Honkytonk Jukebox 37: Skynyrd dvanáctkrát jinak

Honkytonk Jukebox 37: Skynyrd dvanáctkrát jinak

Lynyrd Skynyrd už stříhají metr a užívají si svoji poslední tour. My si k tomu pustíme pár zajímavých coverů a písní, které southernrockové legendy převzaly do svého repertoáru.


Dolů

První hodina mikulášského Honkytonk Jukeboxu pojede jako obvykle. Nahrnu do vás tucet songů, novinek, které na mě v posledních týdnech vyběhly převážně na streamovacím serveru Spotify. Povětšinou to budou kapely a zpěváci, které jsem doposud neznal a doufám, že z objevování nové muziky budete mít stejně příjemný pocit jako jsem měl já. Nebude to tentokrát striktně country, naopak. Docela jsem byl nakonec překvapenej, jakej to je chvílema bigbít.

Copper Chief – doufám, že pod tlakem hudebního showbyznysu nevyměknou…

Starý song Levona Helma z roku 1980 o New Orleans a vodě, která pořád stoupá, dostal v podání skvělého vícehlasu kapely Shane Smith & The Saints ještě větší koule.

Na cestě, na venkovské špinavé silnici nebo na nekonečné dálnici je život prostě okay. O tom zpívají želvy, které vás můžou snadno ušlapat. Tak bacha. Tenhle klip kapely Trumped By Turtles je sice o něčem jiným, ale to vůbec nevadí.

Country písně můžou být opravdu o čemkoliv. Tak proč si nedat song o těžkým trucku, kterej po pláních Texasu přepravuje bejky.

Vodáckej víkend v podání americkejch vidláků. Týpci z kapely Copper Chief by do kempu někde na Vltavě nebo Lužnici zapadli naprosto bez problémů. Tohle si fakt pusťte, totální pohoda a vynikající muzika.

Bluesová princezna říkají britské zpěvačce Elles Bailey. Její hlas a skvělou show budete moct zažít v lednu i u nás doma. Šňůra po českých, moravských, slezských a slovenských klubech a sálech má 11 zastávek a proběhne od 12. do 24.ledna 2019. Více se dozvíte na https://www.ellesbailey.com/tour

Muziku si díky našemu eshopu s originálními tričky DixieGear můžete i voblíknout.

Poslouchejte: Z jukeboxu do playlistu 30 – Mezi ďáblem a hejnem andělů

Ve druhé hodině naprosté většiny Honkytonk Jukeboxů se podrobněji ponořujeme do trojice nových desek, o kterých jsem přesvědčen, že by neměly minut vaše ušní boltce i to, co máte mezi nima. Ovšem dneska to bude jinak. Ne, že nebyly nové a zajímavé desky, naopak. Jenom já trošičku nestíhám. To víte, předvánoční blázinec s eshopem, zařizováním krámku s tričkama, asi si to dovedete představit. Takže si recenze necháme na příště a pustíme si radši nějaký Skynyrdy. 

Lynyrd Skynyrd svou kariéru zakončují posledním Last Farewell turné. Už máte lístky do Erfurtu, Berlína nebo Frankfurtu?

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 37 – Skynyrd dvanáctkrát jinak

Skynyrd dvanáctkrát jinak

Přehlídka největších hitů southern rockových klasiků to nebude ani náhodou. Pustíme si originální verze písní, jejichž cover verze se staly součástí koncertního repertoáru Lynyrd Skynyrd nebo se objevily na jejich deskách a vezmeme to i z opačné strany a zahraju vám i pár skynyrdích songů v podání interpretů, které byste možná v souvislosti s LS tak úplně nečekali.

Pravidelnou součástí koncertů LS je už dlouhá léta téměř stoletá klasika praotce country music, jódlujícího brzdaře Jimmie Rodgerse. My si ji naživo dáme v bluegrassové verzi v podání texaských trubadúrů Roberta Earla Keena a Lyle Lovetta a na videu si můžete vychutnat originál z roku 1976 s nejsilnější, původní sestavou Lynyrd Skynyrd v čele s Ronnie Van Zantem.

Na koncertech LS nemůžou chybět jejich dlouholetí kámoši, jako třeba Hank Williams Jr. Takže si dáme jednoho Cvalíka a dvojici jeho slavných songů.

No a když jsme u Hanka Jr., tak vám asi okamžitě naskočí další z party – Kid Rock. Bývalý rapper, který se už asi definitivně dal na vostrou jižanskou country. Co si od něj pustit jinýho než All Summer Long, píseň, která je zároveň poctou Lynyrd Skynyrd a jejich nesmrtelnému hitu Sweet Home Alabama. A i když tohle video asi znáte, furt je tam na co koukat. V týhle fujtajbl zimě obzvlášť.

Dáme si ještě nějaký ty koťátka, ať se voko potěší. Necenzurovaná verze jednoho ze starších songů Blackberry Smoke je príma. To natáčení si všichni zúčastnění evidentně užili. Mimochodem v červnu budou se Skynyrd hrát v Reichu, kousek za čárou.

No a nakonec jedna raritka. Rok 1974. Tohle už by dneska v USA do televize asi nedali...

Poslouchejte: Z jukeboxu do playlistu 30 – Mezi ďáblem a hejnem andělů

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 37 – Skynyrd dvanáctkrát jinak

Jedna z posledních novinek v našem eshopu DixieGear.

Playlist Z jukeboxu do playlistu 30 – Mezi ďáblem a hejnem andělů
The Steel Woods – Rock That Says My Name
Josh Wolfe – Devil & Angel 
Shane Smith & The Saints – Hurricane
Larry Fleet – Die Young
Tramped By Turtles – Kelly´S Bar 
Mark Compton – Bull Hauler 
Revival – Parade 
Jubal Lee Young – Mean Street
Rosanne Cash, Elvis Costello, Kris Kristofferson – 8 Gods Of Harlem 
Copper Chief – What Was I Thinkin´
Elles Bailey – Medicine Man

Playlist Honkytonk Jukebox 37 - Skynyrd dvanáctkrát jinak
J.J.Cale – Call Me The Breeze
Willie Nelson – Midnight Rider
Robert Earl Keen, Lyle Lovett – T For Texas
Hank Williams Jr., Lynyrd Skynyrd – Born To Boogie
Merle Haggard – Honky Tonk Night Time Man
Kid Rock – All Summer Long
Ashley McBryde – Livin´ Next To Leroy
Hayseed Dixie – The Ballad Of Curtiss Lowe
Blackberry Smoke – Workin´ For MCA
Jason Isbell, Lynyrd Skynyrd – I Know A Little
Hank Williams Jr. – Tuesday´s  Gone
Lynyrd Skynyrd – Dixie

Martin Pešek

Martin Pešek

Konzervativní Kozoroh na trnité cestě ke splnění svého amerického snu. Tenhle svět potřebuje opravdu trochu víc buranů.

All articles of the author

Holky, bahno a vostrá muzika aneb Co vás čeká na DixieOnTheRoad na Konopáči

Holky, bahno a vostrá muzika aneb Co vás čeká na DixieOnTheRoad na Konopáči

Martin Pešek , První ochutnávka z programu redneck mejdanu, který vypukne poslední květnový víkend 2019 na Konopáči.

Honkytonk Jukebox 28: Nebe je zavřený a v pekle narváno

Honkytonk Jukebox 28: Nebe je zavřený a v pekle narváno

Martin Pešek , Willie Nelson se směje své pětaosmdesátce, motorkářská Liduška Ashley McBryde dělá v Nashvillu psaneckou revoluci a James Scott Bullard dál tancuje boogie se samotným ďáblem.

Šílenec z Detroitu zvaný Kiiiid Roooock!

Šílenec z Detroitu zvaný Kiiiid Roooock!

Petr Mečíř , Country kříží s rapem kdekdo, ale Kid Rock byl první. A dneska je z něj buran jak poleno.