Lynyrd Skynyrd 7: Diskografie 1982-1999

Lynyrd Skynyrd 7: Diskografie 1982-1999

V předposledním dílu seriálu o nejslavnější southern-rockové kapele všech dob se s Erikem Kriššákem vydáme do let osmdesátých a devadesátých a podrobně rozebereme diskografii znovuobnovených Lynyrd Skynyrd.


Dolů

Prvních pět dílů nového speciálu Southern Legends věnoval jejich autor Erik Kriššák podrobné historii Lynyrd Skynyrd - nejslavnější southern-rockové kapely všech dob. V prvním dílu s názvem Lynyrd Skynyrd 1 – Počátky jsme se ponořili hluboko do prehistorie kapely, do časů, kdy si ještě říkali The One Percent a v polorozpadlé boudě uprostřed bažin hráli jak o život a vytvářeli svůj nezaměnitelný sound. Ve druhém dílu s názvem Lynyrd Skynyrd 2 – Na vrcholu jsme si připomenuli jejich zlatou éru. Světový megaúspěch, klasická alba i nezapomenutelné koncerty před jásajícími davy. Třetí díl seriálu, pojmenovaný Lynyrd Skynyrd 3 – Jedna tragédie za druhou pak logicky přinesl ty smutnější věci. Katastrofu jejich letadla, která rozlet kapely tragicky přerušila, a těžké roky, které následovaly po ní. Ve čtvrté části s názvem Lynyrd Skynyrd 4 – Reunion jsme se vydali na konec osmdesátých a do devadesátých let minulého století, kdy Skynyrd s novým zpěvákem Johnny Van Zantem chytili druhý dech. Poslední, páté pokračování s názvem Lynyrd Skynyrd 5 - Poslední z vymírajícího druhu pak shrnulo tvorbu kapely v 21.století až k současnému rozlučkovému turné. 

V dalších třech dílech Southern Legends si desku po desce připomeneme kompletní skynyrdovskou diskografii. V šesté části s názvem Lynyrd Skynyrd 6 - Diskografie 1973-1978 Erik Kriššák zmapoval alba z let sedmdesátých, z klasické éry Lynyrd Skynyrd. Dnes se vydáme do let osmdesátých a devadesátých a kompletní přehled skynyrdovské diskografie završíme v říjnu posledním pokračováním, které zmapuje alba LS ve století jednadvacátém.

Nový podcastový pořad Southern Legends Erika Kriššáka vám přináší podrobné profily těch největších kapel southern-rockové historie. Laďte ve vysílání Radia Dixie vždy každý poslední pátek v měsíci od osmi večer anebo poslouchejte z našeho podcastového archívu. Kdykoliv, kdekoliv a zdarma.

Poslouchejte: Southern Legends 7 – Lynyrd Skynyrd – Diskografie 1982-1999

Best Of The Rest - 1982

Vzácná a podivná kompilace z dob, kdy byla kapela nenávratně pryč, přináší osm skladeb, z nichž málokterou je možno nazvat hitem a především obsahuje dvě rané písně (druhý řadový singl skupiny z roku 1971), které se nikde jinde nikdy neobjevily. Jde o klasické jižanské boogie I´ve Been Your Fool a parádní hardrockový flák Gotta Go. Když se k tomu připočte T For Texas, Call Me The Breeze a podobně, je to skvělá záležitost, i když asi ne zrovna pro začínajícího skynyrdofila.

Hodnocení: ****

Best Of The Rest 
25.10.1982
MCA Records

Skladby:
01. I've Been Your Fool (Collins, Rossington, R. Van Zant) (4:28)
02. Gotta Go (Collins, Rossington, R. Van Zant) (4:30)
03. I'm A Country Boy (Collins, R. Van Zant) (4:24)
04. Double Trouble (Collins, R. Van Zant) (2:51)
05. Workin' For MCA (King, R. Van Zant) (4:25)
06. Call Me The Breeze (J. J. Cale) (5:08)
07. I Never Dreamed (Gaines, R. Van Zant) (5:21)
08. T For Texas (Live) (J. Rodgers) (8:36)

Sestava:
Ronnie Van Zant: zpěv
Gary Rossington: kytara
Allen Collins: kytara
Ed King: kytara, basa 
Steve Gaines: kytara
Billy Powell: klávesy
Leon Wilkeson: basa
Bob Burns: bicí 
Artimus Pyle: bicí
The Honkettes: vokály

Legend – 1987

Deset let po letecké katastrofě, která zdecimovala Lynyrd Skynyrd, se na pulty dostalo další album, které přineslo nevydané nahrávky od vzniku kapely až po její konec. Smutné je, že opět nedošlo na její první singl Michelle a proto jde spíš o paběrky. Klasické věci s Gainesem zastupují čtyři skladby: boogie Georgia Peaches, tvrdší náladovka Sweet Little Missy, koncertní provedení skladby Simple Man a jeden z vrcholů alba, výpravná jižárna On The Sun. Společně se členy .38 Special se představují písně country střihu á la When You Got Good Friends anebo Four Walls Of Raiford a zbytek alba obhospodařují standartní záležitosti jako klavírně barová skladba Truck Drivin´ Man, ospalé blues Mr.Banker či svižný kousek Take Your Time. Příjemná muzika bez nějakých vyčnívajících momentů potěší především sběratele.

Hodnocení: ***

Legend 
5.10.1987
MCA Records

Skladby:
01. Georgia Peaches (Gaines, R. Van Zant) (3:12) 
02. When You Got Good Friends (Collins, R. Van Zant) (3:03) 
03. Sweet Little Missy (Rossington, R. Van Zant) (5:10) 
04. Four Walls Of Raiford (Carlisi, R. Van Zant) (4:15) 
05. Simple Man (Live) (Rossington, R. Van Zant) (6:35) 
06. Truck Drivin' Man (King, R. Van Zant) (5:17) 
07. One In The Sun (Gaines) (5:19) 
08. Mr. Banker (Rossington, R. Van Zant, King) (5:18) 
09. Take Your Time (R. Van Zant, King) (7:24) 

Sestava:
Ronnie Van Zant: zpěv (1-6, 8, 9)
Gary Rossington: kytara
Allen Collins: kytara (2, 3, 5, 6, 9)
Steve Gaines: kytara (1, 3, 5, 7), zpěv (7)
Ed King: kytara (6, 8, 9)
Billy Powell: klávesy  (1-5, 7, 9)
Leon Wilkeson: basa (1, 3-5, 7)
Artimus Pyle: bicí (1, 3, 5)
Bob Burns: bicí (6, 9)
Jeff Carlisi: kytara (4)
Larry Junstrom: basa (2)
Don Barnes: kytara a (2)
Steve Brookins: bicíe (2)
Ron Brooks: bicí (7)

Live – Southern By The Grace Of God – 1988

Po velkém váhání přeživších členů a pochybách o následnické roli Johnnyho Van Zanta, mladšího bratra Ronnieho, se v roce 1978 uskutečnilo vzpomínkové turné, kterého se zúčastnili mnozí hosté. Výsledek zachycuje toto album. Ačkoliv Collins na turné sice vyjel, ale připoután na invalidní vozík, třetí kytaru obsluhoval Randall Hall. Jedenáct skladeb se prodírá osvědčenými hity, a proto se pozastavím jen u výjimečných okamžiků. Ve skladbě Gimme Back My Bullets zahraje ultramoderní sólo Steve Morse a nepřekvapivě to působí jako pěst na oko. O moc líp to rozpálili houslista Charlie Daniels a kytarista z Marshall Tucker Bandu Troy Caldwell v písni Call Me The Breeze. Na pódiu se vyskytl i kamarád z .38 Special Jeff Carlisi. Ve Sweet Home Alabama se předvede opět Charlie Daniels a zpěv obstarávají bratři Donnie a Johnny Van Zantové, aby uctili památku nejstaršího bráchy Ronnieho. Vyvrcholením je samozřejmě píseň Free Bird, kterou Johnny zpívat odmítl a tak ho na show zastoupili diváci. Až z toho mrazí. Dobré koncertní album, které se stalo prvním z dlouhé řady děl obnovené kapely Lynyrd Skynyrd a to mu už nikdo nikdy nevezme.

Hodnocení: ***

Live – Southern By The Grace Of God 
21.3.1988
MCA Records

Skladby:
01. Introduction By Lacy Van Zant/Workin' For MCA (King, R. Van Zant) (6:05)
02. That Smell (Collins, R. Van Zant) (6:33)
03. I Know A Little (Gaines) (4:58)
04. Comin' Home (Collins, R. Van Zant) (6:41)
05. You Got That Right (Gaines, R. Van Zant) (3:47)
06. What's Your Name (Rossington, R. Van Zant) (4:37)
07. Gimme Back My Bullets (Rossington, R. Van Zant) (5:11)
08. Swamp Music (King, R. Van Zant) (3:39)
09. Call Me The Breeze (J. J. Cale) (7:29)
10. Dixie/Sweet Home Alabama (King, Rossington, R. Van Zant) (8:29)
11. Free Bird (Collins, R. Van Zant) (14:48)

Sestava:
Johnny Van Zant: zpěv 
Gary Rossington: kytara 
Ed King: kytara, klávesy 
Randall Hall: kytara, vokály
Leon Wilkeson: basa, vokály
Billy Powell: klávesy 
Artimus Pyle: bicí

Hosté:
Dale Krantz Rossington: vokály 
Carol Bristow: vokály 
Donnie Van Zant: vokály (9, 10)
Ronnie Eades: dechy
Harvey Thompson: dechy
Charlie Daniels: housle (9, 10), vokály (9, 10)
Steve Morse: kytara (7)
Toy Caldwell: kytara (9)
Jeff Carlisi: kytara (9)

1991 – 1991

Představa nového alba skupiny Lynyrd Skynyrd byla dlouho spíš blouzněním než reálným snem, avšak v roce 1991 se nemožné stalo skutkem a obnovená sestava nabídla hned jedenáct skladeb. Zvuk se zmodernizoval, ale zároveň si zachoval vřelost a přesvědčivost rockového díla, což bylo už minimálně deset let předtím (a prakticky i kdykoliv potom) velkou vzácností. Vypalovačka Smokestack Lighting s mohutnou dívčí vokální stěnou ukazuje, že skupina má energie na rozdávání a ani se skladatelským kumštem to není tak zlé. Parádní pomalejší bluesový riff Keeping The Faith přináší vrchol alba, je to kytarová pecka, která dělá jižanskému rocku čest. Dvojice klasických „trademarkových“ skladeb typu jižanského boogie (Southern Women) či balady (Pure And Simple) si klidně profičí, aby se dostalo na divokou novinku v repertoáru kapely. Ano, řeč je o dobovém funky tiku v jinak podařené hitovce I´ve Seen Enough a stejně tak i o ještě dobovějším, ale o to otravnějším rapování. Oboje je naštěstí relativně snesitelné a z vlastní zkušenosti vím, že se na to dá zvyknout.

Zbytek alba je klasika. Svižný běh přináší Good Thing, skvělé boogie Money Man ozvláštňuje medvědí mrmlání Leona Wilkesona a následuje další vrchol alba, skladba Backstreet Crawler, která je jednoduše geniální. A skvělá jízda pokračuje. Temná, ale zpěvná záležitost It´s A Killer, další balada Mama (Afraid To Say Goodbye) doplněná o nádech country a závěrečný počin End Of The Road podtrhují jediné. Kapela Lynyrd Skynyrd se na počátku 90.let zjevila zpět v té nejlepší formě.

Hodnocení: *****

1991
11.6.1991
Atlantic

Skladby:
01. Smokestack Lightning (King, Rossington, J. Van Zant, T. Cerney) (4:30)
02. Keeping The Faith (Rossington, King, J. Van Zant, D. Tate) (5:19)
03. Southern Women (Rossington, King, J. Van Zant) (4:18)
04. Pure & Simple (King, J. Van Zant, R. Johnson, M. Lunn) (3:11)
05. I've Seen Enough (Rossington, J. Van Zant, Custer, R. Johson, M. Lunn) (4:23)
06. Good Thing (Rossington, J. Van Zant) (5:30)
07. Money Man (King, J. Van Zant) (3:47)
08. Backstreet Crawler (Hall, King, Rossington) (5:32)
09. It's A Killer (Rossington, King, J. Van Zant) (3:55)
10. Mama (Afraid To Say Goodbye) (King, Rossington, J. Van Zant) (6:45)
11. End Of The Road (King, Rossington, J. Van Zant, T. Cerney) (4:34)

Sestava:
Johnny Van Zant: zpěv 
Gary Rossington: kytara
Ed King: kytara
Randall Hall: kytara
Billy Powell: klávesy 
Leon Wilkeson: basa, vokály
Artimus Pyle: bicí, perkuse 
Kurt Custer: bicí 

Hosté:
Dale Krantz Rossington: vokály 
Stephanie Bolton: vokály 
Susan Marshall: vokály

The Definitive Lynyrd Skynyrd Collection - 1991

Trojdiskový boxset The Definitive Lynyrd Skynyrd Collection doprovázel obnovenou kariéru kapely a rozhodně si není na co stěžovat. Jestli si nějaká skupina zasloužila takovouhle poctu, tak je to rozhodně legendární jižanská parta Lynyrd Skynyrd. A o co jde? Kromě mohutného bestofu dostává posluchač téměř dvacet raritek, ze kterých potěší především demo nahrávky z roku 1970, hard rockové kousky Junkie a He´s Alive. Celkově jde o skvělou škatuli s obsáhlým bookletem, která (a to je hlavní) obsahuje téměř vše podstatné z tvorby Lynyrd Skynyrd v 70.letech.

Hodnocení: *****

The Definitive Lynyrd Skynyrd Collection 
12.11.1991
MCA Records

Skladby:
CD 1:
01. Free Bird (Demo) (Collins, R. Van Zant) (4:08)
02. Junkie (Collins, R. Van Zant) (3:48)
03. He's Alive (Collins, R. Van Zant) (3:10)
04. One More Time (Original) (Rossington, R. Van Zant) (5:02)
05. Gimme Three Steps (Original) (Collins, R. Van Zant) (4:09)
06. Trust (Demo) (Collins, Rossington, R. Van Zant) (4:12)
07. Comin' Home (Collins, R. Van Zant) (5:31)
08. Mr. Banker (Demo) (King, Rossington, R. Van Zant) (5:20)
09. Down South Jukin' (Demo) (Rossington, R. Van Zant) (2:54)
10. Truck Drivin' Man (Demo) (King, R. Van Zant) (5:17)
11. I Ain't The One (Demo) (Rossington, R. Van Zant) (3:48)
12. Poison Whiskey (Demo) (King, R. Van Zant) (3:10)
13. Tuesday's Gone (Collins, R. Van Zant) (7:33)
14. Things Goin' On (Rossington, R. Van Zant) (5:00)
13. Free Bird (Collins, R. Van Zant) (9:10)

CD 2:
01. Sweet Home Alabama (King, Rossington, R. Van Zant) (4:46)
02. Was I Right Or Wrong? (Demo) (Rossington, R. Van Zant) (5:09)
03. Workin' For Mca (King, R. Van Zant) (4:47)
04. Don't Ask Me No Questions (Rossington, R. Van Zant) (3:25)
05. Swamp Music (King, R. Van Zant) (3:33)
06. The Ballad Of Curtis Loew (Collins, R. Van Zant) (4:52)
07. The Needle And The Spoon (Collins, R. Van Zant) (3:53)
08. Call Me The Breeze (J. J. Cale) (5:08)
09. Saturday Night Special (King, R. Van Zant) (5:09)
10. Made In The Shade (R. Van Zant) (4:41)
11. Am I Losin' (Rossington, R. Van Zant) (4:34)
12. On The Hunt (Collins, R. Van Zant) (5:27)
13. (I Got The) Same Old Blues (J. J. Cale) (4:09)
14. Double Trouble (Live) (Collins, R. Van Zant) (3:05)
15. Roll Gypsy Roll (Collins, R. Van Zant) (2:51)
16. All I Can Do Is Write About It (Acoustic) (Collins, R. Van Zant) (4:23)
17. Four Walls Of Raiford (Undubbed Demo) (Carlisi, R. Van Zant) (4:13)

CD 3:
01. Gimme Back My Bullets (Live) (Rossington, R. Van Zant) (3:37)
02. Searchin' (Live) (Collins, R. Van Zant) (4:00)
03. Simple Man (Live) (Rossington, R. Van Zant) (6:48)
04. Crossroads (Live) (R. Johnson) (4:17)
05. T For Texas (Live) (J. Rodgers) (8:43)
06. Whiskey Rock-A-Roller (Live) (Powell, King, R. Van Zant) (4:17)
07. Ain't No Good Life (Gaines) (4:39)
08. What's Your Name (Alternate) (Rossington, R. Van Zant) (3:37)
09. Georgia Peaches (Gaines, R. Van Zant) (3:13)
10. What's Your Name (Rossington, R. Van Zant) (3:31)
11. I Never Dreamed (Gaines, R. Van Zant) (5:20)
12. I Know A Little (Gaines) (3:27)
13. Honky Tonk Night Time Man (M. Haggard) (4:04)
14. That Smell (Collins, R. Van Zant) (5:48)
15. You Got That Right (Gaines, R. Van Zant) (3:46)

Sestava:
CD 1:
Ronnie Van Zant: zpěv (1-15)
Allen Collins: kytara (1-7, 9-15)
Gary Rossington: kytara (1-15)
Larry Junstrom: basa (1-3)
Bob Burns: bicí (1-3, 5, 6-12, 14, 15)
Greg Walker: basa (4, 7)
Rickey Medlocke: bicí (4, 7), vokály (4)
Tim Smith: vokály (4)
 Leon Wilkeson: basa (5, 6)
Billy Powell: klávesy (7, 9-15)
Ed King: gitara (7, 8), basa (9-12, 14-15)
Robert Nix: bicí (12)
Al Kooper: basa (12), mellotron (12), vokály (12), varhany (15)
Bobbie Hall: perkuse (14)

CD 2:
Ronnie Van Zant: zpěv (1-17)
Allen Collins: kytara (1-16)
Gary Rossington: kytara (1-16) , vokály (10)
Ed King: kytara (1-12), vokály (10)
Billy Powell: klávesy (1-16)
Leon Wilkeson: basa (1-16), vokály (3-5, 8, 9)
Bob Burns: bicí (1-9)
Artimus Pyle: bicí (10-16)
Clyde King: vokály (1)
Merry Clayton: vokály (1)
Al Kooper: piano (4, 6), akustická kytara (6), dechový aranžmán (4), vokály (6, 10, 11), Moog (9)
Bobby Keys: dechy (4, 8)
Trevor Lawrence: dechy (4, 8)
Steve Madiao: dechy (4, 8)
David Foster: piano (10)
Jeff Carlisi: kytara (17)

CD 3:
Ronnie Van Zant: zpěv (1-5, 7-15)
Allen Collins: kytara (1-8, 10-15)
Gary Rossington: kytara (1-15)
Steve Gaines: kytara (1-15), zpěv (6), vokály (15)
Billy Powell: klávesy (1-15)
Leon Wilkeson: basa (1-15)
Artimus Pyle: bicí (1-15)
The Honkettes (Cassie Gaines, Jo Jo Billingsley, Leslie Hawkins): vokály (5, 14)

U nás na RadioDixie.cz a DixieGear.cz se svět ještě nezbláznil. Jestli nás chcete podpořit a dál poslouchat rádio a speciální pořady zdarma a bez reklam, zkuste juknout k nám do eshopu a určitě si něco vyberete. Díky!

Poslouchejte: Southern Legends 7 – Lynyrd Skynyrd – Diskografie 1982-1999

The Last Rebel - 1993

Návrat ve velkém stylu, čerstvé síly i chuť hrát, to všechno pomohlo Lynyrd Skynyrd k tomu, aby ze sebe vydali všechno a stvořili svoje nejlepší album za posledních dvacet let – The Last Rebel. Nechybí nic, nadupané kousky Good Lovin´s Hard To Find nebo One Thing jsou jednoduše definicemi žánru, druhá jmenovaná přidá i chvilku pomalého, vážného a sladkého kytarového bolu, to jde jedině milovat. A jaký by byl jih USA bez trochy country rockově baladické nálady? Chudý a neúplný, proto je zde Can´t Take That Way. Jižanské boogie doplněné tu dechy, tam klavírem – tak lze klidně pojmenovat skladbu Best Things In Life a to ještě stále nejsme na vrcholu alba. Ten je symbolizován návratem k monumentálním pomalým skladbám, které zastupuje fenomenální titulní kus. Atmosféra by se dala krájet, takhle má vypadat stesk v rockové hudbě. Poslední rebel – jak příznačné v dnešní době, ve které najdete svazující příručky na každou banalitu, pomalu i na čtení příruček.

Dobrou náladu přináší klidnější Outta Hell In My Dodge i hravá záležitost Kiss Your Freedom Goodbye, která zní veseleji než její název. Pohodu šíří i další skladby, South Of Heaven nebo Love Don´t Always Come Easy, stejnojmenný trenčínský festival jim má co závidět. Ale přichází čas zúčtování. Závěrečná megabomba Born To Run je něco jako svižnější Freebird, nejdřív se Ed King vytasí s neskutečně čistým kytarovým sólem, které se následně „špinavě“ zopakuje a závěrečná část písně patří (dnes již zesnulému) Billy Powellovi a jeho klavíru. Odevzdá v ní tuším úplně všechno, co se kdy naučil a na konci mu při gradaci pomůžou krásnými táhlými tóny kytary. Dokonalé!

Hodnocení: *****

The Last Rebel 
16.2.1993
Atlantic

Skladby:
01. Good Lovin's Hard To Find (Rossington, King, J. Van Zant, R. Johnson) (3:55)
02. One Thing (Rossington, King, Custer, J. Van Zant) (5:13)
03. Can't Take That Away (J. Van Zant, R. Johnson, M. Lunn) (4:19)
04. Best Things In Life (Rossington, J. Van Zant, T. Keifer) (3:54)
05. The Last Rebel (Rossington, J. Van Zant, R. Johnson, M. Lunn) (6:47)
06. Outta Hell In My Dodge (Hall, King, J. Van Zant) (3:47)
07. Kiss Your Freedom Goodbye (King, J. Van Zant) (4:46) 
08. South Of Heaven (Rossington, J. Van Zant, R. Johnson, M. Lunn) (5:15) 
09. Love Don't Always Come Easy (King, J. Van Zant) (4:34)
10. Born To Run (Rossington, King, J. Van Zant) (7:25) 

Sestava:
Johnny Van Zant: zpěv 
Gary Rossington: kytara
Ed King: kytara
Randall Hall: kytara
Billy Powell: klávesy 
Leon Wilkeson: basa
Kurt Custer: bicí, perkuse 

Hosté:
Dale Krantz-Rossington: vokály
Kim Morrison: vokály
Jimmy Hall: vokály
Michael Lunn: vokály
Jim Horn: dechy
Charles Rose: dechy
Michael Haynes: dechy
Denis Solee: dechy

Endangered Species – 1994

Devadesátá léta přinesla kromě jiného i vlnu unplugged vystoupení a desek. Trochu překvapivě tomuto trendu podlehli i jižani z Lynyrd Skynyrd. Album přineslo v první řadě pozměněnou sestavu, objevili se kytarista Mike Estes a bubeník Owen Hale. Třináct písní je zahráno akusticky, ale zároveň neskutečně rockově, přesvědčivě, s nadhledem, kterým disponují jen léty vyhraní muzikanti. Nechybějí klasické hity (Sweet Home Alabama, Saturday Night Special) a ani překvapivě kousky ze starého repertoáru (no dobře, Things Goin´ On nepřekvapuje, ale Down South Junkin´, I Ain´t The One, Am I Losin´ a hlavně hard rocková pecka Poison Whiskey ano). Potěšitelné je, že nejde o nějaký tuctový elektrizovaný best of, novinky jako Devil In The Bottle, Good Luck Bad Luck či Hillbilly Blues září jako plutonium a příjemná je i balada All I Have Is A Song, o skvělém bluesovém kousku Heartbreak Hotel coby poctě Elvisu Presleymu ani nemluvě. Vrcholem je však mandolínová verze The Last Rebel, nevěřil jsem, že si s tou písní dokážou takhle pohrát. Jedna z nejpřesvědčivějších akustických desek, které znám a v rámci jižárny nemá srovnatelné obdoby.

Hodnocení: *****

Endangered Species 
9.8.1994
Capricorn

Skladby:
01. Down South Jukin' (Rossington, R. Van Zant) (2:38) 
02. Heartbreak Hotel (E. Presley, M.Axton, T. Durden) (4:01) 
03. Devil In The Bottle (Estes, Rossington, J. Van Zant) (3:35) 
04. Things Goin' On (Rossington, R. Van Zant) (3:00) 
05. Saturday Night Special (King, R. Van Zant) (3:53) 
06. Sweet Home Alabama (King, Rossington, R. Van Zant) (4:01) 
07. I Ain't The One (Rossington, R. Van Zant) (3:27) 
08. Am I Losin' (Rossington, R. Van Zant) (4:06) 
09. All I Have Is A Song (Rossington, J. Van Zant) (3:21) 
10. Poison Whiskey (King, R. Van Zant) (2:47) 
11. Good Luck, Bad Luck (King, Estes) (3:23) 
12. The Last Rebel (Rossington, J. Van Zant, R. Johnson, M. Lunn) (5:42) 
13. Hillbilly Blues (King, Rossington, Estes, J. Van Zant) (3:42) 

Sestava:
Johnny Van Zant: zpěv 
Gary Rossington: kytara
Ed King: kytara, mandolína 
Mike Estes: kytara 
Leon Wilkeson: basa
Billy Powell: klávesy 
Owen Hale: bicíe, perkuse
Dale Krantz Rossington: vokály
Debbie Davis: vokály

Southern Knights – 1996

Rozloučení s nejsilnějším obdobím v dějinách skupiny a zároveň labutí píseň Eda Kinga i Mika Estese se odehrálo s nástupem početných koncertních desek, které Lynyrd Skynyrd vydávají dodnes ve velkém. Když se objevila all-stars-southern-rock sestava (Medlocke a Thomasson), podařilo se uzavřít jednu etapu vývoje kapely prostřednictvím dvojcédéčkového živáku Southern Knights, který je charakterizovaný originálním výběrem skladeb i jedním unikátem. Je jasné, že nemůže chybět ultimátní set That Smell – Simple Man – Sweet Home Alabama – Freebird, ale už méně jasné je zařazení věcí jako Down South Junkin´, Double Trouble a především zapomenuté živé perly repertoáru – T For Texas. Nikdy v historii už se nezopakovalo, že by Skynyrd prezentovali (aspoň na albech či DVD) svůj předešlý akustický počin. Jen zde si může fanoušek poslechnout nažhavenou verzi písně Devil In The Bottle, za což si toto dílo zaslouží plnou pozornost. A vlastně i proto, že je prostě dobré.

Hodnocení: ***

Southern Knights
1.7.1996
SPV Recordings

Skladby:
CD 1:
01. Workin’ For MCA (King, R. Van Zant) (5:23)
02. I Ain’t The One (Rossington, R. Van Zant) (4:11)
03. Saturday Night Special (King, R. Van Zant) (5:46)
04. Down South Jukin’ (Rossington, R. Van Zant) (2:46)
05. Double Trouble (Collins, R. Van Zant) (4:19)
06. Devil In The Bottle (Estes, Rossington, J. Van Zant) (3:56)
07. T For Texas (J. Rodgers) (8:39)
08. What’s Your Name (Rossington, R. Van Zant) (4:05)
09. That Smell (Collins, R. Van Zant) (7:26)

CD 2:
01. Simple Man (Rossington, R. Van Zant) (7:55)
02. Gimme Three Steps (Collins, R. Van Zant) (6:17)
03. Sweet Home Alabama (King, Rossington, R. Van Zant) (7:48)
04. Free Bird (Collins, R. Van Zant) (13:45)

Sestava:
Johnny Van Zant: zpěv 
Gary Rossington: kytara 
Ed King: kytara 
Mike Estes: kytara 
Leon Wilkeson: basa 
Billy Powell: klávesy 
Owen Hale: bicí
Dale Krantz Rossington: vokály 
Debbie Davis Estes: vokály

Free Bird The Movie – 1996

V roce 1977 se Skynyrd dostali do Británie a podařilo se jim spláchnout z pódia slavnou stálici rockové hudby Rolling Stones. Jak je to možné? Odpovědí je tento po letech vydaný záznam původního soundtracku k filmu z festivalu Knebworth. Zvuk není nejlepší, vystoupení je dobré a na závěr je přidána studiová verze skladby Dixie, aby se tohoto CD prodalo co nejvíc kusů. Navzdory marketingu jde o jedno z posledních živých vystoupení skupiny se Stevem Gainesem a už jen proto je příjemné zaposlouchat se do skladeb typu Travellin´ Man nebo T For Texas, o klasických hitech to platí dvojnásob. Závěrečná píseň Freebird  se v tomto provedení dodnes objevuje jako videoklip v programu řady televizních stanic.

Hodnocení: ***

Free Bird The Movie
30.8.1996
MCA Records

Skladby:
01. Workin’ For MCA (King, R. Van Zant) (4:56)
02. I Ain’t The One (Rossington, R. Van Zant) (3:48)
03. Saturday Night Special (King, R. Van Zant) (5:21)
04. Whiskey Rock-A-Roller (Powell, King, Van Zant) (4:38)
05. Travellin’ Man (Wilkeson, R. Van Zant) (4:20)
06. Searching (Collins, R. Van Zant) (3:54)
07. What’s Your Name (Rossington, R. Van Zant) (3:32)
08. That Smell (Collins, R. Van Zant) (5:51)
09. Gimme Three Steps (Collins, R. Van Zant) (4:48)
10. Call Me The Breeze (J. J. Cale) (5:54)
11. T For Texas (Blue Yodel No.1) (J. Rodgers) (9:03)
12. Sweet Home Alabama (King, Rossington, R. Van Zant) (6:39)
13. Free Bird (Collins, R. Van Zant) (11:42)
14. Dixie (studio version) (Daniel Decatur Emmett) (1:08)

Sestava:
Ronnie Van Zant: zpěv
Gary Rossington: kytara
Allen Collins: kytara
Steve Gaines: kytara
Billy Powell: klávesy
Leon Wilkeson: basa
Artimus Pyle: bicí
The Honkettes (Jo Jo Billingsley, Cassie Gaines, Leslie Hawkins): vokály

Hosté:
Bruce Brown: kytara (14) 

Twenty – 1997

Twenty je významným albem v historii skupiny, protože se jeho název váže na jubileum leteckého neštěstí, které zlikvidovalo naděje na vykročení kapely do rozporuplných osmdesátých let. V sestavě se ocitl absolutní kytarový výkvět jižanského rocku v podobě dvojice Medlocke (navrátilec z Blackfoot) a Thomasson (Outlaws). I když bylo jasné, že jen tohle samo o sobě stačí na dobré prodeje, kapela neponechala nic náhodě a podbízení se masovému vkusu je pro celé album příznačné. Úvodní skladba We Ain´t Much Different je v pohodě, následující Bring It On už je prosáklá user-friendly zvukem i umravněným projevem, a to je škoda. Naštěstí je tu bezkonkurenční vrchol alba, bažinatá náladovka Voodoo Lake, která se nepodobá ničemu, co doposud skupina stvořila a má atmosféru hustou tak, že by skrz ní nepronikla žádná vesmírná sonda. Kdo se do ní ponoří, toho už nikdo nikdy nenajde. Vrchol podlézání rádiím představuje otravně chytlavá baladička Home Is Where The Heart Is, která předznamenává celou řadu podobných skladeb na dalších albech. 

Svého času bylo velice populární vydávat desky s mrtvými zpěváky jako lákadlem na omámené fanoušky a naneštěstí se tomuto fíglu nevyhnuli ani Skynyrdi. Skvěle hudebně podaná skladba Travellin´ Man byla doposud k mání jen v koncertní verzi, ale videoklip by se z ní přece udělat nechal, ne? Ano, nechal. Takže se použila stopa se zpěvem Ronnieho Van Zanta z alba One More From The Road a poprvé a naposled si tak s bráchou Johnnym střihli duet. Šlo by to i bez toho. A je tu další přehnaně veselá píseň s názvem Talked Myself Right Into It. Potemnělý úvod Never Too Late naznačuje, že se vrací pořádná muzika, drsné hard rockové kytary to potvrdí, takže nezbývá nic jiného než se z toho těšit. O.R.R. je fajn, pocukrovaný slaďák pro étér Blame It On The A Sad Song určitě ne. Jakoby tu někdo příliš poslouchal Aerosmith a záviděl jim jejich videoklipy. Berneice je podařené rázné jižanské boogie, ale opět – ani pořádně nedozní a zas je tady nějaká podivnost, tentokrát netypicky rozkolébaný ploužák Non Of Us Are Free. Navzdory ježení chlupů z komerčního oparu je to jedna z nejzajímavějších písní na desce, především proto, že je úplně jiná. Odlehčené boogie s akustickým úvodem How Soon We Forget na závěr neurazí, ale celkově jsem od takovéhle sestavy čekal víc.

Hodnocení: ***

Twenty
 29.4.1997
CBH Records

Skladby:
01. We Ain't Much Different (Rossington, J. Van Zant, Thomasson, Medlocke, Estes) (3:44) 
02. Bring It On (Rossington, J. Van Zant, Medlocke, Thomasson) (4:56) 
03. Voodoo Lake (J. Van Zant, Ch. Eddy, B. Britt) (4:37) 
04. Home Is Where The Heart Is (Rossington, J. Van Zant, Thomasson, Medlocke) (5:26) 
05. Travellin' Man (Wilkeson, R. Van Zant) (4:05) 
06. Talked Myself Right Into It (J. Van Zant, R. Johnson, D. Van Zant, P. Buchanan) (3:25) 
07. Never Too Late (Rossington, J. Van Zant, Thomasson, Medlocke) (5:18) 
08. O.R.R. (Rossington, J. Van Zant, Thomasson, Medlocke) (4:16) 
09. Blame It On A Sad Song (Rossington, J. Van Zant, Medlocke, Thomasson) (5:35) 
10. Berneice (D. E. Summer, Rossington, J. Van Zant, Medlocke, Thomasson) (4:01) 
11. None Of Us Are Free (B. Mann, C. Weil, B. Russel) (5:21) 
12. How Soon We Forget (J. Van Zant, R. Johnson, D. Van Zant, P. Buchanan) (4:50) 

Sestava:
Johnny Van Zant: zpěv 
Gary Rossington: kytara
Rickey Medlocke: kytara, dobro, vokály 
Hughie Thomasson: kyitara, vokály
Leon Wilkeson: basa 
Billy Powell: klávesy 
Owen Hale: bicí, perkuse
Ronnie Van Zant: zpěv (5)

Hosté:
Josh Leo: akustická kytara
Randy Cutlip: klávesy
Bill Cuomo: syntetizér
Tom Roady: perkuse
Stuart Duncan: housle
John Catchings: cello
Big Dance Horns (Chris Dunn, Doug Moffet, Denis Solee, Vincent Ciesielski, William Fanning): dechy
Dale Krantz Rossington: vokály
Carol Chase: vokály
Vicki Hampton: vokály
Kimberly Fleming: vokály

Lyve From Steel Town – 1998

Zatímco ve studiu superstar kytaristi nikdy nedokázali naplno využít svůj potenciál, naživo to byla neskutečná smršť, čehož je důkazem i toto dvoucédéčkové album. Klasické hity s Medlockem puštěným z řetězu nemají chybu, ale nejvíc potěší zařazení brutální pecky On The Hunt ze třetího alba. Přehršel skladeb z Twenty naživo nějak zamrznul a to je důkazem, že produkce tohoto alba udělala hodně… škody. Berneice je parádní jízda a Voodoo Lake neztratila nic ze své tíživé atmosféry. Zvuk je plný a neseškrcený, takže se patnáct skladeb poslouchá minimálně stejně dobře jako gratulace k výhře první ceny v loterii. Nejlepší koncertní album, které kdy skupina vydala.

Hodnocení: *****

Lyve From Steel Town
2.6.1998
CMC International

Skladby:
CD 1:
01. We Ain't Much Different (Rossington, J. Van Zant, Medlocke, Thomasson, Estes) (4:10)
02. Saturday Night Special (King, R. Van Zant) (5:45)
03. What's Your Name? (Rossington, R. Van Zant) (3:56)
04. On The Hunt (Collins, R. Van Zant) (6:17)
05. You Got That Right (Gaines, R. Van Zant) (4:47)
06. Voodoo Lake (J. Van Zant, Ch. Eddy, B. Britt) (5:11)
07. That Smell (Collins, R. Van Zant) (6:17)
08. Bring It On (Rosington, J. Van Zant, Medlocke, Thomasson) (6:04)
09. Simple Man (Rossington, R. Van Zant) (7:46)
10. I Know A Little (Gaines) (4:57)
11. Berneice (Rossington, J. Van Zant, Medlocke, Thomassona, D. E. Summer) (3:58)
12. Gimme Three Steps (Collins, R. Van Zant) (5:52)

CD 2:
01. Sweet Home Alabama (King, Rossington, R. Van Zant) (8:42)
02. Travellin' Man (Wilkeson, R. Van Zant) (4:19)
03. Free Bird (Collins, R. Van Zant) (13:40)
04. Lynyrd Skynyrd Interview, Pt. 1 (11:05)
05. Lynyrd Skynyrd Interview, Pt. 2 (9:12)

Sestava:
Johnny Van Zant: zpěv 
Gary Rossington: kytara 
Leon Wilkeson: basa, vokály 
Hughie Thomasson: kytara, vokály 
Rickey Medlocke: kytara, dobro, vokály 
Billy Powell: klávesy 
Owen Hale: bicí, perkuse 
Dale Krantz Rossington: vokály 
Carol Chase: vokály

Edge Of Forever – 1999

Druhé studiové album nadupané sestavy nešlo ve stopách svých předchůdců, aspoň co se zvuku týče. Už úvodní vypalovačka Workin´ zní jako z hutnické fabriky, Full Moon Night by možná zněla romanticky, nebýt mohutné zvukové stěny, Preacher Man je klasická hard rocková skladba bez nějakých větších ambicí, zato Mean Streets je úžasný sladkobolný nátěr, čímž se dostáváme k největší slabině desky. Tommorrow´s Goodbye je nezáživný rádiový slaďák bez gradace, bez pořádného sóla, prostě bez ničeho. Odkaz předcházejícího alba se odhaluje v celé své „kráse“. Škoda. Naštěstí přichází Edge Of Forever, titulní megapecka a nejlepší skladba celé desky. Tvrdá, nekompromisní, dokonalá. A následující bluesově postavená zízítopovka Gone Fishin´ za ní věru nezaostává. Zbytek je klasika. Podlézavě melodická záležitost Through It All a další čtyři skladby už jen doznívají a zbytečně otupují pozornost. Albu by slušela kratší stopáž a vyhození slaďáku, pak by to mohla být vskutku vražedná deska. Takhle je „jenom“ skvělá, i když ne, že by nejmenované písně byly nějak extra špatné. Naopak. Historie ukázala, že na víc se tato sestava nezmohla a proto zde máme výborné album, kterému k dokonalosti chybí jen málo.

Hodnocení: ****

Edge Of Forever 
10.8.1999
CMC International

Skladby:
01. Workin' (Rossington, J. Van Zant, Medlocke, Thomasson) (4:53)
02. Full Moon Night (Rossington, J. Van Zant, Medlocke, Thomasson) (3:45)
03. Preacher Man (Rossington, J. Van Zant, Medlocke, Thomasson) (4:34)
04. Mean Streets (Rossington, J. Van Zant, Medlocke, Thomasson) (4:50)
05. Tomorrow's Goodbye (Rossington, J. Van Zant, Medlocke, Thomasson, G. Burr) (5:06)
06. Edge Of Forever (J. Van Zant, Medlocke, J. Peterik) (4:23)
07. Gone Fishin' (Rossington, J. Van Zant, Medlocke, Thomasson) (4:23)
08. Through It All (J. Van Zant, R. Johnson, J. Peterik) (5:29)
09. Money Back Guarantee (Rossington, J. Van Zant, Medlocke, Thomasson) (4:02)
10. G. W. T. G. G. (Rossington, J. Van Zant, Medlocke, Thomasson) (4:04)
11. Rough Around The Edges (Rossington, J. Van Zant, Medlocke, Thomasson) (5:06)
12. FLA (Rossington, J. Van Zant, Medlocke, Thomasson) (3:54)

Sestava:
Johnny Van Zant: zpěv 
Gary Rossington: kytara
Rickey Medlocke: kytara, vokály 
Hughie Thomasson: kytara, vokály 
Billy Powell: klávesy 
Leon Wilkeson: basa 
Kenny Aronoff: bicí, perkuse

Hosté:
Dale Krantz Rossington: vokály
Carol Chase: vokály
Nashville String Machine: strunné nástroje
Bill Cuomo: klávesy
Michael Cartelone: perkuse
Chris Eddy: vokály 

A dvacáté století máme za sebou. Z velkého seriálu o nejslavnější southern-rockové kapele všech dob nám zbývá poslední díl, ve kterém Erik Kriššák zmapuje alba LS ve století jednadvacátém. Vyjde na webu RadioDixie.cz jako obvykle poslední pátek v říjnu, tj. 29.10.2021 a už se můžete těšit na obdobně pojatý seriál o ZZ Top, kterým bude podcastová série Southern Legends pokračovat v dalších měsících. Stay tuned!

Poslouchejte: Southern Legends 7 – Lynyrd Skynyrd – Diskografie 1982-1999

Playlist:
Smokestack Lightning – 1991 – 1991
End Of The Road - 1991 – 1991
Can´t Take That Away – The Last Rebel - 1993
Good Lovin´s Hard To Find – The Last Rebel – 1993
The Last Rebel – Endangered Species – 1994
We Ain´t Much Different – Twenty – 1997
On The Hunt – Lyve From Steel Town – 1998
Bring It On - Lyve From Steel Town – 1998
Gone Fishin´ - Edge Of Forever  - 1999
Workin´ - Edge Of Forever  - 1999
Devil In The Bottle - Endangered Species – 1994

Erik Kriššák

Erik Kriššák

Fanúšik rockovej muziky z prelomu 60. a 70. rokov, bubeník a neúnavný propagátor zabudnutých kapiel, ktoré za to stoja.

Všechny články autora

Honkytonk Jukebox 37: Skynyrd dvanáctkrát jinak

Honkytonk Jukebox 37: Skynyrd dvanáctkrát jinak

Martin Pešek , Lynyrd Skynyrd už stříhají metr a užívají si svoji poslední tour. My si k tomu pustíme pár zajímavých coverů a písní, které southernrockové legendy převzaly do svého repertoáru.

Hurá na Jih 77: Rickey Medlocke, indiánská hvězda jižanského rocku

Hurá na Jih 77: Rickey Medlocke, indiánská hvězda jižanského rocku

Dalibor Mierva , Nové CD valašského Stetsonu a velký profil Rickeyho Medlocka, jedné z nejzářivějších hvězd amerického southern-rocku.

Lynyrd Skynyrd 4: Reunion

Lynyrd Skynyrd 4: Reunion

Erik Kriššák , V dalším dílu historie legendárních Lynyrd Skynyrd se s Erikem Kriššákem zaměříme na roky, kdy kapela s novým zpěvákem Johnny Van Zantem chytila druhý dech.