George Strait: Král po 35 letech vyklidil countryový Olymp

George Strait: Král po 35 letech vyklidil countryový Olymp

33 platinových desek, 60 No.1 singlů a 35 let na absolutním vrcholu americké country music. Tohle dokázal pouze George Strait. 

Dolů

V dubnovém Country Servisu si připomeneme dlouhou a úspěšnou kariéru muže, který prodal víc desek než Madonna a na absolutním vrcholu country music se udržel dlouhých pětatřicet let. Ale předtím se jako vždy podíváme, co je nového v Nashvillu.

George Strait

Country zprávy duben 2018

Texasský bard Pat Green oznámil, že končí s vydáváním desek, protože už v nich nevidí smysl. Neustále intenzivně koncertuje a příležitostně zveřejňuje nové songy, ale koncept s vydáním 15 skladeb najednou je podle něj už mrtvý, protože jak prý vypozoroval, dnes už si 15 songů najednou nikdo nekupuje. Je to snad první vlaštovka znamenající zánik klasických desek?

Věhlasná síň slávy - Country Music Hall of Fame - se letos rozšíří o tři další umělce. Za éru veteránů je posmrtně oceněna zpěvačka Dottie West, za moderní éru Ricky Skaggs a v kategorii nezpěváků bude do síně slávy uveden houslista Johnny Gimble.

Kenny Rogers ze zdravotních důvodů odvolal všechny zbývající koncerty. Poslední dva roky absolvoval velké rozlučkové turné, které vyvrcholilo velkým koncertem v Nashvillu loni v říjnu. Na letošní rok ještě zbývalo několik show z poslední části turné, aly ty již neproběhnou. Legendární gambler je tedy již oficiálně v důchodu.

Grand Ole Opry se za poslední měsíc rozrostla o dva nové členy a v obou případech se slavnostního ceremoniálu chopil Garth Brooks. Nový členem se stal Chris Janson, kterého pozvánkou během koncertu v Rymanu překvapil Keith Urban a o pár týdnů později dostal veterán Bobby Bare „dárek“ ke svým 83. narozeninám, když jeho vystoupení v Opry přerušil Brooks, aby mu oznámil, že jeho zaniklé členství v Opry, o které přišel v 70. letech, získává zpět.


Zpěvačka a multi-instrumentalistka Anita Cochran, které se proslavila duetem se Stevem Warinerem What If I Said, již druhým rokem bojuje s rakovinou. V Nashvillu začátkem dubna proběhl benefiční koncert na její podporu, na kterém mimo jiné vystoupili Clay Walker, Wade Hayes a Wynonna. Přišel i Steve Wariner, který si s Anitou zazpíval jejich slavný duet poprvé po 20 letech.

V Americe se na letošní léto chystá několik turné několika velkých rockerů, kteří tu a tam koketují s country. Detroitský rodák Kid Rock na své turné bere countrymana Brantleyho Gilberta, na sólové turné letos vyjíždí Steven Tyler, který předloni vydal svou první country desku a lahůdkou pak bude spojení sil Billyho Gibbonse a Johna Fogertyho, kteří budou na diváky chrlit jednu pecku za druhou od ZZ Top i od Creedence.

Poslouchejte: George Strait a Country zprávy duben 2018

George Strait: Král po 35 letech vyklidil countryový Olymp

George Strait je žijící fenomén, v Americe je uctíván skoro jako bůh a když někde na jeho jméno narazíte, obvykle je k němu doplněno přízvisko King. Ať už jste ve Státech v jakémkoliv obchodě nebo třeba na letišti, bez ohledu na právě naladěnou stanici George Straita z rádia uslyšíte prakticky každou půlhodinu. Abychom dokázali Straitovu výjimečnost lépe pochopit, podívejme se nejprve na nějaká fakta. 

Když se někomu podaří v country music prorazit mezi nejvyšší elitu, průměrná délka vrcholové dráhy je zhruba 10 let, a to ještě pokud má daný umělec štěstí. Country hvězdy, které se na předních místech hitparád udržely aspoň 20 let, byste mohli spočítat na prstech. George Strait se na absolutním vrcholu udržel 35 let. Prakticky každá deska, kterou kdy vydal, dosáhla minimálně zlaté certifikace. 

Z celkového počtu jeho desek jich je 33 platinových, což je po Elvisovi a Beatles třetí nejvyšší číslo v historii a zde je třeba si navíc uvědomit, že u Presleyho a Beatles naprostou většinu platinových desek tvoří všemožné kompilace, které jim od 70. let vyšly, zatímco u Straita naprostou většinu tvoří řadové studiové desky. Za svou dosavadní dráhu vydal 96 singlů do rádií, z nichž 60 dosáhlo na 1. místo hitparády, což je nejvyšší počet ze všech hudebních žánrů v historii. Pojďme si ale Straitovu famózní dráhu zrekapitulovat hezky od začátku.

Strait se narodil roku 1952 v Texasu poblíž San Antonia. Jeho rodina měla velký ranč s rozlohou přes 800 hektarů, takže George trávil všechny víkendy i léta prací na farmě. V 19 letech se oženil se svou láskou ze střední školy a ještě v témže roce narukoval do armády. Další čtyři roky pak strávil u pozemních vojsk na Havaji. Po návratu domů začal studovat zemědělství na univerzitě a jednoho dne odpověděl na inzerát místní country kapele, která sháněla zpěváka. Brzy se stal jejím lídrem, přejmenoval ji na Ace in the Hole Band a snažil se získat nahrávací smlouvu. 

Majitel klubu, kde Straitova banda hrála, pozval zástupce vydavatelství MCA, aby se na jeho mladého svěřence přijeli podívat, ale tehdy je nijak nezaujal. George poté sám podnikl několik cest do Nashvillu a postupně byl odmítnut úplně každým vydavatelstvím ve městě. Nakonec nastoupil do práce jako projektant ohradníků pro dobytek a s muzikou chtěl nadobro seknout, ale manželka ho nakonec přesvědčila, aby tomu dal ještě rok. 

Za nějakou dobu přišla nabídka od MCA, že jsou ochotni natočit jednu jeho píseň a podle jejího ohlasu že se pak uvidí dál. Skladba Unwound vyšla na jaře 1981 a nadobro přepsala dějiny country music. Znamenala totiž nástup nové generace zpěváků, kteří vrátili sound od tehdy populárního country-popu zpátky k tradiční country. Garth Brooks dodnes vzpomíná, že to byl právě tento Straitův první song v rádiu, který ho přiměl seknout s rokenrolem a přeorientovat se na country.

Debutové album Strait Country pak vyšlo na podzim 1981 a od té doby Strait vydával s železnou pravidelností jednu úspěšnou desku za deskou. Na hitparádě rovněž chrlil jeden hit za druhým a z většiny skladeb se prakticky okamžitě stávaly evergreeny. Ze Straita byla rázem superhvězda, která změnila i celou image country zpěváků. Do té doby oblíbeným kostýmům s flitry a třásněmi rázem odzvonilo a Straitovu moderní vizáž v riflích, jednobarevné košili a klobouku pak všichni začali napodobovat. Strait prakticky ovládl celá 80. léta a na vrchol hitparády v tomto období umístil 18 velehitů včetně nesmrtelných pecek jako Amarillo By Morning, You Look So Good In Love, Does Fort Worth Ever Cross Your Mind, Ocean Front Property nebo All My Ex's Live in Texas

Jediným škraloupem v jeho hvězdné dráze byla tragická smrt jeho třináctileté dcery Jennifer, která v létě 1986 zahynula při autonehodě, když se s ní její osmnáctiletý opilý kamarád vyboural do příkopu. Strait se po této tragédii uzavřel do sebe, přerušil veškerý kontakt s medii a po mnoho dalších let neposkytl ani jeden rozhovor. Odtažitost před veřejností a novináři mu již zůstala a Strait se tak stal jedním z nejméně přístupných interpretů v showbyznysu, který si bedlivě střeží své soukromí. V letech 1989 a 1990 byl v anketě CMA vyhlášen Umělcem roku. 

Roku 1990 George vydal další mimořádné album Livin' It Up, z nějž dva hity shodně strávily pět týdnů po sobě na vrcholu hitparády, což bylo tehdy něco nevídaného - byly to pecky Love Without End, Amen a I've Come To Expect It From You. O dva roky později si Strait zahrál ve filmu Pure Country, kde ztvárnil fiktivní country hvězdu Dustyho Chandlera, kterému se znechutí pozlátko showbyznysu a rozhodne se hledat své kořeny. Doprovodné soundtrackové album se s šesti miliony prodanými kusy stalo komerčně nejúspěšnější deskou Straitovy dráhy. Následující alba jako Lead On (1994), Blue Clear Sky (1996), Carrying Your Love With Me In (1997) a One Step At A Time (1998) pak představují tu nejlepší country muziku z 90. let a každé opět přineslo záplavu hitů na singlové žebříčky. 

90. léta rovněž znamenala boom v televizní produkci a spousta country hvězd se tehdy hodně zviditelnila díky hudebním videoklipům. Na rozdíl od Alana Jacksona, který získal obrovskou popularitu i právě prostřednictvím výpravných a skvěle natočených klipů, George Strait tuto příležitost zcela zazdil. Z jeho celkového počtu 96 singlů, které během bezmála čtyřiceti let natočil, byste napočítali jen 8 oficiálních klipů a pak zhruba stejných počet těch, které byly sestříhány z živých vystoupení nebo z filmu Pure Country. Je to až paradoxní, že jedna z největších hvězd nebyla na televizních hudebních kanálech prakticky vůbec zastoupena. 

Straitův absolutní nezájem točit klipy po dlouhá léta způsoboval vydavatelství MCA vrásky na čele, které se snažilo využívat všemožných prostředků, aby svou největší hvězdu do televize nějak dostalo. Dobrým příkladem této absurdní situace budiž následující klip, ke kterému MCA použilo záběry Straita z živého vystoupení na jednom předávání cen a pokusilo se z toho uplácat oficiální videoklip. Můžete si rovněž všimnout, že prostřihy na Straita jsou velmi krátké, aby nebylo poznat, že na daném udílení cen ve skutečnosti zpíval úplně jinou píseň.

Doménou George Straita vždy byly především živé koncerty. Kvůli obrovské popularitě mohl vystupovat jen na velkých stadionech a aby se na koncert dostalo více diváků, navrhl Strait speciální 360-stupňové podium, které se neustále otáčelo, díky čemuž mohli být diváci prakticky všude a odevšad aspoň na určitou dobu dobře viděli. Zatímco se mnozí Straitovi kolegové předháněli v předvedení té největší show za pomoci pyroefektů, zběsilého skákání nebo tančení, Strait tohle nikdy neměl zapotřebí. Vždy se jen skromně postavil k mikrofonu ve svých džínách a košili, začal zpívat své hitovky a 50 tisíc lidí na koncertě se mohlo zbláznit.

George Strait si vysoký standard udržel i po roce 2000 a přestože se hlavní proud country díky popularitě Shanii Twain, Keitha Urbana, Rascal Flatts a dalších posunul zase hodně k popu, Strait zůstal věrný tradiční country. S Alanem Jacksonem natočil poměrně kontroverzní duet Murder On Music Row o vrahovi v nashvillské čtvrti Music Row, kde se nachází nahrávací studia, který zabil tradiční country. Přestože hodně jejich hudebních kolegů tehdy na adresu Straita a Jacksona nešetřilo chválou, každý druhý se však sám sebe v duchu ptal: „Nezpívají náhodou o mně?“ Jejich duet byl o rok později na předávání cen CMA vyhlášen nejlepší písní roku a událostí roku.

Kolem roku 2005 Strait výrazně omezil koncertování na nějakých 18 show ročně, ale když za jeden večer dokázal vydělat přes milion dolarů, mohl si to s klidem dovolit. Změnil rovněž nahrávací studio a začal točit na Key Westu ve studiu Jimmyho Buffetta, takže pro studiové muzikanty z Nashvillu se každá nahrávací session se Straitem prakticky proměnila v dovolenou. Mimořádně úspěšné desky z tohoto období byly The Road Less Traveled, Honkytonkville, Somewhere Down In Texas, It Just Comes Natural a Troubadour

Straitova pozice v country music už byla dlouhou dobu neotřesitelná a prakticky každý jeho singl automaticky letěl na vrchol hitparády. Když za ním jednoho dne přišel jeho syn Bubba s tím, že napsal píseň Arkansas Dave, George to nakoplo natolik, že na stará kolena začal také psát texty a se svým synem utvořili autorský tandem. Od té doby je na každé Straitově desce aspoň jeden kousek z jejich pera.

26. září 2012 George Strait svolal velkou tiskovku v Nashvillu, na které prohlásil, že se rozhodl definitivně skoncovat s koncertováním a zároveň oznámil velké rozlučkové turné, které potrvá dva roky. Rovněž potvrdil, že z muziky jinak neodchází a desky bude točit i nadále (podle tehdejší smlouvy s MCA byl zavázán natočit ještě pět studiových alb). Jeho monumentální show po obřích stadionech pak v dalších dvou letech postupně navštívila 47 měst a lístky do každého z nich byly okamžitě vyprodány. 

V listopadu 2013 byl Strait v anketě CMA znovu vyhlášen umělcem roku, čímž se stal nejstarším držitelem tohoto nejprestižnějšího ocenění v historii. Jeho závěrečný koncert proběhl 7. června 2014 v Arlingtonu a s počtem diváků 104 793 se z toho stal největší krytý koncert v americké historii. Během této show také vystoupil tucet Straitových kolegů a záznam z koncertu vyšel později na 2 CD/DVD pod názvem The Cowboy Rides Away: Live from AT&T Stadium

Všechno jednou končí a ani famózní úspěch George Straita na radiových vlnách netrval věčně. V roce 2012 mu bylo 60 let a na svém kontě měl 59 vítězných singlů na hitparádě. Jeho management se nadchnul myšlenkou, že by bylo skvělé, aby získal ještě svůj jubilejní 60. #1 hit, dokud mu je stále 60 let. Napnuli tedy všechny síly a tehdy aktuální singl Give It All We Got Tonight se nakonec přece jen podařilo dostat na vrchol hitparády jen několik dnů před jeho 61. narozeninami, čímž se historický rekord zaokrouhlil na 60 zářezů. Zároveň však bylo všem jasné, že už to bylo naposledy. Když vycházel druhý díl boxsetu Strait Out Of The Box, George na něj zařadil nový song Kicked Outta Country, ve kterém se v nadsázce postěžoval nad tím, že ho kvůli vysokému věku z country music vykopli. 

Mezitím ale Straitovi začalo chybět živé hraní, a tak se nakonec nechal přemluvit, aby aspoň několik show do roka odehrál. Od roku 2016 tak přiležitostně vystupuje na stadionu v Las Vegas. Obvykle jde o 6-8 koncertů ročně a získání vstupenek se pomalu rovná výhře v loterii. Vidět Kinga George naživo je tedy stále možné i dnes, i když šance jsou velmi omezené.

TIP: Přečtěte si reportáž autora článku, který měl nedávno příležitost vidět show George Straita z první ruky.

PLAYLIST:
Pat Green & Brad Paisley - College
Ricky Skaggs - Same Ol' Love
Kenny Rogers - Slow Dance More
Chris Janson - Everybody
John Fogerty - Centerfield
George Strait - Living And Living Well
George Strait - Fool Hearted Memory
George Strait - All My Ex's Live In Texas
George Strait - Love Without End, Amen
George Strait - I Cross My Heart
George Strait - True
George Strait - Give It Away
George Strait - Love's Gonna Make It Alright
George Strait - Kicked Outta Country

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

Alan Jackson: Strážce tradiční country

Alan Jackson: Strážce tradiční country

Petr Mečíř , Sympaťák, který si vždycky stál za svým a nikdy se nenechal zlákat moderními trendy. V životě i v muzice. 

Kenny Rogers: Nejslavnější gambler jde do důchodu

Kenny Rogers: Nejslavnější gambler jde do důchodu

Petr Mečíř , Po 60 letech v showbyznysu a 165 milionech prodaných desek je čas na poslední koncert. 

Marty Stuart – Hrát tradiční country je dnes v Nashvillu nejtvrdší underground

Marty Stuart – Hrát tradiční country je dnes v Nashvillu nejtvrdší underground

Petr Mečíř , Z komerčně úspěšného zpěváka se postupně vypracoval na mimořádně kreativního umělce a neochvějného bojovníka za udržování tradice country hudby.