Peter Dula – Jak košický zázrak ohromil svět country music

Peter Dula – Jak košický zázrak ohromil svět country music

Zákeřná nemoc nasměrovala cestu talentovaného hokejisty k muzice a Peter Dula se vypracoval na mezinárodně uznávanou country hvězdu. Před deseti lety předčasně skonal v pouhých osmadvaceti letech.


Dolů

Životní příběh slovenského country zpěváka Petra Dulu by záviděli i v Hollywoodu. Nadějný hokejový talent se vlivem osudu vypracoval na mezinárodně uznávanou country hvězdu a dosáhl úspěchů, které se do té doby nikomu v Čechách ani na Slovensku nepodařily. Petrův život však vyhasl předčasně v pouhých 28 letech. U příležitostí nedávného výročí deseti let od jeho skonu si jeho neobyčejné osudy připomeneme.

Nejprve nás však čeká tradiční rekapitulace hudebních novinek za poslední měsíc.

Poslouchejte: Peter Dula a Country zprávy listopad 2019

Country zprávy – listopad 2019

Tento týden v Nashvillu proběhl 53. ročník předávání cen CMA Awards. Nejcennější trofej pro umělce roku si již posedmé odnesl Garth Brooks, a to zejména za své loňské turné po obřích stadionech. Zpěvákem roku je Luke Combs, zpěvačkou roku Kacey Musgraves, kapelou roku Old Dominion, duem roku Dan+Shay, albem roku Girl od Maren Morris, singlem roku God’s Country od Blakea Sheltona a písní roku Beautiful Crazy od Lukea Combse.

Sedminásobný umělec roku Garth Brooks

Hollywoodský herec Kiefer Sutherland je u nás známý především ze seriálu 24 hodin. Před pár lety následoval kolegu Kevina Costnera, také se vydal na country dráhu a letos vydal už druhé album. A světe div se, za pár měsíců Kiefer Sutherland vystoupí v Praze! Jeho koncert se uskuteční 15. února v Lucerna Music Baru - vstupenky k dispozici ZDE  Jelikož k nám moc Amíků nejezdí, je to opravdu ojedinělá příležitost. Sutherlandova muzika je docela pohodová, jak se můžete přesvědčit v následujícím klipu k písni Something To Love.

Tracy Byrd vydal své dlouho očekáváné živé album Live at Billy Bob’s Texas, které bylo letos v červnu natočeno v nejslavnějším honky tonku na světě. K dostání je na CD nebo DVD s 19 skladbami a také ve zkrácené 12-trackové verzi na LP. Na albu nechybí všechny Byrdovy pecky od vypalovaček jako Watermelon Crawl a I’m From The Country až po slavné love songy Keeper Of The Stars nebo Love Lessons.  

Své druhé album začátkem listopadu vydal stále úspěšnější Luke Combs. Jeho novinka What You See Is What You Get nabízí 17 nových skladeb včetně nedávného #1 hitu Beer Never Broke My Heart. Jako hosté se na album objevili Brooks & Dunn a Eric Church.

Luke Combs stoupá vzhůru

Garth Brooks vydal nový videoklip po 10 letech. Je jím jeho duet s Blakem SheltonemDive Bar a při jeho natáčení se oba opravdu vyblbli. Skladba se objeví na jeho připravovaném albu s názvem Fun. Brooks nadále pokračuje se svých show v malých „dive barech“, které má jako protiváhu ke svým obvyklým megakoncertům.

Clint Black po letech vydal nové album Still Killin‘ Times. Obsahuje dvě nové studiové nahrávky a osm živých verzí jeho největších hitů jako A Better Man, Summer’s Comin‘ nebo Nothing But The Taillights. Jedna z novinek, This Old House, je poctou Grand Ole Opry a s Clintem si na ní zazpívala řada hostů včetně Steva Warinera, Sary Evans nebo Dariuse Ruckera, jak můžete vidět i v tomto klipu:

Poslouchejte: Peter Dula a Country zprávy listopad 2019

Peter Dula – Jak košický zázrak ohromil svět country music

Peter Dula se narodil v Košicích roku 1981. Od útlého věku se věnoval hokeji a v 17 letech vycestoval do Bostonu, kde začal hrát v juniorské lize. Hokejová dráha se velmi slibně vyvíjela a Peter věřil, že se časem probojuje do NHL. Zakrátko mu však lékaři diagnostikovali rakovinu, které všechny jeho plány zhatila. 

Po šestiměsíční léčbě v Bostonu se vrátil domů do Košic, jenže po několika měsících se nemoc znovu objevila a Peter musel podstoupit náročnou transplantaci kostní dřeně. Zatímco se léčil, dostala se mu do rukou stará kytara jeho otce, který ho naučil několik akordů. Peter, který předtím nikdy nezpíval ani nehrál na žádný nástroj, objevil úplně novou vášeň a jeho život získal rázem nový smysl.

Petrův otec měl doma také několik starých desek Johnnyho Cashe, a tak Peter začal zpívat a hrát jeho písně. Postupem času objevil mladší zpěváky, jako jsou Alan Jackson, Randy Travis a Joe Diffie, kteří ho také významně ovlivnili. Po nějaké době Petra objevil košický bard Laco Sasák, pod jehož vedením Peter zdokonaloval svou hru na kytaru, a také začal vystupovat v Lacově košické kapele Country pohoda.

Jednoho večera se na jejich vystoupení přišel podívat Fero Jano, kapelník country kapely Veslári, a po skončení show Petrovi nabídl místo hlavního zpěváka. „Bola to pre mňa veľká česť, pretože je to najstaršia country kapela na Slovensku, takže som sa veľmi potešil a jednoznačne som súhlasil!“, vzpomínal později Peter. Následujícího léta 2005 společně vystoupili na Stodole Michala Tučného v Hošticích, kde v diváckém hlasování v soutěži kapel získali 1. místo. 

Veslári v roce 2005

Úspěch v Hošticích kapelu pořádně nakopnul a z Veslárů se brzy stala jedna z největších koncertních atrakcí v Čechách, na Slovensku a v Polsku. Na jaře 2006 vydali album Ja pôjdem sám, za které na Slovensku později získali cenu Aurel v kategorii country, folk a bluegrass.

Na albu Ja pôjdem sám se objevila autorská skladba Blind Horses, která si našla cestu do světa. Začala ji hrát rádia po celé Evropě a dostala se i do éteru v Japonsku, Austrálii a USA. V mezinárodní hitparádě World Wide Country Chart Independent se dostala na 3. místo a v evropském žebříčku ECMA Top 100 Chart dokonce na 1. místo. Motivování tímto úspěchem, Veslári - v zahraničí vystupující pod názvem Peter & The Rowers - natočili anglickou verzi písně Ja pôjdem sám nazvanou I'm Leavin'. A její mezinárodní ohlas byl dokonce ještě větší - v žebříčku ECMA Top 100 Chart se na 1. místě udržela 14 týdnů v řadě, čímž vytvořila historický rekord a pro slovenskou kapelu to byl naprosto nevídaný úspěch.

Veslári alias Peter & The Rowers

Peter kromě toho přes internet získával kontakty v Nashvillu a na dálku se mu podařilo navázat přátelství s věhlasnými textaři, jako jsou Roger Springer, který napsal hity pro George Straita nebo Marka Chesnutta, nebo Billy Yates, autor hitů I Don't Need Your Rockin' Chair a Choices pro George Jonese. Peter s nimi po skypu pracoval na textech, které měly být základem dalšího alba, tentokrát celého v angličtině. Na podzim 2007 se Peter a Fero Jano vypravili do Nashvillu, kde se setkali s Martym Stuartem a špičkovými muzikanty Brentem Masonem a Paulem Franklinem. Peter napsal několik songů se slavnými textaři a také si splnil sen a zazpíval si v legendárním baru Legends Corner na Broadway.

Slavný bar Legends Corner na nashvillské Broadway

O několik měsíců později však Petrovi byla bohužel již potřetí diagnostikována rakovina a agresivní nádor pojivové tkáně opět všechny jeho aktivity zastavil. Tři operace a série chemoterapií na Slovensku příliš nepomohly a jedinou šancí zbývala operace na Dana Farber’s Cancer Institute v Bostonu, kam se Peter v květnu 2008 vypravil a zákrok podstoupil. Několik dní po operaci, když byl Peter ještě stále v Bostonu, byly oznámeny výsledky ohledně výročních cen Evropské asociace country hudby, kde Peter & The Rowers zlomili rekord a získali osm trofejí včetně nejvyššího titulu pro mezinárodního umělce roku.

Operace v Bostonu se zdařila a Petra po pár dnech pustili z nemocnice. Tehdy zbývalo jen pár dní do začátku CMA Music Festu v Nashvillu, a jelikož si Peter uvědomil, že jeho další cesty do Ameriky jsou velmi nejisté, rozhodl se využít příležitosti a před návratem na Slovensko se ještě zastavil v Nashvillu. Kvůli přísné karanténě z důvodu nebezpečí infekce však byl nucen vyhýbat se veřejným akcím. Nakonec se dostal jen na dvě akce, kde byl hostem v zákulisí. 

Joe Diffie a Peter Dula v Grand Ole Opry 

Billy Yates ho pozval do své galashow The Countriest of Country, kde se Peter setkal se svým idolem Michaelem Petersonem a zlatým hřebem pak byla návštěva Grand Ole Opry, kam ho pozval sám Joe Diffie. Bylo to v Rymanově auditoriu, kde Joe představil Petra na podiu a společně si zahráli Folsom Prison Blues. Vystoupení v Opry bylo pro Petra jedním z největších dosažených vrcholů.

Po návratu na Slovensko byl nadále v domácím léčení. Jelikož už nemohl cestovat a vystupovat, své další sny si plnil alespoň od počítače. S Joem Diffie na dálku natočili duet Long Gone Loner, který měl velký ohlas v rádiích a na evropské hitparádě vyšplhal na 1. místo. Petra pak velmi potěšilo, když Joe jejich společnou píseň zařadil jako bonus na evropskou verzi svého výběru hitů The Ultimate Hits.   

Kapela Veslári si mezitím našla nového zpěváka Tommyho a Peter jim začal dělat manažera a domlouvat koncerty. Kromě toho po internetu stále navazoval nové kontakty. Podařilo se mu spojit s Randym Travisem, který mu poslal podepsané DVD s jeho tehdy aktuálním filmem The Wager. Také se snažil pozvat do Evropy nějakého amerického zpěváka, se kterým by Veslári odjeli velké turné. V jednu chvíli byl ve hře Wade Hayes a nakonec se domluvila spolupráce se začínajícím zpěvákem Billym Ryanem. Peter s ním po internetu natočil duet Succeed, který byl odeslán do rádií a Billy pak v létě 2009 přijel a s Veslári odjel velkou šňůru napříč Evropou. 

Peter věděl, že se kvůli neblahému zdravotnímu stavu do kapely nevrátí. Jelikož trávil prakticky všechen čas sám doma nebo v nemocnici, došlo tím u něho k posunu hudebního vkusu. Tím nejlepším už pro něj nebyly svižné vypalovačky od Alana Jacksona, ale svou oblibu našel spíše v pomalejších baladách Johna Denvera, Randyho Travise a Dona Williamse

Při práci s elitním textařem Rogerem Springerem

Peter se pak zkontaktoval s Lubošem Malinou, se kterým začal připravovat sólové album, které mělo být laděno více do folku a mělo obsahovat právě takovéto pomalejší balady zpívané ve slovenštině. Už měl vybrané a otextované písničky a pilně se je učil, což pro něj bylo obtížné, protože v té době mu již odebrali část plic a těžce se mu dýchalo. K nahrávání jeho sólového alba ve studiu již nedošlo a několik nahrávek existuje jen v podobě demo verzí, které si Peťo během tréninku nahrál na svůj mobil. 

Petrův zdravotní stav se bohužel stále zhoršoval a na plánovaný chirurgický zákrok ve Frankfurtu již nedošlo. Peter Dula zemřel 10. října 2009 v košické nemocnici ve věku 28 let. O týden později se na jeho pohřbu v Košicích ukázalo, jaké množství lidí dokázal Peter spojit. Mezi početným davem smutečních hostů byli i zástupci z Čech, Polska i USA. Před Vánoci téhož roku potom Laco Sasák, uspořádal vzpomínkový koncert, ze kterého se stala pravidelná akce, jenž si vzala za cíl nadále spojovat lidi blízké Petrovi. V roce 2013 dali Fero Jano a Laco Sasák dohromady album Odešiel kovboj, které obsahovalo Peťovy nejlepší skladby s Veslári. Titulní skladbou byl tribute song, který napsal legendární polský countryman Michael Lonstar, který ho nazpíval jako duet s Allanem Mikuškem.

Peter Dula za svůj krátký život rozdal spoustu radosti a v podobě jeho písní a vzpomínek se z ní můžeme těšit dodnes.

Dříve nevydané exkluzivní záběry ze zkoušky v šatně před Portou 2007 v Ústí nad Labem

Poslouchejte: Peter Dula a Country zprávy listopad 2019

PLAYLIST:
Blake Shelton - God's Country
Kiefer Sutherland - Something You Love
Clint Black - Nothin' But The Taillights (Live)
Tracy Byrd - Don't Take Her She's All I Got (Live)
Luke Combs - Every Little Bit Helps
Garth Brooks & Blake Shelton - Dive Bar
Veslári - Ja pôjdem sám
Peter Dula & The Rowers - Blind Horses
Peter Dula & The Rowers - Robbin' Peter To Pay Pauline
Peter Dula & The Rowers - Love Broke
Peter Dula & The Rowers - Long Gone Loner (with Joe Diffie)
Peter Dula & The Rowers - Succeed (with Billy Ryan)
Peter Dula - Život je nádherný
Peter Dula - Waiting For The Rain (with Alllan Mikusek & Michael Lonstar)

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

Blake Shelton – Hillbilly elegán z talentové soutěže

Blake Shelton – Hillbilly elegán z talentové soutěže

Petr Mečíř , Příběh jedné z nejžádanějších a nejlépe placených country hvězd současnosti. A kromě toho je prý zatraceně sexy…

George Strait: Král po 35 letech vyklidil countryový Olymp

George Strait: Král po 35 letech vyklidil countryový Olymp

Petr Mečíř , 33 platinových desek, 60 No.1 singlů a 35 let na absolutním vrcholu americké country music. Tohle dokázal pouze George Strait. 

Sara Evans – Vrcholy a pády country-popové hvězdy

Sara Evans – Vrcholy a pády country-popové hvězdy

Petr Mečíř , Strmá cesta na vrchol a ještě prudší pád za asistence bulvárních plátků a rozvodových právníků. I z nejhlubšího bahna se dá vydrápat znovu zpět.