašové. Já jsem si neodpustil „zdrbnout“ Martina Škodu z mladoboleslavských Full House. Nejdříve pochvala za novou písničku, upravenou do PFka a pak ten šťouchanec za dlouho nesplněný slib s vydáním CD. A dnes to zopakuju znovu. Tak co Martine! Kdy se pochlapíte? Tohle se vám loni moc povedlo, ale to CD už fakt chceme a potřebujeme.

Únor 2022 a Hurá na Jih 84: Když dva dělají totéž

V únorovém 84. dílu jsme dokazovali, že „když dva dělají totéž“, není to vždy totéž. Vedle originálů amerického southern rocku jsme si zahráli jejich české covery.
Workin´For MCA od Lynyrd Skynyrd si střihnul Žlutý pes jako PKSHigh Road Easy od Sass Jordan jsme slyšeli od Full House ještě s Gabčou Konopkovou a také verzi od Blackies jako Cesta vzhůru stoupá s Blankou DoudovouCan´t You See od The Marshall Tucker Bandu nám zahrál MBA BandThe Cell od Leslie Westa nám překvapivě zahráli The Cell a
The Last Rebel od Lynyrd Skynyrd jsme slyšeli od teplických Blue Rocket se skvělým českým textem jako Poslední rebel.
Videoverze české verze Posledního rebela, pokud vím, neexistuje. Uslyšíme ji jen v audioverzi našeho pořadu. Tady a teď to rozpálí samotná Sass Jordan s originálem High Road Easy.

Březen 2022 a Hurá na Jih 85: Holky v domácím southern rocku



V březnu jsme se v 85. dílu vydali za holkama v domácím southern rocku. Těch děvčat v našem jižanském rocku je a bylo opravu dost. Ono není celkem divu. K téhle muzice baby patří. Nejen že by zdobily na pódiích, kde to je samý vlasáč a vousáč, ale naše hudba je velice často vícehlasá a tam holky krásně pasují. Sem tam se chopí i nějakých hudebních nástrojů a úspěch je zaručen. Nejvíc děvčat u nás asi prošlo kapelou The Cell. Na videoukázce z polského Przeworsku můžete vidět Radku Vojáčkovou a Martinu Dolečkovou. Užijte si to. Kapelu i obě arizonské pěnice.

Duben 2022 a Hurá na Jih 86: Southern Rock & Blues Kolín 2022

Duben a celý 86. díl Hurá na Jih byl ve znamení festivalu Southern Rock & Blues Kolín 2022. Byl bych asi špatný pořadatel, kdybych si ve svém pořadu nezpropagoval svůj festival, že? Dnes, když už se na minulý ročník festivalu můžu dívat s určitým odstupem, můžu zopakovat myšlenku, kterou jsem už několikrát řekl. Už v průběhu večerní části festivalu mě přepadl neodolatelný pocit, že tohle je ten nejlepší ročník našeho festivalu ze všech předcházejících. I když jsem byl v jednom kole, protože jsem to celé uváděl a hlídal časy hraní kapel (a taky udělal několik kopanců, za které jsem se pak omlouval), tak přes to, přese všechno jsem si to užil, společně se všemi diváky. Postupně u nás tehdy zahráli: PBK Blues, Holeček & Marcel Project, Leif de Leeuw & Sem Jansen, Tomáš Homuta trio, Ptaszek & Bužma, řečtí SoundtrucK, Leif de Leeuw Band z Holandska, Tom Jegr gang a v předsálí Michal Beneš s Tomášem Homutou. A tady máte Honzu Holečka s Pavlem Marcelem a „kapelní verzi“ jejich Holeček & Marcel Project.

Květen 2022 a Hurá na Jih 87: Příběh posledního rebela

V květnu to byl docela masakr s přípravou, průběhem a pak i (příjemnými) dozvuky festivalu a tak jsem neměl moc času na přípravu 87. dílu Hurá na Jih. Pomohl jsem si tedy dílkem, které v roce 2017 připravil Pepa Buxom Odstrčil a pojmenoval ho Příběh posledního rebela.

Kulda tehdy vymyslel projekt, který lehce navázal, nebo byl spíše takovým jakýmsi „volným pokračováním“ naší kompilace Whiskey & Poslední rebel, kterou jsme vydali v Rádiu Dixie v roce 2015. Mimochodem v e-shopu Rádia je už jen posledních pár kousků a kdo si je nekoupí, prohloupí. Už nebudou. S další reedicí nepočítáme. Ale zpět ke Kulatému a Poslednímu rebelovi. Kulda si vymyslel krásný fiktivní příběh, naroubovaný na historické reálie a doplněný několika česky zpívanými písničkami z kompilace Whiskey & poslední rebel. Dohromady to pak dalo krásný celek, který si říkal i o divadelní zpracování. Bohužel, pokud vím, nic z toho nebylo a tak CD verze je jedinou památkou. Možná by Kulda ještě u sebe něco našel. Zájemci se buď obraťte přímo na něj, nebo můžu kontakt zprostředkovat.

Poslední kousky originální kompilace Whiskey & poslední rebel najdete v eshopu DixieGear.cz ZDE. Další už nebudou…

Poslouchejte: Hurá na Jih 93 – Rok 2022 s jižanským rockem

Červen 2022 a Hurá na Jih 88: Holky v americkém jižanském rocku

V březnu jsme probrali naše domácí zpěvule a v červnu jsme vyrazili za velkou louži. Nejdříve obligátní drbárnička o novém albu francouzských Natchez, novými písničkami se nám připomněla lounská kapela Bluesable a angličtí Sons Of Liberty vykopli svého frontmana Roba Coorsleye. No a pak už byl čas na ty americké jižanské divošky v pořadí: 
1) Honketees od Lynyrd Skynyrd. 
2) Dale Krantz (později Dale Krantz Rossington) z Rossington Collins bandu, 38 Special a pak doposud u Lynyrd Skynyrd. 
3) Elizabeth Lee spolu s Modern Earl. 
4) Elyse Steinman z Raging Slab. 
5) největší současný ženský „parní válec“ bluesrocku a jižanského rocku Larkin Poe, tedy ségry Rebeka a Megan Lovelovy. A je čas si je zahrát.

Červenec 2022 a Hurá na Jih 89: The Georgia Thunderbolts aneb Malý profil velké desky


V červenci se mi opět nedostávalo nějakého štěpného nápadu na téma pro 89. Hurá na Jih. Nedal jsem se ale zahnat do kouta, a protože jsem už nějakou dobu doma sjížděl poslední album The Georgia Thunderbolts, představil jsem toto album i našim posluchačům jako malý profil velké desky. 

Když jsem tuhle kapelu pro sebe někdy na přelomu let 2021 a 2022 objevil, byl to doslova blesk z čistého nebe. Skvělá vyzrálá muzika od mladých „rybízů“. V té muzice jsem slyšel všechny ty vzory, které kapela bezpochyby má. Lynyrd Skynyrd, Hanka Williamse, Neila Younga, Little Feat a další. Každý si tu muže najít něco, co ho dostane. Není vůbec snadné vybírat nějaké ukázky, protože každá písnička je skvělá. Každá nějak jinak, ale vždy skvělá. Jako třeba tato.

Srpen 2022 a malá pauza

Srpen se mi moc nepovel. On se mi totiž nepovedl vůbec. Pracovní a mimopracovní vytížení mě dostalo někam, kam jsem vůbec nechtěl a prostě jsem to nedal. Naštěstí přispěchal Marty s některým ze svých občasných hudebních produktů a tak jste nezůstali bez své muziky. Hurá na Jih se k vám vrátilo svým 90. dílem až v září. 

Září 2022 a Hurá na Jih 90: Zapomenutí hrdinové Jirky Petrů

Ano, v září se nám připomněl kamarád Jirka Petrů, který mi, společně s Pavlem Hartlem, před časem pomáhal táhnout (či tlačit) tu káru Hurá na Jih. Po dlouhém odpočinku se Jirkovi zastesklo a připravil pro nás program s méně známými kapelami, které zhruba v polovině 80. let nahrály jednu či dvě dost dobré desky, ale zůstaly mimo světla světových pódií. Své kariéry ty kapely samozřejmě měly a některé hrají dodnes, ale našemu běžnému posluchači jejich jména moc neřekly. Tak si pojďme jednu z nich i tady připomenout.

Říjen 2022 a Hurá na Jih 91: Jih nezemřel, opět zvítězí…

V říjnu jsem už měl otěže Hurá na Jih pevně v rukou a připravil jsem pro vás 91. díl. Bez mučení přiznávám, že mě k tomuto tématu částečně motivoval právě Jirka Petrů. Minulý měsíc nám připomněl staré páky a já jsem vyhrabal omladinu, která má to nejlepší před sebou. Tedy omladinu … Někteří muzikanti z některých zmiňovaných kapel už taky mají stříbrné vlasy a vousy, ale novinku představují ty NOVÉ kapely, ve kterých se ti veteráni sešli. V pořadu ale převažovala skutečná omladina i podle dat narození. Věřím, že se vám museli líbit třeba The Steel Woods, Them Dirty Roses nebo Delta Sons. A protože tahle muzika nezažívá zrovna úspěšné období, věřím, že tahle mladá krev, včetně dříve zmíněných The Georgia Thunderbolts, může otočit výhybku směrem k větší popularitě. 

Listopad 2022 a Hurá na Jih 92: Památka zesnulých po jižansku

A jsme v závěru dnešního vzpomínání na uplynulý a končící rok 2022. Po úmrtích více či méně známých muzikantů se dost často říká, že už hrají v tom nebeském (nebo někteří v pekelném) bandu. Faktem ale je, že jak sami stárneme, tak těch našich oblíbených muzikantů odchází stále víc a víc a těch kapel na obou pólech nebytí už musí být na několik skvělých festivalů. Vždyť jenom zemřelí muzikanti z Lynyrd Skynyrd by dali na dvě vynikající kapely. U Molly Hatchet už taky není nikdo ze zakládajících členů a to by se dalo jmenovat… Celý ten listopadový díl byl trochu smutný a snad vás aspoň ty hudební ukázky dostaly do klidu a pohody. 

A protože jsou teď před námi vánoční a novoroční svátky, přeji vám ten klid a pohodu nejen během těch svátků, ale i v celém příštím novém roce. Bude to těžké. Dostat Rusa z Ukrajiny bude složité (a vybrat dobrého prezidenta taky), ale snad to dobře dopadne.

Příjemný poslech a zachovejte nám přízeň i během celého roku 2023
Sweet home!
Dališ

Poslouchejte: Hurá na Jih 93 – Rok 2022 s jižanským rockem

Playlist: 
FullHouse - Blue Skies And Pain
Blue Rocket - Poslední Rebel
The Cell - Out Of Time
Holeček & Marcel Project - The Beast
Příběh posledního rebela – Stetson – Šohaj z pod Radhošťa
Larkin Poe - Easy Street
The GeorgiaThunderbolts - Can I Get A Witness
Southern Fury - Like a Movie
The Steel Woods - Let the Rain Come Down
Molly Hatchet - Justice

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

Všechny články autora

Honkytonk Jukebox 61: Andělé s křídlama od uhlí

Honkytonk Jukebox 61: Andělé s křídlama od uhlí

Martin Pešek , Nové album The Steel Woods je i posmrtným opusem jejich kytaristy Rowdyho Copea, kalifornský ex-pankáč Jesse Daniel našel svého anděla a z uhelné šachty v Kentucky vylezl další nebezpečně talentovaný písničkář Cole Chaney. 

Hurá na Jih 69: Charlie Slavík

Hurá na Jih 69: Charlie Slavík

Dalibor Mierva , Rozhovor s jedním z nejlepších hráčů na foukací harmoniku u nás, Charlie Slavíkem. SoundtrucK a Blackberry Brothers – řecký a polský výsadek na Southern Rock & Blues Kolín 2021.

Moonshine Jam 11: Putyky v plamenech a boty plný prachů

Moonshine Jam 11: Putyky v plamenech a boty plný prachů

Martin Pešek , Nejaktuálnější country-rockové pecky a singly z nových desek, které chystají Travis Tritt, Blackberry Smoke či The Steel Woods. Řepáckej mejdan v režii principála Radia Dixie Martyho.