Hurá na Jih 91: Jih nezemřel, opět zvítězí…

Hurá na Jih 91: Jih nezemřel, opět zvítězí…

Mladé kapely z amerického Jihu dokazují, že se o budoucnost southern-rocku nemusíme bát. The Steel Woods asi znáte, ale co třeba Them Dirty Roses, The Delta Sons, The Preacher Stone, Big Pine Band nebo Six Gun Sal?


Dolů

Minulý měsíc jsem využil natočený materiál, který zpracoval Jirka Petrů (díky Jirko) a kde se věnoval starším, méně známým kapelám, které vznikaly v 80. letech minulého století, zůstaly, aspoň u nás, trochu v ústraní a Jirka jim provětral krovky. Článek včetně audia najdete ZDE. Já zase už několik měsíců shromažďuji materiál o nových kapelách, které vznikaly až v tomto novém tisíciletí, ale hraje jim to tak skvěle, že můžou směle převzít štafetový kolík po těch nejslavnějších.

The Delta Sons

Poslouchejte: Hurá na jih 91 - Jih nezemřel, opět zvítězí…

Dališova Drbárna

Než se pustím ho hlavního tématu dnešního Hurá na Jih, nesmím zapomenout, že máme říjen a to je měsíc, kdy si fanoušci southern rocku každoročně připomínají výročí leteckého neštěstí Lynyrd Skynyrd

Rozbité letadlo LS

20. října 1977 spadlo letadlo s kapelou, která byla na svém velkém turné, a v troskách zahynuli zpěvák a duše LS Ronnie Van Zant, kytarista Steve Gaines, jeho sestra a sboristka Cassie Gaines, tour manager Dean Kilpatrick a oba piloti.


Na dlouhých 10 let se Lynyrd Skynyrd odmlčeli. I když byli za svého života už dostatečně známí a slavní, svým způsobem se stali legendou a kultovní kapelou. Dodnes se fanoušci v Americe sdružují ve skupinách vyznávajících původní LS za jediné správné a poctivé Skynyrdy a znovuobnovenou kapely v roce 1987 považují jen za jakýsi „cover band“. A co vy? Jak to máte vy?

Minulý měsíc jsem opomněl zmínit jedno výročí narození. I když se zpožděním, dnes se to hodí připomenout, obzvláště v souvislosti s výše uvedeným výročím leteckého neštěstí LS. 14. září by totiž oslavili narozeniny Ed King a Steve Gaines, oba kytaristé Lynyrd Skynyrd. Je to neuvěřitelné, ale oba se narodili ve stejný den a oba hráli ve stejné kapele. Nikdy ale ne spolu. Steve Gaines vystřídal Eda Kinga 16.5.1976, když Ed předtím v polovině roku 1975 kapelu ze zdravotních důvodů opustil.


Steve Gaines si život s Lynyrd Skynyrd, jako plnohodnotný a respektovaný kytarista, užíval jenom rok a pět měsíců, aby pak v letadle i se svou sestrou Cassie ve věku 28 let zahynul. Jak jsem se zmínil výše, v roce 1975 Ed King Lynyrd Skynyrd ze zdravotních důvodů opustil a můžeme si zaspekulovat, že mu to možná zachránilo život. Ke kapele se Ed vrátil v době obnovení činnosti v roce 1987 a jako člen a autor repertoáru je ve statistikách veden naposledy na albu Endangered Species z roku 1994. Další zdravotní komplikace pak Edovi nedovolily pokračovat s kapelou a jeho zdravotní absence vyvrcholily rozhodnutím Garyho Rosingtona Eda z kapely vyhodit. V roce 2011 podstoupil Ed King transplantaci srdce a zemřel v roce 2018 na komplikace s rakovinou. Bylo mu 68 let.

A do třetice všeho dobrého dnes naposled Lynyrd Skynyrd. U příležitosti 45. výročí leteckého neštěstí se rozhodl bývalý bubeník Skynyrdů Artimus Pyle (ano ten bubeník, který seděl v havarovaném letadle a přežil), že se svou kapelou Artimus Pyle Band natočí na počest svých zemřelých kamarádů album písní z repertoáru Lynyrd Skynyrd.

Artimus Pyle v dobách svého působení u LS

Do projektu pozval i několik významných osobností americké rockové hudby, ale bohužel článek, který jsem o tom projektu před časem viděl, jsem už nedohledal a nemohu proto ani vyjmenovat, kdo by se na projektu měl podílet. Nezbude, než počkat až na hotové dílko.

Až bude tento pořad venku, bude už po letošním 15. ročníku festivalu Stetson & Bourbon. Minule jsem se tomuto skvělému fesťáku věnoval poměrně dost, ale jednu věc jsem zmínil jen okrajově. V Otrokovicích v předsálí ve Stetson baru bude hrát rožnovský Stetson. Minulý měsíc ještě nebylo jasné, jestli Stetson do Otrokovic přiveze své nové, už sedmé album. Staříček Goláňů mi teď potvrdil, že neuvěřitelné se stane skutkem.  Po loňském šestém albu To pravé z Valašska budete mít v Otrokovicích k dispozici nové albu Dajte jim kapky.

Album obsahuje šest nových autorských kousků a tři nově natočené starší písničky, které nebyly na žádném z předchozích alb. Poslední, desátá písnička, která je na albu shodou okolností jako první, se jmenuje Šohaj z pod Radhošťa a byla už na druhém albu Stetsonu Boogie z pod Radhošťa. Zvukově se toto album ale Staříčkovi vůbec nepozdává a tak si udělal radost a tuto písničku natočili znovu tak, jak ji dnes na koncertech hrají. Kdo jste se nedostali do Otrokovic a o toto album máte zájem, můžete ho spolu se staršími deskami Stetsonu zakoupit v e-shopu Radia Dixie ZDE 

Posledním drbem dnešní, trochu delší Drbárny, bude zmínka o příštím ročníku festivalu Southern Rock & Blues Kolín. Za normálních okolností bývá tento festival každoročně ve druhé polovině května. Na příští rok musím naplánovat zásadní změnu. Podařilo se mi totiž, za pomoci Pavla Marcela, dostat do Kolína americké Skinny Molly a jediný volný termín, kdy mohou v Kolíně zahrát, je sobota 10.6.2023

Skinny Molly přijedou do Kolína 10.6.2023

Perličkou je, že ve stejném termínu proběhne v Kolíně i festival dechových hudeb Kmochův Kolín. Náš festival se, opět po roce, přesune na Kmochův ostrov, kde se všem v roce 2021 moc líbilo. A na jaké vystupující se můžete těšit? Los Utřinos (Kolín), Old Dogs (Olomouc), Vojnar Family (Krupka a okolí), Bluesquare (Fulnek a kdekoli jinde), Maryband (Krnov), The Turtev Brothers (Slovensko), Michal Prokop trio (Praha), RebelHot (Itálie) a Skinny Molly (USA). Ještě je sice dost času, ale puntík do kalendáře si dát můžete. 

No a teď už hurá do Ameriky za tou jižanskou „omladinou“.

Někdy v prvním listopadovém týdnu se určitě koukněte do našeho vidláckého eshopu DixieGear.cz. Mezi spoustou předvánočních novinek se tam objeví i mikiny s populárním motivem SOUTHERN ROCK WILL NEVER DIE

Poslouchejte: Hurá na jih 91 - Jih nezemřel, opět zvítězí…

Jih nezemřel, opět zvítězí…

Six Gun Sal

Six Gun Sal je kapela se sídlem v Los Angeles, která bude konkurovat epickým kapelám, na kterých jsme všichni vyrostli a poslouchali jsme je celý život. Skupina, která vznikla v roce 2015, odehrála stovky koncertů po celé Kalifornii na turné po západním pobřeží, Nevadě a Utahu a ve státě Washington a nahrála dvě plnohodnotná alba. Six Gun Sal je to, co by Guns and Roses, The Allman Brothers a Lynyrd Skynryd měli, kdyby spolu tyhle tři kapely měly dítě. 

Skupina má na YouTube několik videí světové úrovně (Remember My Name, The Life a Red Blooded American) Nejlepší způsob, jak popsat Six Gun Sal, je, že jsou další rockovou kapelou v motorkářském stylu s talentem psát epické hymny a balady.  S mnoha dalšími vlivy v kombinaci s čistě syrovými živými vystoupeními, které rozrazí vaše dveře. V roce 2021 vyrazili na turné po USA propagovat nové album, které nahráli ve spolupráci se slavným producentem Timothym Eatonem (Greg Allman, Lynyrd Skynyrd a mnoho dalších). Tak snad o nich uslyšíme i v budoucnu.

Preacher Stone

Preacher Stone založil v roce 2008 kytarista Marty Hill se zpěvákem a kytaristou Ronnie Riddlem, aby vytvořili hudební styl, kterému my říkáme jižanský rock, zatímco v Americe to je „tvrdá country“. Muzikanti už sice nebyli v době založení kapely žádní zajíčci, ale tahle sestava se chytla. Po vydání prvního CD s lakonickým názvem Preacher Stone v roce 2009 získala jejich píseň Not Today na popularitě a byla použita v televizním seriálu Sons of Anarchy

Od té doby se pro kapelu rychle začaly dít věci. Rok 2011 začali tím, že si zahráli s Lynyrd Skynyrd a uzavřeli rok hraním se ZZ Top a mnoha dalšími pozoruhodnými legendárními kapelami na plavbě Rock Legends 2011. Za krátkou dobu se jejich hudba dostala do uší tisíců fanoušků jižanského rocku. Dnes jsou Preacher Stone v Americe respektovanou koncertní kapelou a vidět je můžete v klasické tříkytarové  podobě, jak hrávali LS nebo též Molly Hatchet. Šlape jim to báječně.

The Steel Woods

The Steel Woods založili Wes Bayliss, Jason "Rowdy" Cope a Derek Stanley v roce 2016. Cope byl kreativní vedoucí kapely a její hlavní kytarista, skladatel a producent, zatímco Bayliss je multiinstrumentalista a hlavní zpěvák. Bayliss a Cope v roce 2016 spoustu času strávili rybolovem a psaním toho, co se nakonec vyvinulo do prvního studiového alba Straw In The Wind (2017). V následujících letech kapela usilovně cestovala a hrála s mnoha dalšími svými souputníky, ale i známějšími kapelami. Jmenovat můžu třeba Whisky Myers  a Blackberry Smoke

18. ledna 2019 vydali své druhé album Old News, které nahráli během přestávky svého turné. V lednu 2021 Jason Cope zemřel. Bylo to v době, kdy kapela pracovala na svém třetím albu, All of Your Stones. To bylo vydáno v květnu 2021 a přináší další skvělé písně. Jižanští rockeři nebojte seč, budoucnost je v dobrých rukou. Steel Woods jsou stále tady, i když zatím v tříčlenné sestavě: Wes Bayliss – kytary a zpěv, Johny Stanton - byskytara a Tyler Powers – kytara. O bubeníkovi jsem zmínku nenašel, ale evidentně s kapelou nějaký hraje. A celé to je pecka!

Them Dirty Roses

Tuhle kapelu u nás taky moc lidí nebude znát a tak vám Them Dirty Roses nejdříve představím. Zpěvák a kytarista James Ford a bubeník Frank Ford jsou bratři, přičemž kapelu doplňují hlavní kytarista Andrew Davis a baskytarista Ben Crain. Tito chlapci se narodili a vyrostli v Bama Clay a jsou tak jižanští, jak jen to jde. Jednoho dne se naskládali se do obytného vozu se svými věcmi, nástroji a veškerou whisky, kterou mohli uvézt (v chladničce), a vydali se z Gadsdenu v Alabamě do Nashvillu. 

Přestože se znají dlouho, dali se dohromady a odehráli svou první show jako Them Dirty Roses až v roce 2012. 9. dubna 2016 vydali chlapci své album Trouble a z tohoto alba je taky ukázka, kterou si teď zahrajeme. 

The Big Pine Band

Další skvělá nová jižanská kapela z Floridy s tříkytarovým útokem. Fantastické debutové album z roku 2017. Na rozdíl od předcházejících kapel, kde si na své přišli rockově založení posluchači, tady si můžou užít spíše ti, co to mají hozené spíš víc do blues.

The Big Pine Band jsou: Smokey Gage - kytara a zpěv, Kevin McLoughlin - kytara a doprovodný zpěv, George Schoeppner - kytara a doprovodný zpěv, Randy Finn - baskytara a doprovodný zpěv a Zeke Merkel – bicí. 

The Delta Sons

Tuhle kapelu jsem si pro vás dnes nechal naposledy. Ona je pro mě totiž takovým velkým tajemstvím. Na YouTube je několik jejich skvělých videoklipů, ale když jsem pátral po něčem, co by mi tu kapelu nějak přiblížilo, nějaké texty, články, recenze… Kromě YouTube NIC. Ani na jejich webu žádná zmínky, žádné seznámení s muzikanty, jen odkazy na prodej nebo stažení jejich několika singlů a pak ta hromádka neskutečně skvělých videoklipů. 

Při vybírání videoklipu pro dnešní pořad jsem nakonec přeci jenom, aspoň částečně, uspěl. V jedné verzi videoklipu k písničce Mississippi, která ovšem nebyla na YouTube, ale jen na FB profilu kapely, jsem totiž našel fotky se jmény muzikantů a z několika dalších videí jsem ke jménům přiřadil i nástroje, kterými v kapele vládnou. Tady jsou: Zachary Charles – zpěv, Daniel Drogosh – byskytara, Joseph Maliszewski – kytary, Ethan Willis – kytary a Evan Mayo – bicí.

Podle data vydání prvního singlu předpokládám, že kapela bude z těch dnešních služebně nejmladších. Ten první singl totiž vyšel v roce 2019 a další pak v následujících letech 2020 – 2022. Už jsem v některém z předcházejících Hurá na Jih odkaz na tuhle kapelu dával, ale to se neoposlouchá a je potřeba si tuhle kapelu hlídat. Ta je, podle mě, velkou nadějí pro naši muziku. V audio verzi pořadu si zahrajeme písničku Home, a jako druhé video jsem vybral klip, který mě u téhle kapely oslovil jako první. Další si už můžete najít sami.

To je, přátelé, pro dnešek vše, děkuji za výdrž a trpělivost a zachovejte nám i nadále přízeň. Jo a ještě se musím omluvit za poněkud zhoršenou zvukovou kvalitu dnešního podcastu, byl to teď takový jižanský sklepní underground, přístě už to bude určitě lepší. Díky za pochopení!

Poslouchejte: Hurá na jih 91 - Jih nezemřel, opět zvítězí…

Playlist:
Lynyrd Skynyrd - Poison Whiskey
Lynyrd Skynyrd - You Got That Right
Lynyrd Skynyrd - On the Hunt
Stetson - Valašské pastorale
Skinny Molly - Dodgin' Bullets
Six Gun Sal - Red Blooded American
Preacher Stone - Not Today
The Steel Woods - Let the Rain Come Down
Them Dirty Roses - What Your Daddy Doesn´t Know
Big Pine Band - The Minky Stinky Man
The Delta Sons - Home

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

All articles of the author

Honkytonk Jukebox 61: Andělé s křídlama od uhlí

Honkytonk Jukebox 61: Andělé s křídlama od uhlí

Martin Pešek , Nové album The Steel Woods je i posmrtným opusem jejich kytaristy Rowdyho Copea, kalifornský ex-pankáč Jesse Daniel našel svého anděla a z uhelné šachty v Kentucky vylezl další nebezpečně talentovaný písničkář Cole Chaney. 

Hurá na Jih 88 – Holky v americkém jižanském rocku

Hurá na Jih 88 – Holky v americkém jižanském rocku

Dalibor Mierva , Baby v českém southern rocku jsme si už v březnu probrali, takže je čas vyrazit do světa. Hned po obvyklých drbech uslyšíte kupříkladu Rossington Collins Band, Raging Slab či Larkin Poe.

Moonshine Jam 11: Putyky v plamenech a boty plný prachů

Moonshine Jam 11: Putyky v plamenech a boty plný prachů

Martin Pešek , Nejaktuálnější country-rockové pecky a singly z nových desek, které chystají Travis Tritt, Blackberry Smoke či The Steel Woods. Řepáckej mejdan v režii principála Radia Dixie Martyho.