Hurá na Jih 89: The Georgia Thunderbolts aneb Malý profil velké desky

Hurá na Jih 89: The Georgia Thunderbolts aneb Malý profil velké desky

Když v říjnu minulého roku vydala kapela The Georgia Thunderbolts své první oficiální album Can We Get A Witness, bylo to jako blesk z čistého nebe. Kdo z vás tuto kapelu nezná, bude mít možná stejný pocit. Takže si tuhle desku dneska dáme celou… 


Dolů

Okurková sezóna si vybírá svou daň. Neměl jsem čas ani náladu na vymýšlení nějakého tématu pro dnešní Hurá na jih a tak jsem si pomohl malým trikem. Dáme si jedno celé album, které mě dostalo natolik, že jsem po jeho vyjití dlouho nic jiného neposlouchal.

Poslouchejte: Hurá na jih 89 – The Georgia Thunderbolts 

Kapelu The Georgia Thunderbolts jsem vůbec neznal. Proběhla kolem mě jen nějaká informace, že taková kapela existuje, ale byla to jen „průtoková“ informace. Protekla hlavou a neuchytila se. Asi nějaké jiné starosti nebo aktivity.

The Georgia Thunderbolts

To, že tahle kapela je opravdovým klenotem, který zručně a dovedně postupně vybrušují do, jak doufám, výjimečné kvality a hodnoty, jsem měl možnost se přesvědčit, až se mi zmíněné album dostalo do rukou, respektive do uší. Dáme si video s titulní písničkou opěvovaného alba a pak se k The Georgia Thunderbolts vrátíme, abychom si o nich řekli něco víc.

Muzikanti pocházejí z města Rome v Georgii na úpatí Appalačských hor. Dali se dohromady na střední škole, kde se poznali kytarista Riley Couzzourt s hráčem na bicí Bristolem Perrym. Do funkční podoby zakládající dvojici záhy doplnil zpívající basák a současně i hráč na klávesy Zach Everett. Než začali vystupovat, byli už v pětičlenné sestavě. Druhým kytaristou se stal Logan Tolbert a velkou posilou se stal zpěvák TJ Lyle

The Georgia Thunderbolts v časech jejich začátků

Kapela od začátku vystupuje se spalujícím charakteristickým stylem nasáklým oduševnělým jižanským chvástáním, bouřlivým blues a syrovým rockem. Inspiraci posbírali u Hanka Williamse, Neila Younga, Little Feat, Ozzy Osbourna a Lynyrd Skynyrd. Ostruhy pak získávali jako předskokani Black Stone Cherry, The Kentucky Heahunters nebo s Blackberry Smoke. A to byla škola jako řemen!

Oficiální informace na webu kapely uvádějí jen dvě alba, o kterých si řekneme později. Abych ale zachoval časovou posloupnost, musím se zmínit o albu Southern Rock From Rome, které nese rok vydání 2019 a je celkem běžně dohledatelné na e-shopech. V tuto chvíli netuším, proč ho kapela na svém webu ignoruje. Jestli je to jen nějaká „demo verze“. Netuším. Každopádně toto album už obsahuje pecky, které jsou na prvním oficiálním albu, které si dnes v audio verzi Hurá na jih hrajeme.

V roce 2020 vydali hoši své oficiální eponymní premiérové EP The Georgia Thunderbolts, které bylo velmi dobře přijato časopisy Rolling Stone a Classic Rock. Krátce poté vystoupili na Americana festu na Wide Open Country a byli ohodnoceni jako jedna z nejlepších kapel festivalu.
"V Georgii slyšíte Lynyrd Skynyrd, The Allman Brothers (mimochodem jeden oblíbený cover od Allmanů na albu Can We Get A Witness dnes taky uslyšíte) a všechny velikány úplně všude," dodávají kytaristé Riley a Logan. „Rock and roll je něco, co je pro nás přirozené. Cítíme, že to můžeme vrátit." Časopis Classic Rock Magazine hodnotí kapelu jako „vaši novou oblíbenou jižanskou rockovou kapelu“. A v mém případě to trefili naprosto přesně.

Všimli jste si, že se v eshopu DixieGear.cz objevila i pánská trika bez rukávů? Komplet je všechny najdete TADY a nějaký ten hudební motiv samozřejmě nemůže chybět…

Poslouchejte: Hurá na jih 89 – The Georgia Thunderbolts

Oficiální debutové album The Georgia Thunderbolts - Can We Get A Witness vyšlo 15. října 2021 prostřednictvím Mascot Records. V mnoha recenzích se objevila velmi příznivá hodnocení. Jako například: „Velmi dobrý počin od začínajících dobrých starých kluků, kteří hledají svůj sladký domov.“ To je samozřejmě pomyslný odkaz na Sweet Home Alabama od LS. 

Singl Be Good To Yourself byl vybrán oběma časopisy Rolling Stone a Classic Rock jako jedna z nejlepších skladeb týdne. Na podporu tohoto alba na jejich podzimním turné po USA v loňském roce pak zahráli Black Stone Cherry a časopis American Songwriter označil toto album za „nadčasové“.

„The Georgia Thunderbolts nejsou žádnou nízkonapěťovou kopií velikánů, kteří přišli dříve," dodává časopis Rolling Stone. "Spíše udržují věci čerstvé tím, že hrají chytlavé melodické písně a dokazují, že jižanskému rocku se v 21. století nadále daří."

O tom všem se teď můžete přesvědčit, když si přehrajete celé album Can We Get A Witness z našeho podcastu nebo když si dohledáte další videoklipy na internetu. Já vám tady na rozloučenou přidám ještě tři videa.

Příjemný poslech a zachovejte nám přízeň!

Poslouchejte: Hurá na jih 89 – The Georgia Thunderbolts

Playlist: The Georgia Thunderbolts – Can We Get Witness - 2021
Take It Slow
Lend A Hand
So You Wanna Change The World
Looking For An Old Friend
Spirit Of A Workin' Man
Midnight Rider
Be Good To Yourself
Half Glass Woman
Dancin' With The Devil
Can I Get A Witness
Walk Tall Man
It's Alright
Set Me Free

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

Všechny články autora

Dixie Night Ride 4 – Třešně tvrdý jak šutr

Dixie Night Ride 4 – Třešně tvrdý jak šutr

Petr Jirásek , Velký profil jižanských hardrockerů Black Stone Cherry, nejaktuálnější moderní poctivá country Copper Chief a superskupina Hellyeah se zajímavou muzikou i názvem. Kurva, že jo!

Hurá na Jih 68: Britský southern rock? Hell Yeah!

Hurá na Jih 68: Britský southern rock? Hell Yeah!

Dalibor Mierva , Sons Of Liberty – britský příspěvek k southern rocku. Vzpomínka na Lynyrd Skynyrd, novinky na domácích albech a hudebních (internetových) tiskovinách.  

Hurá na Jih 80: Banjo v jižanském rocku

Hurá na Jih 80: Banjo v jižanském rocku

Dalibor Mierva , Že nemá banjo v jižanským bigbítu co dělat? Z tohoto omylu vás Dališ spolehlivě vyvede a ještě přidá pár aktualit, mimo jiné skvělou mladou kapelu The Georgia Thunderbolts.