John Denver - Tragický příběh nejslavnějšího folkaře v country music

John Denver - Tragický příběh nejslavnějšího folkaře v country music

Milovník divoké přírody, ekologický aktivista, vášnivý lyžař a pilot, alkoholik, feťák a násilník, ale především skvělý zpěvák a autor písní. Tím vším stačil být John Denver.


Dolů

V prosincovém Country servisu si představíme písničkáře Johna Denvera, který v polovině 70. let zazářil na folkové, countryové i popové scéně a kterému se nakonec stal osudným jeho koníček pilotování letadel a roku 1997 při pádu svého stroje tragicky zahynul.

Jako vždy si ale nejprve shrneme nejzajímavější novinky za uplynulý měsíc.

Poslouchejte: John Denver a Country zprávy prosinec 2019

Country zprávy - prosinec 2019

Lynyrd Skynyrd pokračují ve svém rozlučkovém turné a nedávno oznámili termíny pro jeho třetí část v příštím roce. Turné totiž rozdělili do několika let a podle dřívějšího oficiálního prohlášení hodlají „naposledy znovu vystoupit ve všech koutech světa, kde doposud zahráli“ (i když dost pochybujeme, že se ještě vrátí do Plzně). Turné nese název Last of the Street Survivors Farewell Tour a na vybraných koncertech v příštím roce jako předskokané vystoupí Travis Tritt a Eli Young Band.

Lynyrd Skynyrd

První dva švýcarské country festivaly oznámily jména účinkujících na příští rok. Hlavními hvězdami festivalu Albisguetli v Zurichu, který začíná 7. února, budou Kiefer Sutherland (ten vystoupí rovněž v Praze 15. 2. 2020), Darryl Worley a Ray Scott. Na konci června pak proběhne tradiční Trucker Fest v Interlakenu, kde se v příštím roce opět představí legendární Bellamy Brothers a dále Lee Brice a Jessica Lynn.

Zlatým hřebem na předávání multižánrových cen American Music Awards bylo retro vystoupení 54-leté Shanii Twain, která zahrála směsici svých country hitů z 90. let. Shania je držitelkou 5 cen AMA a na slavnostním ceremoniálu v Los Angeles se objevila poprvé po 16 letech. Shania nyní vystupuje v rámci svého nového angažmá v Las Vegas s výpravnou show nazvanou Let's Go!

Ronnie Dunn připravuje vydání svého čtvrtého sólového alba RE-DUNN, které představí 24 cover verzí jeho oblíbených rockových a countryových hitů. Zatím z něj zveřejnil 10 ukázek včetně Long Cool Woman od The Holies, Amarillo By Morning od George Straita, I Won't Back Down od Toma Pettyho a nejnověji také Wonderful Tonight od Erica Claptona. Novinka RE-DUNN vyjde 10. ledna.

Ronnie Dunn

Kid Rock na konci listopadu vystoupil ve svém klubu v Nashvillu a během show se dost nevybíravě vyjadřoval o Oprah Winfrey a dalších demokraticky orientovaných postarších televizních hlasatelkách Joy Behar a Kathie Gifford. Za tyto výroky se na Kidovu hlavu snesla obrovská vlna kritiky a nakonec došlo k tomu, že se Kid Rock rozhodl uzavřít svoji restauraci ve svém rodném Detroitu a jako důvod uvedl, že se tam již necítí vítaný. Svůj klub v Nashvillu si i nadále ponechává. 

Kid Rock

Příští album Chrise Younga se bude jmenovat podle prvního singlu Raised On Country a tematicky má být ohraničené titulním songem o jeho hudebních kořenech a jeho aktuálním hitem - sentimentální baladou Drowning, ve které se vyrovnává se ztrátou nejlepšího přítele, který zahynul při autonehodě. Album bude rovněž obsahovat duet se zpěvačkou Lauren Alaina - Town Ain't Big Enough.

Pokud máte rádi poctivou country pořádně od podlahy, možná by vám mohlo pásnout nějaké tričko z naší vidlácké outfitové nabídky na eshopu DixieGear.cz

Poslouchejte: John Denver a Country zprávy prosinec 2019

John Denver - Tragický příběh nejslavnějšího folkaře v country music

John Denver se narodil jako Henry John Deutschendorf Jr. na Silvestra roku 1943 v malém, poklidném městečku Roswell v Novém Mexiku, které se o pouhé čtyři roky později proslavilo údajným pádem létajícího talíře. Johnův otec byl podplukovníkem v armádě a rodina se často stěhovala po celých Státech podle toho, kam byl otec zrovna převelen. John proto celé dětství trpěl syndromem nového žáka ve třídě a než se stačil s nějakými dětmi skamarádit, už se rodina opět stěhovala jinam. Tento kočovný způsob života velmi ovlivnil jeho pozdější tvorbu. 

Na kytaru hrál od svých 11 let a během studia na vysoké škole v Texasu začal vystupovat po místních klubech. Frontman kapely The New Christy Minstrels mu pak poradil, ať své pravé jméno Deutschendorf raději nepoužívá a zvolí si pseudonym. John si proto vybral jméno Denver podle hlavního města svého nejoblíbenějšího státu Colorado.

John Denver jako člen souboru The Mitchell Trio

Po účinkování v několika folkových kapelách se nakonec rozhodl pro sólovou dráhu a roku 1966 natočil nezávislé album vlastních písní nazvané John Denver Sings. Nahrávka se dostala k producentovi tehdy slavného folkového tria Peter, Paul & Mary a zaujala ho píseň Babe, I Hate To Go. Přiměl proto své svěřence, aby ji natočili, a zároveň přesvědčil Denvera změnit její název na Leavin‘ On A Jet Plane. Byl z toho #1 hit na multižánrové hitparádě Billboardu a Denver díky tomu získal nahrávací smlouvu s RCA. Roku 1969 vydal své první komerční album Rhymes & Reasons, na které natočil vlastní verzi Leavin‘ On  A Jet Plane

Společnost RCA se však v propagaci začínajícího folkového zpěváka příliš nepřetrhla a jeho verzi Leavin‘ On A Jet Plane ani nevydali jako singl. Denver se však nevzdával, a aby rozšířil svou posluchačskou základnu, nabízel své koncerty zdarma. Celé dny pak trávil vlastoručním vylepováním plakátů a v klubech, kde mu nedovolili vybírat peníze do klobouku, byl jeho jediným zdrojem příjmu prodej jeho desky během přestávek. Kromě toho s kytarou aktivně obcházel místní rozhlasové stanice a nabízel zahrání několika písní zdarma přímo do éteru. Jeho nabídka byla často přijata, protože pro každé rádio bylo atraktivní mít v programu „toho chlápka, co napsal ten velký hit pro trio Peter, Paul & Mary“. Denverovi se nakonec svépomocí podařilo prodat dostatečný počet desek, že se společnost RCA slitovala a prodloužila mu smlouvu. Denver pak v roce 1970 vydal další dvě alba, ale stále bez většího úspěchu.

Zlom nastal následujícího roku, kdy Denver vydal desku Poems, Prayers And Promises, na které se objevila skladba Take Me Home Country Roads a ta se dostala na 2. místo na Billboardu. Velkým paradoxem je, že ačkoliv jde dnes o jednu z celosvětově nejznámějších country písní vůbec, ve své době byla brána jako folk a country rádia tehdy zcela minula. Z Denvera se díky tomuto songu stal známý písničkář a o rok později úspěch zopakoval na desce Rocky Mountain High, jejíž titulní píseň se opět stala velkým folkovým hitem. Tato skladba následovala stejný vzorec jako předchozí hit - zatímco v Take Me Home Country Roads pěl chvály o krásách Západní Virginie, v Rocky Mountain High zase poeticky popsal půvab hor v Coloradu.

Jelikož byl John Denver coby textař velmi plodný a často vydával i dvě desky ročně, v roce 1973 už měl na svém kontě sedm dlouhohrajících desek a v RCA se rozhodli vydat kolekci jeho největších hitů. Z výběrovky Greatest Hits byl vydán singl Sunshine On My Shoulders, ze kterého byl další obří hit na multižánrovém žebříčku. (A jen pro zajímavost: v Čechách jsou písně Johna Denvera známé především díky Tomášovi Linkovi, který u nás Denverovy první tři hity proslavil pod názvy Touha, Paní má se má a Svítá ve tvých tvářích. Toto je také důvod, proč je u nás John Denver známý coby country zpěvák, ačkoliv v Americe byl považován za čistokrevného folkaře).

Roku 1974 vydal Denver album Back Home Again a píseň Annie‘s Song, kterou věnoval své tehdejší manželce, se dostala do Top 10 na country hitparádě. Teprve tehdy si country rádia Denverovy tvorby povšimla a zaměřila na něj svou pozornost. Díky kladnému ohlasu na Annie's Song začala z jeho aktuální desky hrát i titulní skladbu Back Home Again, a nakonec se z toho stal Denverův první #1  hit na country hitparádě.

Začátkem roku 1975 potom vyšel živák An Evening With John Denver, který se stal obrovským hitem. Desku kupovali posluchači folku, country i popu a nakonec se jí prodaly přes 3 miliony. Objevila se na ní novinka Thank God I'm A Country Boy, při které se Denver sám doprovázel na housle a následně nastal neobvyklý úkaz, kdy živá nahrávka z koncertu vyhrála country hitparádu. V country vodách pak zabodoval ještě jednou s písní I’m Sorry, která vyšla o rok později.

V polovině 70. let se Country Music Association cíleně snažila přivést ke country hudbě nové posluchače a jednou z jejich strategií bylo ocenit umělce, kteří do country patřili jen okrajově nebo kteří přicházeli z jiných žánrů. Roku 1974 zvolili nejlepší country zpěvačkou roku popovou hvězdu Olivii Newton-John, což tehdy vyvolalo vlnu protestů mezi již zavedenými country zpěvačkami, které to považovaly za podraz. A podobný scénář se opakoval o rok později, když CMA nejvyšší trofej pro umělce roku přiřkla právě Johnovi Denverovi. Cenu předával tehdy velmi populární Charlie Rich, který když otevřel obálku se jménem vítěze, vyndal z kapsy zapalovač a v přímém přenosu lístek s Denverovým jménem podpálil. John Denver byl v té době právě na turné v Austrálii, takže když ho přes satelitní videohovor propojili do sálu, netušil, k čemu na podiu právě došlo. Mnozí si Richovo chování vysvětlovali jako jasný protest proti tomu, že Denver do country žánru nepatří a titul pro umělce roku si nezasloužil.

Jak rychle Denverova hvězda na country scéně v roce 1974 zazářila, stejně rychle i pohasla. Roku 1976 vydal album s názvem Spirit, které bylo přijato velmi chladně, a stejný osud pak prakticky postihl veškerou jeho následující tvorbu. Vysvětlení je jednoduché – ve druhé polovině 70. let se totiž z Denvera stal ekologický a politický aktivista, který své vyhraněné názory promítal do svých písní, čímž se jeho počet příznivců postupně snížil jen na úzký okruh skalních fanoušků. Ačkoli Denver až do počátku 90. let poctivě vydával aspoň jedno nové album ročně, žádná další píseň už neprorazila a on tak posledních 20 let svého života prakticky žil z popularity písní, které natočil v letech 1971-1975.  Nadále se často objevoval v televizi a také pětkrát moderoval předávání cen Grammy.

Přestože jeho pozdější tvorba již nebyla tolik výrazná, rozhodně to neznamená, že by žil nudný život. Denver byl vášnivým lyžařem a natrvalo se proto přestěhoval do Aspenu, aby mohl být stále na lyžích. Když se v roce 1984 konala zimní Olympiáda v Sarajevu, Denver se ujal role sportovního komentátora a v americké televizi komentoval lyžování.

Jeho další láskou bylo létání, k čemuž získal vztah od svého otce. Od roku 1974 se Denver na většinu svých koncertů v USA dopravoval vlastním letadlem. Kromě toho se také velmi zajímal o vesmírný program a toužil stát se prvním civilistou, který se podívá na oběžnou dráhu. Úspěšně prošel všemožnými testy a zkouškami v NASA a dostal se do úzkého výběru kandidátů, jenže na vesmírnou misi byla na konec vybrána učitelka z Texasu jménem Christa McAuliffe. Jednalo se o osudový raketoplán Challenger, jehož celá posádka zahynula při výbuchu krátce po startu. Denver pak těmto astronautům věnoval píseň Flying For Me.  

Kvůli svému aktivismu a charitativní práci měl Denver pověst velkého slušňáka a světce. Jaké překvapení pak bylo, když v roce 1994 publikoval svou autobiografii, ve které se přiznal k užívání LSD a kokainu, k manželským nevěrám a domácímu násilí. V knize například prozradil, že ho při jedné z hádek s první ženou popadl amok, vzal motorovou pilu a rozřízl jejich manželskou postel na polovinu. 

Roku 1996 se pak začaly kupit jeho osobní problémy, Denver čím dál více propadal alkoholu a několikrát byl zatčen za jízdu v opilosti. Kvůli závislosti na alkoholu mu nakonec úřady zakázaly létat, což však Denver ignoroval a nakonec se mu to stalo osudným.

John Denver za volantem svého nového sporťáku Lamborghini Countach

12. října 1997 jeho malé letadlo havarovalo v Kalifornii a John Denver ve věku 53 let zahynul. V té době sice měl zakázáno létat, ale jak se pak ukázalo, alkohol na nehodě podíl neměl. Denver tehdy testoval stroj Rutan Long-EZ, který měl dvě rozdělené palivové nádrže, a přepínací táhlo bylo mimo dosah místa pilota, takže pro přepnutí nádrží musel pilot provést nebezpečný manévr a vychýlit se ze své sedačky, aby se k táhlu dostal. Pozdější vyšetřování pak zjistilo, že příčinou pádu byl právě Denverův neúspěšný pokus o přepnutí palivových nádrží.

Možná vůbec poslední snímek Johna Denvera pořízený den před jeho tragickou nehodou. V letounu v pozadí nalezl svou smrt.

Předčasná smrt Johna Denvera hudební svět velmi zasáhla a ten se pak dočkal řady posmrtných ocenění včetně ceny Grammy za kolekci písniček pro děti, která vyšla krátce před smrtí. Státy Colorado a Západní Virginie také vyhlásily písně Rocky Moutain High, resp. Take Me Home Country Roads za své oficiální hymny.

Poslouchejte: John Denver a Country zprávy prosinec 2019

PLAYLIST:
Ronnie Dunn - I Won't Back Down
Ray Scott - Honky Tonk Heart
Shania Twain - Shoes
Lynyrd Skynyrd - Don't Ask Me No Questions (Live)
Chris Young - Raised On Country
Kid Rock - Happy New Year
John Denver - Leaving On A Jet Plane
John Denver - Take Me Home, Country Roads
John Denver - Rocky Mountain High
John Denver - Sunshine On My Shoulders
John Denver - Annie's Song
John Denver - Thank God I'm A Country Boy
John Denver - Wild Montana Skies (with Emmylou Harris)
John Denver - Back Home Again

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

Eagles: Nesmrtelná legenda opět na pódiu

Eagles: Nesmrtelná legenda opět na pódiu

Petr Mečíř , Kalifornská country-rocková legenda jménem Eagles posílená Vince Gillem vyráží na turné a do Mnichova se chystají Shooter Jennings a Dale Watson.

Kenny Rogers: Nejslavnější gambler jde do důchodu

Kenny Rogers: Nejslavnější gambler jde do důchodu

Petr Mečíř , Po 60 letech v showbyznysu a 165 milionech prodaných desek je čas na poslední koncert. 

Ricky Skaggs: Od bluegrassu ke country a zase zpět

Ricky Skaggs: Od bluegrassu ke country a zase zpět

Petr Mečíř , V šesti letech už hrál s Billem Monroem, užil si slávu velké country hvězdy a dnes sbírá se svým bluegrassem jednu cenu za druhou.