Hurá na Jih 83: Drby, drby & drby

Hurá na Jih 83: Drby, drby & drby

Tři nová alba naší muziky. První letošní southern blues rockový festival už 13.2. Program festivalu v Kolíně  a vzpomínka na Janis Joplin a Ronnieho Van Zanta


Dolů

Drby, drby, drby… Dnes to bude přesně o tom, o čem je název lednového dílu. Nová alba, živá muzika a vzpomínky na dva oslavence.

Poslouchejte: Hurá na jih 83 – Drby, drby & drby

21.prosince jsem dostal od bubeníka bratislavské skupiny Žalman Brothers Band Erika Kriššáka nové album této boogie, blues, rock´n´rollové kapely. Album dostalo název Od roztočeného sústruhu a přináší 10 úplně nových písní. Některé z nich jsme mohli slyšet už loni v květnu na festivalu Southern Rock & Blues Kolín, kde „Žalmani“ vystoupili, jako jedna ze dvou zahraničních kapel. Žalman Brothers Band má svůj vlastní, nezaměnitelný a rozpoznatelný styl, který nemusí některým úplně lahodit. Když se ale zaposloucháte do jejich rytmů a melodií, dýchne na vás milá atmosféra šedesátých a sedmdesátých let.

ŽBB na festivalu v Kolíně v roce 2021

Tady je hezký odkaz na recenzi alba, které zatím není dostupné na klasickém CD nosiči. Zájemci se k této muzice dostanou na Spotify nebo na iTunes. V tomto roce bychom se ale měli dočkat i poctivého CD nosiče, na jehož výrobu už koncem roku nebyl čas. A na závěr povídání o novém albu ŽBB ještě sestava, ve které kapela už dlouho vystupuje: 
Martin Výboch – kytara, akustická kytara, zpěv; Martin Varga – kytara, akustická kytara;  Peter Žalman – baskytara;  Erik Kriššák – bicí.

Po rozpadu mladoboleslavské jižanskorockové legendy MBA Band na podzim 2008 vznikly dvě nové kapely. Blackies, kde měli a mají vůdčí roli bratři Roman a Libor Kosinovi, a Full House, kde se sešli hned čtyři bývalí členové MBA Bandu. Klávesák Jirka Sobotka, kytaristé Martin Škoda a Jarda Čermák a zpěvačka Gabča Konopková. Poprvé jsem Full House viděl a slyšel 21.11. 2009 na Kocandě u Mladé Boleslavi a vedle starých a zkušených „mazáků“ viz výše byli noví a neokoukaní basák Pavel „Blaži“ Bláha a bubeník Kuba Novotný

Full House na Kocandě v roce 2009

Kuba Novotný po čase odešel za jinou muzikou a nahradil ho Zdeněk Hradecký. Taky Gabča Konopková se časem vytratila a ani nevím, jak to s ní tenkrát bylo.  Poslední změna nastala na podzim 2021, kdy se Blaži odstěhoval na Moravu a na jeho místo u baskytary nastoupil Radek Ciprys. Od samého začátku Full House skvostně hráli covery málo známých písní málo známých amerických kapel. Později přidali známější písně známějších kapel, aby udělali radost i nejižanskému publiku (River Song od Davida Coverdala nebo You Keep On Moving od Deep Purple.) 

Full House v Kolíně v květnu 2021

Vlastní tvorba přišla až později. Na kompilaci Whiskey & Poslední rebel v roce 2015 jako jediní poskytli Full House úplně novou, vlastní, a pro tu kompilaci vytvořenou písničku (výjimečně i s českým textem) Nejsi ztracenej.

O prvním albu Full House už mluví Martin Škoda hodně dlouho, možná 6 – 7 roků. Mám zvukový záznam z jednoho koncertu z roku 2015, kde uvádí jednu z písniček jako tu, z nového alba, které ještě není. V posledních 2 – 3 letech si už z Martina dělám legraci a popichuju ho, kdy už to album bude,  a ejhle, ledy se možná hnuly. Martin mi poslal novinku, už s Radkem Ciprysem u baskytary, která by se také na tom albu měla objevit. Tak snad už brzy. Teď a tady bude mít českou i světovou premiéru na krásném retrospektivně pojatém videu:

Když jsem v září minulého roku dělal pro náš pořad rozhovor s Pavlem Marcelem, zmínil se, že s Honzou Holečkem chystají ve dvojici nové album plné našláplého amerického bigbítu. Pustil mi jednu ukázku a byla to jižárna jak prase. Pavel slíbil, že pošle nějakou písničku, až bude v prezentovatelné podobě, ale vzhledem k jeho vytíženosti se dlouho nic nedělo.

Pavel Marcel s Honzou Holečkem unplugged

Začátkem ledna jsem se Pavlovi připomněl, ale ten mě nepotěšil. Na desce s Honzou stále makají, ale protože mají vydavatelskou smlouvu, snad se Supraphonem, nemůžou si jen tak dovolit nějakou písničku už zveřejnit. Každopádně se zveřejnit může informace, že se album bude jmenovat Light Up Your Fire a práce na něm jsou v závěrečné fázi. Snad se ho brzy dočkáme a teď si dáme Pavla s Honzou unplugged z jejich vystoupení v přírodní rezervaci v kamenolomu Amerika.

Jasně, triček z naeho vidláckého eshopu DixieGear.cz už doma určitě pár máte, ale nepřehlídli jste třeba tuhle předvánoční novinku?

Poslouchejte: Hurá na jih 83 – Drby, drby & drby

A jsme u první živé muziky tohoto roku. Neuvěřitelně aktivní Pepa Kulatý pořádá 13.2.2022 ve spolupráci s místními v obci Zašová (mezi Valmezem a Rožnovem p.R.) zimní podobu svého dávného festivalu pod upraveným názvem Winter Whiskey & Fazole. Docela nešťastný nedělní termín byl vybrán podle volného termínu hlavní hvězdy festivalu, hard blues rockových Blindstone z Dánska. Včera ale přišla akutní informace, že Dánové nepřijedou, protože mají strach z covidu. Kulatý zalovil mezi známými muzikanty a za Blindstone zaskočí známý kytarista Antonis Civopulos (možná ho znáte z kapely Věry Špinarové) s rytmikou. Údajně by jim neměl repertoár Blindstone činit potíže a třeba se dočkáme i tohoto kousku:

Tak tuhle kapelu v Zašové určitě neuslyšíme, ale i tak by měla být sestava účinkujících zajímavá. Jižanskorockový Jan Manson Band z Polska, bluesoví The Turtev Brother ze Slovenska, téměř domácí legenda valašského blues, boogie a rock´n´rollu Stetson, blues rockoví Bluesquare z Fulneku a okolí, krnovská bluesovka Maryband a novojičínský akusticky hrající Multipack.

Přemýšlel jsem, kterou další kapelu ze sestavy vystupujících sem ještě dát na videu a nakonec jsem si vybral polskou partu Jan Manson Band. S Honzou Mansonem se znám už dlouho a hrál i u nás na festivalu v Kolíně. Tam se mu to vystoupení moc nepovedlo a možná částečně i nějakým řízením osudu, protože druhému kytaristovi dlouho nešel zvuk a sám Honza není žádný zázračný kytarista, aby to ustál sám. Tady na videu ale všechno šlape jak má.

A tady máte půlhodinový záznam vystoupení Bluesquare v Ostravském rozhlase. A já doufám a věřím, že se mi podaří se s touto kapelou domluvit na příští rok vystoupení u nás v Kolíně.

Původně jsem se tady chtěl věnovat představení kapel, které chystám na letošní rok do Kolína, takový první, už trochu korigovaný nástřel, jak by to mohlo vypadat, když jsem 13.1. objevil na facebooku tuto informaci:

"Vyjádření kapely Blackberry Brothers  ze 13.1.2022
Vážení, nikdy nás nenapadlo, že vám napíšeme podobná slova, nikdy nás nenapadlo, že budeme nuceni dávat do vět rozházené myšlenky, které nám teď víří hlavou. Ale k věci: nadešel čas, kdy vás musíme informovat, že tým Blackberry Brothers momentálně přerušuje svou činnost. Jestli se v této sestavě na pódiu ještě setkáme, dnes nevíme. Neříkáme ano, ale také neříkáme ne. Jediné, co dnes víme, je, že okolnosti a doba nás nutí učinit toto a žádné jiné rozhodnutí.

Blackberry Brothers

Na tomto místě bychom vám všem rádi srdečně poděkovali! Děkujeme za každé milé slovo, za každý potlesk, za každou přítomnost na koncertech! Bylo to úžasné sedmileté dobrodružství, které by se bez vás nestalo. Skláníme se a děkujeme! Určitě se uvidíme za jiných okolností a různých konfigurací. Proto se s vámi neloučíme – říkáme „Na shledanou“.

Samozřejmě, že jsem se tři roky snažil dostat Blackberry Brothers do Kolína. V roce 2020 nám fesťák zatrhl covid, loni se chlapci obávali proticovidových opatření a nepřijeli. No a letos se rozešli. Škoda jich, ale snad někdy v jiné sestavě… No. uvidíme. Tady můžete posoudit, o co jsme, nejen my, přišli.

Celou sestavu kapel pro Kolín tady ještě neodhalím a ty největší nedočkavce můžu zatím jen odkázat na festivalový FB profil. Když jsem přišel o Blackberry Brothers, bylo kam sáhnout do rezerv. Jako první náhradníci byli připraveni Matěj Ptaszek s Bužmou. Hrají spolu už nějaký čas, Bužma naposledy u nás v Kolíně loni, ale tohle spojení s velkou osobností české bluesové scény bude určitě dalším zpestřením programu.

Ptaszek & Bužma

Ještě než přišla komplikace s Blackberry Brothers, řešil jsem jiný problém. Dva roky se domlouvám s britskýmí Son Of Liberty, kteří si nás našli na webu nebo FB a sami měli zájem si u nás zahrát. Loni ale hráli týden ve Francii a byla to jejich první ekonomická zkušenost po vystoupení Velká Británie z Evropské unie. Hodně se to chlapcům nelíbilo, jak málo jim z dohodnutých honorářů zbylo. Z těchto důvodů odmítli letos do Kolína přijet.

Sons Of Liberty

Štěstí ale přeje připraveným a někde na FB na mě vykoukla zprávička, že by v pátek 20.5. měli v Havlíčkově Brodu v místním klubu hrát Skinny Molly. Ihned žhavím linky na Pavla Marcela, co je na tom pravda a jestli by náhodou druhý den nechtěli zahrát u nás v Kolíně. Chvilku to trvalo, než Pavel ověřil všechny souvislosti a už je je to jasné. V Kolíně budou 21.5.2022 Skinny Molly. Troufám si říct, že jedna z velkých a slavných amerických jižansko-rockových kapel, kterou kdysi zakládali bývalí členové Lynyrd Skynyrd (Mike Estes) a Molly Hatchet (Dave Hlubek). 

Skinny Molly

Dave Hlubek se pak vrátil k Molly Hatchet, Mike Estes chvíli pomáhal se znovuobnovením Blackfoot (bez Rickey Medlocka), aby se pak definitivně ke Skinny Molly, kteří byli v tu dobu „u ledu“ vrátil. Skinny Molly poměrně často jezdí do Evropy a když hráli u nás, většinou před nimi hrála Pumpa. Od té doby se počítá osobní přátelství Pavla Marcela s Mikem Estesem. Když pak jednou během turné onemocněl druhý kytarista Jay Johnson, na polovině evropské šňůry ho nahradil Manu z francouzských Natchez a druhou půlku odehrál právě Pavel Marcel. Od té doby je takovým oficiálním třetím kytaristou pro hraní v Evropě. Naposledy jsem Skinny Molly viděl v roce 2018 v Otrokovicích na festivalu Stetson & Bourbon a tam jsem, za pomoci Pavla Marcela natočil s Mikem rozhovor. 

Koho to bude zajímat, tady je ještě jedna část rozhovoru, mimo jiné o problematice konfederačních symbolů v dnešní době v Americe. Připomínám, že rozhovor je z roku 2018 a od té doby se opět dost změnilo.

Na samotný závěr tu mám dvě smutné vzpomínky. Smutné proto, protože osobnosti, které měly v lednu narozeniny už tyto narozeniny slavit nemůžou, neboť nás předčasně opustily. Tou první osobností je Janis Joplin. Narodila se 19. ledna 1943 v Port Artur v Texasu a zemřela  4.října 1970 v Los Angeles v Kalifornii na předávkování heroinem v kombinaci s alkoholem ve věku pouhých 27 let. Janis byla naprosto skvělou bluesovou a rockovou, především zpěvačkou, ale také skládala a aranžovala muziku a hrála na kytaru. Letos by jí bylo 79 let.

Janis Joplin

A nakonec to nejlepší, i když taky smutně. 15 ledna by pravděpodobně oslavil, pokud by nezahynul 20.října 1977 u Gillsburgu ve státě Mississippi, 74. narozeniny Ronnie Van Zant, zakládající člen kultovních Lynyrd Skynyrd. Byl i kapelníkem a výborným textařem. Mnoho fanoušků po té letecké katastrofě a po reinkarnaci kapely, když začala po 10 letech znovu hrát, už novou sestavu nebralo vážně. Považovali je jen za cover band. Přestože Lynyrd Skynyrd nahráli od roku 1987 mnoho skvělých alb, tak třeba na zájezdech v Evropě hráli většinou jen písničky z prvních alb nejslavnější sestavy do roku 1977. Ať to má kdokoliv nastaveno jakkoliv, nikdo nemůže Lynyrd Skynyrd vzít jejich zásluhu na spoludefinování jižanského rocku, jako svébytného hudebního stylu

Ronnie Van Zant

A ještě nakonec písničku! Nechtěl jsem sem dávat nějakou hodně profláklou věc a tak jsem nakonec vybral jednu demo verzi ze starých nahrávek z trojalba Three Compact  Disc Set a ta bluesovka se jmenuje Mr.Banker. Vychutnejte si ten starý originální zvuk a zachovejte nám přízeň.

Poslouchejte: Hurá na jih 83 – Drby, drby & drby

Playlist:
Žalman Brothers Band – Bohurovni
Full House – Blue Skies And Pain
Honza Holeček a Pavel Marcel – Melissa (The Allman Brothers cover)
Manson Band – Miasto nocą
Blue Square - Neměním směr
Blackberry Brothers - Dusty Road
Skinny Molly - Devil in the Bottle
Janis Joplin - Trust Me
Lynyrd Skynyrd - Mr. Banker [Demo]

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

All articles of the author

Hurá na Jih 50: Mike Estes – Forrest Gump jižanského rocku

Hurá na Jih 50: Mike Estes – Forrest Gump jižanského rocku

Dalibor Mierva , Rozhovor s leaderem americké southern-rockové kapely Skinny Molly Mikem Estesem, profil kapely Cry Of Love, jedné z velkých nadějí hard&southern rockové scény devadesátých let a Dališova Drbárna plná novinek a aktualit.

Hurá na Jih 59: Honza Holeček - český Greg Allman?

Hurá na Jih 59: Honza Holeček - český Greg Allman?

Dalibor Mierva , Vzpomínka na Petara Introviče, novinky z Maďarska i z domácí scény a rozhovor s klávesákem a zpěvákem Honzou Holečkem.

Hurá na Jih 68: Britský southern rock? Hell Yeah!

Hurá na Jih 68: Britský southern rock? Hell Yeah!

Dalibor Mierva , Sons Of Liberty – britský příspěvek k southern rocku. Vzpomínka na Lynyrd Skynyrd, novinky na domácích albech a hudebních (internetových) tiskovinách.