Hurá na Jih 94: Tom Petty

Hurá na Jih 94: Tom Petty

Jirka Petrů vypráví příběh o nenápadném, ale o to významnějším muzikantovi, jehož písně zná celý svět. Bez Toma Pettyho by byla (nejen) americká muzika o dost chudší a zásadní desky Johnnyho Cashe by třeba zněly úplně jinak.


Dolů

Než jsem slyšel tento pořad, když mi jej Jirka Petrů někdy v říjnu nebo listopadu loňského roku poslal, znal jsem Toma Pettyho jen velice povrchně a nikdy jsem se o něj víc nezajímal. Zaregistroval jsem ho v jeho kapele Heartbreakers a věděl jsem, že spolupracoval se spoustou dalších velkých muzikantů a osobností. V superskupině Travelling Willburys se potkal s George Harrisonem, Jeffem Lynnem, Bobem Dylanem a Roy Orbisonem a zásadní podíl měl (i se svou kapelou) na Rickem Rubinem produkovaných deskách Johnnyho Cashe Unchained a Solitary Man.  No a díky Jirkovi teď mám obzor více otevřený. Člověk se učí celý život.

Poslouchejte: Hurá na Jih 94 – Tom Petty

Nebudu tady dělat chytrého a fušovat Jirkovi do řemesla. Lepší bude, když si najdete čas a tu hodinku s Jirkou si užijete z rádia nebo PC. Abyste si udělali představu, do čeho jdete a že to fakt stojí za to, tady máte několik videí z bohaté Pettyho diskografie. Další si už na youtube určitě najdete sami…


Dnešní díl Hurá na Jih pro vás připravil Jirka Petrů, jeden z největších znalců téhle muziky u nás. Bohužel náš redakční systém neumožňuje uvádět u článků víc jak jednoho autora, takže se tímto omlouváme všem zúčastněným a doufám, že nová upgradovaná verze webu spatří světlo světa co nejdřív. Tam už to půjde.

Jestlipak by si Tom Petty na sebe natáhnul nějaký z těhle triček? Zamlada možná jo… Hudební trika DixieGear najdete pěkně pohromadě TADY a na jediným evropským vidláckým eshopu DixieGear.cz toho objevíte ještě mnohem víc. Díky za vaše objednávky, bez nich bysme už dávno nehráli.

Poslouchejte: Hurá na Jih 94 – Tom Petty

Tom Petty v době, kdy se ještě za symbol amerického Jihu nestyděl

Narodil jsem se jako rebel, dole v Dixie
Jedno nedělní ráno
Jo, s jednou nohou v hrobě
A jednou nohou na plynovým pedálu
Narodil jsem se jako rebel, narodil jsem se jako rebel

Ještě před otcem mého otce
Nám všem říkali rebelové
Když nám vypalovali kukuřičná pole
A naše města nechali srovnat se zemí
Pořád cítím oči těch ďáblů s modrejma panděrama
Jo, když jdu dneska večer kolem
Skrz beton a kov, hej, hej, hej

(Rebels)

Píseň Rebels nahrál Tom Petty v roce 1985 na desku Southern Accents a po letech (2015) se nestíhal veřejně omlouvat a hluboce litovat, jak urazil (některé) své spoluobčany tím, že při propagaci alba použil tu ohavnou rebelskou vlajku se třinácti bílými hvězdami. Rebel flag byla nedílnou součástí i jeho koncertního turné a z něj se dokonce zachovalo i jedno (bohužel nepříliš kvalitní) video. Určitě si ho pusťte až do konce a názor si udělejte sami…

Životní příběh Toma Pettyho se uzavřel 2. října 2017 v jeho necelých 67 letech na zástavu srdce. Sice se mi nepovedlo tento pořad uvést v říjnu, kdy 20.10. bylo výročí jeho narození a 2.10. výročí úmrtí, ale snad mi to odpustíte a muziku si užijete dnes, nebo kdykoli jindy z našeho podcastu.

Na závěr jsem si dovolil, mimo vlastní pořad, protože Jirka tuhle kapelu / projekt ve svém pořadu nehraje, dát sem oficiální video party, která si říkala Traveling Wilburys. I když tady nikdo nevyčníval, všichni muzikanti byli trumfovými esy a dohromady jim to hrálo neskutečně. Trochu lehčí žánr, ale geniální. 

Traveling Wilburys – zleva Bob Dylan, Jeff Lynne, Tom Petty, George Harrison a Roy Orbison

Příjemný poslech a zachovejte nám přízeň!

Poslouchejte: Hurá na Jih 94 – Tom Petty

Playlist: 
Mudcrutch - Shady Grove / LP-Mudcrutch 2008
Mudcrutch - Lover Of The Bayou / LP-Mudcrutch 2008
Tom Petty & Heartbreakers - American Girl / LP-Tom Petty & Heartbreakers 1976
Tom Petty & Heartbreakers - Too Much Ain´T Enough / LP-Your´Egonna Get It 1978
Tom Petty & Heartbreakers - Between Two Worlds / LP-Long After Dark 1982
Tom Petty & Heartbreakers - Rebels / LP-Southern Accents 1985
Tom Petty & Heartbreakers - A Self Made Man / LP-Let Me Up (I´Ve Had Enough) 1987
Tom Petty & Heartbreakers - Mary Jane´S Last Dance / LP-Greatest Hits 1993
Tom Petty & Heartbreakers - Swingin´ / LP-Echo 1999
Tom Petty & Heartbreakers - Rhino Skin  / LP-Echo 1999
Tom Petty - Saving Grace / LP- Highway Companion 2006
Tom Petty & Heartbreakers - Something Good Coming / LP-Mojo 2010

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

All articles of the author

Hurá na Jih 91: Jih nezemřel, opět zvítězí…

Hurá na Jih 91: Jih nezemřel, opět zvítězí…

Dalibor Mierva , Mladé kapely z amerického Jihu dokazují, že se o budoucnost southern-rocku nemusíme bát. The Steel Woods asi znáte, ale co třeba Them Dirty Roses, The Delta Sons, The Preacher Stone, Big Pine Band nebo Six Gun Sal?

Moonshine Jam 19: Krize jižanskýho rocku? Hovnajz!

Moonshine Jam 19: Krize jižanskýho rocku? Hovnajz!

Martin Pešek , Tucet současných southern-rockových kapel, které byste neměli přeslechnout. Blackberry Smoke nebo Whiskey Myers určitě znáte, ale co třeba Marcus King nebo Robert Jon & The Wreck? Nic vám to neříká? Chyba!

Willie Nelson: Nesmrtelný psanec s vůní marjánky

Willie Nelson: Nesmrtelný psanec s vůní marjánky

Petr Mečíř , V dubnu letošního roku oslaví legendární Willie Nelson neuvěřitelnou devadesátku a my si u této příležitosti jeho působivou hudební i životní dráhu podrobně zrekapitulujeme.