Hurá na Jih 40: Folkař v mundúru jižanského generála

Hurá na Jih 40: Folkař v mundúru jižanského generála

Velký rozhovor s Dominikem Wallenfelsem, frontmanem nezapomenutelné kapely Generál Lee, Rusáci ve zhuleným vlaku jménem Stoner Train a Modern Earl - ze řetězu utržení Amíci v Čechách.


Dolů

Stále populárnější jižanský speciál Hurá na Jih slaví svou čtyřicítku a dneska si ho rozdělili mezi sebe „otec zakladatel“ Dalibor Dališ Mierva a hudební dramaturg našeho Rádia Dixie Petr Jirásek. Dališ vám nejdřív představí americkou partičku Modern Earl, kterou možná znáte i z koncertování v českých zemích, s Petrem si dáte ochutnávku z několika nových desek a malý profil kapely, která místo bourbonu radši zapíjí jointy vodkou a ve druhé části pak dojde na velký rozhovor s frontmanem kapely, která se nesmazatelně zapsala do dějin českého jižanského bigbítu. Dominik Wallenfels se rozpovídal nejen o Generálu Lee, ale došlo i na spoustu dalších zajímavostí a výborné muziky.

Generálové svoji muziku pořád nezapomněli. Uslyšíme je ještě někdy? I tohle se dozvíte z rozhovoru s jejich frontmanem a textařem Dominikem Wallenfelsem

Dališova Drbárna

Americká kapela Modern Earl pochází z Nashvillu a už drahnou dobu, přesněji několik let (nebo spíše lét), koncertuje po Evropě jak utržená z řetězu. Několikrát hrála a ještě určitě párkrát zahraje i v Čechách.

Modern Earl umí udělat show jak řemen

Poprvé jsme se s Modern Earl mohli u nás potkat začátkem září minulého roku, kdy tahle banda vystoupila na výstavišti v Praze – Holešovicích na Prague Harley Days 2017. Bohužel se mi tehdy nepovedlo sladit termínový kalendář kapely na rok 2018 s termínem kolínského Southern Rock & Blues festivalu a tak se Modern Earl fanoušci dočkají 6.července opět v Praze. Jak už si cvrlikají vrabci na střeše, v tento čas se na výstavišti v Holešovicích bude konat velká oslava 115. výročí založení značky Harley Davidson a tam samozřejmě dobrá muzika nemůže chybět. 

Vystoupení Modern Earl na této akci bude součástí propagace nového alba kapely, které se jmenuje Ameriphonica a kapela jej vydala letos na jaře. Právě tři ukázky z této desky, které si v Drbárně poslechneme, budou takovým malým profilem nejen této novinky, ale současně i poslouží k představení kapely. Součástí propagace alba je i úplně první oficiální videoklip, který Modern Earl natočili.

Poslouchejte: Jižanský pelmel 19 – Bourbon, vodka a pivo

Poslouchejte: Hurá na Jih 40 – Folkař v mundúru jižanského generála

Další částí úvodní hodiny květnového Hurá na Jih už vás provede osobně hudební dramaturg Rádia Dixie Petr Jirásek. Při průběžném pátrání po nejnovější muzice, která by měla lahodit uchu posluchačů našeho rádia, narazil na ještě horké desky britského bluesmana Dannyho Bryanta a debutujících amerických buranů Cliff Wheeler Band. No a pak přide čas na malé překvapení – kapelu, která je jižanská do morku kostí a přitom jejím mateřským jazykem není angličtina, ale (světe div se) ruština. 

Stoner Train

Danny Bryant – Revelation

Danny Bryant je sice Anglán, ale hlavně zkušený bluesový kytarista, autor a zpěvák, zkrátka komplexní muzikantská  osobnost, která se může pochlubit společným hraním spolu s takovými  personami, jako jsou Santana, Joe Cocker anebo dokonce Buddy Guy. Kromě toho je Danny (ročník ´80) hudebník, který umí svoji muziku na podiu taky dobře prodat, o čemž jsme se přesvědčili i nedávno i u nás v Kolíně , kde byl spolu se svým power triem hlavní hvězdou festivalu Southern Rock And Blues 2018, a kdo viděl, potvrdí:  byla to hudebně opravdu pestrá show.

Danny Bryant s naším hudebním dramaturgem Petrem Jiráskem 

Mě osobně připadá blues v jeho pojetí trochu až moc načinčané, ale proč ne. Někdo to rád sladké… Kdo má rád třeba Erica Claptona anebo Joe Bonamassu si na nové desce Danny Bryanta nepochybně smlsne!

Cliff Wheeler Band – To The Bone

Městečko Lemon Springs v Severní Karolíně, to je místo, odkud pochází  jižanský kvartet Cliff Wheeler Band. Kytaristé v týhle kapele jsou zkušený starý páky, rytmiku ovšem zase jistěj mladý - basák je dokonce zelenáč Wheeler junior. Deska To the Bone (Až na kost) je úplnou novinkou, ale už zaznamenala velmi slušný  ohlas, který si fakt zaslouží. Cliff Wheeler Band je u nás sice takřka neznámý, ale jejich Southern Fried Outlaw Country nepochybně potěší ucho  každého milovníka jižanského rocku, protože jejich sound je řácky dravej a ostrej jak jalapenos!

Stoner Train: Rusáci ve zhuleným vlaku

Asi by Vás nenapadlo, že právě v pořadu Hurá na Jih natrefíte na Rusáky, ale je to tak, protože Stoner Train, původem z Moskvy, si pozornost a malé promo u nás jistě zaslouží. Stoner Train (Zhulenej vlak) způsobili malou senzaci na evropské klubové scéně, nicméně dodnes nemají ani jedno solidní oficiální video a stále čekají na svoji velkou příležitost.

Největší devizou kapely je, že jsou po uchu snadno rozpoznatelní a to díky unikátnímu, řeklo by se, hrdelně drhnoucímu zpěvu své vůdčí perzóny – kytaristy a zpěváka Serje Gdanijana. Hudba Stoner Train je směsicí zhuleneckého (tedy stoner) rocku, nahého blues, prokérované padlé country a bažinatého jižanského rocku – zrovna tak, jak to v naší štvavé vysílačce (řečeno dobovou propagandou) máme rádi.

Míra schopnosti absorbovat původní žánrové vlivy a transformovat je k obrazu svému je u Stoner Train vskutku nevšední a odzbrojující. První tři desky jsou v pohodě, a ačkoliv jejich mix byl dělán „na koleně“, celek zní dobře a některé kusy opravdu fungují a jsou znamenité. Zrovna ty vám hrajeme v Rádiu Dixie, neboť není od věci bourbon občas proložit vodkou.

Pokušení vyjmenovat ruská jména mi nedá, a tak uvedu členy původní mladičké sestavy: Serj Gdanian – kytara, zpěv, George Palchikov jistil harmoniku a za bicí si sednul Vladimit Teterin. Po dvou prvních deskách, Sluts For Rebels (Mrdny pro rebely) z roku 2011 a o rok mladší Hobo From Outer Space (Tulák z vesmíru), se sestava zredukovala na zakládajícího Serje Gdaniana a nového bubeníka Ivana Mostacciho a Stoner Train nahráli další dvě alba a pár EP.  Momentálně kapela sídlí v Berlíně, a to je dobře, odtud to mají do evropských klubů rozhodně blíž.

Na posledním čtvrtém, kratičkém a temnějším albu Bannermen Of Lost Generation (Praporčíci ztracené generace) z roku 2016 už kapela trochu ztrácí svůj prvotní hlad, moment překvapení je také už pryč, ale uvidíme, co bude dál… Chlapci jsou tak mladí!

A jak se stane, že se takováhle kapela dostane z Moskvy až k nám do Dixie? Je to prosté, posuďte sami: Stoner Train jsou prostě mazec a hlavně se s tím neserou – a v tom to spočívá!

Oficiální web kapely: https://www.stonertrain.com/

Poslouchejte: Jižanský pelmel 19 – Bourbon, vodka a pivo

Poslouchejte: Hurá na Jih 40 – Folkař v mundúru jižanského generála

Hurá na Jih 40 – Folkař v mundúru jižanského generála

Celou druhou hodinu dostane prostor povídání se zpěvákem legendární české southern rockové kapely General Lee, Dominikem Wallenfelsem

Dominik, ač ze začátku vyznavač spíše folkové hudby, byl u úplně prvních krůčků kapely, která se později proslavila pod názvem General Lee. Každý to máme nastaveno trochu jinak. Někdo se k „JIHU“ dostane přes bigbít, někdo přes country, měli jsme tady story, jak se k southern rocku dostala původně metalová parta, no a dneska tu máme příklad folkaře.

Zakládající parta GL odleva: Milan Fibiger, Karel Zástěra, Dominik Wallenfels, Zdeněk Šikýř, Víťa Havlíček

Nebudeme si zastírat, že jedním z iniciačních zdrojů toho, že se Dominik přidal k partě, která chtěla hrát southern rock, byla už nějakou dobu existence kapely Žlutý pes. Její frontman Ondřej Hejma je bratrancem Dominikovy maminky a tak měl jistý vzor a příklad přímo na očích. A nejen to, Ondřej byl první zásobárnou amerických kapel, které mladý Dominik hltal plnými doušky. Až teprve později se mládenci potkali se Zenem Syrovým, který svými znalostmi a zkušenostmi dokončil přeměnu z folkaře v southern rockovou osobnost.

Další sestava GL z roku 1991: odleva Luděk Sedláček, Milan Fibiger, Zdeněk Šikýř, Dominik Wallenfels, Ben Vítek a Víťa Havlíček.

Ondřej Hejma nebyl pro Dominika jen příkladem v tom, jakou hudbu se svou kapelou dělal, ale určitě byl i vzorem v nelehkém úsilí naroubovat na americkou muziku české texty a jak vůbec dobré české texty vymyslet. Naprostá většina textů General Lee je totiž z Dominikova pera (a hlavy) a slabé kusy mezi nimi snad ani nenajdete. Co byste řekli třeba na tuhle Psí píseň?

Historie pořadu Hurá na Jih už zaznamenala přítomnost tří bývalých muzikantů kapely General Lee. Labužníci a fajnšmekři v řadách našich posluchačů si tak můžou postupným poslechem těchto rozhovorů udělat plastičtější obrázek o době, kdy tato kapela aktivně působila a i o kapele jako takové. První byl Milan Milata, pak do studia na pokec přijel Víťa Havlíček a nakonec se v jedné pražské hospůdce zrodilo povídání s Milanem Fibigerem

Nejslavnější sestava GL z roku 1997

Taky jsem si kdysi myslel, že kapely tvoří hlavně kamarádi, ale život přináší i tvrdou realitu, kdy se původní kamarádi rozcházejí a pak k sobě těžce hledají nějakou cestičku. Když se v roce 2014 konal v Lucerna Music Baru slavnostní koncert u příležitosti 25. výročí založení General Lee a na pódiu se vystřídala spousta muzikantů, kteří kapelou za léta působení prošli, na zakládající rytmiku nedošlo. Škoda… I o tomhle jsme s Dominikem mluvili.

Výroční koncert General Lee v Lucerna Music Baru 

S Dominikem jsme spolu celkem strávili asi pět nebo šest hodin skvělého povídání a poslouchání muziky, z čehož pak vznikl tento dnešní rozhovor. Čas utekl neuvěřitelně rychle a já pevně věřím, že se při poslechu toho povídání nebudete nudit a ta hodinka a kousek vám uteče jako voda. Rozloučíme se videem se stejnou písničkou, jakou si přál Dominik zahrát na konci.

Poslouchejte: Jižanský pelmel 19 – Bourbon, vodka a pivo

Poslouchejte: Hurá na Jih 40 – Folkař v mundúru jižanského generála

Playlist Jižanský pelmel 19 – Bourbon, vodka a pivo
Modern Earl - Gone To The Country
Modern Earl - The State Of Me
Modern Earl - Medicate Me
Danny Bryant – Yours For A Song
Cliff Wheeler Band – Hard Livin´ Man
Stoner Train - Redneck Vikings
Stoner Train – Cannibal Hobo
Stoner Train – The Desert And The Snake
Stoner Train – Tractor Driver Fred

Playlist Hurá na Jih 40 – Folkař v mundúru jižanského generála
Crosby Stills Nash - Carry On
Lynyrd Skynyrd – Wino
38 Special - Twentieth Century Fox
General Lee - Znáš mě líp
Allman Brothers Band - Come On In My Kitchen
General Lee – Smutná
Point Blank - Back In The Alley
Stevie Ray Vaughan -Texas Flood

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

Všechny články autora

Honkytonk Jukebox 27: Jih to zase znova dokáže

Honkytonk Jukebox 27: Jih to zase znova dokáže

Martin Pešek , To je zase kombinace. Nesmrtelný Willie Nelson, podmanivá vampýrka Lindi Ortega, cowpunkoví zběsilci Hank III a Speedbuggy USA, vidlácky rocker Dave Alvin a navrch ještě Springsteen se steelkou. 

Hurá na Jih 39: Bordel, chlast a rap´n roll

Hurá na Jih 39: Bordel, chlast a rap´n roll

Dalibor Mierva , Páteční kalenice rapujících řepáků Mocassin Creek, pozvánka na Southern Rock & Blues Kolín a pátrání po zaniklých a přesto skvělých kapelách z jižanského pravěku.

Zac Brown Band: Vítejte zpátky doma!

Zac Brown Band: Vítejte zpátky doma!

Petr Mečíř , Konec experimentů, zpátky ke kořenům. Zac Brown Band jsou zpět z divokého výletu. A k tomu obvyklý přehled country novinek ze zámoří za poslední měsíc.