Bluegrassoví spiklenci aneb Jak dopadne medvěd po sežrání 40 kil koksu

Bluegrassoví spiklenci aneb Jak dopadne medvěd po sežrání 40 kil koksu

Neuvěřitelný příběh gangstera Andrewa Thorntona II a EscoBeara, nejzfetovanějšího tvora na planetě.


Dolů

Případ Andrewa Cartera Thorntona II je jednou z nejpodivuhodnějších kapitol v dějinách boje s organizovaným zločinem. Sám Thornton je postavou mimořádně zajímavou a rozporuplnou. Byl něco jako filmový záporák, kterého ale publikum od první chvíle miluje. Byl to muž vzbuzující obdiv i u svých protivníků.

Dvě mrtvoly

V roce 1985 se staly dvě podivné události, které spolu na první pohled nijak nesouvisely. Bylo něco po půlnoci 11. září, když na dvorek vedle domu Freda Myerse v Knoxvillu v Tennessee dopadl z nebe muž. Pan Myers už spal a ničeho si nevšiml. Ráno ale byl velice překvapen tím, co našel. Nebo spíše koho. Vedle domu ležel mrtvý muž oblečený v bojové kombinéze, zamotaný do padáku a na očích měl speciální brýle pro noční vidění. U sebe měl zbraně, peníze, zlato, jídlo a kokain. Pan Myers neprodleně zavolal policii. 

Policie při ohledávání těla Drew Thorntona na dvorku domu pana Myerse. Mrtvola má na zádech vak se 77 librami kokainu.

V prosinci téhož roku policisté nalezli v národním parku Chattahoochee National Forest v Georgii mrtvého medvěda baribala. To je černý medvěd, nejmenší z těch, kteří se na americkém kontinentu vyskytují. I tak je to ale pěkný macek. Kolem byly rozházeny desítky plastových bílých pytlů. Policisté zjistili, že v pytlích byl čistý kolumbijský kokain. Bylo ho celkem 40 kilo a všechen skončil v žaludku nebohého medvěda. Ten se tak stal nejzfetovanějším tvorem historie. Co prožíval před smrtí a jak dlouho vlastně trvala, to si nikdo netroufal odhadnout.

Chudák méďa. Kdyby koukal na South Park, tak by věděl, že drogy jsou špatné, ehmm...

Playboy a hrdina

Obě tyto bizarní události spolu nesouvisely jen zdánlivě. Ve skutečnosti jsou součástí velkolepého příběhu o muži, který mohl být vším, čím chtěl. A vybral si dráhu zločinu. Řeč je o Andrewu C. Thorntonovi II. Muž, který se narodil takříkajíc se zlatou lžičkou v puse. Patřil k lexingtonské společenské smetánce. Studoval na prestižní soukromé Sayre School, byl členem Iroquez Polo Clubu, prošel vojenskou akademií Sewanee Military Academy a stal se vojenským výsadkářem u 82. výsadkové divize ve Fort Braggu. 

Budova Sayre School je jednou z dominant města Lexington v Kentucky

Už tehdy miloval riziko a adrenalin. Rád žil na hraně a napínal své schopnosti až na samou mez. Zúčastnil se invaze do Dominikánské republiky v pětašedesátém a získal zde Purpurové srdce. Pak opustil armádu, vystudoval práva, na otcově farmě se věnoval trénování závodních koní a nakonec se dal k Lexingtonské policii.

Američtí vojáci hlídkující v ulicích Santo Dominga během zásahu v Dominikánské republice

Podílel se na potlačování demonstrací proti válce ve Vietnamu, ale zatýkání studentů a hipíků rozhodně nebylo to, co od své práce čekal. Pošilhával po práci v protidrogovém, znal se s nějakými lidmi z DEA, pro které občas pracoval a nakonec se stal členem protidrogové jednotky. 

Přechod na temnou stranu 

Drew Thornton

Thornton fascinoval své kolegy. Byl to James Bond, muž, který ovládal bojová umění, byl skvělý pilot, dokázal se dostat z jakékoliv situace. Navíc to byl mimořádně inteligentní a šarmantní chlap. Měl svou vlastní filozofii, řídil se jakýmsi kodexem, který si sám sestavil. Miloval zbraně, neuměl žít všedním životem, nebezpečí ho přitahovalo. A také ho přitahoval svět zločinu. Nejpozději v době, kdy se dal k protidrogovému, už se sám začal zabývat pašováním drog. Stal se z něj špatný polda, který se rozhodl přejít na druhou stranu barikády.

Nakonec od policie odešel a formálně se z něj stal právník, přestože se ani jedinkrát neobjevil u soudu a nevzal jediný případ. Zato se zapojil do obchodu s kokainem z Kolumbie. Také se stal dost paranoidním a začal se připravovat na konec světa. Stal se z něj nefalšovaný prepper, který svou farmu Triad obehnal ostnatým drátem a vybudoval kolem ní důmyslný obranný systém. Právě tyto jeho aktivity způsobily, že nad jeho domem často přelétávala policejní letadla. Policie tušila, v čem všem Thornton jede, ale nic konkrétního na něj neměla.

Hlavní ulice v Lexingtonu, KY v roce 1976

Problémy se zákonem

To se změnilo v roce 1981. Thorntonův přítel a syn starosty Lexingtonu Bradley Bryant byl zatčen. S Bryantem jej pojilo mnohé, nejen to, že mu Bryant byl za svědka na svatbě, ale také spolu měli bezpečnostní firmu, kde Thornton fungoval jako poradce. Bryant byl bývalý agent DEA. Byl zatčen ve Philadelphii, když se z jeho hotelového pokoje linul marihuanový kouř. Přivolaná policie u něj našla hromadu zbraní, které byly ukradeny z armádních skladů China Lake Naval Centre, deset falešných řidičských průkazů a 22 tisíc dolarů v hotovosti. 

Policisté našli také zápisník s hromadou jmen, mezi nimi bylo i Thorntonovo. V zápisníku byl také popsán plán na velkou pašeráckou operaci nazvanou Blue Fin. Policisté pochopili, že kápli na něco velkého. Byl to spolek vlivných mužů z Kentucky, kterému se říkalo jednoduše The Company (dnes spíše najdeme název Bluegrass Conspiracy, podle stejnojmenné knihy, která se této skupině věnovala), drogový kartel zaměřený na obchod s kokainem, marihuanou a zbraněmi.

V našem eshopu DixieGear by se našlo i jedno outlaw triko.

Bluegrass Conspiracy

Policisté začali s rozsáhlým zatýkáním, které nakonec čítalo 25 lidí. Přišli i pro Thontona, který se jim snažil namluvit, že pracuje jako agent CIA na tajné misi.  Policie jej ale obvinila z toho, že pilotoval z lexingtonského letiště letoun DC-4 naplněný tunami marihuany. Thornton přiznal před soudem ve Fresnu vinu, byl propuštěn na kauci a zmizel. Policisté po něm nijak intenzivně nepátrali, ale to se změnilo, když byla pobřežní stráží v Lousianě zadržena přestavěná minolovka napěchovaná pytli s marihuanou. Na palubě byl také velkorážní kulomet, který, jak se zjistilo, předtím patřil Thorntonovi. 

Douglas DC-4 byl oblíbeným letadlem pašeráků drog. Dalo se sehnat za levné peníze, vešlo se do něj hodně nákladu a pilotáž a údržba nebyla příliš odlišná od všudypřítomných Dakot.

Policie ho nakonec dopadla a odvezla do Kentucky. Tam složil milionovou kauci a opět čekal na soud na svobodě. Když vycházel z jedné restaurace v Lexingtonu, kdosi ho střelil z revolveru do hrudi. Thornton měl ale naštěstí neprůstřelnou vestu a nic se mu nestalo. Policie i soud ale došli k názoru, že celý incident Thornton sám objednal a zinscenoval, aby ukázal, že je jeho život v ohrožení, pokud bude vypovídat.

Příběhem Drewa Thorntona se nechali inspirovat i tvůrci kultovního amerického seriálu Justified v jeho  4.sérii

Vraždění svědků

Soud ve Fresnu mu nakonec vyměřil jen půl roku vězení, zatímco Bryant dostal třicet let. To ale zdaleka nebylo naposled, co měl Thornton oplétačky se soudem. Po jeho propuštění totiž začali mizet lidé. 16. ledna roku 1982 byl zastřelen kalifornský státní návladní Gene Berry přímo ve své rezidenci v Punta Gorda. Robert Walker, který u soudu svědčil proti Thorntonovi, skončil utopený v bažině poblíž Tampy. A kdosi podřízl hrdlo muže, který upozornil Pobřežní stráž na to, že kulomet na palubě zadržené lodi patří Thorntonovi. Na Thorntona ale nikdo nic neměl, pouze čas od času musel vypovídat na policii.

Zajímavý dokument mapující příběh Drewa Thorntona

The Company fungovala dál, byznys s drogami také. Thornton byl plně zapojen, a cítil se u toho jako válečník. Sám sebe viděl jako něco mezi nájemným vrahem a samurajem, považoval se za převtělení Čingischána, studoval východní nauky a meditoval o vztahu dobra a zla. 

Poslední let

Pak přišlo osudné 10. září. Thornton pilotoval z Kolumbie svou vlastní Cessnu 404, malé dvoumotorové dopravní letadlo s horou kokainu na palubě. Byl to rutinní let, nízko pod radarem. Nad státem Tennessee se ale cosi stalo, stroj měl poruchu a Thornton musel vyskočit. Měl čas se připravit. Byl zkušený výsadkář, navíc byl expert na seskoky v malé výšce pod 600 metrů. V temné noci vyskočil z letadla, které pak dopadlo o sto kilometrů dál u Hayesville v Severní Karolině. Jenže Thorntonův seskok se nepodařil, zamotal se do padáku a volným pádem dopadl na dvorek u domu pana Myerse.

Cessna 404 Titan – letadlo stejného typu pilotoval Drew Thorton při svém posledním letu

Přivolaní policisté ráno našli Thorntona, který měl zlomený vaz. U sebe měl dvě pistole, dva nože, neprůstřelnou vestu, zlaté mince krugerrandy, 4 tisíce dolarů v hotovosti a pytel se 40 kilogramy kokainu. Policisté mohli uzavřít případ, ovšem něco nesedělo. Kokainu na palubě muselo být více. Došli k názoru, že Thornton část nákladu někde po cestě vyhodil s tím, že se pro něj pak vrátí. Otázkou bylo, kde.

EscoBear

Tři měsíce pátrali policisté na předpokládané trase letadla. Hledání je zavedlo až do národního parku Chattahoochee National Forest, kde objevili mrtvolu medvěda ležícího mezi bílými pytli. Žaludek měl plný kokainu, bylo ho celkem čtyřicet kilo. Nikdy v dějinách žádný tvor nespořádal tolik drogy. Policisté brzy pochopili, že našli ztracený Thorntonův kokain.

Kouzelná krajina národního parku Chattahoochee National Forest

Příběh medvěda, který se stal smutným rekordmanem, tím ale nekončí. Naopak, po smrti ho čekala velká jízda. Mrtvolu nechali zaměstnanci parku vycpat a umístili ji do návštěvnického centra. Už tehdy se medvědovi začalo přezdívat EscoBear (slovní hříčka odkazující na drogového krále Pabla Escobara). V devadesátých letech se EscoBear přesunul do Daltonu do místního nákupního centra. Tam ale vydržel jen měsíc a pak zmizel. 

Narazit na velkého černého medvěda nakopnutého skoro půlmetrákem koksu, to teda vážně nechcete…

Znovu se objevil v jedné zastavárně v Nashvillu. Její majitel tvrdil, že mu medvěda kdosi prodal a že o jeho pohnuté historii nic nevěděl. Medvěda ale prodal známému country zpěvákovi Waylonu Jenningsovi. Ten byl vyhlášený sběratel vycpaných zvířat a podivností vůbec. Existují dokonce domněnky, že se Jennings a Thornton znali osobně. Nepochybné je, že Jennings věděl o Thorntonově osudu a také dobře věděl, jakým byznysem se zabýval. Nicméně ani on si EscoBeara dlouho nenechal a prodal ho Ronu Thompsonovi, boháči z Las Vegas, který vymetal místní kasina. Domníval se, že právě u něj bude EscoBearovi nejlépe. 

Waylon Jennings se dost možná s Drew Thorntonem znal osobně

Thompson ho umístil do svého rozlehlého sídla v Nevadské poušti. V roce 2009 ale zemřel a jeho majetek se rozprodával v dražbě. Medvěda v ní koupil čínský emigrant Ču Tchang, žijící v Renu. Ten si medvěda dal do výlohy svého obchodu s čínskou tradiční medicínou. Sám ale záhy zemřel a jeho žena se chtěla medvěda co nejrychleji zbavit. Tady přichází na scénu patrioti z Lexingtonu. 

Byli to totiž oni, kdo zmapovali celou posmrtnou cestu EscoBeara, protože se rozhodli, že ho získají zpět pro své město. Šokované paní Tchangové povyprávěli příběh, kterému se až zdráhala uvěřit. Nakonec jim ale EscoBeara ochotně prodala. Medvěd je dodnes k vidění v Kentucky Fun Mall na Bryan Avenue ve městě Lexington. 

Kokainový medvěd se nakonec vrátil domů do Kentucky

Tady končí příběh medvěda, který sežral 40 kilo čistého kokainu, který mu shodil do jeho revíru charismatický dobrodruh, gangster a rebel Andrew C. Thornton II. 

Mám takovej dojem, že tohle triko by si Drew Thornton na sebe klidně vzal.

Tomáš Chalupa

Tomáš Chalupa

Jsem novinář na volné noze. Píšu o statečných chlapech, kteří bojovali ve druhé světové válce. O hrdiny je totiž dneska nouze.

Všechny články autora

Klan Whiteů - seznamka s prominentní rebelskou americkou rodinkou

Klan Whiteů - seznamka s prominentní rebelskou americkou rodinkou

Ondra Novotný , Chcete pořádný burany? Máte je mít. Vzhůru do Západní Virginie!

Marvin Heemeyer a jeho velkolepá pomsta: Postavil obrněné monstrum a srovnal se zemí půl města

Marvin Heemeyer a jeho velkolepá pomsta: Postavil obrněné monstrum a srovnal se zemí půl města

Tomáš Chalupa , Zběsilou jízdu opancéřovaného buldozeru nezastavila policie ani ostří hoši z jednotky SWAT. 

Hroši v Louisianě: Kovbojové v sedlech obřích afrických zabijáků

Hroši v Louisianě: Kovbojové v sedlech obřích afrických zabijáků

Lukáš Visingr , V roce 1910 se v americkém Kongresu projednával bizarní plán zahájit velkochov hrochů. Jak tento nápad vlastně vznikl a k čemu by to mohlo vést?