Hurá na Jih 87 – Příběh posledního rebela

Hurá na Jih 87 – Příběh posledního rebela

Český southern-rockový muzikál? A v hlavní roli šohaj od Radhošťa? Ne, neděláme si z vás srandu. V dnešním Hurá na Jih si tuhle show můžete poslechnout celou.

Dolů

Květnový Hurá na Jih je zcela mimořádný. Zahrajeme si v jednom kuse celý southern rockový muzikál, který má na svědomí Pepa „Kulatý“ Odstrčil. Když jsem v roce 2015 ve spolupráci s Rádiem Dixie a několika kamarády (ano, Kulda byl mezi nimi) dal dohromady domácí southern rockovou kompilaci Whiskey a poslední rebel, Kuldu napadlo část hudebního materiálu ještě použít i jinak. Tak vznikl v roce 2017 Příběh posledního rebela.  

Posledních pár kousků CD Whiskey a poslední rebel je ještě k mání ve vidláckém eshopu DixieGear.cz ZDE  

Kulda bydlí v Novém Jičíně a dělá šéfa regionálnímu televiznímu studiu a kulturnímu centru Sněženka v Sedlnicích. Je to vlastně severní část Valašska, svérázné krajiny se svéráznou kulturou a vlastním jazykovým dialektem. Netuším, jestli to byla náhoda, nebo cílené zaměření, ale v doprovodném textu, který Kulda sepsal jako propojovací příběh celého díla, čerpal z článku paní Mileny Štráfeldové a z bakalářské práce Lucie Pustkové. Tato dílka obsahovala popis a historické souvislosti té doby, kdy z Valašska v polovině 19. století odcházelo mnoho lidí do Ameriky za novým a lepším životem.

Josef Buxom Odstrčil

Ideový námět tedy byl na světě a dál to Kulda už jen rozvedl do svého fiktivního příběhu, kde texty písniček měly taky své důležité místo. Vypravěčem příběhu je Jiří Sedláček – herec ostravského divadla. Místní výborný regionální muzikant Petr Šimíček nahrál hudební podklady pod mluvené slovo a v létě 2017 bylo dílko na světě. Vydáno bylo vlastním nákladem Pepy Odstrčila v malé sérii. Pokud se vám na konci poslechu bude to album, muzika na něm a příběh samotný líbit, můžete si o nějaký z posledních kousků Pepovi napsat na mail: kulatiasuchar@centrum.cz

A teď už pojďme roztáhnout oponu a vnořit se do příběhu ogara Standy Martinů a jeho cestou za velkou louží. Příjemný poslech.

Hurá na Jih 87 – Příběh posledního rebela

mapa Texasu s místem města Frenstat

Ve Spojených státech žije velmi početná česká krajanská komunita. K českému původu se tu hlásí téměř jeden a čtvrt milionu lidí. Češi žijí v New Yorku, Chicagu, Los Angeles i na Floridě, nejvíc bychom jich ale našli v Iowě, v Nebrasce nebo v Texasu. I v Texasu existuje Praha, Frenštát nebo Rožnov. Češi, kteří do Texasu přicházeli od poloviny 19. století, si s sebou totiž na druhý konec světa přenesli i názvy míst, odkud pocházeli. Většina z nich se přitom narodila na Valašsku. Snad proto si tam dodnes říkají "Moravci". Jsou zde osady, které mají typicky česká jména. Dnes vlastně některé ty osady tvoří kostel a hřbitov, jinak tam už není nic. Najdeme zde také typicky valašsko – frenštátská jména jako jsou Parma, Knězek či Svoboda. 

místní cedule ve městě Roznov

Valaši do Texasu často odcházeli na základě zpráv, které dostávali od příbuzných. O lepším životě v Americe ale psaly i tehdejší noviny. Bylo to v rámci kampaně, že v Americe je pro všechny dostatek půdy. Taky z Ameriky chodily dopisy a líčily ji jako kraj ne zrovna bohatý, ale kraj velkých možností. Byl to jeden obchodník z Holešova, který měl už v Texasu zavedenou živnost, a ten potřeboval samozřejmě co nejvíce zákazníků. A pak jeden evangelický farář z Vizovic, to je zase druhá skupina, dával dohromady lidi a jeli na Západ. 

Masové vystěhovalectví zasáhlo české země kvůli poměrům v Rakousku. Většina emigrantů odcházela právě do Spojených států, které slibovaly lepší budoucnost, politickou svobodu a svobodu vyznání. Hlavním cílem ve Spojených státech se pro emigranty stal stát Texas, který lákal velkou neosídlenou plochou vhodnou pro zemědělství, těžbou ropy a zemního plynu. Všechny tyto aspekty, spolu s politickou svobodou, se staly důvodem k velkým vlnám emigrací v druhé polovině 19. století. Do Texasu se vydávaly skupiny obyvatel především ze severní Moravy. Na jeho osidlování se v největší míře podíleli obyvatelé z Frenštátu pod Radhoštěm a jeho okolí, například Tiché, Trojanovic, Kunčic pod Ondřejníkem, Čeladné, Veřovic či Hostašovic.

V eshopu, z jeho zisku financujeme provoz portálu RadioDixie.cz, najdete kromě muziky i něco na sebe :-)  Koukněte na DixieGear.cz a určitě si něco vyberete.

Hurá na Jih 87 – Příběh posledního rebela

Do Ameriky se vydávaly celé rodiny a na cestu si musely vzít i veškeré zařízení pro své budoucí hospodářství. Museli všechno doma prodat a pak žebřiňákem putovali do Hranic na Moravě. Odtud vlakem do Drážďan, Berlína, Hamburku nebo Brém a po té svízelné cestě je čekala ještě svízelnější cesta plachetnicí. Říkali jí tehdy plachetník. Ta cesta v nejlepším případě při dobrém větru trvala tři týdny, ale často i šest týdnů a více. Hodně lidí cestou zemřelo. Existují fotografie Valašek, jak na palubě připravují svoji chudou stravu, a známe z pamětí a kronik Texasanů, že ke konci ty suchary už byly plné červů. A tak je Valašky rozlamovaly, vybíraly ty červy, spařovaly suchary vodou, a to byla jejich strava.

Lodě, které odvážely Valachy do Ameriky, přistávaly nejčastěji v Galvestonu. Odtud imigranty čekalo dlouhé putování na volských spřeženích do vnitrozemí. Nejhorší, zejména pro ženy, bylo to, když přijely do nesmírně pustých míst, ubytovaly se pod stromy a ze stromů na ně dokonce padali hadi. Z toho byly nešťastné hlavně ženy s dětmi. Některé děti se narodily na lodi. Začátky přistěhovalců v Texasu byly velmi těžké, Valaši dokonce museli do armády během války Severu proti Jihu. A oni, lidé svobodomyslní, kteří utekli před Bachem, museli najednou bojovat v konfederační jižanské armádě. 

Ke konci 19. století se ale poměry přistěhovalců v Texasu výrazně zlepšily. Na svých hospodářstvích pěstovali kukuřici a bavlnu a chovali dobytek.  Bylo důležité zakládat školy, které v dalekém Texasu udržovaly povědomí o valašském původu přistěhovalců. Také jim velice chyběl zvon, kostel a podobné věci, na které byli zvyklí. Začali s výstavbou zvonic a právě ten zvon, který se večer ozýval, jim připomínal starou vlast.  V Texasu jsou pojmenovány hřbitovy podle obce, odkud ti lidé pocházejí, čili jeden hřbitov se například jmenuje Frenštát. Popisky na hrobech prozrazují, že se narodili třeba v Tiché u Frenštátu a zemřeli v nové vlasti. U těch hřbitovů bylo ještě zajímavé, že pro ně vždycky vybírali pěkná místa. Stejná pěkná místa ale pro ně vybírali i indiáni, kteří tam žili před nimi. Takže se kolikrát stalo, že pohřebiště indiánů se stalo hřbitovem našich krajanů. 

chudé obydlí přistěhovalců

pamětní deska na hřbitově ve městě Vsetin

Jakmile se Češi v Texasu usadili, ihned psali domů příbuzným a popisovali jim jejich nový život. Jak už bylo řečeno, tento lákavý a barvitý popis nového světa působil na mnohé jako magnet a snažili se za nimi vydat co nejdříve. Nikdy ale nemůže být vše tak idylické. Proto se objevovaly i dopisy plné smutku a lítosti. Byly v nich popisovány nelidské podmínky a žádosti o pomoc. Lidská vůle a vytrvalost nakonec všechny nesnáze překonala a důkazem je i současná populace s českými kořeny, sahajícími až do doby o které se dnes zmiňujeme. 

To je pro dnešek vše. Děkuji za pozornost, zachovejte nám přízeň.

V textu byly použity pasáže z článku paní Mileny Štráfeldové a bakalářské práce Lucie Pustkové.

Hurá na Jih 87 – Příběh posledního rebela

Playlist:
Stetson – Šohaj z pod Radhošťa
Blackies – Velká voda
The Firedog – Vidlácké Boogie
Na starý kolena band – I´m Sorry Mama
Full House – Nejsi ztracenej
El Camino – Boogie
BluesQuare – Neměním směr
Petr Bultas Band – Žádná změna
Bandoleros – Osud Stanley Martimora
Blues Rocket – Poslední rebel
1202 Station – Tak mi dej
General Lee – Znáš mě líp
The Firedog – Hey Gringo

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

All articles of the author

Lynyrd Skynyrd 7: Diskografie 1982-1999

Lynyrd Skynyrd 7: Diskografie 1982-1999

Erik Kriššák , V předposledním dílu seriálu o nejslavnější southern-rockové kapele všech dob se s Erikem Kriššákem vydáme do let osmdesátých a devadesátých a podrobně rozebereme diskografii znovuobnovených Lynyrd Skynyrd.

Poslední rebel: Konfederační korzár CSS Shenandoah

Poslední rebel: Konfederační korzár CSS Shenandoah

Zdeněk Palárec , Poslední bojovou jednotkou Konfederace byl korzárský křižník CSS Shenandoah. Svou vlajku, pod kterou obeplul celý svět, stáhl v britském Liverpoolu, půl roku po kapitulaci generála Lee u Appomattoxu.

Za potomky Čechů do Texasu aneb Když tě kovboj zdraví „Jak sa maš?“

Za potomky Čechů do Texasu aneb Když tě kovboj zdraví „Jak sa maš?“

Petr Mečíř , Koláče, polka a pivo. Bez Čechů a Češek by to nebyl Texas a Texasani to dobře vědí.