Hurá na Jih 97: Montana Stomp

Hurá na Jih 97: Montana Stomp

Nová kapela na evropské southern rockové scéně. Rozhovor se zpěvačkou Susan Colt a profil prvního alba Montana Stomp. A k tomu ještě ochutnávka z nového dvojalba Pumpy. Výživná krmě… 


Dolů

Poslouchejte: Hurá na Jih 97 – Montana Stomp

Drbárna

Než se vypravíme do Španělska, musíme ještě provětrat domácí luhy a háje. Pražská Pumpa totiž vydává nové dvojalbum. Pro pravidelné posluchače našeho pořadu to už není žádné tajemství. V některém z podzimních dílů Hurá na Jih jsme hráli první verze některé z písniček, které mi poskytl Michal Němeček. Teď už je hotovo. Písničky jsou finálně nahrány, smíchány a je jich tolik, že to vydalo na celé dvojalbum. Zatím poslední album z roku 2012 se jmenovalo Masařka. Tato novinka se jmenuje Frankenstein.

Když mi začátkem dubna Michal Němeček posílal pár písniček z nového alba, napsal k nim tohle: „Dokončili jsme nahrávání nové dvojplacky (19 kousků). Přikládám lehkou ochutnávku. Je to 2CD, přehráli nebo přemíchali jsme i pár starších kousků (Já,Gott a Čok nebo Buď chlap).  Z 19 skladeb jsem kromě jedné napsal všechnu hudbu a deset textů, bývalý kytarista Tomáš Volek pět textů. Tentokrát jsem opravdu nešetřil slide kytarami (Johnny Winter je snad spokojenej). Překvapení: na jedné skladbě hraje i pravý irský dudák.“  Zatímco v audioverzi pořadu si zahrajeme nějakou skutečnou novinku, jako video se přímo nabízí výše zmíněná Já Gott a Čok

Montana Stomp

Hlavní část dnešního dílu Hurá na Jih budu věnovat španělské kapele Montana Stomp a jejích prvnímu  eponymnímu albu. V audioverzi pořadu uslyšíte všechny písničky, jak jsou na albu zařazené, v tomto promo článku text občas doprovodím obrázky nebo odkazy na videa.

27.ledna 2023 jsem ve své mailové poště našel tuto zprávičku: „Tady je Susana Colt, zpěvačka Montana Stomp. Nedávno jsme vydali naše debutové album, pojmenované Montana Stomp a rádi bychom hráli na festivalu u vás Kolíně. Udělali jsme si průzkum southern rock a blues festivalů v Evropě a moc se nám líbil váš festival v roce 2022. Moc bychom si u vás chtěli také zahrát. Máme šanci? Hrajeme southern rock, blues rock a rock´n´roll s velkým nasazením a energií.“  To mě tedy fakt zaujalo a taky, co si budeme povídat, polechtalo mou ješitnost. Nějaká kapela ve Španělsku našla náš kolínský festival na internetu a chtěli by si u nás zahrát. Zaposlouchal jsem se do poslaných odkazů a BINGO! Bylo to tam!

Ta muzika mě dostala na první dobrou. Susana Colt je jednak moc hezká ženská, ale hlavně zpívá naprosto skvěle. První, co mě napadlo, bylo, že má hlas jak cirkulárka. Silný, ostrý, řezavý, prostě rocková pecka, jak má být. Na pódiu kromě svého hlasu i tak trochu žensky provokuje a chlapi na ni můžou oči a uši nechat.

Susana Colt

Samozřejmě, že jsem si tento objev nemohl nechat pro sebe a v únorovém Hurá na Jih jsem vám kapelu Montana Stomp poprvé představil. Se Susankou jsme se domluvili, že v Kolíně si určitě zahrají, ale letos to už není možné. V roce 2024 ale určitě. Dále jsme si psali a já jsem kapelu poznával více a více a moc jsem stál o to, abych to jejich nové album měl ve své sbírce. Pak mi 9.3. přišla tato fotka. Album Montana Stomp s věnováním, připravené na cestu k nám do Nových Dvorů. 

album Montana Stomp připravené na cestu

album Montana Stomp dorazilo

Netrvalo dlouho a album bylo doma. A to byl další podnět k tomu, že mě napadlo, udělat o této kapele samostatný díl Hurá na Jih. K tomu ale bylo potřeba o kapele znát víc podrobností a tak jsem Susan tak trochu vyzpovídal a tahal z ní rozumy. 

Keep It Rockin´! A samozřejmě s tričkama z našeho vidláckýho eshopu DixieGear.cz 

Poslouchejte: Hurá na Jih 97 – Montana Stomp

Dališ: Co bys řekla posluchačům českého Radia Dixie o kapele Montana Stomp?
Susana: Kapela je ze Španělska a žije ve dvou různých městech. Elche a Zaragoza. Z Elche jsem já a můj partner a kytarista Oscar Díez. Ze Zaragozy je zbytek kapely. Basák Beto Foranda, klávesák Josete Meléndez a bubeník Adrián Garcés. Vzdálenost mezi našimi městy je 500 km a většinou proto přebýváme v Zaragoze. Někdy ale také mezi oběma městy cestujeme v jeden den tam i zpět, ale stojí to za to. Pracujeme opravdu tvrdě. Máme za sebou více než 15 let cestování a hraní s domácími i zahraničními kapelami.

Dališ: Vyděláte si vaší hudbou na živobytí nebo je to jen koníček a vy všichni máte svou vlastní práci? 
Susana: Všichni jsme profesionální hudebníci a Montana Stomp je naší prací.  Tento závazek je to, čemu věříme, že se kapela posune na úroveň, kterou chceme. Všichni, z nás pěti, jsme hráli s různými kapelami nebo hráli v doprovodných kapelách, nebo jsme byli námezdní hudebníci ve studiích pro jiné, ale to byly jiné časy a byla to skvělá zkušenost, kterou by měl mít každý hudebník. V okamžiku, kdy jsme se všichni rozhodli, že potřebujeme vložit vše, co jsme v sobě měli do projektu Montana Stomp, tak jsme to udělali. Jsme přátelé a tvrdě pracující lidé! Naše motto je: tvrdě pracuj a ZŮSTAŇ SKROMNÝ.

Dališ: Jak jste se dostali do této hudby? Není to komerční hudba, kterou by vyhledávaly velké davy mladých fanoušků. 
Susana: Všichni máme různé vlivy, ale jádrem toho všeho, co z nás drží naživu, je rocková hudba. Southern rock a rock´and´roll jsou dva nejdůležitější vlivy, které nás udržují pohromadě a způsobují, že Montana Stamp hraje tak, jak hraje. Zbožňujeme Lynyrd Skynyrd, Govt Mule, ale milujeme také Blackberry Smoke, v dodávce, když cestujeme, můžeme vždy poslouchat lidi jako Jeff Healey, Joe Bonamassa, Etta James, Rory Gallagher a další. Nakonec také kapely jako Deep Purple a další ze 70. let nám přidávají trochu hudebního vlivu a myslíme si, že je to tak široká škála možností, což vás nutí znít vlastní cestou. Pokud děláte hudbu přemýšlením o tom, aby se líbila určitému typ lidí, nejste svobodní, nejste skuteční a Montana Stomp je skutečné a sama sebou!

Dališ: Co bys nám řekla o vašem první albu?
Susana:  Kapela pracovala na albu téměř čtyři roky. Skládání písniček, usazování sestavy kapely …  a to bylo před rokem, kdy vykrystalizovala finální sestava kapely a to byla doba, když můžeme říci, že se narodila Montana Stomp. Na začátku 2022 bylo album tak, jak je nyní, s těmito písněmi, připraveno, ale stále jsme se nemohli setkat a zkoušet organickým způsobem všechny písně. Ta velká vzdálenost mezi našimi městy byla překážkou. Pak jsme ale našli cestu a způsob, na albu jsme zamakali a v prosince 2022 album spatřilo světlo světa. Jsme nadšení z Montany Stomp, je to naše dítě a opravdu se posunujeme vpřed, abychom mohli hrát i v zahraničí.

Dališ: Hráli jste už někde v zahraničí mimo Španělsko?
Susana:  Zatím ještě ne, ale doufáme, že to bude už brzy a ne až za rok u vás v Kolíně. Máme ale několik zkušenosti s hraním se zahraničními kapelami u nás ve Španělsku. Teď v únoru jsme např. dělali předkapelu na turné Jareda Jamese Nicholse. Tohoto výborného kytaristu a skvělého člověka v jeho začátcích podporoval a pomáhal mu Zakk Wylde. Zkušenost s Jaredem byla úžasná ve více než jednom aspektu. Jako lidská bytost je výjimečný a měli jsme dlouhé rozhovory o tom, že pokora a poctivost přinese úspěch. To je to, co nakonec zůstane ve vašem srdci, a nutí vás cítit, že děláte věci dobře!

Dališ: Znáte (z doslechu nebo z YouTube) nějakou, jakoukoli českou kapelu? 
Susana: Bohužel to neznáme, ale doufáme, že se s nimi seznámíme a brzy se setkáme s některými z našich „southern rock a rock´and´roll brothers and sisters“! Už teď milujeme Kolin. Děkujeme ti a vážíme si úsilí, trpělivosti a porozumění. Spousta objetí od nás pěti! 

Tu neznalost naší southern rockové scény jsem částečně napravil odesláním mnoha odkazů na písničky našich kapel na YouTube a brzy Susan pošlu i tu naši poslední kompilaci českého southerm rocku Whiskey & Poslední rebel.

Děkuji Vám za pozornost a za měsíc opět spolu vyrazíme. A kam jinam než na Jih.

Příjemný poslech a zachovejte nám přízeň!

Poslouchejte: Hurá na Jih 97 – Montana Stomp

Playlist: 
Pumpa - Máj
Pumpa - Jalta
Montana Stomp - High
Montana Stomp - Mister
Montana Stomp - That Song
Montana Stomp - Broken Branch Blues
Montana Stomp - Alice
Montana Stomp - Bad Luck River
Montana Stomp - Mississippi Queen

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

All articles of the author

Hurá na Jih 62: Pumpa ještě stále pod tlakem

Hurá na Jih 62: Pumpa ještě stále pod tlakem

Dalibor Mierva , Velký profil české southern-rockové legendy – kapely Pumpa. A předtím pár novinek od nás i ze světa.

Hurá na Jih 88 – Holky v americkém jižanském rocku

Hurá na Jih 88 – Holky v americkém jižanském rocku

Dalibor Mierva , Baby v českém southern rocku jsme si už v březnu probrali, takže je čas vyrazit do světa. Hned po obvyklých drbech uslyšíte kupříkladu Rossington Collins Band, Raging Slab či Larkin Poe.

Hurá na Jih 89: The Georgia Thunderbolts aneb Malý profil velké desky

Hurá na Jih 89: The Georgia Thunderbolts aneb Malý profil velké desky

Dalibor Mierva , Když v říjnu minulého roku vydala kapela The Georgia Thunderbolts své první oficiální album Can We Get A Witness, bylo to jako blesk z čistého nebe. Kdo z vás tuto kapelu nezná, bude mít možná stejný pocit. Takže si tuhle desku dneska dáme celou…