Honkytonk Jukebox 61: Andělé s křídlama od uhlí

Honkytonk Jukebox 61: Andělé s křídlama od uhlí

Nové album The Steel Woods je i posmrtným opusem jejich kytaristy Rowdyho Copea, kalifornský ex-pankáč Jesse Daniel našel svého anděla a z uhelné šachty v Kentucky vylezl další nebezpečně talentovaný písničkář Cole Chaney. 

Dolů

Dnešní Honkytonk Jukebox je ve znamení opakování. Někdy to prostě jinak nejde. Nejdřív zopakujeme plakát na evropské koncertní turné nejlepší současné světové southern-rockové kapely (i když je to dost zjednodušující označení) Blackberry Smoke. Jako support budou před nima hrát The Steel Woods, jejichž novou desku si dneska dáme jako první. 

Druhý opáčko se jmenuje Jesse Daniel. Muziky, o kterou bych se s váma rád podělil, je spousta a spousta a tak se snažím vybrat do Honkytonk Jukeboxu desky lidí a kapel, které jsme tady ještě neměli. Jesse je tady dneska ale už potřetí. No a co? Se mi prostě líbí, co a jak dělá, a pokud máte ucho na tradiční, ale přesto originální, poctivou country, určitě pásne do ucha i vám.

A do třetice. Pravidelní posluchači a čtenáři Honkytonk Jukeboxu a Moonshine Jamu už vědí, že mám (mimo jiné) určitou slabost pro písničkáře z appalačskejch kopců. Tylerem Childersem to jen začalo, a z těch kopců a hlubokejch údolí v Kentucky, západní Virginií a tam okolo pořád vylejzají další neskutečný talenty. Mládence jménem Logan Halestead už jsme si tady hráli, se svojí písní Dark Black Coal bourá youtube a tady je další, neméně dobrej kousek.

Takže tolik k tomu opakování a teď už vzhůru na trojici novejch desek, který mě v poslední době nejvíc vzaly za srdce i za ucho a který byste podle mýho názoru neměli propásnout ani vy.

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 61 - Andělé s křídlama od uhlí

The Steel Woods – Rekviem za Rowdyho

Myšlenka založit kapelu, která by vzala ty nejlepší prvky country, jižanského rocku a heavy metalu a spojila je s citem pro psaní písní tak, jak to známe od největších nashvillských skladatelů, se v hlavě životem otřískaného kytaristy a producenta Jasona "Rowdyho" Copea rodila dlouho. Až náhodné setkání se zpěvákem a kytaristou Wesem Baylissem, který je o třináct let mladší než on, nakonec vedlo ke vzniku kapely The Steel Woods, která vtrhla na scénu v roce 2017 se svým debutovým albem Straw In The Wind a okamžitě se dostala na špičku současné nezávislé country a jižanského rocku. Další publikum pak přilákali svým druhým albem Old News, která obsahovalo řadu coververzí ze světa country, rocku a metalu. A pak nastal čas, aby se konečná vize The Steel Woods, kterou si Rowdy před lety vysnil, plně realizovala na jejich třetím albu. 

The Steel Woods. Rowdy Cope úplně vpravo

Když pak dokončili poslední úpravy desky All Of Your Stones a zbývaly už jen týdny do jejího odhalení veřejnosti, přišla nemyslitelná zpráva. Jason Cope byl ve věku 42 let nalezen ve svém domě v Nashvillu bez známek života. Rowdy to při psaní svého opusu tušil. Dlouholeté problémy s cukrovkou v kombinaci s obvyklým muzikantsky nezřízeným způsobem života si mohly svou daň vybrat kdykoliv, a nejspíš i proto jsou písně zachycené na albu tak silné. Způsobí vám mrazení v zádech i na duši a možná si i vy začnete klást otázky po smyslu života a přemýšlet o tom, jak se vyrovnat s tím, že zítra už se tenhle svět bude točit bez vás. Naléhavost a přesvědčivost Rowdyho sdělení umocňují skvělé aranže všech tracků, vynikající kytarová práce a famózní pěvecký výkon Wesse Baylisse. All Of Your Stones není úplně nejpřístupnější deska, ale pro pozorného a vnímavého posluchače bude určitě jedním z nejhlubších hudebních zážitků letošního roku. R.I.P. Rowdy!

The Steel Woods – All Of Your Stones
14.5.2021
Woods Music
https://www.thesteelwoods.com/

Asi to víte, ale jen pro pořádek: Rádio Dixie, webmagazín RadioDixie.cz i váš (doufejme) oblíbený podcast Honkytonk Jukebox existují jen proto, že je financujeme ze zisku našeho vidláckého eshopu DixieGear.cz. Tak tam vobčas číhněte a určitě si něco originálního vyberete. Díky!

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 61 - Andělé s křídlama od uhlí

Jesse Daniel – Andělé a rybářské pruty

O čem zpívá bývalý pankáč, feťák hrubého zrna a bubeník ve zběsilých hardcorových kapelách, když tohle všechno hodí za hlavu a v rámci detoxikační kůry objeví tradiční country muziku? O čem píše Jesse Daniel svoje písničky, když tenhle divoký a hulvátský způsob života vyměnil za mnohem klidnější, prostší a troufnu si říct i občas nudný, „obyčejný“ všední den? Odpovědi přináší jeho už třetí album Beyond The Walls. Předchozí dvě desky, Jesse Daniel (2018) a Rollin´ On (2020) jsme už tady v Honkytonk Jukeboxu měli, takže jsem se zařazením letošní novinky trochu váhal. Ale nakonec jsem ji sem prdnul. Protože tohle album je prostě opět výborné. 

Úplně slyším ten zvuk velkých ozubených kol, který právě s duněním zapadly do sebe tak, jak správně mají. Tohle je skutečná country. Přímočará, jednoduchá a poctivá. Ctící tradice, ale v mezích žánru dostatečně originální. Žádná omletá klišé, laciné pózy, tisíckrát použité fráze. Jesse Daniel pořád umí ve svých písních vyhmátnout silný příběh i zachytit prchavé okamžiky, které během chvilky zmizí, odváté pouštním větrem. Příjemným oživením desky jsou dva španělsky zpívané kousky v tejan stylu, na kterých se jako host podílel legendární Raul Malo z The Mavericks. Na svém novém albu Jesse Daniel definitivně potvrdil, že není jen krátkodechou epizodou v historii tradiční country muziky, ale její plnohodnotnou a žhavě aktuální současností. Málokomu přeju komerční úspěch tak, jako právě jemu. Ale dost keců. Venku na pláních jižního Texasu vyšel měsíc a to je ten pravej čas sbalit rybářský cajky a vyrazit do nejbližšího městečka na tancovačku…

Jesse Daniel – Beyond The Walls
30.6.2021
Die True Records
https://www.jessedanielmusic.com/

Cole Chaney – Další do party

Některá místa jsou prostě muzikou nasáklá. Přitahují talentované umělce i lidi okolo jak svíčka můry a někdy tak vznikne i něco víc. Hnutí, hudební styl, komunita? Přesně tohle se stalo v šedesátkách v kalifornském Bakersfieldu, když tam řádili Merle Haggard a Buck Owens, o dekádu později se takhle stal Texas rodištěm psanecké country křížené s jižanským rockem a v poslední době se do podobné pozice dostal stát Kentucky. A i s ním sousedící regiony tam nahoře v Appalačských horách. Tamní rodáci Chris Stapleton či Sturgill Simpson už dávno nejsou začátečníci, ale veliké hvězdy, které dokázaly zahýbat i s nashvillskýmh hudebním establishmentem. Z plejády jejich následovníků je nejúspěšnější a nejtalentovanější jednoznačně Tyler Childers, jehož vzestup do současných výšin můžete s Rádiem Dixie sledovat prakticky v přímém přenosu. A právě s Childersem je nejčastěji srovnáván dnešní debutant, teprve dvacetiletý písničkář Cole Chaney

Ano, ta podoba hlasu tu opravdu je, i tematická skladba písní obou pánů je podobná, ale to je logické. Když píšete písničky o tom, co vidíte okolo sebe, nasáváte do svých textů příběhy lidí, mezi kterými odmala žijete, tak se té podobnosti prostě nedá vyhnout. Nicméně Chaney není žádný Childersův klon. Jeho muzika je víc bluegrassová, i když si často vystačí jen sám s kytarou. I jeho písně mi přijdou víc osekané na dřeň, víc drsnější a temnější, ale to je spíš pocit. Z debutového alba Mercy bych určitě vypíchnul titulní song, dále pak baladu Coalshooter a zcela jistě hitovku Ill Will Creek. Cole Chaney má spoustu času a prostoru na sobě pracovat a moc se těším na jeho další desky. Tenhle hoch to v sobě prostě má a jeho dráhu budeme rozhodně pilně sledovat, stejně jako jeho generační souputníky a další talentované appalačské písničkáře jako jsou například Ian NoeDrayton Farley, Adisson Johnson, Pony Bradshaw či Charles Wesley Godwin. Stay tuned!



Cole Chaney – Mercy
15.5.2021
Cole Chaney
https://www.facebook.com/Cole3Chaney

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 61 – Andělé s křídlama od uhlí

Playlist:
The Steel Woods – Baby Slow Down
The Steel Woods – Out Of The Blue
The Steel Woods – Ole Pal
The Steel Woods (feat. Ashley Monroe) – I Need You
Jesse Daniel – Lookin´ Back
Jesse Daniel – Texas Summer Night
Jesse Daniel – Think I´ll Stay
Jesse Daniel – Angel On The Ground
Cole Chaney – Mercy
Cole Chaney – Ill Will Creek
Cole Chaney – Silver Run
Cole Chaney – Hunble Enough To Hear

Martin Pešek

Martin Pešek

Konzervativní Kozoroh na trnité cestě ke splnění svého amerického snu. Tenhle svět potřebuje opravdu trochu víc buranů.

All articles of the author

Country Heroes 10 – Progresivní tradicionalista z Apalačských hor Tyler Childers

Country Heroes 10 – Progresivní tradicionalista z Apalačských hor Tyler Childers

Evžen Müller , Desátý díl Country Heroes bude věnován Tyleru Childersovi, jednomu z nejzajímavějších současných countryových hrdinů. 

Honkytonk Jukebox 54: O toulavých psech a zahradních sekačkách

Honkytonk Jukebox 54: O toulavých psech a zahradních sekačkách

Martin Pešek , Bluegrassový Top Gun v zádech hrdiny alt-country Sturgilla Simpsona, tryskový písničkář Tennessee Jet s hlavou plnou metalu a country srdcem a nakonec osvěžující australská pěnice Arna Georgia. Trojici nových desek, které by neměly minout vaše ušní boltce, vybírá principál Rádia Dixie Marty.

Moonshine Jam 11: Putyky v plamenech a boty plný prachů

Moonshine Jam 11: Putyky v plamenech a boty plný prachů

Martin Pešek , Nejaktuálnější country-rockové pecky a singly z nových desek, které chystají Travis Tritt, Blackberry Smoke či The Steel Woods. Řepáckej mejdan v režii principála Radia Dixie Martyho.