Hurá na Jih 103: Jednoduše a přirozeně geniální Larkin Poe

Hurá na Jih 103: Jednoduše a přirozeně geniální Larkin Poe

Country? Blues? Southern rock? Lovellovic ďoučata to neřešej a maj recht. Dneska naživo ve Foru Karlín i tady v Dališově podcastovým speciálu na Rádiu Dixie. Tak špicujte ušiska!


Dolů

O Larkin Poe jsem se ve speciálu Hurá na Jih zmínil poprvé v 88. dílu, který jsem tehdy věnoval holkám v americkém southern rocku. Dnes to bude převážně jen o nich. Než se ale pustíme za děvčaty z Larkin Poe, mám tu pro vás ještě pár bleskovek.

Poslouchejte: Hurá na Jih 103 – Larkin Poe

Dališova Drbárna

Za první horkou novinkou vyrazíme do Maďarska. Začátkem srpna tam zemřel po krátké a vážné nemoci kytarista kapely Asphalt Horsemen Géza Matyasovszki. Ostatně srpnový Hurá na Jih byl celý věnován Gézově památce. Čtěte a poslouchejte ZDE.

Asphalt Horsemen

Od začátku října nás Asphalťáci lákali a připravovali na oficiální a slavnostní představení nového singlu a s ním i videoklipem s písničkou Eyes Don´t Lie. Ten den D nastal ve středu 25.10. 2023 v 07:00 a tady u nás má premiéru dnes.

Španělská kapela Montana Stomp už pro naše posluchače taky není žádnou neznámou. Letos v dubnu jsem vám jim představil v 97. dílu Hurá na Jih, kdy jsme si hráli hudbu z jejich prvního eponymního alba. Se zpěvačkou kapely Susanou Colt jsem od jara v kontaktu a domluvili jsme se na vystoupení Montany v Kolíně 25.5.2024. Samořejmě jsem musel španělskou kapelu seznámit s českým southern rockem.

Susana Colt s albem Whiskey & Poslední rebel

Zájemci o živé vystoupení Montana Stomp nemuseli čekat až do května příštího roku, protože si tuto kapelu pozval Pepa Huslík dne 21.10. do Otrokovic na svůj festival Stetson & Bourbon. Já jsem tam samozřejmě nesměl chybět a poprvé jsem se s kapelou viděl „face to face“. Kapela i Susana Colt byli skvělí. Nejen na pódiu, kde byli, podle mého názoru nejlepšími vystupujícími festivalu, ale i v soukromí jejich šatny. Opravdu se máme v Kolíně na co těšit. Za natočení a zpracování videa děkuji Pepovi Kulatému. A to máme v zásobě ještě promo video na Kolín.

Montana Stomp v otrokovické šatně

Posledním drbem dnešní drbány je další novinka, tentokrát z dílny amerických The Georgia Thunderbolts. I tuto kapelu už naši pravidelní posluchači znají, neboť jsme si ji tady představili a hráli v srpnu 2022 v 89. dílu Hurá na Jih.  Nový singl Gonna Shine není nikterak mimořádný, ale je to správný a poctivý southern rock přesně v pokračování soundu kapely z alba Can We Get A Witness, která na mě při prvním poslechu působilo, jako blesk z čistého nebe.

Díky, že se vobčas kouknete do DixieGear.cz, jedinýho echt vidláckýho eshopu široko daleko, a něco si tam vobjednáte. Jinak bysme tyhle podcasty museli stopnout a celý Rádio Dixie poslat do kytek…

Poslouchejte: Hurá na Jih 103 – Larkin Poe

Jednoduše a přirozeně geniální Larkin Poe

A jsme u jedné z největších hvězd současnosti, u kapely Larkin Poe, kterou v prvé řadě tvoří sestry Rebeka a Megan Lovellovy

Holky pocházejí ze severní Georgie a původně tam začínaly s další ségrou Jessicou v country & folk rockovém triu Lowell Sisters, které vzniklo v roce 2005. Po vydávání nezávislých alb a čtyřletém turné se Lovell Sisters v roce 2009 rozpadly. 

V lednu 2010 se Rebeka (nar. 30.1.1991) a Megan (nar. 12.5.1989) osamostatnily a jako název svého nového projektu si zvolily jméno jednoho svého dávného předka, bratrance Edgara Alana Poea. V prvních letech Larkin Poe vyšlo několik nezávislých EP. Koncem roku 2013 podepsaly nahrávací smlouvu s RH Music a v roce 2014 vydaly své debutové studiové album Kin.

Larkin Poe v začátcích

Kapela získala uznání za spolupráci s producentem T-Bone Burnettem na albu Lost on the River. V letech 2014 a 2016 vystoupila děvčata na festivalu v Glastonbury a britský The Observer ji zvolil za „Nejlepší objev Glastonbury 2014“. V roce 2017 holky vydaly album Peach a to už byla pecka!

Díky svým jižanským harmoniím, těžkým kytarovým riffům a slide zvuku, můžeme Larkin Poe směle přiřadit k jižanským kapelám. Stejně tak si na ně ale dělá nárok i bluesová scéna. Holky jsou skvělé a velmi univerzální. Určitě si na žádné hudební škatulky nehrají, ale hraje a zpívá jim to naprosto báječně. 

Starší Megan hraje na lap steel kytaru a zpívá většinou vokály a druhý hlas. Se svou steelkou dává hudbě Larkin Poe nezaměnitelnou chuť a vůni jihu. O dva roky mladší Rebeka hraje na nejrůznější kytary a je hlavní zpěvačkou. Od samotného počátku sólové kariéry Larkin Poe mají holky našlápnuto na velký úspěch. Jejich druhé album Venom & Faith vyšlo v roce 2018 a bylo to opět pošušňáníčko...

Kromě své původní hudby vydali Larkin Poe v roce 2020 cover album s názvem Kindred Spirits, na kterém naprosto dokonale předvádějí své interpretace písní od různých umělců. Na jejich seznamu najdeme jména jako Rolling Stones, Steve Miller Band, Scorpions, Pat Benatar, Roberta Flack, Ozzy Osbourne, Pink Floyd a další. Byla to doba, kdy se kvůli covidu nedalo veřejně hrát, a tak si děvčata spoustu těchto coverů zpracovala i ve videoverzích a v jejich vlastním aranžmá ty písničky dostaly skvělý jižanský šmrnc a vůni.

Co je ale daleko podstatnější, tak v roce 2020 vydaly Larkin Poe také další skvělé studiové album Self Made Man, které, stejně jako to předcházející, brzy po vydání obsadilo první místo v žebříčku bluesových alb Billboard. Od samotného počátku kariéry Larkin Poe mají holky našlápnuto na úspěch a staly se vyhledávanými hvězdami koncertů a festivalů.

25.3.2019 se podařilo přivézt Larkin Poe i k nám do České republiky a jejich koncert v Paláci Akropolis byl beznadějně vyprodán. Už tehdy děvčata používala na koncertech další muzikanty. Konkrétně bubeníka s baskytaristou a koncert tím dostal větší grády. Z důvodu opatření proti pandemii Covid19 bylo další vystoupení 2x odloženo. Během Covidové pauzy vydaly Larkin Poe v roce 2021 koncertní album Paint Roses – Live in Concert

Vystoupení Larkin Poe jsme se dočkali až 26. května 2022 a bylo to naprosto dokonalé. Vyprodaný Lucerna Music Bar byl u vytržení, jak a co dokážou holky, za doprovodu pánské rytmické sekce, vyprodukovat. Byl jsem na místě přítomen a Rebeka s Megan mě naprosto dostaly. Nejen svou skvělou muzikou, ale i svým ženským půvabem. Nové studiové album Blood Harmony z 11.11.2022 roku tu dokonalost ještě podtrhlo.

Široký žánrový přesah. Od bluesových balad, countryových popěvků až po tvrdé jižansko rockové vypalovačky. Až jsem skoro nechápal, kde se to v těch křehkých a krásných holkách bere. Jo, jo, kdo umí, umí… Tady vám nechám fotku od jednoho z našich nejlepších fotografů Jindry Oplta. Jo, a v tom davu posluchačů jsem hned vedle kámoše Luboše Gnojka.

Larkin Poe v Lucerna Music Baru

Největší tuzemský koncert Larkin Poe se uskuteční 31.3.2023 v pražském Fóru Karlín, tedy v den, kdy vyjde tento náš hudební speciál o této skvělé kapele. Já se, bohužel, tohoto koncertu nemůžu zúčastnit, protože se dávám dohromady v lázních po operaci krční páteře. Věřím ale, že mé původní vstupenky udělají radost kamarádům Lubošovi a Harymu.

Podle propagačních materiálů se bude repertoár koncertu skládat převážně z posledního rockově našláplého alba Blood Harmony. Já ale věřím, že děvčata zahrají i něco jemně akustického z letos vydaného EP An Acoustic Companion… to máte možnost sami slyšet, pokud už máte vstupenky zakoupeny, protože pochybuji, že v tuto dobu budou ještě nějaké volné k dispozici. 

Dnes se s kapelou Larkin Poe a i s vámi, našimi posluchači, rozloučím ukázkou z té letošní akustické novinky. Ta představuje jenom 4 písničky, které byly dříve nahrány ve tvrdší, rockovější poloze. Tentokrát se s nimi děvčata pomazlila hezky akusticky a připomněly si tak své začátky s Lowell Sisters.

Tak, a to je pro dnešek vše. Příjemný poslech audioverze tohoto speciálu 
a za měsíc opět: Hurá na Jih!

Poslouchejte: Hurá na Jih 103 – Larkin Poe

Playlist:
Asphalt Horsemen – Eyes Don´t Lie
Montana Stomp – Bad Luck
The Georgia Thunderbolts – Gonna Shine
Larkin Poe – Look Away
Larkin Poe – Preachin´ Blues
Larkin Poe – Blue Ridge Mountains
Larkin Poe – Mississippi
Larkin Poe – God Moves On The Water
Larkin Poe – Keep Diggin´ 
Larkin Poe – Danger Angel
Larkin Poe – Sometimes
Larkin Poe – Blood Harmony
Larkin Poe – Southern Comfort
Larkin Poe – Bad Spell

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

Všechny články autora

Hurá na Jih 88 – Holky v americkém jižanském rocku

Hurá na Jih 88 – Holky v americkém jižanském rocku

Dalibor Mierva , Baby v českém southern rocku jsme si už v březnu probrali, takže je čas vyrazit do světa. Hned po obvyklých drbech uslyšíte kupříkladu Rossington Collins Band, Raging Slab či Larkin Poe.

Hurá na Jih 97: Montana Stomp

Hurá na Jih 97: Montana Stomp

Dalibor Mierva , Nová kapela na evropské southern rockové scéně. Rozhovor se zpěvačkou Susan Colt a profil prvního alba Montana Stomp. A k tomu ještě ochutnávka z nového dvojalba Pumpy. Výživná krmě… 

ZZ Top 2: Fousy, káry a synťáky

ZZ Top 2: Fousy, káry a synťáky

Erik Kriššák , Druhá část čtyřdílného profilu legendárních ZZ Top zachycuje osmdesátá léta, kdy jedna malá kapela z Texasu smíchala syrové blues s elektronikou a ovládla celosvětovou populární hudbu. Na holky a auťáky samozřejmě dojde taky.