Tomáš Linka: Poslední česká country legenda

Tomáš Linka: Poslední česká country legenda

Kdykoliv se za posledních 50 let na naší country scéně událo něco zásadního, Tomáš Linka byl vždy přitom a obvykle sehrál i jednu z klíčových rolí. Velký profilový článek a podcast jsou i naší gratulací k jeho blížícím se 75.narozeninám.


Dolů

Tomáš Linka je takovým Forrestem Gumpem české country – kdykoliv se za posledních 50 let na naší country scéně událo něco zásadního, nejenže byl vždy přitom, ale obvykle sehrál i jednu z klíčových rolí. Nyní u příležitosti svých blížících se 75. narozenin vydal životopisnou knihu, což je dobrý důvod k tomu, abychom naší největší žijící country legendě věnovali dnešní profilový článek a více než padesátiletou pozoruhodnou kariéru Tomáše Linky si řádně zrekapitulovali.

Nejprve si však dáme přehled posledních novinek ze zámořské country scény.

Poslouchejte: Tomáš Linka a Country zprávy říjen 2020

Country zprávy – říjen 2020

Kapela Shenandoah dokončuje ambiciózní projekt, do kterého se nikdy předtím v country nikdo nepustil - natočili album duetů s hosty, přičemž se jedná jen o samé nové písně a nikoliv jejich staré hity, jak by člověk od podobného alba s hosty čekal. Na nových nahrávkách si tak jejich frontman Marty Raybon zazpíval např. se Zacem Brownem, Blakem Sheltonem, Bradem Paisleym nebo Dierksem Bentleym. Album Every Road vychází 13. listopadu.

Shenandoah

Brothers Osborne vydali třetí studiové album, které se jmenuje Skeletons. Na desce se objevila také píseň I'm Not For Everyone, která je unikátní v tom, že si na ní úplně poprvé zazpíval John Osborne, který jinak doposud hrál všechna ta ďábelská kytarová sóla a veškerý zpěv zastával jeho brácha TJ. Prvním singlem je skladba All Night a její doprovodný videoklip pak dává originální návod, jak si během pandemie zatančit navzdory společenské izolaci.

Shania Twain musela zrušit všechny letošní koncerty v rámci svého stálého angažmá v Las Vegas a volný čas využila k psaní nové muziky. Nyní prozradila, že má nové písně hned na tři nová alba. Její poslední deska Now vyšla v roce 2017 a jednalo se o zpěvaččin nový počin po dlouhých 15 letech. Jak se tedy zdá, na tu další tak dlouho čekat nebudeme. 

Shania Twain

Josh Turner pokračuje v propagaci svého vymazleného alba Country State Of Mind, které vydal minulý měsíc a na které natočil originální coververze svých oblíbených country hitů včetně Midnight In Montgomery, I'm No Stranger To The Rain nebo Forever And Ever, Amen. Nyní zveřejnil oficiální videoklip ke své verzi dávného hitu Verna Gosdina I Can Tell By The Way You Dance.

Vince Gill opouští western-swingovou partu The Time Jumpers, jejichž stálým členem byl přesně deset let. Kdokoliv se chtěl s Vincem v uplynulé dekádě setkat a prohodit pár slov, jistotou byl vždy koncert The Time Jumpers v klubu 3rd & Lindsley v Nashvillu, kde s nimi hrál každé pondělí. Vince je už několik let také stálým členem Eagles, kde spolu s Deaconem Freyem zastoupil jeho zesnulého otce Glenna.

The Time Jumpers

Pandemie je v USA pomalu na ústupu a dobrou zprávou je, že se po více než půl roce mohli do Grand Ole Opry vrátit diváci, přestože stále nelze využít plnou kapacitu hlediště a všichni diváci musí mít roušky. Během první show před živým publikem vystoupili Vince Gill, Terri Clark, Dierks Bentley a Lorrie Morgan.

Pokud byste to náhodou nevěděli, tak Radio Dixie i speciál Country servis Petra Mečíře existují jen díky tomu, že si kupujete náš merch. Podpořit nás můžete tím, že si něco vyberete ve vidláckém eshopu DixieGear.cz. Díky a Stay tuned! 

Poslouchejte: Tomáš Linka a Country zprávy říjen 2020

Tomáš Linka: Poslední česká country legenda

Tomáš Linka se narodil roku 1946 v Praze. Jeho otec Vladimír byl známým hráčem na foukací harmoniku a vystupoval s kvartetem, který se skládal právě ze samých foukaček. Malý Tomáš se v otcově nepřítomnosti občas vkradl do jeho šuplíku s harmonikami a brzy se sám naučil jejich celý repertoár. Od dvanácti let ho začali brát s sebou na hudební štace a Tomáš se tak ocitl ve společnosti vysloužilých umělců, jako byli Oldřich Nový nebo R. A. Dvorský. Později během svého letmého studia na průmyslovce v Plzni hrál na baskytaru v bigbítové kapele Merkur, kde se zaměřovali převážně repertoár od Beatles. A přestože dopisy, které tehdy Tomáš posílal z internátu svým rodičům do Prahy, byly v souvislosti s touto kapelou plné nadšení a velkých plánů, při zpětném pohledu dnes Tomáš označuje jejich tehdejší tvorbu jako „dost hroznou“.

White Stars v roce 1969. Stojící zleva Václav Limberk, Pavel Král a Marko Čermák, dole zleva Ivan Mládek, Mirek Hoffmann a Tomáš Linka

Mezitím na české country scéně se čím dál více dařilo country skupině Greenhorns, jejíž banjista Marko Čermák chtěl hrát víc bluegrass, a proto si jako vedlejší projekt založil bluegrassovou kapelu. A jelikož chtěl její zvuk odlišit od Greenhorns, kteří měli jako hlavní melodický nástroj housle, rozhodl se Čermák pro foukací harmoniku. Když ale na doporučení přišel za panem Linkou starším, ten již o spolupráci neměl zájem a doporučil syna Tomáše. Čermák ještě přemluvil pár dalších muzikantů a na jaře 1968 tak vznikla skupina White Stars. Ještě ten samý rok se skvěle uvedli na první Portě, kde obsadili 3. místo a o rok později ji vyhráli. Do skupiny se přidali Ivan Mládek a Mirek Hoffmann a White Stars byli spolu s Greenhorns a Spirituál Kvintetem přizváni k natáčení LP desky Písně amerického Západu, kde vznikla i nahrávka Jesse James, vůbec první studiová nahrávka se sólovým zpěvem Tomáše Linky.

Postupem času se White Stars stávali pro Greenhorns čím dál větší konkurencí, k pochopitelné nelibosti kapelníka Honzy Vyčítala, který nakonec Tomášovi Linkovi hodil lano do Greenhorns. Marko Čermák však již věděl, že další účinkování v obou kapelách již sám nebude dále stíhat, mimo jiné i proto, že krátce předtím vyhrál výběrové řízení na kreslení Rychlých šípů po dr. Fischerovi a nabídl proto Vyčítalovi, že když vezme do Greenhorns i Hoffmanna, je ochoten White Stars rozpustit. Tak se také stalo a v březnu 1970 vznikla nejslavnější sestava Greenhorns.

Nejsilnější sestava Greenhornů. Datum pořízení snímku 1972. Kromě zpěvu a foukací harmoniky obsluhoval Tomáš Linka i bicí nástroje.

Paradoxem je, že ačkoliv byl Linka po technické stránce nejlepším zpěvákem v kapele, příliš prostoru v Greenhorns nedostal a většinu písní si rovným dílem rozebrali věčně soupeřící Michal Tučný a Mirek Hoffmann. Tomáš Linka se během této doby sólově prosadil pouze v několika písních jako Hardy, Kamarád, Tak já jdu dál, Já v poslední době nebo Jarní zpráva. Kapela však dokázala obratně využít jeho obdivuhodný hlasový rozsah i v nahrávkách jako Divnej smích nebo Hromskej den stejně jako jako mistrovskou hru na foukací harmoniku jako třeba v instrumentálce Oranžový expres. Plné čtyři roky si Greenhorni užívali života na výsluní a prodeje desek počítali řádově na statisíce.

Tomáš Linka ještě v greenhornovské éře

Na jaře 1974 však v Greenhorns došlo ke kapelnímu rozkolu a kvůli dlouhodobým neshodám odešla prakticky polovina členů včetně Tomáše Linky, Michala Tučného a Petra Novotného. Po několika měsících neúspěšných pokusů o rozjezd nové kapely se spojují s ústeckými Fešáky a vzniká další legendární formace české country scény. U Fešáků se Linka mohl konečně mnohem více prosadit i pěvecky a během svého prvního působení v této kapele nahrál hity jako Čím jezdí láska, Svítá ve tvých tvářích, Doktore pomozte, svůj neznámější hit Paní má se má i divácky oblíbený duet s Michalem Tučným Lojza a Líza. Díky geniální dramaturgii Petra Novotného si Fešáci získali na ohromné popularitě a výjimkou nebylo ani čtyřicet představení do měsíce. 

Fešáci někdy v roce 1974

Pod Novotného vedením se Linka také naučil psát písňové texty a autorsky se pak podílel i na písních pro ostatní zpěváky v kapele, např. na úspěšné skladbě Šéfe pro Roberta Mouchu nebo Jindrovi Šťáhlavskému zase přepsal jeho největší hit Jaro do jeho dnešní slavné podoby, když komunisté Šťáhlavského původní verzi odmítli schválit. 

Roku 1984 Tomáš Linka z Fešáků odchází, aby spolu s Helenou Maršálkovou založili vlastní skupinu Kanafas. Navzdory kvalitní sestavě a slibnému rozjezdu se však po nečekané emigraci jejich manažera začíná vše hroutit, počet vystoupení rázem klesá a na jaře 1987 Tomáš Linka přijímá nabídku od Greenhorns na spolupráci během letního angažmá kapely v německém westernovém městečku Elspe. 

Tomáš Linka s Helenou Maršálkovou v době působení v Kanafasu

Touto oklikou přes Německo se tak Linka stal opět Greenhornem a po rozštěpení kapely v roce 1990, kdy se z křídla Mirka Hoffmanna stala samostatná kapela, stává se z Tomáše Linky hlavní sólový zpěvák Greenhorns. Během prvních porevolučních let toho kapela zažila mnoho – svým zaměřením dočasně razila military styl, absolvovala dvě velká turné po USA a Kanadě, jedno turné po Austrálii a ke všem událostem vydala tematická alba. Během této doby vznikly písně jako Carmen, Chci být vodou na tvůj mlýn nebo Tequila Sheila.  

Po slavnostním koncertě Fešáků v roce 1992 u příležitosti oslav 25 let od jejich založení, kde Tomáš Linka vystoupil jako host, začíná s Fešáky dále příležitostně vystupovat a od roku 1993 se opět stává jejich plnohodnotným členem. Chvíli zkouší vystupovat s oběma kapelami, ale kvůli křížícím se termínům nakonec Greenhorns definitivně opouští a nadále vystupuje jen s Fešáky.

Tomáš Linka s Fešáky v roce 2010

V roce 1993 Tomáš Linka pod taktovkou kapelníka Fešáků Antonína Kny natočil své první sólové album Paní má se má, na kterém se v nových verzích objevily jeho dosavadní hity doplněné o řadu nových písní převzatých z repertoáru amerických hvězd jako jsou Ronnie Milsap (Kovbojové a klauni, Hitparáda lásky), Charlie Rich (Je mi líto) nebo Brooks & Dunn (Ten krám je můj džíp). 

O dva roky později Tomáš Linka přijal pozvání do formace Cadillac, country-rockové odnože Fešáků, ve které vytvořil protipól drsňáckému Pavlovi Brümerovi a společně pak natočili kultovní album Poslední soud, na kterém zazněly dodnes často hrané Linkovy hity jako Hraj fér, Hledám, Bídnej stár nebo Tisíc mílí nikam. V roce 1997 pak s Cadillacem natočili album Život je jízda, na kterém Tomáš Linka zabodoval s původní českou písní Do tmy se koukej z pera Zdeňka Gause a Antonína Kny, ze které se stal obří hit a která dnes po Paní má se má představuje jeho druhou nejhranější píseň.  

V roce 1999 Tomáš Linka skupinu Cadillac opustil a spolu s Karlem Mrkvičkou založili novou formaci Přímá linka. V ní se zpočátku zaměřili na osvědčené šlágry z dob starých Greenhornů a po dvou vydaných albech s nově natočenými country evergreeny se Přímá linka začala pomalu přeorientovávat na původní tvorbu.  Roku 2002 Tomáš Linka nazpíval převzatou skladbu od Gartha Brookse pod českým názvem Když tě zítra nepotkám, která představuje jednu z nejlepších písní, které za posledních dvacet let natočil. V roce 2005 pak natočil autorské album Můj stín spolu s Martinem Kohoutem, ale ohlasy na tuto desku nakonec nenaplnily vložená očekávání a album téměř zapadlo.

Přímá linka v roce 2013

Tomáš Linka zároveň nadále nepřetržitě vystupuje i s Fešáky, na jejichž deskách během let bodoval s divácky úspěšnými hity jako Návraty, Tequila Sunrise, Key West nebo Osud. Studiová tvorba Fešáků v posledních letech nabrala podobu výročních kompilací, které často s řadou bonusových  nahrávek vycházejí každých pět let, obvykle doprovázeny slavnostním koncertem v Lucerně.

Není tajemstvím, že Tomáš Linka Lojzu a Lízu bytostně nemá rád, avšak tato verze s Karlem Poláčkem je zkrátka dokonalá a nemůžeme ji vynechat!

V dnešní době Tomáš Linka vystupuje se svou doprovodnou kapelou Přímá linka, s Fešáky, a také s obnoveným Cadillacem Pavla Brümera a stejně tak i s novou komorní formací Tomáš Linka Kvartet. U příležitosti Linkových 70. narozenin vydal Supraphon dvoualbum 40 odstínů country, které obsahovalo 35 největších hitů Tomáše Linky a 5 novinek, z nichž se nejvíce prosadila skladba Obraz
V letošním roce pak Tomáš Linka vydal své knižní paměti nazvané Paní má se má: Paměti countrymana, ve kterých se ohlíží za 52 lety na muzikantské dráze a ve které prozrazuje spoustu dříve nevydaných zákulisních historek. Kniha je navíc unikátní v tom, že představuje dosud nejobsáhleji popsaný vývoj nejslavnějších období kapel Greenhorns a Fešáci.

U příležitosti vydání své životopisné knihy Tomáš Linka zároveň napsal a natočil novou retrospektivní píseň nazvanou Sen. K Tomášovým blížícím se 75. narozeninám mu přejeme pevné zdraví a ještě spoustu let rozdávání radosti na podiích!

Poslouchejte: Tomáš Linka a Country zprávy říjen 2020

PLAYLIST:
Shenandoah & Zac Brown Band - I'd Take Another One Of Those
Brothers Osborne - Skeletons
Shania Twain - Life's About To Get Good
Josh Turner - Good Ol' Boys
The Time Jumpers - We're The Time Jumpers
Lorrie Morgan - Something In Red
Tomáš Linka - Jesse James
Tomáš Linka - Jarní zpráva
Tomáš Linka - Paní má se má
Tomáš Linka - Chci být vodou na tvůj mlýn
Tomáš Linka - To jsem já
Tomáš Linka - Jsou mý
Tomáš Linka - Když tě zítra nepotkám
Tomáš Linka - Sen

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

Dupárna 53: Usárna

Dupárna 53: Usárna

Mr. Beman , Marko Čermák slaví narozeniny! My máme přání jediný! Ať se mu líbí kapely, které Beman vybral do lednové Dupárny. Jmenovitě třeba Original Five, Oldtime Remedy, nebo Majerovy Brzdové Tabulky.

Honkytonk Jukebox 51: Vzpomínka na Honzu Vyčítala

Honkytonk Jukebox 51: Vzpomínka na Honzu Vyčítala

Martin Pešek , „Bez Greenhornů Honzy Vyčítala by Rádio Dixie nejspíš vůbec neexistovalo“, překvapí možná ve svém hudebním speciálu jeho principál Marty. 

Peter Dula – Jak košický zázrak ohromil svět country music

Peter Dula – Jak košický zázrak ohromil svět country music

Petr Mečíř , Zákeřná nemoc nasměrovala cestu talentovaného hokejisty k muzice a Peter Dula se vypracoval na mezinárodně uznávanou country hvězdu. Před deseti lety předčasně skonal v pouhých osmadvaceti letech.