Shania Twain – Kanadská královna na cestě do Prahy

Shania Twain – Kanadská královna na cestě do Prahy

Shania Twain je nejprodávanější country zpěvačkou v historii a 6.10.2018 ji uvidíme i v Praze. Což je důvod podívat se na její kariéru zblízka.

Dolů

Shania Twain je nejprodávanější country zpěvačkou v historii a jelikož se již 6. října vůbec poprvé představí českým divákům v Praze, je nejvyšší čas, abychom si její neobyčejnou dráhu více přiblížili. Nejprve si ale dáme tradiční přehled novinek ze zámořské country scény.

Shania Twain

Country zprávy září 2018

Na současné scéně, kde vychází jedno pop-country nebo bro-country album za druhým, vždy velmi potěší jakákoliv nadupaná deska s poctivým hardcore country. Jednu takovou teď právě vydala osvědčená Terri Clark, jejíž novinka se jmenuje Raising The Bar.

Terri Clark

Garth Brooks oznámil, že letos na podzim vydá živé album Triple Live. Jak název napovídá, půjde o 3 CD s koncertními nahrávkami, jež pořídil během uplynulého comebackového turné. Deska tak bude aktualizací jeho slavného živáku Double Live z roku 1998, které se stalo nejprodávanějším záznamem koncertu v historii.

Letošní předávání cen CMA Awards proběhně 14. listopadu a největším favoritem je tentokrát Chris Stapleton, který má úctyhodných sedm nominací. Slušné šance mají rovněž Jason Aldean, Miranda Lambert, Thomas Rhett a Keith Urban, z nichž má každý po čtyřech nominacích.

Chris Stapleton

Countryový klub The Four Corners u Mnichova pokračuje v bookování amerických country hvězd. Letos v něm už vystoupili Darryl Worley a Michael Peterson a právě bylo oznámeno další atraktivní vystoupení na 19. listopad, kdy se představí první vítěz talentové soutěže Nashville Star – Buddy Jewell.

Collin Raye slaví 25 let své kariéry a při této příležitosti vydává 2-CD nazvané 25 Years – 25 Hits, na které natočil nové verze svých 25 největších hitů a přidal 3 novinky. Desku lze zakoupit jen na oficiálních stránkách Collina Raye

Bratrské duo Brothers Osborne loni získalo cenu za nejlepší videoklip roku za klip k songu It Ain’t My Fault a nyní zveřejnili nové famózní video, které bude opět soupěřit o ceny. Jedná se o klip k jejich novému hitu Shoot Me Straight. Jeho koncept připomíná slavný videoklip Alana Jacksona k písni That’d Be Alright, ve kterém se režisér snaží natočit videoklip za každou cenu i proti zpěvákově vůli. Brothers Osborne však tento nápad dotáhli k dokonalosti a vznikl z toho totálně ujetý videoklip. No však se mrkněte sami.

Poslouchejte: Shania Twain a Country zprávy září 2018 

Shania Twain – Kanadská královna na cestě do Prahy

Kanaďanka Shania Twain se narodila roku 1965 v provincii Ontario jako Eilleen Regina Edwards. Její rodiče se brzy rozvedli a matka se krátce na to znovu provdala. Eilleen měla dvě mladší sestry a jejich nový nevlastní otec všechny tři dívky adoptoval a nechal jim soudně změnit příjmení na Twain. Do rodiny poté záhy přibyli další dva potomci - jeden vlastní a jeden adoptovaný po zesnulé sestře otčíma. Rodina byla velmi chudá a často neměli nic k jídlu, což se Eilleen snažila ve škole tajit, aby náhodou nezasáhly úřady a rodinu nerozdělily. Už od osmi let zpívala v místním baru, aby do rodinné pokladny přispěla aspoň pár dolary. 

Rodinný život u Twainů byl velmi bouřlivý - rodiče se stále hádali a násilí bylo prakticky na denním pořádku. Když bylo Eilleen 14 let, její matka naložila všech pět dětí do auta a zatímco byl její manžel v práci, tajně s nimi uprchla do 700 kilometrů vzdáleného Toronta, kde další dva roky žili v zařízení pro bezdomovce. Po návratu k nevlastnímu otci začala Eilleen znovu vystupovat v místních barech a po střední škole začala pravidelně dojíždět do Nashvillu, kde navazovala kontakty, nahrávala dema a občas se jí podařilo vystoupit i v televizním pořadu. 

V listopadu 1987 se však Eilleen veškeré sny rozplynuly. Její rodiče totiž tragicky zahynuli při autonehodě a ona se musela okamžitě vrátit do rodného městečka v Kanadě a postarat se o čtyři mladší sourozence. Začátkem 90. let, když se všichni sourozenci postavili na vlastní nohy, se Eilleen vrátila k muzice a natočila nové demo nahrávky. V té době si změnila jméno na Shania, což v řeči kmene Odžibvejů znamená „jsem na cestě“. (Některé zdroje občas uvádějí, že Shania má indiánské kořeny, avšak ve skutečnosti se jedná o jejího otčíma, který pocházel z indiánského kmene Odžibvejů z oblasti Velkých jezer.) 

Shaniina demokazeta zaujala manažery z vydavatelství Mercury Nashville, kteří mladé zpěvačce nabídli smlouvu. Její debutová deska nazvaná jednoduše Shania Twain vyšla na jaře 1993. Shania se tak sice poprvé představila americkému publiku, ale to bylo vše. Album nebylo nijak úspěšné, žádný singl příliš neprorazil a sama Shania byla z desky velmi zklamaná, jelikož nad jejím vznikem neměla jakoukoliv kontrolu a ani jí nebylo povoleno natočit své vlastní písně. Album pak sice dosáhlo milionových prodejů o šest let později, když se ze Shanii stala světová superstar, ale výmluvným důkazem, jak malý význam svému prvnímu albu sama Shania přikládá, je fakt, že ani jeden singl z debutové desky se neobjevil na jejím pozdějším výběru hitů.

Krátce po vydání první desky se Shania seznámila s producentem Robertem „Muttem“ Langem, který se nabídl, že s ní natočí její další desku. Rovněž spolu začali psát texty, přičemž se velmi sblížili a ještě téhož roku měli svatbu. Album The Woman In Me vyšlo v únoru 1995 a tentokrát bylo čistě autorské. Druhý singl Any Man Of Mine vyhrál hitparádu a zároveň se stal jednou z největších pecek pro line dance. Vydavatelství Mercury propagaci alba postavilo na výpravných a pompézních videoklipech, což mělo velký úspěch. Z alba nakonec vzešly čtyři #1 hity, Shania za něj dostala svou první Grammy a na ACM Awards byla deska vyhlášena nejlepším albem roku. Autorský tandem Twain-Lange slavil obrovský úspěch, a proto pilně se pustili do práce na další desce.

Následující album nazvané Come On Over vyšlo roku 1997 a první dva songy Love Gets Me Every Time a Don't Be Stupid se staly velkými countryovými hity. Když však následující skladba You're Still The One pronikla do popové hitparády, prodeje desky raketově stouply a ze Shanii Twain se rázem stala světová senzace.

Deska vyšla v Evropě o rok později s jiným přebalem a ve zcela jiném, pop-rockovém aranžmá. (Pokud tuto desku máte doma a Shania se na jejím obalu dívá z boku na šedém pozadí, je dost možné, že jste originální verzi alba nikdy neslyšeli.) Postupně z této desky bylo vydáno 12 singlů, což je neuvěřitelné číslo vzhledem k faktu, že v té době hudební alba často neměla ani tolik skladeb celkově. Desky se celosvětově prodalo přes 40 milionů, čímž se stalo nejprodávanějším country albem v historii a nejprodávanějším albem zpěvačky napříč všemi žánry. Roku 1998 vyjela Shania rovněž na své první světové turné, které mělo obrovský úspěch. 

Položme si však ruku na srdce: když se podíváte na texty Shanii Twain, zjistíte, že se vůbec nejedná o nějakou oduševnělou poezii a spíše to jsou jednoduché říkanky typu láska-páska. Shanie a jejímu manželovi se však povedlo vytvořit funkční mix velmi chytlavých melodií, atraktivních videoklipů a geniálního marketingu, díky kterému se Shania dokázala prosadit hned v několika různých hudebních žánrech najednou. Po skončení turné Come On Over se Shania stáhla na několik let do ústraní a s manželem se přestěhovali na švýcarský venkov, kde se jim narodil syn Eja.

Začátkem roku 2002 se Shania s manželem opět vrátili do studia a na podzim vyšlo jejich třetí společné album s názvem Up! Aby ještě efektivněji podchytili všechny světové trhy, deska byla vydána ve třech verzích - zelený disk měl country/akustické aranžmá, červený měl pop-rockové aranžmá a aranžmá třetího modrého bylo určeno pro Asii. (Album se prodávalo jako 2-CD a zatímco v Americe byla v prodeji verze country/pop-rock, u nás se dala sehnat jen verze pop-rock/Asie, takže countryová verze je v Čechách bohužel prakticky neznámá). Tím, že na trhu byly tři různě znějící verze alba, nastal trochu zmatek v tom, že v každé zemi vycházely jako singly jiné skladby. V country muzice se do Top 10 dostaly songy I'm Gonna Getcha Good a Forever And For Always a přestože komerčně bylo album stále mimořádně úspěšné, famóznímu úspěchu předchozí desky se nevyrovnalo.

Po vydání desky Up! se Shania zase stáhla do ústraní, ale předtím ještě stihla vydat výběr hitů Greatest Hits, na který natočila tři nové skladby. Jedna z novinek, Party For Two, byla duetem a vznikla ve dvou verzích - na countryové si se Shaniou zazpíval Billy Currington a na popové Mark McGrath. Poté Shania opět zmizela do Švýcarska a několik let o ní nebylo slyšet.

V roce 2008 pak do médií prosákly informace, že se Shania a Robert Lange rozvádějí, údajně kvůli Langeově aféře se zpěvaččinou nejlepší kamarádkou. O rok později pak Shania napsala otevřený dopis fanouškům, kteří stále čekali na nějakou novou muziku, že si prý prochází řadou osobních problémů a nové album je zatím v nedohlednu. Další rok se pak objevila zpráva, že Shania chodí se švýcarským podnikatelem Frédéricem Thiébaudem, což byl paradoxně bývalý manžel Shaniiny kamarádky, kvůli které se rozvedla. Přestože se příležitostně začala opět objevovat na veřejnosti, stále tvrdila, že na návrat do studia a na koncertní podia stále ještě není připravená.

V roce 2012 Shania oznámila svou rezidenci v Caesarově paláci v Las Vegas. Následující dva roky pak pravidelně předváděla výpravou show nazvanou Shania Twain: Still The One s desítkami tanečníků a mnoha efekty. Záznam této show se později objevil na velmi vydařeném dvoualbu CD/DVD. Nová muzika od Shanii byla však stále v nedohlednu a zpěvačka v rozhovorech stále opakovala, jak na nové desce usilovně pracuje. 

V roce 2015 se vypravila poprvé po více než deseti letech na turné napříč USA a Kanadou, přičemž se mělo jednat o její rozlučkové turné, kterým ukončí svou koncertní kariéru. Na konci tohoto turné se po Shanie opět slehla zem a o rok později se pak v médiích opět dušovala, že nová deska je už opravdu na spadnutí. 

Nové album Shanii Twain po 15 letech nakonec vyšlo až na podzim 2017 a jmenovalo se Now. Bylo to první album, na kterém nespolupracovala s Robertem Langem a podílelo se na něm několik jiných producentů. Shania už dopředu oznamovala, že půjde spíše o soulovou desku, což také splnila. Pro country fandy totiž jde o nemastné neslané album, které se s její předchozí tvorbou nedá moc srovnávat. Potěší však alespoň úvodní singl Life's About To Get Good, ve kterém se zpěvačka symbolicky loučí se starým životem včetně vzpomínek na bývalého manžela (a nesmírně mile pak působí, když se po dvaceti letech navlékne do kostýmu z legendárního klipu Man! I Feel Like A Woman).

Přestože se nové album Shanii Twain žádnou senzací nestalo, skvělou zprávou je, že se zpěvačka navzdory všem předchozím oznámením rozhodla vrátit na koncertní podia a podniknout celosvětové turné za účelem propagace nové desky. A jelikož jsou její živá vystoupení postavena především na starých hitech, její show je skutečným zážitkem, o kterém se již 6. října budeme moci poprvé a nejspíš naposledy sami přesvědčit v pražské O2 Aréně.

A takhle nějak nejspíš uvidíme a uslyšíme Shaniu Twain v Praze

PLAYLIST:
Terri Clark - Givin' Up Givin' A Damn
Chris Stapleton - Parachute
Collin Raye - On The Verge
Garth Brooks - Tearin' It Up (And Burnin' It Down) (Live)
Buddy Jewell - I Wanna Thank Everyone
Brothers Osborne - Shoot Me Straight
Shania Twain - Dance With The One That Brought You
Shania Twain - Whose Bed Have Your Boots Been Under
Shania Twain - Love Gets Me Every Time
Shania Twain - That Don't Impress Me Much
Shania Twain - Up
Shania Twain - I Ain't No Quitter
Shania Twain - We Got Something They Don't

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

Alan Jackson: Strážce tradiční country

Alan Jackson: Strážce tradiční country

Petr Mečíř , Sympaťák, který si vždycky stál za svým a nikdy se nenechal zlákat moderními trendy. V životě i v muzice. 

Dolly Parton: Bárbína ze Smoky Mountains

Dolly Parton: Bárbína ze Smoky Mountains

Petr Mečíř , Padesát let na scéně, desítky hitů, pozornost bulvárních médií, ale hlavně spoustu výborné muziky má za sebou Dolly Parton. Čím nás překvapí příště?

Honkytonk Jukebox 25: Tam poblíž hranice

Honkytonk Jukebox 25: Tam poblíž hranice

Martin Pešek , Honkytonkový trubadúr Wade Bowen, vintage country ze solných pláni Ugly Valley Boys a Feleena z jižní Kalifornie - debutující  nadějná písničkářka Jade Jackson.