Přežít! Aneb 10 filmů, s jejichž znalostí přežijete úplně všechno

Přežít! Aneb 10 filmů, s jejichž znalostí přežijete úplně všechno

Zdegenerovaní vidláci, nacisti, Rusáci, islámští teroristé, medvědi, zombíci i zánik civilizace. Přežít se dá cokoliv, když víte jak.


Dolů

Přežití v extrémních podmínkách není jenom námětem populárních sérií, které se dobře sledují z pohodlného gauče, a předražených kurzů pro teambuldingy kancelářského personálu, ale i téma mnoha filmů napříč většinou žánrů. Pojďme se na některé, více méně namátkou vybrané podívat.

Jak přežít vidláky
Vysvobození (1972)

Sjezd divoké vody, táboření, lukostřelba, lov a rybaření, takový byl předpokládaný program víkendového výletu čtveřice přátel v naprosté klasice filmového žánru, známém jako survival thriller. Burt Reynolds jako drsný světák Lewis a Jon Voight jako lehce předposraný Ed a jejich dva kámoši vyrazí na divokou vodu v Appalačských horách a už první setkání s místními horaly vypadá jako úvod hororu o lidožroutech. Zdegenerovaní vidláci žijící na úrovni bejrútského slumu se ani nesnaží svoje nepřátelství vůči měšťákům skrývat. Hoši jim to svým machrováním taky neulehčují a atmosféra pěkně houstne. 

První den na vodě nicméně proběhne idylicky a přátelé si nemohou divočinu vynachválit až do okamžiku, kdy během krátké pauzy na břehu narazí na dva místní boys a pak už se nám roztáčí kolotoč starýho dobrýho supernásilí. Kvůli Lewisově zranění musí roli alfa samce převzít Ed, což Voightovi skýtá spoustu hereckých příležitostí, které využije bezezbytku. Nejedná se o žádný akční ohňostroj, pracuje se spíš s atmosférou, a proto může pro generaci současných diváků formovaných estetikou rychlého střihu působit poněkud těžkopádně, ale jak říkám, když mi někdo neprozřetelně půjčí winchestrovku – tohle je klasika! Jo a taky tu zazní legendární skladba Dueling Banjos.

Deliverance, 1972, režie John Boorman

Jak přežít britskou mládež
Jezero smrti (2008)

Variace na podobné téma a zároveň více než kvalitní pokračovatel v tradici survival thrillerů. Mladá pohledná dvojice Jenny a Steve (Kelly Reilly a Michael Fassbender) si vyrazí na romantický výlet k jezeru tak romantickému, že se mozek až zdráhá uvěřit, že je to vážně někde v Británii. Liduprázdnou idylku naruší až příchod party pubescentů s hlasitým kazeťákem a velkým čoklem, vedené psychopatickým dvojníkem Jiřího Hudlera. Na tomto setkání se krásně ukazují dvě nevýhody života na britských ostrovech. 

Zaprvé, bití dětí a to i vlastních, je trestné, zadruhé občané nemohou běžně nosit střelné zbraně. Co by nevyřešil včasný pohlavek, mohla osmatřicítka vyřešit stoprocentně. Takhle ovšem naši sympatickou dvojici čeká hodně dlouhých čtyřiadvacet hodin. Protože zraněný Steve je vyřazen ze hry, musí Jenny vynaložit veškeré úsilí a ponořit se hodně hluboko do sraček (doslova), aby oba přežili. Nechci prozrazovat víc než je nezbytně nutné, koukněte na to. Pokud budete mít potom chuť zmlátit nejbližšího dospívajícího, vzpomeňte na sebe v jeho věku.

Eden Lake, 2008, režie James Watkins

Jak přežít druhou světovou
Pianista (2002)

Tak druhou světovou už nestihnete, ale získané informace by se nedejbože ještě hodit mohly. Wladek Szpilman byl fenomenální pianista, uznávaný interpret Chopinových skladeb. Předválečná Varšava mu ležela u nohou. Pak ale přišel rok 1939 a Němci. Polanského velkofilm ukazuje postupné utahovaní šroubů, které musela polská židovská komunita vydržet, než ji čekalo pozvání na vlak do Osvětimi. Wladek transportu unikne a v tu chvíli se teprve rozjíždí ten pravý survival. Skrývání a útěky se daří díky spoustě slušných a statečných lidí a hlavně obrovské dávce štěstí.

Polanski geniálně aranžuje válečné scény jen pomocí výhledu z okna, aniž by snížil jejich dramatičnost a výpovědní hodnotu. Adrian Brody v hlavní roli krásně pustne a chřadne (kvůli natáčení zhubnul čtrnáct kilo), odměnou mu byl Oskar za hlavní roli, kterého získal jako nejmladší herec v historii ve věku devětadvaceti let. Naučil se taky slušně hrát na klavír, ale toho Chopina za něj přeci jenom zahrál klavírní virtuoz Janusz Olejniszak.

Le Pianiste, 2002, režie Roman Polanski

Jak přežít arabské jaro
13 hodin: Tajní vojáci z Benghází

Kdysi, za starých dobrých časů, vládl v Libyi zlý diktátor jménem Muammar Kaddáfí. Potom několik dobrých lidí přišlo s nápadem na jeho svržení a nastolení demokracie. Plán vyšel pouze napůl. Po Kaddáfího smrti se země rozpadla na občanskou válkou zmítaná kmenová území. V nastalém chaosu bylo velmi obtížné zorientovat se i pro zkušené terénní operativce CIA. Za této situace přijíždí do Benghází bývalý SEAL Jack Silva, aby rozšířil tým kontraktorů střežících tajnou zpravodajskou základnu poblíž americké ambasády. 


Hned od začátku je jasné, že velký průšvih je jen otázkou času. Jedenácté výročí jedenáctého září využije místní islamistická buňka k oslavě, jejíž součástí je i útok na americkou ambasádu. Hollywoodský expert na akční filmy Michael Bay natočil napínavou podívanou inspirovanou skutečnými událostmi. Šestice žoldáků musí třináct hodin čelit mnohanásobné přesile útočníků. Pokud máte rádi zbraně, střelbu, fousatý vysloužilce a dusnou atmosféru Blízkého východu, pak vás tenhle kříženec filmů Labyrint lží a Černý Jestřáb sestřelen rozhodně osloví.

13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi, 2016, režie Michael Bay

Jak přežít setkání s medvědicí
Revenant Zmrtvýchvstání (2015)

No jasně, tohle tu chybět nesmělo, i když titulek mohl klidně znít Jak přežít natáčení s Alejandrem Iňuárritu. Práce na filmové verzi příběhu nesmrtelného trappera Hugha Glasse se totiž pro většinu štábu stala pravým očistcem. Přesně podle Stanislavského totiž režisér nedopřával hercům příliš pohodlí, aby jejich utrpení na plátně působilo co nejautentičtěji. Pro případ, že by se v populaci našlo ještě nepatrné procento těch, kteří film neviděli, a přesto čtou článek na toto téma, následuje lehký nástin děje. 

Jižní Dakota, rok 1823. Lovecká výprava s cílem zmapovat neprobádané povodí Missouri a samozřejmě lovit, je napadena indiány. Početně zdecimovaní, vyčerpaní a připravení o možnost cestování po řece se lovci rozhodnou pro přechod hor, dřív než je odříznou rudoši a první sníh. Cestou jednoho z nejzkušenějších z nich, Hugha Glasse (Leaonardo DiCaprio), zle potrhá medvědice a je svými druhy v podstatě ponechán napospas osudu. Ač těžce zraněn a téměř bez vybavení, rozhodne se přežít a cestou do nejbližší pevnosti urazí 320 kilometrů převážně plazením. Během toho musí předvést kompletní škálu svých survival skills, včetně takových chuťovek, jako je nocování v mršině koně a cucání morku z kostí bizona, kterého ulovili vlci. 

Tak podívaná je to pěkná, tvůrci si pohlídali většinu detailů včetně oblečení, vybavení nebo domorodých jazyků, netečná krása okolní přírody bere dech a z herců kromě DiCapria nejvíc zazáří Tom Hardy v roli zrádného Fitzgeralda, kterému tyhle odporná, podivné zvuky vydávající individua jdou v poslední době lépe a lépe. Tuto již klasickou hraničářskou historku zpracovává ve své knize Michael Punke a film Muž v divočině z roku 1971, který ale kvalit Revenanta zdaleka nedosahuje. Jak mě informoval můj kamarád Tandem, jeden z hodnotitelů na ČSFD trefně popisuje děj tohoto spektáklu slovy „parta chlapů táhne divočinou loď taženou mulami, potom jednoho z nich potrhá medvěd a oni ho tam nechají, aby je nezdržoval, ale dál vlečou tu loď i s kapitánem na palubě“.

The Revenant, 2015, režie Alejandro Gonzáles Iňárritu

Jak přežít lov
Muž proti muži (2006)

Přesněji řečeno lov na člověka a to v případě, že jste kořist. Nějaký western jsem sem musel vpašovat a tenhle není tak profláknut a navíc je to u nás v redakci jeden z nejoblíbenějších, ve své westernové top ten ho má například Honza Korbel. Na začátku je osamělý lovec v horách napaden ze zálohy partou zabijáků. Sice unikne, ale je ozbrojen jenom nožem, bez kabátu, jídla a koně moc velkou šanci nemá. Přesto se nevzdává a i navzdory řadě nešťastných setkání se mu daří počet pronásledovatelů neustále snižovat. 

Konflikt ústřední dvojice má původ ve čtyři roky starých událostech Občanské války. Dva irští idolové, Pierce Brosnan a Liam Neeson, předvádějí historku o zločinu a trestu, o relativizaci viny a divokosti Divokého západu. K tomu jim vzorně sekundují např. Anjelica Huston, Wes Studi, nebo Michael Wincott. Roztomilou roli kazatele, témeř identickou s tou, kterou sehrál v seriálu Hell on Wheels, si tu střihne Tom Noonan.

Seraphin Falls, 2006, režie David Von Ancken

Jak přežít zánik civilizace
Apocalypto (2006)

Další variace na lov lidí, tentokrát pralesní verze. Režiserské portfolio Mela Gibsona je sice nepočetné, ale většina položek jsou vážně pecky. Ať už vzpomeneme na epické, byť historicky nepřesné Statečné srdce nebo brutální Umučení Krista, známé jako Jeruzalemský masakr trnovou korunou, rozhodně se nedá říci, že by to byly běžné filmy. Nejinak je to i v případě vizuálně opulentního, originálního a superakčního Apocalypta. Kmen pralesních indošů je napaden lovci otroků z řad jejich vyspělejších, městských pobratimů. Masakr, útrapy cesty a následný rituál s lidskými obětmi přežije jenom lovec Jaguáří tlapa. V patách partu elitních mayských zabijáků, limitován časem potřebným k záchraně rodiny, předvede pronásledovatelům i divákům, co je to vyrůstat v deštném pralese. 

Gibson obsadil výhradně naturščiky, oživil archaický jazyk yucatec a nedovolil nikomu, aby film předaboval. Pokud ve filmu 13 hodin uvidíte ty nejmodernější ruční zbraně, tady vás čeká pravý opak, včetně obsidiánových čepelí, bolasa nebo vrhače oštěpů atlatl. Rychlá, akční řežba z neobvyklého prostředí se sleduje jedním dechem. A ta apokalypsa přijde až na závěr.

Apocalypto, 2006, režie Mel Gibson

Jak přežít výlet do hor
Přežít (1993)

V roce 1972 ztroskotalo v Andách letadlo s uruguayským rugbyovým nároďákem na palubě. Uruguayci, všichni pocházející z rovinatého kraje mírného pásu, bez jakýchkoliv zkušeností s horkým prostředím, si musí poradit nejen se zimou a lavinami, ale i s rychle docházejícími potravinami. Fak,t že se z vysílačky dozvědí o odvolání pátrání, jim na optimismu také nepřidá. Rozhodnou se vyslat malou skupinku přes hory, aby přivedla pomoc. Ostatní se mezitím musí uchýlit ke kanibalismu, aby neumřeli hladem. 

I tento film má reálný základ a americká verze je až druhé zpracování stejné látky, dokumentární filmy s výpověďmi svědků v to nepočítaje. V zájmu co největší autenticity se film natáčel chronologicky, aby bylo vidět, jak nám herci pěkně hubnou, k čemuž přispěla i drsná redukční dieta, kterou museli držet. Zásah střihače, který by ho o takových řekněme dvacet minut zkrátil, by byl pravým požehnáním, ale i tak se jedná o slušnou žánrovou podívanou.

Alive, 1993, režie Frank Marshall

Jak přežít ruskou invazi
Rudý úsvit (1984)

Tři roky před tím než Patrick Swayze prohlásil, že Baby nebude sedět a vytáhl ji z rohu, aby si s ní hodil hrbem při Hříšném tanci, si s její představitelkou Jennifer Grey zahrál na partyzány. Myšlenka sovětské okupace USA se nám může jevit jako přitažená za vlasy, ale v době vzniku tohoto skvostu byli Sověti vojensky přítomni v Afganistánu a svět osciloval na hraně atomové války, i když, jak jsme se později dozvěděli, šlo vlastně o poměrně distinguovanou hru. To ale běžný americký teenager té doby netušil a proto se stal nejen cílovou skupinou, ale i hlavním hrdinou tohoto filmu. 

Malé městečko kdesi na Středozápadě se stane, stejně jako celé Spojené státy, obětí sovětsko-kubánské okupace a jedni z mála, kteří se postaví na odpor, jsou místní středoškoláci. Svou odbojovou skupinu nazvou Rosomáci a přes počáteční neúspěchy se ji díky znalosti terénu a podpoře místních daří rudým pořádně zatápět. Plán, akce, přepad, střelba, ústup a znova, potom samozřejmě zvrat, první mrtví kamarádi, zoufalství, nasranost, pomsta, vítězství a vlající hvězdy a pruhy. Nic světoborného, mozek nechte odpočívat a bavte se. 

Film se stal naprosto kultovní v prepperské komunitě a patřil mezi oblíbené filma Timothy McVeigha, strůjce atentátu v Oklahoma City. Druhé pokračování, nebo spíš remake, ve kterém se pod názvem Rudý úsvit - Nová krev snaží adolescenti pro změnu čelit Severním Korejcům, je překvapivě dobrý film, už pro to, že v něm kapitána mariňáků hraje Jeffrey Dean Morgan.

Red Dawn, 1984, režie John Milius

Jak přežít zombie apokalypsu
28 dní poté (2002)

Zombie tématiku nelze v tomto výčtu krizových situací samozřejmě opomenout. Z nepřeberného množství děl na toto téma jsem vybral film ne tak provařený, vizuálně velmi atraktivní a britský. Režisér Trainspotingu Dany Boyle nám předkládá poměrně komorní příběh muže (Cillian Murphy), který se probudí v nemocnici z kómatu a nachází liduprázdný Londýn. Později samozřejmě narazí na další přeživší a společně na útěku na venkov potkají vojenskou jednotku. Někdy je ale jednodušší vzdorovat živým mrtvým než živým lidem. 

Dany Boyle prohlásil, že každá generace vzdoruje zombíkům, kteří ji charakterizují. To není špatný nápad, zombie v tomhle filmu jsou na rozdíl od těch tradičních zpomalených šmajdalů superrychlé a supersilné. Jistě si dovedete představit, jak díky tomu nabere celá věc na dynamice. Film má pokračování pod názvem 28 týdnů poté, ve kterém naspídovaným nemrtvým čelí Robert Carlyle a který jsem se zatím nedonutil dokoukat. No, každý se má mít na něco těšit, že?

28 Days Later.., 2002, režie Dany Boyle

Tak co vybrali jste si? Musím podotknout, že tentokrát jsem víc než jindy při výběru zohlednil svoje osobní preference. Spousta zajímavých filmů padla pod stůl a o spoustě dalších ani nevím. Který film s tématem přežití je ten váš?

Mr. Beman

Mr. Beman

Jsem fanatickým příznivcem všeho, co se týká Ameriky devatenáctého století. Mám rád parní stroje, perkusní zbraně a hluboké lesy.

Všechny články autora

Budoucnost je zkurvená noční můra: 10 nejděsivějších filmových totalit

Budoucnost je zkurvená noční můra: 10 nejděsivějších filmových totalit

Mr. Beman , Blízká i vzdálenější budoucnost ve znepokojivě aktuálních vizích filmových tvůrců. Nebo je to už dnešní realita?

Dokupte munici, nasaďte ostruhy. Western se vrací!

Dokupte munici, nasaďte ostruhy. Western se vrací!

Mr. Beman , Přehlídka nejlepších nových filmů z Divokého západu. Zaprášený stetson si poprvé nasadil i John Travolta.

TOP 10 kultovních filmových zbraní: Slavné bouchačky stříbrného plátna

TOP 10 kultovních filmových zbraní: Slavné bouchačky stříbrného plátna

Lukáš Visingr , Skutečné zbraně i sci-fi vynálezy, muzejní kousky i supermoderní hračky, tím vším se ohánějí hollywoodští hrdinové od Terminátora po Harryho Callahana.