Hurá na Jih 86 – Southern Rock & Blues Kolín 2022

Hurá na Jih 86 – Southern Rock & Blues Kolín 2022

Hudební pozvánka na kolínský festival a několik aktuálních drbů. Zahrají k tomu kupříkladu Holeček & Marcel Project, Leif De Leeuw Band nebo SoundtrucK.


Dolů

Květnový Hurá na jih za svými posluchači vyrazí až 10 dnů po kolínském festivalu a tak máme dnes poslední možnost se této tradiční bluesově jižanské hudební akci věnovat. Za poslední měsíc se sešlo i několik drbů, a tak nebude chybět ani Drbárna.

Poslouchejte: Hurá na Jih 86 - Southern Rock & Blues Kolín 2022

Drbárna

Když jsem před dvěma měsíci v tématu „Když dva dělají totéž“ v závěru pořadu pouštěl nádhernou písničku od teplických Blue Rocket – cover Lynyrd Skynyrd The Last Rebel, uvedl jsem trochu nepřesné informace o vzniku českého textu k té písničce. Po vyslechnutí toho speciálu se mi ozval tehdejší manager Blue Rocket Pavel Vícha a vznik textu mi popsal do detailů, neboť byl jedním z iniciátorů zpracování této písničky a i vzniku českého textu. Slíbil jsem Pavlovi, že ty své nepřesnosti uvedu na správnou míru. Tímto tak činím.

Pavel Vícha mi napsal doslova toto: „Když jsem v roce 2007 probíral naši první cestu na Mlejn u Oty Šnajdra, napadlo nás, že by nebylo špatný udělat nějakou věc od LS, kapely, kterou máme oba rádi, pro jižanský fandy na Mlejně a protože bylo zrovna kulaté výročí letecké nehody LS. Po delší úvaze jsme došli ke skladbě Last Rebel, která se nám zdála pro tento účel výborná. Blue Rocket ze začátku neměli chuť tuhle skladbu dělat, protože chtěli dělat jenom svoje vlastní věci. Ale pro takovouhle akci nakonec souhlasili. Začal jsem hledat někoho, kdo by nám udělal dobrý překlad. Po několika marných pokusech jsem nakonec narazil na Vaška Voslaře, který nějakou dobu žil v USA a tudíž dobře ovládá americkou angličtinu a byl také nasáklý americkou muzikou. Asi po 14 dnech mi Vašek dodal překlad a já ho přinesl Márovi na zkoušku. Ten po prostudování řekl, že se to musí upravit, a takto dal bráchovi Danovi, a ten mu překlad upravil přímo do huby. Na Mlejně měla skladba velký ohlas a dokonce i Dave Gore mi řekl, že význam překladu je úplně stejný jako v angličtině… Ostatní už znáš. Škoda, že ji moc často nehrajou, povedla se.  No jo, to je život...“. Tolik k historii vzniku krásného českého textu písničky Poslední rebel. V audio verzi pořadu ji samozřejmě uslyšíte, ale bohužel neexistuje její videoverze a tak aspoň ještě jednou obrázek Blue Rocket z dob, kdy hráli naši muziku. 

Blue Rocket

Jak se blíží květen a červen, začínají se mě někteří kamarádi ptát, jestli nevím, jestli bude letos Mlejn (Summer Southern Session) a pokud ano, tak kdy. Všem trpělivě vysvětluji, že se ptají dobře, ale špatného. Tyto otázky by měly směřovat na Libora „Líbu“ Kosinu, který je dnes hlavním organizátorem tohoto kultovního jižansko-rockového festivalu u nás. Já jsem před nahráváním audio verze pořadu Líbovi volal a on mi jednak potvrdil termín konání Mlejna, tedy 18.6.2022 a slíbil brzy poslat plakát, případně aspoň sestavu vystupujících …  A prd …  Dnes má nedostupný telefon a tak téma Mlejna ukončím aspoň fotkou The Cell z loňského roku na tomto krásném fesťáčku. Tak nezapomeňte:

18.6.2022 Janďourkův Mlejn v Hřmeníně u Sobotky

The Cell na Mlejně 2021

Posledním drbem dnešní Drbárny je informace, že naši kamarádi z francouzské kapely Natchez vydávají 26. května své nové album, nazvané Revival.

Psal jsem Manuovi, jestli by bylo možné mi poslat jednu z písniček nového alba, anebo třeba také i nějaký nový videoklip, pokud ho mají na propagaci alba zpracovaný. Zatím Manu nic neposlal. Údajně se vše zdržuje tím, že ještě nemají ošetřena autorská práva k veřejnému hraní těch písniček. Uvidíme, jak to bude za měsíc, kdy by už to album mělo být venku. Snad si z něj už taky něco zahrajeme. Do audio verze pořadu jsem vybral jeden starší kousek a tady taky jeden starší videoklip, ještě s bývalým basákem DD.

Southern Rock Will Never Die. Amen. Triko s novým motivem vaší oblíbené muziky nenajdete nikde jinde než na vidláckém eshopu DixieGear.cz ZDE  Připravujeme i letní „odlehčenou“ verzi v podobě pánského tílka, dá-li Pámbů, tiskárna a dodavatel textilu, tak ji přivezeme s sebou na Mlejn

Poslouchejte: Hurá na Jih 86 - Southern Rock & Blues Kolín 2022

Southern Rock & Blues Kolín 2022

A teď už honem do Kolína. 21.5.2022 vypukne 11. ročník festivalu Southern Rock & Blues Kolín. Oproti minulému roku se vrátíme z Kmochova ostrova zpět na kolínské Karlovo náměstí (od 12:00 do 17:00) a večer do sálu Městského společenského domu v Kolíně (18:00 až 24:00). Přestože se loni všem na „Kmocháči“ líbilo, organizačně a hlavně ekonomicky to bylo dost náročné. Kdo ale do Kolína letos přijede, uvidí, že i na původních místech na náměstí a v kulturáku to bude skvělé.

Pojďme si projet ten „set list“ vystupujících kapelu po kapele, abyste si udělali trochu představu, kdo a co bude letos v Kolíně hrát a třeba se vám to bude líbit natolik, že ač jste v Kolíně nikdy na našem festivalu nebyli, letos vyrazíte …
Minulý rok jsem 10. ročník festivalu plánoval jako „European Southern Rock Jamboree“. Plány sice nevyšly úplně podle představ, ale už podle toho podtitulu mělo být všem jasné, že blues bude v tom roce na pódiích podstatně méně, i když se festival jmenuje Southern Rock & Blues Kolín. Milovníci blues se s tou skutečností dost dlouho nechtěli smířit, ale nakonec jim nic jiného nezbylo. Letos si naopak blues užijí do sytosti.

Všechno to začne havířovská partička PBK Blues Band v čele s kytaristou a zpěvákem Petrem Kubíčkem.

PBK Blues Band

Kapelu tvoří ostřílení bluesoví harcovníci. Vzhledem k tomu, že kapela a jednotliví muzikanti pochází z Havířova a okolí, mají všichni hodně blízko k polské bluesové scéně a také v Polsku občas hrají. Když jsem je viděl minulý rok na festivalu Stetson & Bourbon v Otrokovicích, zahráli tam program, který se z velké části skládal z písní oblíbeného vzoru a velké osobnosti polského blues Tadeusze Nalepy, který zemřel v roce 2007 ve svých 64 letech. Uvidíme a uslyšíme, s čím přijede PBK Blues do Kolína.

Když mi z programu vypadli američtí Skinny Molly, kteří úplně zrušili své evropské turné, operativně jsem si rychle domluvil novou partičku na naší hudební scéně. Dvojici Honza Holeček s Pavlem Marcelem a jejich poloakustické koncerty už naši posluchači nějakou dobu znají. I v našem pořadu jsem už minule zmínil, že se oba kamarádi obklopili dalšími muzikanty a jako „plnohodnotný bigbít“ natočili své první album Light Up Your Fire

První promo video jsme si v našem pořadu už také hráli. Protože jsou muzikanti z této sestavy na roztrhání a 21.5. mají večer další povinnosti, domluvil jsem s nimi odpolední koncert na kolínském náměstí. Čerstvou novinkou z tohoto týdne pak je, že by členem kapely měl už také být vynikající a talentovaný mladý kytarista Jirka Rambousek. Tady si můžete poslechnout, jak dokáže známou písničku vyšperkovat. Vystoupení Holeček & Marcel Project bude určitě vrcholem odpoledního programu na náměstí.

Jako třetí vystoupí na náměstí dva holandští kytaristé, z nichž jeden je i zpěvák Leif de Leeuw & Sem Jansen. Jsou to muzikanti z Leif De Leeuw Bandu, který vystoupí večer na sále MSD Kolín, ale protože se v této dvojici velmi úspěšně představili loni na Valašském špalíčku ve Valmezu, vybral jsem si je i k nám do Kolína. Po předcházejícím rockovém nářezu tohle bude, jak doufám a věřím, příjemné zklidnění.

Poslední kapelou na náměstí bude další bluesová partička Tomáš Homuta Trio. Tomáš Homuta je skvělý bluesový pianista, kterého budou rockeři, obzvláště ti jižanští, znát z naší kapely The Cell. Tomáše ale vždy lákalo hlavně blues a tak se vydal po jiné stopě. Nějakou dobu dokonce pobýval v Americe v New Orleans, kde navazoval kontakty a i hrál a jamoval v bluesových klubech. U nás pak hrál v několika bluesově a blues rockově orientovaných kapelách, dělá produkčního v mělnickém klubu Stará mydlárna a pořádal v Mělníku i festiválky, kde propojoval muziku s gastronomií (Taste of New Orleans/2017 a Taste Of Italy/2018). V Tomášově současné sestavě najdeme i zpěvačku Vlaďku Svobodovou (také v The Cell) a hráče na saxofon, cajón (kachón) a další rytmické nástroje Davida Fárka.

Po tomto posledním vystoupení na náměstí bude asi hodinová přestávka, kterou mohou posluchači využít doplnění tekutin nebo k večeři v některé z mnoha restaurací na kolínském náměstí a hlavně se pak přemístit do sálu Městského společenského domu, kde se bude od 18:00 zostra pokračovat. Jako první vystoupí dvojice Ptaszek & Bužma. Matěj Ptaszek patří k našim nejzkušenějším a nejuznávanějším hráčům na foukací harmoniku. Hrál už s kdekým ať už jako řádný člen nějakých skupin nebo jako host na albech nebo koncertech. V posledním cca roce vystupuje také s Lubomírem „Bužmou“ Khýrem, kterého jste mohli slyšet v sólovém vystoupení na loňském ročníku našeho festivalu. Na tuto dvojici jsem mimořádně zvědavý.

Po tomto lahůdkovém bluesovém bonbónku se opět dočkají milovníci tvrdších kytarových riffů. Svůj koncertní set nám odehraje řecká kapela SoundtrucK. S původním zpěvákem SoundtrucK Nickem Melasem jsem dělal v roce 2015 rozhovor pro Rádio Dixie, když kapela hrála na festiválku v Křenovicích nedaleko Slavkova u Brna. Poslechnout si ho můžete ZDE.

SoundtrucK v Křenovicích

Původně ve svých začátcích metalová kapela se později začala obracet k jižanskému rocku. A to konkrétně po tom, když chlapci zjistili, že jejich vzory, americká kapela Pantera a další, poslouchají southern rock. Taky ho začali poslouchat a pomalu do své muziky zapojovat i jeho rytmické a melodické prvky. V roce 2012 byli vybráni jako předkapela pro Lynyrd Skynyrd na jejich tehdejším koncertě v Athénách. Je to neuvěřitelné, ale plánovaný koncert SoundtrucK se v Kolíně uskuteční až po dlouhých 7 letech. Moc se na chlapce těším, i když dnes už u kapely zpívá někdo jiný...

Zatímco SoundtrucK budou možná vrcholem festivalu pro rockově naladěné posluchače, bluesové publikum spíše ocení následující Leif De Leeuw Band. Jižansko rockové publikum pak bude z této holandské partičky doslova uneseno. Leif De Leeuw byl letos (už po sedmé) vyhlášen ve své zemi nejlepším bluesovým a blues rockovým kytaristou Beneluxu. 

Leif De Leeuw

Hudby Leif De Leeuw Bandu je stylově velmi podobná americkému Allman Brothers Bandu, ostatně jedno jejich album z roku 2019 je přímo věnováno písničkám této americké southern rockové legendy. To album se jmenuje Leif De Leeuw Band Plays The Allman Brothers Band. Na YouTube jsem už naposlouchal spoustu jejich muziky a i pro mě to bude naprosto určitě další z vrcholů našeho festivalu.

Poslední vystupující kapelou na sále MSD Kolín bude brněnské parta, která si říká Tom Jegr & Gang. Je to vyloženě bluesové nebo blues rocková sestava kolem výborného kytaristy a zpěváka Toma Jegra. Hrají většinou vlastní autorský repertoár s českými texty. Kdysi dávno jsem Toma i s jeho tehdejší kapelou viděl na jižanském Mlejně a byl to tenkrát i velmi vtipný showman. Pojďte si Toma Jegra a jeho gang poslechnout v písničce Operace.

Na závěr nesmím zapomenout, že v předsálí u baru bude o přestávkách, když se budou na pódiu střídat kapely, hrát Michal Beneš s Tomášem Homutou. Michal je zakládající člen jedné z nejlepších domácích southern rockových kapel The Cell. Je autorem hudby naprosté většiny vlastních písní The Cell a ve volném čase hraje i v dalších projektech. Když pominu spíše recesistický Žlutý pes Revival, dost času Michal věnuje i bluesovému projektu Blue Mood. Původně měl Michal hrát s někým jiným, ale jeho parťák nakonec svou účast zrušil a Michal, aby nebyl sám, se domluvil s Tomášem Homutou, že si zahrají spolu. Tomáš už bude odpočatý ze svého vlastního hraní venku na náměstí a tak si s Michalem zajamuje. A tohle je Michalův „vedlejšák“ Blue Mood.

To je pro dnešek vše. Děkuji za pozornost, zachovejte nám přízeň a pokud vás dnes něco zaujalo natolik, že byste to chtěli slyšet i naživo, neváhejte a vyrazte 21.5.2022 do Kolína.

Poslouchejte: Hurá na Jih 86 - Southern Rock & Blues Kolín 2022

Playlist:
Blue Rocket - Poslední Rebel
Natchez - L'héritage
PBK Blues – Amerika
Holeček & Marcel Project - The Beast
Lef De Leeuw - Baby James
Tomáš Homuta trio - Come Together
Ptaszek & Bužma - Na prvni lince sviti stale cervena
SoundtrucK -The Calling
Leif De Leeuw Band - Funky Gumbo
Tom Jegr & Gang - Jak můžu chtit

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

All articles of the author

Hurá na Jih 59: Honza Holeček - český Greg Allman?

Hurá na Jih 59: Honza Holeček - český Greg Allman?

Dalibor Mierva , Vzpomínka na Petara Introviče, novinky z Maďarska i z domácí scény a rozhovor s klávesákem a zpěvákem Honzou Holečkem.

Hurá na Jih 82: Rok 2021 s jižanským rockem

Hurá na Jih 82: Rok 2021 s jižanským rockem

Dalibor Mierva , Dališ bilancuje aneb To nejpodstatnější ze všech dílů Hurá na Jih z právě končícího roku 2021.

Lynyrd Skynyrd 2: Na vrcholu

Lynyrd Skynyrd 2: Na vrcholu

Erik Kriššák , Southern Legends, nový podcastový speciál Rádia Dixie, podrobně mapuje historii slavných Lynyrd Skynyrd. Zlatá léta kapely vám připomene Erik Kriššák.