Vince Gill: Nejoblíbenější týpek v country music

Vince Gill: Nejoblíbenější týpek v country music

Vince Gill má na kontě neuvěřitelných 21 cen Grammy, ale pořád je to normální chlápek, kterého byste klidně brali za souseda.


Dolů

V jubilejním 30. Country servisu si představíme Vince Gilla, který je jedním z nejtalentovanějších a nejobdivovanějších umělců nejen v country music a který má na svém kontě neuvěřitelných 21 Grammy. Nejprve nás ale čeká obvyklý přehled zajímavých novinek za poslední měsíc.

Vince Gill

Country zprávy leden 2019 

Ray Scott je skvělým příkladem toho, že v country muzice je možné slušně se uživit i bez nahrávací smlouvy. Zcela sám si systematicky buduje posluchačskou základnu a v současné době dokončuje své nové album Honky Tonk Heart, které opět vydává nezávisle prostřednictvím crowdfundingové kampaně. Právě z něj zveřejnil pěkně nadupanou titulní skladbu.

Ray Scott

Dne 3. ledna ve věku 69 let zemřel country zpěvák Steve Ripley, který byl frontmanem kapely The Tractors. Jeho skupina na country scéně zabodovala v polovině 90. let a nejvíce se proslavila hitovkou Baby Likes To Rock It.

Tracy Byrd

Tracy Byrd v 90. letech slavil úspěchy s řadou hitů, ale roku 2009 veškeré aktivity přerušil a odešel do hudebního důchodu. Posledních pár let vystupoval velmi sporadicky jen v okolí Texasu, ale nyní si koupil nový zájezdní autobus a u příležitosti výročí 25 let své kariéry vyjíždí na velké turné po více než 10 letech. Na několika zastávkách odehraje společnou show se svým dávným kámošem a sousedem z rodného Beaumontu Markem Chesnuttem.

Chris Young pracuje na nové desce, která naváže na jeho poslední úspěšnou kolekci Losing Sleep. Bližší informace o chystaném projektu zatím neprozradil, ale do světa již vypustil působivý debutový singl s názvem Raised On Country

Chris Young

Mark Wills, který se proslavil řadou hitů na přelomu tisíciletí a který je mezi country umělci jedním z největších fandů do zbraní, se stane nejnovějším členem Grand Ole Opry. Po 20 letech pravidelného vystupovaní na tamějším podiu ho jeden večer překvapil Vince Gill tou nejvzácnější pozvánkou, kterou může country zpěvák dostat. Mark Wills byl tak dojat, že šel do kolen a několik minut nebyl schopen mluvit.

Keith Urban má ve zvyku při svém každém novoročním koncertě zahrát směsici od umělců, kteří v uplynulém roce zemřeli. Tentokrát vzdal hold Dolores O'Riordan z The Cranberries, Arethe Franklin, Royovi Clarkovi, DJ-ovi Aviciimu a naprostou lahůdku si nachystal na konec, kde v rámci pocty basákovi Edovi Kingovi z Lynyrd Skynyrd zahrál Sweet Home Alabama za pomoci kytarového genia Petera Framptona.

Poslouchejte: Vince Gill a Country zprávy leden 2019 

Tennessee - to zní fajn, ne? Limitovanou sérii těhle triček najdete (spolu s pytlem dalších) v našem eshopu DixieGear

Vince Gill: Nejoblíbenější týpek v country music

Vince Gill je rodákem z Oklahomy, kde se narodil roku 1959. Jeho otec pracoval jako právník, který po večerech hrál v country kapele, a byl to právě on, kdo mladého Vince přivedl k hudbě. Ten již od útlého mládí projevoval instrumentální všestrannost a brzy se naučil hrát na kytaru, banjo, basovku, mandolínu, dobro a housle. Už na střední škole hrál v bluegrassové kapele a po jejím dokončení odjel do Kentucky, kde chvíli hrál v kapele Rickyho Skaggse. Poté se přestěhoval do Los Angeles, kde vzal nabídku od houslisty Byrona Berlina, aby hrál v jeho bluegrassové kapele. Zde se seznámil se zpěvačkou Janis Oliver z kapely Sweethearts of the Rodeo a roku 1980 se vzali. 

Vince se pak rozhodl pověsit bluegrass na hřebík a jako zpěvák a kytarista nastoupil do country-rockové formace Pure Prairie League. S nimi natočil tři desky a rovněž zpíval hlavní vokál na Let Me Love You Tonight, která se stala jejich nejslavnější písní. 

Z Pure Prairie League po dvou letech odchází a stěhuje se do Nashvillu, kde se připojil k doprovodné kapele Rodneyho Crowella, kde se seznámil s klávesákem Tonym Brownem, který zároveň působil ve vedení RCA Records. Brown mu dohodil nahrávací smlouvu s RCA, ale ještě než Gillova debutová deska Turn Me Loose vyšla, sám přeběhl ke konkurenčním MCA Records. Vince Gill měl tedy nahrávací smlouvu, vydával country desky a posílal singly do rádií, ale že by se něco v jeho životě změnilo, se říct nedalo. Mnoho úspěchu neměl, a kdyby se bokem neživil jako studiový muzikant, který hrál na albech Rosanne Cash, Emmylou Harris a řady dalších, tak by neměl ani na zaplacení účtů.

V té době mu přišla nabídka od Marka Knopflera, aby vstoupil do jeho kapely Dire Straits. Ačkoliv by takové lano bylo pro většinu muzikantů splněným snem a Vince věděl, že by se tím vyřešily všechny jeho finanční problémy, nakonec s těžkým srdcem odmítl, protože jak později vypověděl, přijetí nabídky by tehdy považoval za uznání osobního selhání a on stále ještě doufal, že se mu podaří prorazit sólově. 

U společnosti RCA se trápil ještě několik dalších let, vydal pro ně celkem tři desky a přestože se třemi skladbami pronikl do Top 10, stále nemohl zavadit o pořádný hit. Vše se změnilo, až když jeho smlouva vypršela a Tony Brown si Gilla přetáhl k sobě do MCA Records, kde Vince pod jeho producentskou taktovkou natočil album When I Call Your Name. Titulní píseň se stala jeho první skutečnou hitovkou, byla vyhlášena nejlepším singlem roku 1990 a Vince za ní dostal svou první Grammy. 

Následující rok vydal další úspěšné album s názvem Pocket Full Of Gold, které přineslo obří hity Liza Jane a Look At Us. V létě 1991 se Vince stal nejnovějším členem Grand Ole Opry a na podzimních CMA Awards byl oceněn jako nejlepší zpěvák roku.

Roku 1992 vydal další mimořádně úspěšné album s názvem I Still Believe In You, za které opět posbíral řadu cen a titulní skladba se stala jeho prvním #1 hitem. Na podzim téhož roku se při dalším předávání cen CMA Awards zhostil role moderátora a natolik se osvědčil, že nakonec moderoval 11 dalších ročníků v řadě. Díky své bezprostřednosti, lidskosti a pokoře si Vince získal srdce milionů lidí a nezřídka můžete ve spojitosti s jeho jménem narazit na přízvisko „nejmilovanější člověk v country music.“

V letech 1993 a 1994 byl vyhlášen umělcem roku a jeho kariéra dosáhla absolutního vrcholu. Další desky When Love Finds You se prodalo přes 4 miliony kusů a opět si z ní připsal dalších několik hitů. V té době také začal spolupracovat se zpěvačkou Amy Grant, která se proslavila v žánru křesťanské muziky, a natočili úspěšný duet House Of Love

Vince & Amy

Postupem času se mezi nimi vytvořilo pouto a když si oba prošli rozvody ve svých nefungujících manželstvích, roku 2000 se vzali. Dnes Vince a Amy tvoří na poli country scény jeden z prominentních párů a jejich každoroční společná vánoční turné se těší velké oblibě.

V druhé polovině 90. let pak Vince vydal další úspěšné desky High Lonesome Sound a The Key. Poslední Gillovo komerčně úspěšné album se jmenovalo Let's Make Sure We Kiss Goodbye, které vyšlo roku 2000. V té době už bylo Vincovi přes 40 let a podle neúprosných zvyklostí showbyznysu musel v rádiích vyklidit pole mladším. Následující desky začaly vycházet s většími přestávkami, ale o to více času měl na jejich dokonalou produkci. Lahůdkové album Next Big Thing vyšlo roku 2003 a o tři roky později ho pak zastínil ještě vymazlenějším projektem s názvem These Days. Ten se skládal ze čtyř disků, přičemž každý byl pojat tematicky jinak a objevily se na něm tři desítky hostů.

Navzdory své obrovské popularitě je Vince Gill jedním z nejpřístupnějších lidí v country music a není příliš velký problém na něj v Nashvillu při různých příležitostech narazit. Když jsem s ním dělal před lety rozhovor, tehdy připustil, že spoustu lidí překvapuje, když zjistí, jak lehce je přístupný a ještě k tomu dodal: „A to všechno je proto, že chci být normální a také chci být viděn jako normální. Miluji to, co dělám a jsem vděčný za to, že se to lidem libí. Nepotřebuji utíkat do ústraní a žít na výši. Ničeho se nebojím, takže normálně chodím po světě, a když mě někdo pozná, nic se neděje.“

Roku 2010 se stal stálým členem western-swingové kapely The Time Jumpers, se kterou ho můžete vidět každé pondělí v nashvillském baru 3rd & Lindsley (pokud tedy zrovna nemá jiný koncert mimo město). Kromě toho pokračuje v sólové dráze a roku 2011 vydal desku Guitar Slinger a o dva roky později natočil společné album se svým kámošem a nejlepším hráčem na steel kytaru Paulem Franklinem. Deska se jmenovala Bakersfield a vzdávala hold kalifornskému soundu Merlea Haggarda a Bucka Owense.

Jeho pěvecké a instrumentální schopnosti a zároveň i jeho lidskou stránku dobře ilustruje záznam jeho vystoupení na pohřbu George Jonese v Grand Ole Opry v dubnu 2013, kde společně s Patty Loveless na Jonesovu poslední cestu zahrál svůj song Go Rest High On That Mountain, který napsal v polovině 90. let, když se vyrovnával se smrtí svého bratra. Vince během smutečního ceremoniálu neudržel na uzdě své emoce, což silný zážitek z jeho vystoupení ještě více umocňuje, jak se můžete sami přesvědčit ve videu níže (píseň začíná v čase 7:22).

V roce 2017 se Gill stal hostujícím členem obnovených The Eagles, kde spolu s Deaconem Freyem nahradil jeho zesnulého otce a zakládajícího člena kapely Glenna Freye. Na základě nadšených reakcí po několika zkušebních koncertech v listopadu 2017 The Eagles naplánovali rozsáhlé turné po Americe, které proběhlo v minulém roce a na letošní rok se společně vydávájí na velké turné po Evropě. 

Vince Gill jako člen znovuobnovených The Eagles

Dnes je Vince Gill jedním z nejuznávanějších umělců nejen v country music a se svými 21 cenami Grammy je zároveň nejoceňovanějším country umělcem v historii.

Poslouchejte: Vince Gill a Country zprávy leden 2019 

PLAYLIST:
Ray Scott - Honky Tonk Heart
The Tractors - Baby Likes To Rock It
Tracy Byrd - A Good Way To Get On My Bad Side (with Mark Chesnutt)
Chris Young - Raised On Country
Mark Wills - 19 Somethin'
Garth Brooks - Whiskey To Wine (with Trisha Yearwood)
John Fogerty - Almost Saturday Night (with Keith Urban)
Pure Prairie League - Let Me Love You Tonight
Vince Gill - Oklahoma Borderline
Vince Gill - Liza Jane
Vince Gill - A Little More Love
Vince Gill - Next Big Thing
Vince Gill - Billy Paul
Vince Gill - Tonight The Bottle Let Me Down
Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

George Strait: Král po 35 letech vyklidil countryový Olymp

George Strait: Král po 35 letech vyklidil countryový Olymp

Petr Mečíř , 33 platinových desek, 60 No.1 singlů a 35 let na absolutním vrcholu americké country music. Tohle dokázal pouze George Strait. 

Marty Stuart – Hrát tradiční country je dnes v Nashvillu nejtvrdší underground

Marty Stuart – Hrát tradiční country je dnes v Nashvillu nejtvrdší underground

Petr Mečíř , Z komerčně úspěšného zpěváka se postupně vypracoval na mimořádně kreativního umělce a neochvějného bojovníka za udržování tradice country hudby.

Travis Tritt: Pistolník, který se nikdy neohlíží zpět

Travis Tritt: Pistolník, který se nikdy neohlíží zpět

Petr Mečíř , Bouřlivák, odpůrce klobouků a fanda do zbraní Travis Tritt přinesl do country pořádnou dávku jižanského rocku.