Honkytonk Jukebox 38: Tři akordy stačí, drahoušku

Honkytonk Jukebox 38: Tři akordy stačí, drahoušku

John Hiatt hraje nejlíp při zatmění slunce, Dillon Carmichael je 100% country a Rosanne Cash bloudí mezi temnými mračny.


Dolů

Ten leden mi teda dává zabrat. Jednak tou kosou, kterou upřímně nesnáším, a druhak tím, že má zas o týden víc než měsíce obvykle mívají. A jelikož máme na Rádiu Dixie jen čtyři speciály, úkol zaplnit ten přebývající čtvrtek logicky padnul na mě. Takže si dáme Honkytonk Jukebox v mimořádném termínu a na southern-rockový Hurá na jih si musíte počkat do příštího týdne. 

Dale Watson se přestěhoval z Texasu do Tennessee a v Memphisu natočil novou desku v historickém studiu Sun

Ale tím veškeré mimořádky končí, všechno je na svém místě. Nejdřív na rozehřátí úvodní hodinka nejžhavějších novinek a pak podrobnější náhled či náslech do trojice nových desek, ve kterých se ještě vrátíme do právě uplynulého roku 2018.

Playlist první, novinkové hodiny dnešního Honkytonk Jukeboxu najdete jako obvykle na konci tohoto článku, tak si pojďme pustit nějaký vobrázky.

Copper Chief – tuhle kapelu ocenil i zapřísáhlý bigbíťák a hudební dramaturg našeho internetového rádia Petr Jirásek. A to už je co říct.

Další z utajených písničkářů. Malcolm Holcombe. Vynikající věc a i to video se povedlo. Syrové a ze života.

Tobacco Rd Band jsou z floridského Tallahassee a jsou na to hrdí. Nová deska už je na cestě.

A občas si taky vzpomeňte na Merle Haggarda. Stejně jako Dale Watson a Ray Benson z Asleep At The Wheel. Mimochodem káry mají oba pánové opravdu cool.

A na konec troška bluegrassu. To nikdy nemůže škodit, obzvlášť když je to takovejhle nářez. Bigbít v akustické podobě se skvělým sólem na dobro. Ta letošní Grammy za nejlepší bluegrassové album přišla do správných rukou.

Poslouchejte: Z jukeboxu do playlistu 31 – Viva Las Vegas, kafe a cigára

Druhá hodina dnešního Honkytonk Jukeboxu nebude vybočovat ze zavedeného schématu, stejně jako ta první. Do trojice nových, k podrobnějšímu poslechu velectěnému čtenářstvu a posluchačstvu doporučených desek jsem vybral o slunečním zatmění natočené album The Eclipse Sessions Johna Hiatta, debut Dillona Carmichaela Hell On An Angel, zdatně mísící tradiční waylonovskou country se southern-rockovou živočišností a nejnovější desku Johnnyho dcery Rosanne Cash She Remembres Everything

Dillon Carmichael – tady je country ještě v pořádku 

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 38 – Tři akordy stačí, drahoušku

"Seš si jistej, že by to dneska starej Hank dělal právě takhle?" I tohle triko najdete v našem eshopu DixieGear.

John Hiatt – Špína Nashvillu

John Hiatt by mohl sloužit jako učebnicový příklad amerického písničkáře. Běžnému posluchači jeho jméno nejspíš nic neřekne, ale jeho hitovku Riding With a King známe z podání Erica Claptona a B.B.Kinga asi všichni. Seznam hvězd, které natočily některou z jeho písní, je sáhodlouhý. Nechybí v něm Johnny Cash ani Bob Dylan, ke kterému je Hiatt dost často přirovnáván. Šestašedesátiletý zpěvák, autor a kytarista už v hudební branži i v životě zažil a zkusil skoro všechno. Stylové úskoky k soulu či tradičnímu blues, propadáky i hvězdná alba na horních příčkách hitparád, tragédie, boje s osobními démony, pokorné návraty ke kořenům a k domovu, spolupráci se skvělými parťáky napříč generacemi, plné sály i poloprázdné místní kluby. Ale nikdy to nevzdal. 

Svou novou desku natočil během pouhých tří dnů v létě 2017 a její název přišel tak nějak sám spolu se zatměním slunce, které tehdy právě nastalo. „Původně to měl být akustický projekt, jen já s kytarou, ale nějak se nám to samo od sebe trochu rozšířilo“, říká o své novince Hiatt. Nicméně bigband se nekoná, naopak. Tohle album by mohlo sloužit za vzor, jak kvalitní a důraznou muziku můžete udělat jen v nejzákladnějším obsazení basa, bicí, kytara a hlas. Pokud to samozřejmě umíte a máte co říct.

Většina písní na desce je v duchu typicky amerického folk-rocku, ze kterého občas vyskočí nevtíravé hammondky či kytarová sóla ve stylu „míň not je víc“. Hiattův nezaměnitelný zpěv nezní nijak stařecky a témata textů taky nepůsobí dojmem posledního alba na rozloučenou. Každej máme svý chyby a nedostatky, ale pokud ještě dokážeme mít někoho rádi, není to se světem zas až tak špatný. A pod to se s klidem podepíšu. The Eclipse Sessions nepřekonává nejlepší alba Johna Hiatta z konce osmdesátých let, ale pořád je to velice solidní a poctivá muzika skladatele a zpěváka, kterého stojí za to poslouchat. A to není vůbec málo.

John Hiatt - The Eclipse Sessions
12.10.2018
New West
https://www.johnhiatt.com/

Dillon Carmichael – Tady je country ještě v pořádku

„Vyhoď všechno nový a drž se starejch, dobrejch věcí. Stačej tři akordy a pravda. Tomu, co zpíváš, musíš sám naplno věřit. Ať to lidi nakopne jak panák vostrý whiskey. A nezapomeň na steelkytaru!“ Tohle si nechal od starýho Hanka poradit Dillon Carmichael na své debutové desce a dobře udělal. Album Hell Or An Angel je jednou z nejlepších desek, které se mi v roce 2018 dostaly do ruky. Tenhle hoch to má všechno pěkně pohromadě. Skvěle padnoucí sound spojující tradiční, kdyby to slovo „outlaw“ nebylo tak šíleně profláklý, tak bych se nerozpakoval říct „psaneckou“ country s jižanským rockovým cítěním a výrazem, přesvědčivý baryton s tou pravou buranskou výslovností, tématickou pestrost a nápaditost v textech, které neopakují tisíckrát omletá klišé, ale dokážou ta stará témata pojmout uvěřitelně a zase trošičku jinak. Nechci snižovat podíl věhlasného producenta Davida Cobba či Waylonova dlouholetého steelkytaristy Robby Turnera, ale tenhle talent by zcela jistě prorazil tak jako tak. 

Možná za to můžou rodinné geny, oba dědové byli profesionální muzikanti, jeho strýčky jsou hvězdní bratři John Michael a Eddie Montgomery a tak se není zas až tak čemu divit, že Dillon Carmichael držel kytaru možná dřív, než uměl pořádně chodit a jen co dokončil střední školu, vyrazil z rodného Kentucky směr Nashville, kde se v pouhých 18 letech etabloval jako úspěšný skladatel a textař.  Po pár letech sbírání zkušeností vyrazil v roce 2018 na sólovou dráhu a nebojím se říct, že takhle silný debut jsme v téhle muzice už dlouho neslyšeli. Poctivá country je tady v dobrých rukou a až tuhle desku objeví fandové Lynyrd Skynyrd nebo Blackberry Smoke, oblíznou všech deset. Za Rádio Dixie i Honkytonk Jukebox jednoznačně palec nahoru!

Dillon Carmichael – Hell On An Angel 
26.10.2018
Riser House
https://www.dilloncarmichael.com/

Rosanne Cash – Mraky jsou temné

Při poslechu nové desky Rosanne Cash se nemůžu ubránit myšlence, jak hodně se její autorka podobá svému otci. Vidím v její tváři rysy Muže v černém, nebo se mi to jen zdá? V hudbě, kterou naplnila album She Remembers Everything to zcela jistě není, s klasickými nahrávkami Johnny Cashe tu žádná spojovací linka nesvítí, možná snad s jeho posledními deskami produkovanými Rickem Rubinem, tohle je cosi, co asi nejlíp sedne do přihrádky americana, máte-li vůbec potřebu nějak hudbu škatulkovat. To, co dceru spojuje s otcem, je jednoznačně talent. To tajemné umění či schopnost napsat píseň, která se vám něčím obtiskne alespoň na chvíli do duše a její slova vám rezonují někde hluboko uvnitř. I když vlastně úplně přesně nevíte, co znamenají. Slyšíte barvy, lehce nahozené čáry tužkou, chuť písku ve větru nad střechami biblického Jeruzaléma, pláč opuštěných matek a dětí, naději, že se jednou možná začnou lidé chovat jeden k druhému jako lidé i smutek z toho, že v hloubi duše víte, že se to nikdy nestane. 

Rosanne Cash zdá se oproti minulým, místy velice bouřlivým letům změnila výraz, místo halasného, byť upřímného aktivismu (viz její bitvy o zpřísnění držení střelných zbraní, co taky čekat od lidí z New Yorku, že...) zvolila intimnější, místy až osobní výpověď o světě, kde pořád ještě není všechno okay a kde je stále dost a dost práce, kterou je potřeba udělat, polibků, které je třeba rozdat, a temnoty, jejíž oponu možná někdy prosvítí paprsky slunce. Aspoň na chvíli. 

Rosanne Cash – She Remembers Everything
2.11.2018
Blue Note
https://www.rosannecash.com/

Poslouchejte: Z jukeboxu do playlistu 31 – Viva Las Vegas, kafe a cigára

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 38 – Tři akordy stačí, drahoušku

Playlist Z jukeboxu do playlistu 31 – Viva Las Vegas, kafe a cigára
Copper Chief – I Ain´t Living Long Like This
Gyth Rigdon – Way Down
Robynn Shayne – Hell Broke Loose 
Malcolm Holcombe, Iris Dement – Black Bitter Moon 
Caitlyn Canty – Onto You
The Reverend Horton Heat – Viva Las Vegas 
Tobacco Rd Band, Eric Durrance – Cowboy Ride
Dale Watson – The Dumb Song 
The Infamous Stringdusters – Peace Of Mind 
Jade Marie Patek – Dead Flowers 
John Mellencamp – Wreck Of The Old 97 
High Country – Country Bar
Rosanne Cash, Elvis Costello, Kris Kristofferson – 8 Gods Of Harlem

Playlist Honkytonk Jukebox 38 - Tři akordy stačí, drahoušku
John Hiatt – All The Way To The River 
John Hiatt – - Poor Imitation Of God
John Hiatt – Nothing In My Heart
John Hiatt –Cry To Me
Dillon Carmichael – Hell On An Angel 
Dillon Carmichael – That´S What Hank Would Do
Dillon Carmichael – Might Be A Cowboy
Dillon Carmichael – Old Flame
Rosanne Cash – The Undiscovered Country 
Rosanne Cash – Not Many Miles To Go
Rosanne Cash – Crossing To Jerusalem
Rosanne Cash – She Remembers Everything

Martin Pešek

Martin Pešek

Konzervativní Kozoroh na trnité cestě ke splnění svého amerického snu. Tenhle svět potřebuje opravdu trochu víc buranů.

Všechny články autora

Honkytonk Jukebox 36: K čertu s country popem!

Honkytonk Jukebox 36: K čertu s country popem!

Martin Pešek , Whitey Morgan drhne dál svou tvrdou outlaw country, Kristina Murray je spokojená v nashvillském undergroundu a debutant Canaan Bryce pendluje mezi Waxahachie a Fort Worth.

Noční Můra 42: Pod obraz

Noční Můra 42: Pod obraz

Mr. Beman , Dosti smejčení, nakupování a pečení, jde se kalit! Vítejte v Bemanově Klubu zlomených srdcí.

Pistol Annies: Nebezpečné pistolnice jsou zpět

Pistol Annies: Nebezpečné pistolnice jsou zpět

Petr Mečíř , Miranda Lambert, Ashley Monroe a Angaleena Presley. Příběh hvězdného tria pokračuje novou kapitolou.