Lynyrd Skynyrd 6: Diskografie 1973-1978

Lynyrd Skynyrd 6: Diskografie 1973-1978

V dalších dílech Southern Legends si desku po desce připomeneme kompletní skynyrdovskou diskografii. V dnešní části zmapuje Erik Kriššák alba z let sedmdesátých, z klasické éry Lynyrd Skynyrd.


Dolů

Prvních pět dílů nového speciálu Southern Legends věnoval jejich autor Erik Kriššák podrobné historii Lynyrd Skynyrd - nejslavnější southern-rockové kapely všech dob. V prvním dílu s názvem Lynyrd Skynyrd 1 – Počátky jsme se ponořili hluboko do prehistorie kapely, do časů, kdy si ještě říkali The One Percent a v polorozpadlé boudě uprostřed bažin hráli jak o život a vytvářeli svůj nezaměnitelný sound. Ve druhém dílu s názvem Lynyrd Skynyrd 2 – Na vrcholu jsme si připomenuli jejich zlatou éru. Světový megaúspěch, klasická alba i nezapomenutelné koncerty před jásajícími davy. Třetí díl seriálu, pojmenovaný Lynyrd Skynyrd 3 – Jedna tragédie za druhou pak logicky přinesl ty smutnější věci. Katastrofu jejich letadla, která rozlet kapely tragicky přerušila, a těžké roky, které následovaly po ní. Ve čtvrté části s názvem Lynyrd Skynyrd 4 – Reunion jsme se vydali na konec osmdesátých a do devadesátých let minulého století, kdy Skynyrd s novým zpěvákem Johnny Van Zantem chytili druhý dech. Poslední, páté pokračování s názvem Lynyrd Skynyrd 5 - Poslední z vymírajícího druhu pak shrnulo tvorbu kapely v 21.století až k současnému rozlučkovému turné. 

V dalších dílech Southern Legends si desku po desce připomeneme kompletní skynyrdovskou diskografii. Dnešní, už šestá část zmapuje alba z let sedmdesátých, z klasické éry Lynyrd Skynyrd. Tak si to užijte.

Nový podcastový pořad Southern Legends Erika Kriššáka vám přináší podrobné profily těch největších kapel southern-rockové historie. Laďte ve vysílání Radia Dixie vždy každý poslední pátek v měsíci od osmi večer anebo poslouchejte z našeho podcastového archívu. Kdykoliv, kdekoliv a zdarma.

Poslouchejte: Southern Legends 6 – Lynyrd Skynyrd – Diskografie 1973-1978

Pronounced Leh-nérd Skin-nérd - 1973

Debut legendy jižanského rocku začíná nenápadně a kromě typického znaku 70.let, tj. že jsou kapely jednoznačně rozpoznatelné, nic nenasvědčuje tomu, že máme co do činění s legendou. Zatímco typické jižanské boogie přináší spíše nesmělé pokusy typu I Ain´t The One či téměř hardrockový kousek Poison Whiskey, ke klasice se řadí především podmanivá skladba Gimme Three Steps o touze získat náskok dřív, než tě zastřelí, v baladách už je to jízda přímo královská. Nejde nevzpomenout ani na dva milé pokusy o akustické blues Things Goin´ On a Mississippi Kid, které jakoby se vyplazily z temných jižanských bažin a nesou v sobě tolik autenticity, že se k ní žádnému Evropanovi nepodaří aspoň trochu přiblížit, i kdyby se vyválel v sazích, potřel kolomazí a celý život brigádničil na plantážích. A teď k těm baladám. Tuesday´s Gone, Simple Man a hlavně… Free Bird! Opravdu je třeba něco dodávat? Dobře, té první připišme k dobru smyčce, druhá má úžasné sólo a třetí, ta je jednoduše hymnická. Na to, že vznikla jako baladička a následně se kvůli přídavku rozrostla o trademarkové kytarové sólo, které nekončí a nekončí a letí si volně jako pták, je to dílo vymykající se běžným hitíkům a to dokonce i v době svého vzniku, kdy rock neřekl ještě zdaleka svoje poslední slovo. Stvořit jen tak mimochodem skladbu, která se stane v rámci žánru jednou z nejnapodobovanějších, to chce víc než jen talent a dřinu. To chce génia – na scénu vstoupila skupina Lynyrd Skynyrd.

Hodnocení: *****

Pronounced leh-nérd skin-nérd 
13.8.1973
MCA Records

Skladby:
01. I Ain't The One (Rossington, R. Van Zant) (3:53)
02. Tuesday's Gone (Rossington, Collins, R. Van Zant) (7:32)
03. Gimme Three Steps (Collins, R. Van Zant) (4:30) 
04. Simple Man (Rossington, R. Van Zant) (5:58) 
05. Things Goin' On (Rossington, R. Van Zant) (5:00)
06. Mississippi Kid (Kooper, R. Van Zant, Burns) (3:56) 
07. Poison Whiskey (King, R. Van Zant) (3:13) 
08. Free Bird (Collins, R. Van Zant) (9:06) 

Bonus (2001):
09. Mr. Banker (demo, b-side single 1974) (Rossington, R. Van Zant, King) (5:23) 
10. Down south jukin' (demo, b-side single 1973) (Rossington, R. Van Zant) (2:57) 
11. Tuesday's gone (demo) (Rossington, Collins, R. Van Zant) (7:56) 
12. Gimme three steps (demo) (Collins, R. Van Zant) (5:20) 
13. Free bird (demo) (Collins, R. Van Zant) (11:09) 

Sestava:
Ronnie Van Zant: zpěv
Gary Rossington: kytara
Allen Collins: kytara
Ed King: kytara, basa (1, 3, 4, 5, 7, 8)
Billy Powell: klávesy
Bob Burns: bicí 
Leon Wilkeson: basa (na albu pravděpodobně nehrál)

Hosté:
Al Kooper: basa (2), mellotron (2, 8), vokály (2), mandolína, basový buben (6), varhany (4, 7, 8) 
Robert Nix: bicí (2) 
Bobbie Hall: perkuse (3, 5)
Steve Katz: harmonika (5)

Second Helping - 1974

Když se řekne jižanské boogie, tak se nebavíme o nějaké bluesové odrhovačce. Naopak, jde o poměrně dost rockovou záležitost, mix country, blues i hard rocku, pro který se vžilo pojmenování jižanský rock. A nejtypičtější deskou uvedeného stylu je Second Helping od Lynyrd Skynyrd. Osm hitů, osm základních kamenů žánru a k tomu nesmrtelný hit Sweet Home Alabama, který zná asi každý člověk na planetě žijící v dosahu rádiových vln. Co si víc přát? Správně, nic. Tvrdé pecky (Don´t Ask Me No Question, Workin´ For MCA, Swamp Music, The Needle And The Spoon) doplňují nedostižné balady (I Need You, The Ballad Of Curtis Loew) a jako třešnička na dortu se servíruje Call Me The Breeze, cover od J.J.Calea, který se tímto jako interpret stal ještě nesmrtelnějším než díky Ericu Claptonovi. Esenciálnější deska jižanského rocku neexistuje.

Hodnocení: *****

Second Helping
15.4.1974
MCA Records

Skladby:
01. Sweet Home Alabama (King, Rossington, R. Van Zant) (4:43)
02. I Need You (King, Rossington, R. Van Zant) (6:55)
03. Don't Ask Me No Questions (Rossington, R. Van Zant) (3:26)
04. Workin' For MCA (King, R. Van Zant) (4:49)
05. The Ballad Of Curtis Loew (Collins, R. Van Zant) (4:51)
06. Swamp Music (King, R. Van Zant) (3:31)
07. The Needle And The Spoon (Collins, R. Van Zant) (3:53)
08. Call Me The Breeze (J. J. Cale) (5:09) 

Bonus (1997):
09. Don't Ask Me No Questions (Single) (Rossington, R. Van Zant) (3:31) 
10. Was I Right Or Wrong (Demo) (Rossington, R. Van Zant) (5:33)
11. Take Your Time (Demo 1973) (R. Van Zant, King) (7:29)

Sestava:
Ronnie Van Zant: zpěv
Gary Rossington: kytara
Allen Collins: kytara 
Ed King: kytara, basa (2, 9, 10) 
Billy Powell: klávesy
Leon Wilkeson: basa, vokály
Bob Burns: bicí 

Hosté:
Al Kooper: piano (3, 5), akustická kytara (5), dechy (3, 8), vokály
Mike Porter: bicí (2)
Clydie King: vokály (1)
Merry Clayton: vokály (1)
Bobby Keys: dechy (3, 8)
Trevor Lawrence: dechy (3, 8)
Steve Madiao: dechy (3, 8)

Nuthin’ Fancy - 1975

I když se jižanský rock vyznačuje poměrně standardizovanou produkcí, v případě Lynyrd Skynyrd si pozornější posluchač určitě všimne jistého vývoje. Například album Nuthin´ Fancy  je ponořené do temně zemitého oparu. Hity sice obstaraly dva southern boogie kousky Saturday Night Special a Whiskey Rock-A-Roller, ale zbytek alba je o něčem jiném. O posmutnělé atmosféře v Cheatin´ Woman, o harmonikové pohodičce v Railroad Song, nebo navztekaném tvrdém rocku s klamajícím názvem I´m A Country Boy. Vrcholem je rozhodně těžký blues-hard rockový kus On The Hunt, který je jednoduše geniální. Nasazené tempo sice geparda nepředběhne, ale až se unaví, tak ho spolehlivě převálcuje. Do toho kytarové vyhrávky, klavír, zpěvný refrén, zkrátka kdyby se měla vybrat jedna skladba Lynyrd Skynyrd, která by si zasloužila přiřadit k Sweet Home Alabama či Free Bird, byla by to tahle. Melancholický kousek Am I Losin´ krásně naváže a uvolní napětí, které graduje v následující bluesově akustické bažinovce Made In The Shade. Deska možná nedisponuje prvoplánovými hity, ale v diskografii kapely má výjimečné postavení, její kvalitu ocení jak rockeři, tak bluesmani.

Hodnocení: ****

Nuthin' Fancy 
24.3.1975
MCA Records

Skladby:
01. Saturday Night Special (King, R. Van Zant) (5:08)
02. Cheatin' Woman (Kooper, Rossington, R. Van Zant) (4:38)
03. Railroad Song (King, R. Van Zant) (4:14)
04. I'm A Country Boy (Collins, R. Van Zant) (4:24)
05. On The Hunt (Collins, R. Van Zant) (5:25)
06. Am I Losin' (Rossington, R. Van Zant) (4:32)
07. Made In The Shade (R. Van Zant) (4:40)
08. Whiskey Rock-A-Roller (Powell, King, Van Zant) (4:33)

Bonus (1999):
09. Railroad Song (Live) (King, R. Van Zant) (5:27)
10. On The Hunt (Live) (Collins, R. Van Zant) (6:10)

Sestava:
Ronnie Van Zant: zpěv
Gary Rossington: kytara
Allen Collins: kytara 
Ed King: kytara, Moog basa (7)
Billy Powell: klávesy
Leon Wilkeson: basa, vokály
Artimus Pyle: bicí, perkuse

Hosté:
Al Kooper: Moog (1), varhany (2), elektrický klavír (2), perkuse (4), piano (7), vokály
Barry Harwood: mandolína (8), dobro (8)
Jimmy Hall: harmonika (3, 7)
David Foster: piano (8)
Bobbie Hall: perkuse (3) 

Gimme Back My Bullets- 1976

Čtvrtá řadovka Lynyrd Skynyrd je poznamenaná odchodem Eda Kinga a proto se na albu představuje „jen“ dvoučlenná kytarová úderka. Gimme Back My Bullets tím slyšitelně zintimněl. Pravda, o titulní pecce to neplatí, to je nářez jako výprask bičem. Jinak však převládají klidné skladby jako například relaxační kousek Roll Gypsy Roll nebo ultra krajinářská křehkost All I Can Do Is Write About It. Některé písně se pokusí rozběhnout, krásně je to slyšet v Every Mother´s Son, ale o nějakou žule podobnou horninu tu nejde ani omylem. Ráznější kousky zastupují skladby Trust, Double Trouble anebo Searching, síly předchozího počinu ale nedosahují. Což ovšem neznamená, že by byly špatné. Nejlepší skladbou alba je skvělá naléhavá záležitost Cry For The Bad Man. A ještě něco. I tato deska propaguje J.J.Calea, konkrétně vidláckým blues I Got The Same Old Blues. Celkově je to příjemné dílo a poslouchá se podobně jako zprávy o tom, že zase brzo bude líp.

Hodnocení: ***

Gimme Back My Bullets 
2.2.1976
MCA Records

Skladby:
01. Gimme Back My Bullets (Rossington, R. Van Zant) (3:28)
02. Every Mother's Son (Collins, R. Van Zant) (4:56)
03. Trust (Collins, Rossington, Van Zant) (4:25)
04. I Got The Same Old Blues (J. J. Cale) (4:08)
05. Double Trouble (Collins, R. Van Zant) (2:49)
06. Roll Gypsy Roll (Collins, Rossington, R. Van Zant) (2:50) 
07. Searching (Collins, R. Van Zant) (3:17)
08. Cry For The Bad Man (Rossington, Collins, R. Van Zant) (4:48)
09. All I Can Do Is Write About It (Collins, R. Van Zant) (4:16)

Bonus De Luxe Edition (2006):
Live: Bill Graham's Winterland Ballroom, San Francisco, California, 7.3.1976
10. Double Trouble (Live) (Collins, R. Van Zant) (3:13)
11. I Got The Same Old Blues (Live) (J.J. Cale) (4:13)
12. Gimme Back My Bullets (Live) (Rossington, R. Van Zant) (4:19)
13. Cry For The Bad Man (Live) (Rossington, Collins, R. Van Zant) (5:38)
14. All I Can Do Is Write About It (Acoustic Version) (Collins, R. Van Zant) (4:24)
15. Double Trouble (Alternate Studio Outtake) (Collins, R. Van Zant) (2:52)

Bonus DVD De Luxe Edition (2006):
Live: BBC "The Old Grey Whistle Test" 1976
01. Double Trouble (Collins, R. Van Zant)
02. I Ain't The One (Rossington, R. Van Zant)
03. Call Me The Breeze (Rossington, R. Van Zant)
04. I Got The Same Old Blues (Live) (J.J. Cale)
05. Every Mother's Son (Collins, R. Van Zant)
06. Sweet Home Alabama (King, Rossington, R. Van Zant)
07. Free Bird (Collins, R. Van Zant)

Sestava:
Ronnie Van Zant: zpěv
Gary Rossington: kytara
Allen Collins: kytara 
Billy Powell: klávesy 
Leon Wilkeson: basa, vokály 
Artimus Pyle: bicí, perkuse 

Hosté:
The Honkettes: vokály (5, 8)
Lee Freeman: harmonika (4)
Barry Harwood: mandolína (9), dobro (9)

Do konce září máte jedinečnou šanci pořídit si něco cool na sebe za super cenu a ještě podpořit svoje oblíbené rádio. Jukněte na našem vidláckém eshopu DixieGear.cz na aktuální slevy!

Poslouchejte: Southern Legends 6 – Lynyrd Skynyrd – Diskografie 1973-1978

One More From The Road - 1976

Jak to svého času bývalo zvykem, každá etablovaná rocková kapela musela vydat koncertní album, jinak by byla považována za něco méněcenného. Ano, byli i výjimky, které se bály, že vydání živáku naznačuje, že kapela už nedokáže vytvářet něco nového, ale to rozhodně neplatí pro dvojalbum One More From The Road od Lynyrd Skynyrd. Čtrnáct skladeb původní desky představuje brilantní best of jejich dosavadní tvorby, přičemž se zde nacházejí i tři skladby, které se objevily v premiéře a na dlouhou dobu i naposled. Správně jižanský kousek Travellin´ Man a skočný bluesový standart T For Texas měly navíc i tu smůlu, že je vyřadili z jednocédéčkových vydání alba, což je skandál, který by neustál ani současný slovenský ministr spravedlnosti. Rossingtonova pocta Ericu Claptonovi, respektive pocta Cream Robertu Johnsonovi, slavná svižná bluesovka Crossroads, uzavírá počet novinek a vůbec ne zle. Jinak jsou písně na desce poměrně věrné originálům, samozřejmě nemůžou chybět nějaké ty rozsáhlejší sólové orgie (například Sweet Home Alabama nebo Free Bird). Potěšitelná je i skutečnost, že ve skupině opět úřaduje tříčlenná kytarová armáda, neb je to zároveň i albový debut výjimečného Steva Gainese. Mezi živými alby jižanského rocku jde o dílo z kategorie zásadních.

Hodnocení: ****

One More From The Road (1976)
13.9.1976
MCA Records

Skladby (LP):
01. Workin' For MCA (King, R. Van Zant) (4:38) 
02. I Ain't The One (Rossington, R. Van Zant) (3:37) 
03. Searching (Collins, R. Van Zant) (3:51) 
04. Tuesday's Gone (Rossington, Collins, R. Van Zant) (7:39) 
05. Saturday Night Special (King, R. Van Zant) (5:30) 
06. Travelin' Man (Wilkeson, R. Van Zant) (4:08)
07. Whiskey Rock-A-Roller (Rowell, King, R. Van Zant) (4:14) 
08. Sweet Home Alabama (King, Rossington, R. Van Zant) (6:49) 
09. Gimme Three Steps (Collins, R. Van Zant) (5:00) 
10. Call Me The Breeze (J. J. Cale) (5:27) 
11. T For Texas (J. Rodgers) (8:26)
12. The Needle And The Spoon (Collins, R. Van Zant) (4:17) 
13. Crossroads (R. Johnson) (3:44) 
14. Free Bird (Collins, R. Van Zant) (11:30) 

Skladby CD Deluxe Edition (2001):
CD1
01. Introduction/Workin' For MCA (King, R. Van Zant) (5:32) 
02. I Ain't The One (Rossington, R. Van Zant) (3:47) 
03. Saturday Night Special (King, R. Van Zant) (5:39) 
04. Searching (Collins, R. Van Zant) (4:00) 
05. Travellin' Man (Wilkeson, R. Van Zant) (4:37) 
06. Simple Man (Bonus) (Rossington, R. Van Zant) (6:56) 
07. Whiskey Rock-A-Roller (Powell, King, R. Van Zant) (4:48) 
08. The Needle And The Spoon (Collins, R. Van Zant) (4:35) 
09. Gimme Back My Bullets (Bonus) (Rossington, R. Van Zant) (4:01) 
10. Tuesday's Gone (Rossington, R. Van Zant) (8:25) 
11. Gimme Three Steps (Collins, R. Van Zant) (5:11) 
12. Call Me The Breeze (J. J. Cale) (5:50) 
13. T For Texas (J. Rodgers) (9:14)

CD2
01. Sweet Home Alabama (King, Rossington, R. Van Zant) (7:29) 
02. Crossroads (R. Johnson) (4:16) 
03. Free Bird (Collins, R. Van Zant) (14:25) 
04. Introduction/Workin' For MCA (Alternate) (King, R. Van Zant) (5:42)
05. I Ain't The One (Alternate) (Rossington, R. Van Zant) (3:52)
06. Searching (Alternate) (Collins, R. Van Zant) (4:13)
07. Gimme Three Steps (Alternate) (Collins, R. Van Zant) (4:42)
08. Call Me The Breeze (Alternate) (J. J. Cale) (5:43)
09. Sweet Home Alabama (Alternate) (King, Rossington, R. Van Zant) (7:27)
10. Crossroads (Alternate) (R. Johnson) (4:46)
11. Free Bird (Alternate) (Collins, R. Van Zant) (14:55) 

Sestava:
Ronnie Van Zant: zpěv
Gary Rossington: kytara
Allen Collins: kytara
Steve Gaines: kytara
Leon Wilkeson: basa
Billy Powell: klávesy
Artimus Pyle: bicí

Hosté:
The Honkettes (Cassie Gaines, Jo Billingsley, Leslie Hawkins): vokály
Sam McPherson: harmonika (Tuesday's Gone)

Street Survivors - 1977

Poslední album prvního období existence Lynyrdů se ze známých tragických příčin stalo epitafem nejen Steva Gainese. Ale po hudební stránce si nemá co vyčítat, významem se řadí naroveň Second Helping. I zde se nachází osm esenciálních southern boogie věcí, co skladba, to perla repertoáru. Rázné kusy What´S Your Name, That Smell a You Got That Right jsou dodnes stálicemi koncertního playlistu podobně jako Gainesova skladba číslo jedna, rychlá bluesová šílenost I Know A Little. Nechybějí balady – tklivé (One More Time) i monumentální (I Never Dreamed) a na dorovnání chuti si můžete odlehčeně vydechnout při tradiční americké country-bluesové skladbě Honkytonk Night Time Man. Anebo při hutném blues Ain´T No Good Life. Výsledek je zřejmý – Lynyrd Skynyrd na vrcholu sil.

Hodnocení: *****

Street Survivors 
17.10.1977
MCA Records

Skladby:
01. What's Your Name (Rossington, R. Van Zant) (3:30)
02. That Smell (Collins, R. Van Zant) (5:47)
03. One More Time (Rossington, R. Van Zant) (5:03)
04. I Know A Little (Gaines) (3:26)
05. You Got That Right (Gaines, R. Van Zant) (3:44)
06. I Never Dreamed (Gaines, R. Van Zant) (5:21)
07. Honky Tonk Night Time Man (M. Haggard) (3:59)
08. Ain't No Good Life (Gaines) (4:36)

Bonus CD Deluxe Edition 2008:
Live: Selland Arena, Fresno, California, 24.8.1977
01. What's Your Name (Original) (Rossington, R. Van Zant) (3:33)
02. That Smell (Original) (Collins, R. Van Zant) (5:29)
03. You Got That Right (Original) (Gaines, R. Van Zant) (3:19)
04. I Never Dreamed (Original) (Gaines, R. Van Zant) (5:22)
05. Georgia Peaches (Gaines, R. Van Zant) (3:14)
06. Sweet Little Missy (Original) (Rossington, R. Van Zant) (5:16)
07. Sweet Little Missy (Demo) (Rossington, R. Van Zant) (5:11)
08. Ain't No Good Life (Original) (Gaines) (5:02) 
09. That Smell (Original) (Collins, R. Van Zant) (7:30)
10. Jacksonville Kid (M. Haggard, R. Van Zant) (4:09)
11. You Got That Right (Live) (Gaines, R. Van Zant) (4:41)
12. That Smell (Live) (Collins, R. Van Zant) (6:05)
13. Ain't No Good Life (Live) (Gaines) (5:01)
14. What's Your Name (Live) (Rossington, R. Van Zant) (3:28)
15. Gimme Three Steps (Live) (Collins, R. Van Zant) (5:09)

Sestava:
Ronnie Van Zant: zpěv
Gary Rossington: kytara
Allen Collins: kytara
Steve Gaines: kytara, zpěv (5, 8)
Billy Powell: klávesy 
Leon Wilkeson: basa, vokály
Artimus Pyle: bicí

Hosté:
Barry Lee Harwood: dobro (7)
Jay Scott: saxofon (7)
The Honkettes (Cassie Gaines, Jo Jo Billingsley, Leslie Hawkins): vokály (2)

Skynyrd’s First And... Last - 1978

Když se nějaká světová skupina rozpadne na svém vrcholu a ještě k tomu neplánovaně a tragicky, není se moc co divit, že se z toho začne okamžitě vytloukat kapitál. A tak se zrodila Deska Skynyrd´S First And… Last, která zachycuje rané nahrávky kapely. V sestavě bubnuje a zpívá Rickey Medlocke a na basu si zahrál i Gregg T.Walker, oba známí členové další jižanské legendy Blackfoot. Jako vždy, i tady se nachází spousta jižanského boogie, počínajíc Down South Junkin´ a končíc Was I Right Or Wrong. Pozitivní je, že Skynyrdi byli zezačátku vlastně hard rocková banda, takže jsou tu přítomné pecky jako Wino, Preacher´s Daughter nebo Lend A Helpin´ Hand. Nechybějí jemné baladičky jako White Dove, The Seasons či Comin´ Home. Potěší i verze bažinatého blues Things Goin´ On. Ať už byl záměr vydavatele jakýkoliv, podařilo se mu nabídnout jedno z nejlepších skynyrdovských alb a to ještě pozapomněl na další perly z přelomu 60. a 70.let, které v roce 1998 v počtu osmi skladeb rozšířily původní LP na CD podobu prodávanou pod názvem Skynyrd´S First: The Complete Muscle Shoals Album. Dvě z nich už se pak nikde jinde neobjevily. Obě jsou z pera Rickeyho Medlockea a jde o tradiční hard rockově rozpálenou jízdu You Run Around s nekonečným sólováním v závěru a o akustickou kytarou poháněný rozbolavělý kousek Ain´t Too Proud Pay. Kapele dělají rozhodně čest.

Hodnocení: *****

Skynyrd’s First And... Last 
5.9.1978
MCA Records

Skladby:
01. Down South Jukin' (Rossington, R. Van Zant) (2:12) 
02. Preacher's Daughter (Medlocke, R. Van Zant) (3:39) 
03. White Dove (Medlocke) (2:56) 
04. Was I Right Or Wrong (Rossington, R. Van Zant) (5:21) 
05. Lend A Helpin' Hand (Collins, Medlocke, R. Van Zant) (4:24) 
06. Wino (R. Van Zant, Medlocke, Collins) (3:15)
07. Comin' Home (Collins, R. Van Zant) (5:30) 
08. The Seasons (Medlocke) (4:09) 
09. Things Goin' On (Rossington, R. Van Zant) (5:10)

Skynyrd's First: The Complete Muscle Shoals Album (1998)
01. Free Bird (Original) (Collins, Van Zant) (7:27)
02. One More Time (Original) (Rossington, R. Van Zant) (5:04)
03. Gimme Three Steps (Original) (Collins, R. Van Zant) (4:09)
04. Was I Right Or Wrong (Rossington, R. Van Zant) (5:21)
05. Preacher's Daughter (R. Van Zant, Medlocke) (3:39)
06. White Dove (Medlocke) (2:56)
07. Down South Jukin' (Rossington, R. Van Zant) (2:14)
08. Wino (Alternate) (R. Van Zant, Medlocke, Collins) (3:16)
09. Simple Man (Original) (Rossington, R. Van Zant) (5:24)
10. Trust (Original) (Collins, R. Van Zant) (4:14)
11. Comin' Home (Collins, R. Van Zant) (5:30)
12. The Seasons (Medlocke) (4:09)
13. Lend A Helpin' Hand (Rossington, Collins, R. Van Zant) (4:24)
14. Things Goin' On (Original) (Rossington, R. Van Zant) (5:10)
15. I Ain't The One (Original) (Rossington, R. Van Zant) (3:36)
16. You Run Around (Medlocke) (5:39)
17. Ain't Too Proud To Pray (Medlocke) (5:26)

Sestava:
Ronnie Van Zant: zpěv
Gary Rossington: kytara
Allen Collins: kytara
Billy Powell: klávesy 
Leon Wilkeson: basa 
Bob Burns: bicí
Gregg T. Walker: basa 
Rickey Medlocke: bicí, zpěv (White Dove, The Seasons) 

Tím končí přehled desek, které LS natočili v sedmdesátých letech a vypadá to, že nás čekají ještě dvě pokračování. V dalším dílu, který vyjde za měsíc, tedy poslední pátek v září, se vydáme do let osmdesátých a devadesátých a kompletní přehled skynyrdovské diskografie završíme posledním pokračováním, které zmapuje alba LS ve století jednadvacátém. Autor tohoto seriálu Erik Kriššák už pilně pracuje na obdobně pojaté historii a diskografii neméně legendárních ZZ Top a jsem opravdu zvědav, jak se s tímhle tématem popasuje, anžto fousatá bluesrocková úderka z Texasu je moje srdeční záležitost. A vaše nejspíš taky…

Spolu s Erikem se s vámi pro dnešek loučí i moderátor tohoto podcastu a editor celé série Southern Legends Marty a věřím, že se za měsíc sejdeme v digitálním éteru u dalšího pokračování. Stay tuned!

Poslouchejte: Southern Legends 6 – Lynyrd Skynyrd – Diskografie 1973-1978

Playlist:
Tuesday's Gone - Pronounced Leh-nérd Skin-nérd - 1973
Free Bird - Pronounced Leh-nérd Skin-nérd - 1973
The Needle And The Spoon - Second Helping – 1974
Whiskey Rock-A-Roller - Nuthin’ Fancy - 1975
Saturday Night Special  - Nuthin’ Fancy - 1975
Roll Gypsy Roll - Gimme Back My Bullets- 1976
All I Can Do Is Write About It - Gimme Back My Bullets- 1976
Simple Man - One More From The Road - 1976
What's Your Name  - Street Survivors - 1977
You Got That Right - Street Survivors - 1977

Erik Kriššák

Erik Kriššák

Fanúšik rockovej muziky z prelomu 60. a 70. rokov, bubeník a neúnavný propagátor zabudnutých kapiel, ktoré za to stoja.

All articles of the author

Hurá na Jih 77: Rickey Medlocke, indiánská hvězda jižanského rocku

Hurá na Jih 77: Rickey Medlocke, indiánská hvězda jižanského rocku

Dalibor Mierva , Nové CD valašského Stetsonu a velký profil Rickeyho Medlocka, jedné z nejzářivějších hvězd amerického southern-rocku.

Lynyrd Skynyrd 1: Počátky

Lynyrd Skynyrd 1: Počátky

Erik Kriššák , Southern Legends, nový podcastový speciál Rádia Dixie, startuje a podrobně mapuje historii a diskografii nejslavnější jižanské kapely všech dob – Lynyrd Skynyrd. Na palubě stroje času vás vítá náš slovenský kamarád Erik Kriššák.

Lynyrd Skynyrd 2: Na vrcholu

Lynyrd Skynyrd 2: Na vrcholu

Erik Kriššák , Southern Legends, nový podcastový speciál Rádia Dixie, podrobně mapuje historii slavných Lynyrd Skynyrd. Zlatá léta kapely vám připomene Erik Kriššák.