Hurá na Jih 84: Když dva dělají totéž

Hurá na Jih 84: Když dva dělají totéž

Originál nebo český cover? Obstojí české kapely Blue Rocket, Blackies nebo Žlutý pes ve srovnání s Lynyrd Skynyrd nebo The Marshall Tucker Band?


Dolů

Když si tak různě přemítám, co v dalších pořadech Hurá na jih vybrat za téma, napadlo mě (u snídaně, při poslechu country rádia), že mám ve svém archivu dostatek písniček českých kapel, které tyto své písničky převzaly od svých zahraničních vzorů. Buď to převzaly sakumprásk se vším všudy, nebo aspoň částečně prokázaly nějakou invenci a písničku osadily českým textem nebo upravenou aranží. To vše si můžete dnes poslechnout.  V jednom případě to budou dokonce dva různé covery jedné písničky od dvou domácích kapel. Tak pojďme na to.

Sass Jordan

Poslouchejte: Hurá na Jih 84 - Když dva dělají totéž 

A jak jinak začít, než kapelou všech kapel v jižanském rocku – jižanskou ikonou Lynyrd Skynyrd. Když Skynyrdi vydali v roce 1974 své druhé album Second Helping, vedle úvodní „hymny jižanského rocku“ Sweet Home Alabama je na albu i mnoho dalších klenotů. Mezi nimi i Workin´ For MCA.

Když v roce 2014 vydala kapela Žlutý pes své zatím poslední album Stroj času, zařadila na něj písničky, které už měla v repertoáru mnoho let, ale neobjevily se na žádném z předcházejících alb. Mezi těmito písničkami je i cover výše uvedeného skynyrdovského Workin´For MCA pod názvem PKS. Hejmovi se v českém textu podařilo vystihnout přesně to, o čem je originál. Skvělá sestava muzikantů Žlutého psa je pak zárukou výborné kvality tohoto coveru. Posuďte sami.

A pojďme dál. Tento zahraniční vzor pro naše domácí kapely není zrovna jižanská klasika, ale písnička je to náramná. Její interpretka je nejen krásná ženská, ale také skvělá zpěvačka. Pro znalce stačí napsat Sass Jordan a bude jim jasno. Pro neznalé jen doplním, že to je v Británii narozená a později v Kanadě vyrůstající herečka, zpěvačka a skladatelka s výjimečným nadáním. Je držitelkou mnoha kanadských ocenění jejích pěveckých kvalit. Tím vzorem pro české kapely se stala hlavně svou písničkou High Road Easy.

Když se v Mladé Boleslavi před časem rozsypala místní jižansko-rocková legenda MBA Band, obě nástupnické kapely Blackies a Full House si písničku High Road Easy vybraly do svého repertoáru. Neznám historii toho rozhodnutí. Jestli už tuto písničku zkoušel MBA Band, nebo to byla jen shoda okolností. Každopádně z původního vokálního dua MBA Bandu se obě děvčata rozdělila a přešla k oběma zmíněným novým kapelám. U Blackies zpívala tuto písničku, na začátku s anglickým a později s českým textem Libora Kosiny, Blanka Doudová. Zatímco v audioverzi pořadu uslyšíte českou verzi z eponymního alba Blackies, video, které přikládám, je s tou anglickou verzí písničky.

A výjimečně, do třetice všeho dobrého, tady mám i další českou verzi hitu High Road Easy. Je to moje amatérská nahrávka z jednoho z prvních koncertů Full House a do podoby, kterou tady uvidíte, ji upravil Pepa „Kulatý“ Odstrčil ze sedlnického studia Sněženka. Díky Kuldo. Takže Full House ve své první sestavě na Kocandě někdy v roce 2009 a s Gabčou (tenkrát) Konopkovou u mikrofonu. 

To, že vás ve vysílání Radia Dixie nemusíme votravovat přiblblejma reklama, je čistě jen vaše zásluha. Kdybyste neutráceli svoje těžce vydělaný prachy v našem vidláckým eshopu DixieGear.cz, tak bysme už dávno nehráli. Tak díky a vobčas jukněte, co je novýho!

Poslouchejte: Hurá na Jih 84 - Když dva dělají totéž 

V minulých vstupech jsem vzpomínal na boleslavský MBA Band a hráli jsme si ukázky nástupnických kapel Blackies a Full House. Do našeho dnešního tématu ale krásně zapadá i samotný MBA Band s jedním svým coverem od kapely The Marshall Tucker Band. Z prvního eponymního alba této kapely z roku 1973 pochází obrovský hit Can´t You See. A my si ho tady a teď dáme na videu.

MBA Band tuto písničku zařadil na své poslední (a nejlepší) album Southland, které vyšlo v roce 2008, paradoxně v témže roce, na jehož konci se kapela rozešla. To album se fakt mimořádně povedlo, a pokud ho neznáte, všem ho vřele doporučuji. Toto album, kromě 9 písní vlastní autorské tvorby, obsahuje i jeden cover. Ano, je to písnička Can´t You See od Marshall Tucker Bandu. Bohužel tuto písničku v podání MBA Bandu nikde na videu nemáme (když pominu záznam z mé svatby na Mlejně, kdy nám MBA Band tuto píseň zahrál po svatebním obřadu) a tak si tady dáme jiný cover této písně, od jiné americké kapely. To by se vám taky mohlo líbit. Can´t You See od Black Stone Cherry.

A popojedeme o kousek dál. V tomto pořadu jsme už několikrát zmínili jméno Leslieho Westa. Z hlavy si vzpomínám minimálně dva případy. Poprvé když jsem vzpomínal na příhodu, kdy měl zájem stát se členem Lynyrd Skynyrd po prvním odchodu Eda Kinga. Bylo mu však jasně naznačeno, že jako yankee (z New Yorku) prostě nemá žádnou šanci. Podruhé jsem pak Leslie Westa připomínal v tématu Zabloudili na jih, kde Leslie, ač pravověrný rocker a milovník blues dokázal, že ani jižanský rock pro něj není žádné tabu. I naše domácí jižansko rocková scéna Leslie Westa reflektuje a podle názvu jedné jeho písničky si jedna kapela také zvolila své jméno. Samozřejmě jsou to The Cell.

A byla by to špatná kapela, kdyby písničku, podle které se pojmenovala, také neuměla zahrát. Písničku The Cell mají The Cell ve svém repertoáru od samého začátku své existence, ale na album se písnička dostala až v roce 2016. Konkrétně to bylo třetí album kapely pojmenované Memories, které bylo věnováno předčasně zemřelému kytaristovi The Cell Martinu Endlovi. V audioverzi pořadu samozřejmě zazní písnička The Cell od našich The Cell, ale bohužel jsem nikde nenašel žádné video, kde by na koncertě The Cell tuto písničku hráli. Tak si (jako náhražku) dáme tuto písničku v poloakustické verzi a sólovém provedení, opět od Leslie Westa.

A jdeme do finále. Máme tu poslední zahraniční vzor a naši domácí českou verzi. Stejně jako na třetí kompilaci českého southern rocku Whiskey & Poslední rebel začíná toto album i náš dnešní pořad kapela Žlutý pes s coverem Lynyrd Skynyrd, tak i konec zmiňované kompilace a konec dnešního pořadu bude stejný. Opět cover Lynyrd Skynyrd (a opět luxusní).  Originálem, který si před časem vybrali tepličtí Blue Rocket do svého repertoáru, je titulní píseň z alba Lynyrd Skynyrd Last Rebel. A tady ji máte na videu ve skvělé výbavě mj. i originálních fotografií z války Severu proti Jihu a také s textem písně.

Když si „somewhere in time“ tepličtí Blue Rocket řekli, že by do této písně šli, nevím, co bylo tím iniciačním faktorem. Jestli to byla píseň samotná a následně do češtiny nádherně přebásněný text, nebo nejdříve vznikl ten text (autorem je buď zpěvák kapely Marek Lepší, nebo jeho bratr) a potom to rozhodnutí písničku nacvičit. To je nakonec jedno. Každopádně od prvního okamžiku, kdy jsme tu písničku v podání Blue Rocket zaregistrovali, stala se jednou z nejoblíbenějších. Dlouho poté, co už ji kapela přestala běžně hrát, jsme si ji na koncertech vynucovali jako přídavek. A perlička nakonec. Jedině díky kompilaci Whiskey & Poslední rebel je tento klenot českého jižanského rocku také zaznamenán ve studiové nahrávce. Bohužel není zaznamenán na žádném videu a tak se dnes rozloučíme videem s akustickou verzí písničky The Last Rebel od těch nejpovolanějších – Lynyrd Skynyrd.

Příjemný poslech a zachovejte nám přízeň!

Poslouchejte: Hurá na Jih 84 - Když dva dělají totéž 

Playlist:
Lynyrd Skynyrd – Workin´ For MCA
Žlutý pes – PKS
Sass Jordan – High Road Easy
Full House – High Road Easy
Blackies – Cesta vzhůru stoupá
The Marshall Tucker Band – Can´t You See
MBA Band – Can´t You See 
Leslie West – The Cell
The Cell – The Cell
Lynyrd Skynyrd – The Last Rebel
Blue Rocket – Poslední rebel

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

Všechny články autora

Hurá na Jih 34: Jižanské Dušičky a profil kytaristy Honzy Martínka

Hurá na Jih 34: Jižanské Dušičky a profil kytaristy Honzy Martínka

Dalibor Mierva , Vzpomínka na muzikanty, kteří už svůj part hrají v nebeské kapele, a velký rozhovor s kytaristou Žlutého psa Honzou Martinkem.

Hurá na Jih 59: Honza Holeček - český Greg Allman?

Hurá na Jih 59: Honza Holeček - český Greg Allman?

Dalibor Mierva , Vzpomínka na Petara Introviče, novinky z Maďarska i z domácí scény a rozhovor s klávesákem a zpěvákem Honzou Holečkem.

Hurá na Jih 72: The Cell krok za krokem

Hurá na Jih 72: The Cell krok za krokem

Dalibor Mierva , Podrobný příběh The Cell - jedné z nejlepších domácích southern rockových kapel. Raritní fotografie, videoklipy a spousta poctivé muziky.