Hurá na Jih 98: Southern Rock & Blues Kolín 2023

Hurá na Jih 98: Southern Rock & Blues Kolín 2023

Přehled kapel vystupujících na letošním 12. ročníku festivalu jižanské muziky plus pár aktuálních drbů k tomu. Zahrají Skinny Molly, Full House nebo Michal Prokop.


Dolů

Doufám, že se za pár dnů potkáme v Kolíně! Abyste měli přehled, co vás tam plus minus čeká, stačí poslouchat dnešní Hurá na Jih. A ještě předtím si dáme pár drbů, či (chcete-li) aktualit. Hurá do nich!

Poslouchejte: Hurá na Jih 98 - Southern Rock & Blues Kolín 2023

Drbárna

Minulý měsíc jsme si představili novou španělskou jižanskorockovu kapelu Montana Stomp a minulý týden tahle parta vyslala do světa svůj první oficiální videoklip s písničkou High. Je to hned úvodní píseň prvního eponymního alba kapely a taky jedna z nejlepších. A tady máte onen klip plný pohody, radosti, přátelství a skvělé muziky.

Přesně před 10 měsíci v 88. dílu Hurá na Jih jsem zmiňoval změnu na postu frontmana britské southern rockové kapely Sons Of Liberty.  Původního zpěváka a zakládajícího člena kapely Roba Coorsleye vystřídal Rob Walker. Asi to nebyl úplně přátelský rozchod, když to Rob Coorsley okomentoval slovy „… se tak jednou ráno probudíte a máte o 4 kamarády méně…“. A takto to na pódiu vypadalo s tehdy novým frontmanem.

Sešel se rok s rokem a tento měsíc přišla další rošáda. „S nadšením oznamujeme, že Russ Grimmett se připojil k Sons of Liberty jako náš nový frontman. Russ má silný melodický hlas a v rockové branži se pohybuje přes dvacet let. Tak se nechme překvapit, jestli to bude lepší tahoun a lepší kůň než Rob Walker.“

Sons Of Liberty se zpěvákem Russam Grimmettem

Minulý týden na mě na Facebooku vyskočila taková spíše soukromá informace, že zpěvák maďarské southern rockové kapely Asphalt Horsemen Károly Lörintcz oslavil se svou manželkou, také zpěvačkou a občasnou studiovou sboristkou kapely Lillou Varga 25 let manželství. Cožpak o to, je to samozřejmě hezká událost. Co je ale ještě hezčí, je společný duet této naší manželské dvojice. Není to žádná stylová jižanskorocková pecka, ale krásná, milá a něžná balada, která se vám určitě bude líbit, stejně jako mě. Zatímco v audioverzi pořadu si zahrajeme klasické Asphalťáky z jejich třetího CD Halld, Amit Mondok, tady máte video s tím krásným duetem.

Na festivalu Southern Rock & Blues Kolín 2023 samozřejmě najdete i stánek Rádia Dixie a Dixie Gearu, tak přijďte hodit řeč a vočíhnout, co máme novýho!

Poslouchejte: Hurá na Jih 98 - Southern Rock & Blues Kolín 2023

Southern Rock & Blues Kolín 2023

Hlavní část dnešního dílu Hurá na Jih budu věnovat letošnímu 12. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Southern Rock & Blues Kolín 2023. Po dvou letech se vracíme zpět na Kmochův ostrov, kde proběhl 10. ročník našeho festivalu a všichni zúčastnění byli nadšeni  krásným prostředím lesoparku na ostrově uprostřed Labe. 

Atmosféra festivalu v roce 2021 byla vskutku jižanská

Letošní ročník našeho kolínského festivalu byl přesunut z tradičního května až na začátek června. Důvod byl jednoduchý. Jedině 10.6.2023 měli Skinny Molly volný termín, kdy mohli  do Kolína přijet. A bylo rozhodnuto. Tuhle partu jsem si podruhé nechtěl nechat ujít, když naše loňské plány utnulo zrušení jejich celého evropského turné. Ale ke Skinny Molly se ještě dostaneme. Pojďme si ty vystupující projet pěkně popořadě, jak se nám na pódiu budou představovat.

Los Utřinos je kolínská bluesová partička kolem kytaristy a kapelníka Jardy Dvořáka. Vystupují v klasické bigbítové sestavě, ale také jen jako duo. Hrají v hospodách, v klubech, venku na ulici, prostě všude, kde jsou lidi ochotní poslouchat. Věřím, že to je ta správná kapela na rozjezd našeho festivalu.

Projekt The Turtev Brothers vznikl, když multiinstrumentalista Erik Turtev (drumble, píšťalky, dudy) objevil, že jeden z amerických bluesmanů, legendární harmonikář Sonny Terry, hrál i na drumble. Drumble je sólový hudební nástroj, ale i doprovodný a dokonce koncertní. Má tvar písmene omega, jejímž středem prochází vkovaný tenký pružný ocelový jazýček.

Drumble

Trio strýce a dvou synovců hrálo na malých festivalech v okolí Bratislavy a Dunajské Stredy vesměs tradicionály starých bluesmanů, ve kterých se výrazně vyskytuje právě drumble. Zpěv a kytaru obsluhuje strýc Juraj Dura Turtev a perkuse a zvukové samply má na starosti bubeník Roman Turtev. Skupina je jedním z vítězů soutěže Blues Aperitiv 2021 v Šumperku a vystupovala i na hlavní stage festivalu Blues Alive 2022 v Šumperku a v polském Front Porch Blues festivalu 2022.

Kapela Bluesquare z Fulneku a okolí se už v Kolíně jednou představila na jednom z předchůdců našeho současného festivalu – Fest Blues. Já jsem tuhle kapelu zaregistroval dávno u kamaráda Pepy Kulatého na jeho festivalu v Sedlnicích. Když Bluesquare vydali v roce 2014 své první a pokud vím zatím jediné album Sychravé ráno, jejich muzika se mi tak moc líbila, že jsem bez mrknutí oka jejich písničku Neměním směr zařadil o rok později na kompilaci domácích jižanskorockových kapel Whiskey & poslední rebel. Bluesquare hrají převážně vlastní a velmi kvalitní autorský repertoár v sestavě: kapelník Štěpán Gruchala – kytary, zpěv a autor většiny repertoáru; René Gockert – baskytara; Jiří Zelinka – bicí a Petr Hrubiš – tenor saxofon. 

Průkopníci československé psychedelické scény The Primitives Group zazářili v šedesátých letech 20. století na domácím nebi rockové hudby. Vystupovali jako jedna z prvních skupin na světě s použitím masek, ohňů, pyrotechniky, zvukových a filmových projekcí na podiu. Ruská okupační vojska však jejich žár velice brzy uhasila a kapela se rozprchla do emigrace. Primitivové tak položili základ české undergroundové subkultury, na kterou volně navázali The Plastic People of the Universe. Kultovními se staly originální happeningy v pražském F clubu s názvem FISH Feast a BIRD Feast. V historii nejen českého rocku doposud nikým nepřekonané. 

Skupina byla obnovena po padesáti letech v roce 2016 zakládajícími členy frontmanem Ivanem Hajnišem, trvale žijícím ve Švédsku, a kytaristou Zdenkem Burdou, trvale žijícím v Německu /Ex-The Matadors/ a namísto psychedelického hávu a rituálních masek se oblékla do tvrdého rhythm and bluesového soundu. Ohně slouží spíše jako reminiscence doby, kdy každé vystoupení bylo unikátem ...

RebelHot je čtyřčlenná italská kapela, která naprosto nasákla rockovými vlivy 70.let.  Hrají směs rocku, blues a funky, kterou si nemůžete nechat ujít! Připravte se na kapelu, která má jedinečný zvuk, bez umělých příkras a ozdob, jen kytarové riffy, dobré vibrace a chraplavý, teplý hlas zpěváka, který ukazuje cestu. RebelHot již hráli na festivalech po Evropě s kapelami jako Darkness, Joe Lynn Turner, Skinny Molly a mnoha dalšími (se Skinny Molly se potkají letos i u nás). Jejich dlouho očekávané druhé album Uncomfortableness (Nepohodlí) bylo vydáno 12. října 2018.

Na desce nebyly použity žádné digitální efekty a zní stejně živě jako alba 70. let, na které jste zvyklí. Toto nové album bylo obohaceno v několika písních o některé bluesové zvuky jako harmoniku a ženské sbory, přičemž stále udržuje funky sílu a také jižanskorockové zvuky, které jsou pro kapelu typické. S rebelHot se na vystoupení v Kolíně už domlouváme taky pěkně dlouho. Odhaduji tak 4 – 5 let. Až letos to konečně klaplo.

Michal Prokop je jedna z největších domácích osobností rockové hudby. Začínal v první polovině 60. let ve skupině Framus Five jako kytarista a později jako sólový zpěvák.  Kapela se žánrově orientovala na soul a rhythm and blues, později hrála progresivní rock (např. album Město ER) V 80. letech kapela vyprodukovala kritikou i posluchači velmi oceňovaná alba Kolej Yesterday (1984), Nic ve zlým, nic v dobrým (1987) a Snad nám naše děti (1989). Po pádu komunistů se Michal Prokop nějakou dobu pohyboval v politice a moderoval také televizní talk show Krásný ztráty, kam si zval zajímavé osobnosti.

Michal Prokop s Honzou Hrubým

Od roku 2000 Michal Prokop opět veřejně vystupuje s obnovenými Framus Five a poloakustickou sestavou Michal Prokop trio, ve které kromě Michala Prokopa hráli i Honza Hrubý na housle a Luboš Andršt na kytaru. Po úmrtí Luboše Andršta jeho post převzal Pavel Marcel a v této sestavě uvidíme Michal Prokop trio i u nás v Kolíně.

Skinny Molly budou největší jižanskorockovou hvězdou našeho letošního festivalu. Pro znalce jižanského rocku není potřeba opakovat, že kapelník, kytarista a hlavní zpěvák Mike Estes byl v polovině 90. let řádným členem kultovních Lynyrd Skynyrd, hrál v Southern Rock Allstars, v obnovovaných Blackfoot, až nakonec společně s Dave Hlubekem (Molly Hatchet) založili Skinny Molly.

Skinny Molly k nám do České republiky jezdí už řadu let a nejčastější předkapelou jim byla Pumpa. Tam vzniklo velké osobní přátelství Mika Estese s Pavlem Marcelem, které trvá dodnes. Pokud se nestane nic mimořádného, tak si Pavel Marcel, který bude u nás hrát s Michalem Prokopem, střihne další vystoupení také se Skinny Molly. Na videu uvidíte sestřih z několika vystoupení, na kterých poznáte Pavla Marcela a taky kytaristu Manua z francouzských Natchez, kteří kdysi zaskakovali na evropském turné Skinny Molly za tehdy nemocného Jay Johnsona.

A jsme u poslední kapely, která svým vystoupením náš festival uzavře. Původně jsem byl domluvený s Michalem Vojnarem (Last Rebel), že přijede se svým rodinným projektem Vojnar Family. Před 14 dny se ale Mike omluvil, že to prostě nedávají. Pracovní povinnosti jednoho ze synů mu neumožní opustit domov. Ani s prvním náhradníkem (obnovený Petr Bultas Band) jsem neuspěl a tak jsem sáhl po jistotě. Jedné ze současně nejlepších domácích southern rockových kapel, mladoboleslavských Full House.

Full House v roce 2021 v Kolíně

S jejich kapelníkem, kytaristou a zpěvákem Martinem Škodou byla lehká domluva. Hned druhý den jsem měl jistotu, že závěr letošního ročníku festivalu Southern Rock & Blues Kolín bude dostatečně kvalitní a reprezentativní. Radost mi kalí jen vědomí, že není jistá účast klávesáka Jirky Sobotky, který má nějaké zdravotní potíže. Uvidíme, jak to Full House zvládnou. Je možný i nějaký záskok za Jirku… Uvidíme. Já jsem naprosto přesvědčený, že to bude skvělé.

Mějte se fajn, a kdybychom se v Kolíně nepotkali, určitě se sejdeme na internetových vlnách Rádia Dixie za měsíc u dalšího dílu Hurá na Jih. Příjemný poslech!

Poslouchejte: Hurá na Jih 98 - Southern Rock & Blues Kolín 2023

Playlist: 
Montana Stomp – High
Sons Of Liberty - Up Shit Creek
Asphalt Horsemen - Megteszem, ha kell
Los Utřinos - Blues pro Petara
The Turtev Brothers na BLUES ALIVE 2021 - part 1
Bluesquare - Ani mlčet nemám s kým
The Primitives Group - Československý BEATový festival po 50-ti letech
rebelHot - Keep On Keepin' On
Michal Prokop trio – Blues o spolykaných slovech
Skinny Molly -  If You Don't Care
Full House - Nejsi ztracenej

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

Všechny články autora

Honkytonk Jukebox 64: Neříkejte nám, jak máme žít!

Honkytonk Jukebox 64: Neříkejte nám, jak máme žít!

Martin Pešek , Hvězda vidláckého country-rocku Kid Rock vítězí v soutěži o to, jak co nejrychlejc nasrat co nejvíc lidí, kapela 49 Winchester má talent, odvahu i štěstí a honkytonkový pankáč Colby Acuff vám pustí do nohou elektrickej proud.

Hurá na Jih 94: Tom Petty

Hurá na Jih 94: Tom Petty

Dalibor Mierva , Jirka Petrů vypráví příběh o nenápadném, ale o to významnějším muzikantovi, jehož písně zná celý svět. Bez Toma Pettyho by byla (nejen) americká muzika o dost chudší a zásadní desky Johnnyho Cashe by třeba zněly úplně jinak.

ZZ Top 3: Zpátky ke kořenům

ZZ Top 3: Zpátky ke kořenům

Erik Kriššák , Ve třetím pokračování čtyřdílného profilu legendárních ZZ Top se spolu s kapelou vrátíme zpět k syrovému blues a dostaneme se až do žhavé současnosti.