Hurá na Jih 90: Zapomenutí hrdinové Jirky Petrů

Hurá na Jih 90: Zapomenutí hrdinové Jirky Petrů

Pozvánka na otrokovický festival Stetson & Bourbon a exkurze do archívů Jirky Petrů. Dneska se vrátíme do hlubokých osmdesátek a uslyšíte rarity jako kapely South Paw, Bounty Hunter nebo Southern Fury.


Dolů

Z důvodu mého nadměrného časového vytížení jsem musel vynechat srpnový Hurá na Jih a i tentokrát jsem autorsky odpočíval. Využil jsem milé nabídky Jirky Petrů a do dnešního pořadu jsem zařadil jeho vzpomínku na několik málo známých amerických kapel z jihu, které vznikly v 80. letech. Jirkovi se už asi zastesklo po naší dávné spolupráci a já věřím, že nezůstane jen u tohoto jednoho dílu. Díky Jirko a klidně zase někdy příště. 

Jirka Petrů ve svém rockovém královstvíčku

Poslouchejte: Hurá na Jih 90 - Zapomenutí hrdinové Jirky Petrů  

Dališova Drbárna

Už do srpnového Hurá na Jih jsem si chystal informaci o připravovaném posledním letošním větším festivalu, který se věnuje jižansko rockové hudbě. Bohužel ta zmínka tady zazní až dnes. 22. října 2022 chystá Pepa Huslík v Otrokovicích už 15. ročník festivalu Stetson & Bourbon.

Letošní sestava vystupujících je skvělá a mimořádná a už jen při prvním pohledu na plakát mi bylo jasné, že pokud se nestane něco mimořádného, nebudu ani letos v Otrokovicích chybět. Žalman Brothers Band z Bratislavy, Silesian Hammond Group z Polska, Michal Prokop trio (s Michalem Prokopem, Honzou Hrubým a Pavlem Marcelem) a hlavní hvězda festivalu The Steepwater Band z USA. Tahle kapela má trochu smůlu a je tak trochu „zneuznaná“. Přesto je skvělá a její koncert bude určitě lahůdkou. Mimochodem v roce 2017 už hráli i u nás na festivalu Southern Rock & Blues Kolín.

The Steepwater Band v Kolíně

V roce 2020 vydali The Steepwater Band své nové album Turn of The Wheel, ale díky celosvětové pandemii covidu ho nemohli koncertně propagovat. Vynahrazují si to tedy až teď a já předpokládám, že se koncert bude skládat především z písní tohoto alba. Tady je krátké promo video k vydání alba v roce 2020.

Nesmím ještě zapomenout na rožnovský Stetson, který bude hrát ve „Stetson baru“ v době střídání kapel na hlavním sále. Stetson je všem znalcům a milovníkům domácího southern rocku známá kapela, která stojí a padá s tím, jak se daří nebo nedaří jejímu kapelníkovi Pavlovi „Staříčkovi“ Goláňovi. V posledních dvou letech to vypadá, že Staříček chytil druhý dech a v zásadně obměněné sestavě jednak kapela koncertuje, ale i nahrává nové písničky. Po osmnáctileté přestávce v roce 2021 vydali chlapci album To pravé z Valašska a letos by chtěli v Otrokovicích představit další hudební miminko. Uvidíme, jestli to stihnou.

Populární motiv SOUTHERN ROCK WILL NEVER DIE jsme využili i v kolekci letních pánských triček bez rukávů. Jejich kompletní nabídku najdete v našem vidláckém eshopu DixieGear.cz ZDE 

Poslouchejte: Hurá na Jih 90 - Zapomenutí hrdinové Jirky Petrů

Zapomenutí hrdinové Jirky Petrů  

Tak a teď už můžeme vyrazit za Jirkou Petrů do malé vesničky Jindřiš vedle Jindřichova Hradce a zatímco v audio verzi pořadu vám Jirka osobně představí pět málo známých amerických kapel, jejichž alba vlastní, já se pokusím vám je tady představit v obrázcích a případně i ve video verzích. Tak pojďme v pořadí, jaké si vybral i Jirka.

Bounty Hunter

Bounty Hunter je tvrdá jižanská rocková kapela a vydala pouze jedno album v roce 1980. Zní jako Molly Hatchet či .38 Special na konci 70. a začátku 80. let. Kapelou samozřejmě prošlo mnoho muzikantů, které tady není nutné vyjmenovávat. Mě se v hlavě ale vyrojila vzpomínka, že by z téhle kapely měl pocházet Jimmy Elkins, který v roce 2019 nastoupil k Molly Hatchet, po úmrtí Philla McCormacka. Ostatně sound Bounty Hunter je podobně rockově ostrý, jako Molly Hatchet. Porovnejte si to sami.

South Paw

Hard southern rock z Louisiany se skvělými dual a slide kytarami, velmi podobný kapelám jako Lynyrd Skynyrd, The Outlaws nebo Marshall Tucker Band. South Paw vydali své jediné studiové album v roce 1980. Další živé album vyšlo o pět let později. 



The Roadside Band


O téhle kapele se mi nepodařilo sehnat prakticky nic zásadního. Na webu německého prodejce desek Southern Records je v nabídce jen první a jediné album téhle kapely z roku 1981. K tomu je zmínka, že styl jejich hudby je něco mezi Lynyrd Skynyrd, Allman Brothers Band, Marshall Tucker Band a Grinderswitch. Mně se ještě, vedle obalu alba, které taky poslal Jirka Petrů, podařilo najít fotku kapely a tak ji tady máte a taky video s obalem alba.

Doke Brothers Band

Další kapela jedné desky. Klasický jižanský rock 70. let z Georgie podobný tomu, co tehdy hráli Charlie Daniels Band nebo kluci Allmanovic. Velmi dobrý mix jižanského rocku/country rocku/blues rocku se skvělými sólovými a slide kytarami! Originál jediného alba, ze kterého vám Jirka Petrů pouští ukázky, byl vydán v roce 1981. 

Southern Fury

O téhle kapele už je informací více. Určitě to bude tím, že je aktivní až do dnešních časů. Narodili se v krásném jižním státě Virginie v roce 1980, aby se rozpadli už v roce 1983. Znovu se dali dohromady v roce 1998 a hrají dodnes. Od roku 2001 vydali Southern Fury celkem čtyři alba a jsou stále silní a získávají nové fanoušky po celém světě. 

Jirka Petrů si tuhle kapelu nechal na samotný závěr svého pořadu, jako jakýsi bonus a perličku. V roce 2021 totiž Southern Fury natočili své zatím poslední album Brand New Boots V2 a odhaduju, že si ho Jirka letos pořídil a hodnotí ho, jako jižanskorockové albu roku 2022. Hraje jim to samozřejmě báječně, jak sami uslyšíte a pro mě to je rozhodně tip pro obstarání si tohoto alba a jeho lepší poznání.

Příjemný poslech a zachovejte nám přízeň!

Poslouchejte: Hurá na Jih 90 - Zapomenutí hrdinové Jirky Petrů  

Playlist: 
The Steepwater Band – Turn Of The Wheel
Bounty Hunter  - Wanted: Dead Or Alive 
Bounty Hunter  - Play The Hand 
South Paw - Bad Man 
South Paw - Run Away 
South Paw - Raise The Roof 
South Paw - Don´t Blame To Jimmy´s 
The Roadside Band - Somewhere Tonight 
The Roadside Band - Another Dollar 
Doke Brothers Band - Heart In Two 
Doke Brothers Band - Side On By 
Southern Fury - Like A Movie 

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

Všechny články autora

Hurá na Jih 88 – Holky v americkém jižanském rocku

Hurá na Jih 88 – Holky v americkém jižanském rocku

Dalibor Mierva , Baby v českém southern rocku jsme si už v březnu probrali, takže je čas vyrazit do světa. Hned po obvyklých drbech uslyšíte kupříkladu Rossington Collins Band, Raging Slab či Larkin Poe.

Moonshine Jam 17: Netřes se mnou, Lucifere!

Moonshine Jam 17: Netřes se mnou, Lucifere!

Martin Pešek , Z dnešní bandy mladejch a talentovanejch vlčáků možná budete znát zázračnýho kytaristu Marcuse Kinga nebo Zacha Bryana, kluka od námořnictva, ze kterýho udělaly hvězdu sociální sítě. Nejnovější pecky vidláckýho rocku a pořádně nabroušený kántry (oboje made in USA) vám servíruje principál Rádia Dixie Marty.

Vzpomínka na Charlieho Danielse + exkluzivní rozhovor

Vzpomínka na Charlieho Danielse + exkluzivní rozhovor

Petr Mečíř , Rozhovor s jedním z otců zakladatelů jižanského rocku jen tak nějaké evropské médium nemá. Radio Dixie ano. Díky Petru Mečířovi.