ZZ Top 2: Fousy, káry a synťáky

ZZ Top 2: Fousy, káry a synťáky

Druhá část čtyřdílného profilu legendárních ZZ Top zachycuje osmdesátá léta, kdy jedna malá kapela z Texasu smíchala syrové blues s elektronikou a ovládla celosvětovou populární hudbu. Na holky a auťáky samozřejmě dojde taky.


Dolů

Osmdesátá léta, MTV, dlouhonohé dívky, nablýskané auťáky, sluneční brýle a spoustu hitů. A fousů samozřejmě. Komerčně nejúspěšnější éra ZZ Top znamenala radikální odklon od původního syrového zvuku směrem k elektronice, ale vespod pořád mocně bublalo blues. V druhém pokračování našeho cyklu o „malé venkovské kapele z Texasu“ zjistíme, jak blues ovládlo celosvětovou populární hudbu. A pokud jste propásli první díl seriálu, který mapoval počátky hvězdné kariéry ZZ Top až po album Tejas z roku 1976, není nic snazšího než kliknout SEM.

Podcastový pořad Southern Legends Erika Kriššáka vám přináší podrobné profily těch největších kapel southern-rockové historie. Poslouchejte z našeho podcastového archívu. Kdykoliv, kdekoliv a zdarma.

Poslouchejte: ZZ Top 2 – Fousy, káry a synťáky

Opět pohromadě. A s fousama...

ZZ Top jsme minule opustili v roce 1976, kdy se po veleúspěšném turné Worldwide Texas Tour  rozhodla dát si na nějaký čas pauzu. Kapela se poté rozešla i s vydavatelstvím London Records (kteří v roce 1977 vydali dvojnásobně platinový výběr The Best Of a v roce 1978 singl Heard It On The X/Blue Jean Blues - titulní skladba se stala neoficiálním hitem, protože ji často hrála americká rádia) a podepsala smlouvu s velkou společností Warner Bros. Records. Vzápětí (v roce 1978) vydali singl La Grange/Tush

Mezifáze „zízítopáckého“ image – už s fousama, ale ještě bez černejch brejlí

V dubnu 1979 se trojice cestovatelů konečně sešla ve studiu a do srpna nahrála nové písně pro připravované album Degüello, které vyšlo v listopadu. Nejenže na něm kapela ukázala novou fousatou image, ale poprvé se na albu objevily coververze (I Thank You, Dust My Broom) a experimenty se zvukem. Beard si dokonce zahrál na saxofon. Album se umístilo na 24. místě hitparády a stalo se platinovým, předchozí tři alba byla "jen" zlatá. Neztratily se ani singly I Thank You/A Fool For Your Stockings a Cheap Sunglasses/Esther Be The One

Maestro rockové kytary Billy Gibbons tentokrát v cylindru

Co se týče vousaté image, bubeník Beard (Vousáč) chodil všude oholený, ale Gibbons s Hillem si své dlouhé vousy nechali už navždy. V roce 1984 chtěla značka Gillete použít jejich image v rámci reklamní kampaně a za oholení jim slibovala štědrou částku, ale dvojice odmítla. Gibbons nedávno prozradil, že Hillovi kdysi někdo nabídl za oholení milion dolarů. Marně.

Eliminator

Než jsme se nadáli, přišla osmdesátá léta. Pro ZZ Top se stala synonymem obrovského úspěchu. Hned v roce 1980 se kapela poprvé vydala do Evropy a kromě vystoupení v Německu se spolu s elektronickou kapelou Orchestral Manoeuvres In The Dark objevili také v pořadu BBC. Gibbons byl jejich zvukem ohromen (čtete správně) a okamžitě pojal syntezátor jako součást zvuku ZZ Top. 

ZZ Top na německém pódiu

V roce 1980 kapela vystoupila v Západním Německu na slavné akci Rockpalast v Grugahalle v Essenu a německý televizní záznam okamžitě unikl do našich zemí za železnou oponou. Ten se stal významným šiřitelem ilegální hudby kapely na VHS kazetách, což si dnes, kdy je hudba dostupná doslova všude, dokážeme jen stěží představit.

1981 – nový zvuk, nová image

V listopadu 1981 se všichni posluchači mohli dozvědět, jak budou znít ZZ Top v novém desetiletí. Album El Loco z 20. července 1981 a jeho dva singly Leila/Don't Tease Me, Tube Snake Boogie/Heaven, Hell Or Houston doplnila nevydaná, ale v rádiích často hraná píseň Pearl Necklace, takže si každý mohl udělat obrázek sám. Samotné album se v hitparádě umístilo na sedmnáctém místě. Beard byl v té době rozvedený, ale o rok později se oženil s Debbie Meredith, se kterou má tři děti a jsou spolu dodnes. V roce 1982 začala skupina nahrávat další album, které vyšlo 23. března 1983 a ukázalo světu, že bluesová kapela může ovládnout populární hudbu. Deska se jmenovala Eliminator.

Materiál vytvořil Gibbons s producentem Lindenem Hudsonem. Ačkoli kapela tvrdila, že všechny písně jsou její, Hudson v roce 1986 vyhrál soudní spor o autorství písně Thug. Požadoval milion dolarů, dohodl se na 600 000 dolarech, přičemž dvě třetiny připadly jeho právníkovi a vydavatelství. Kapela poprvé nahrávala své party odděleně a v některých skladbách použila automatického bubeníka, aby dosáhla přesného tempa. 

Nesmrtelný Eliminator k ZZ Top neodmyslitelně patří už navždycky

K albu neodmyslitelně patří auťák, který všichni znají z videoklipů. Jedná se o upravený model Fordu z roku 1933. Gibbons ho nechal postavit v roce 1976 a dokončen byla o pět let později. Stál 50 000 dolarů a jmenuje se Eliminator. Dnes je vystaven v muzeu Rock And Roll Hall Of Fame v Clevelandu. Gibbons auta prostě miloval a vydrželo mu to dodnes, jednou se dokonce vyjádřil, že první tři slova, která jako dítě vyslovil, byla Ford, Cadillac a Chevrolet. A proč „zízítopáckého Eliminátora  všichni známe?

Jeden z nejlepších a nejslavnějších klipů hudební historie

„Autíčkovou“ image ZZ Top dotáhli k dokonalosti, v eliminátořím designu vznikly i speciální kytary

DixieGear.cz – jedinej eshop v Evropě, kterej se nebojí nechat hrdě vlát prapor Jihu. Triček a mikin s hudebníma motivama u nás najdete dost a dost, třeba TADY. Nejposlouchanější české nezávislé internetové rádio – Rádio Dixie – a všechny naše hudební podcasty existují jen a jen díky vašim objednávkám. Mockrát děkujeme a zůstaňte naladěni!

Poslouchejte: ZZ Top 2 – Fousy, káry a synťáky

MTV změnila všechno

V sobotu 1. srpna 1981 v poledne začala vysílat nová stanice – Music Television alias MTV. První klip Video Killed The Radio Star od skupiny Buggles sliboval velké věci, dnes víme, že stream zabil všechno. Faktem zůstává, že vysílání začalo sloganem - "Ladies and gentlemen, rock and roll!" - a jisté je, že rocková hudba se v něm udržela poměrně dlouho. Jedním ze zapálených diváků byl Jeff Ayeroff, který si byl vědom obrovského vlivu stanice na mládež. Na začátku roku 1983 přišel do Warner Bros. Records a přesvědčil vedení, že by měli investovat do prvního videoklipu ZZ Top, Sharp Dressed Man. Ruce či nohy mu pravděpodobně líbají dodnes. 

Warneři najali filmaře Tima Newmana a ten nakonec vytvořil dva videoklipy, kromě zmíněné písně i Legs (vydaný v květnu 1984). V obou se objevuje limuzína řízená sexy dívkami a ve druhém kytaristé poprvé použili otočné kytary potažené ovčí vlnou. Moderní syntetický zvuk v kombinaci s kytarami se trefil do vkusu mladého publika, které dříve považovalo kapelu za staromódní. 

Lepá děvčata k ZZ Top neodmyslitelně patří. Foto z natáčení klipu k písni Gimme All Your Lovin'.

Ačkoli se album Eliminator umístilo v hitparádě pouze na 9. místě, stalo se nejprodávanějším albem skupiny a překonalo vše, co kdy vydala. Čtyři singly - Gimme All Your Lovin'/If I Could Only Flag Her Down, Legs/Sharp Dressed Man, Sharp Dressed Man/I Got The SIx a TV Dinners/Cheap Sunglasses se dostaly na vrchol hitparád po celém světě. Skladba Legs byla dokonce vydána jako dlouhá, asi sedmiminutová verze "tanečního mixu". Jinak MTV udělila klipu Legs titul nejlepšího videa roku 1984 a cenu za režii získal klip Sharp Dressed Man. Klipů bylo samozřejmě víc, například Gimme All Your Lovin'

A takhle zněli ZZ Top v roce 1982 naživo

Jízda pokračuje

Kapela vzápětí  vyrazila na mamutí turné, které snadno překonalo její poslední megaturné, Worldwide Texas Tour z let 1976-1877. Od května do října 1983 hráli v USA a také si odskočili do Velké Británie, do Dublinu a na festival Monsters Of Rock. V říjnu a listopadu vystupovala v Evropě, konkrétně ve Švédsku, Norsku, Dánsku, Německu, Francii a Velké Británii, kde musela přidat další koncert ve Wembley, protože poptávka byla neukojitelná. Turné využívalo také scénografii, modely limuzín, lasery, pyrotechniku. 

Navzdory výše uvedenému směřování kapely znechutilo mnoho starých fanoušků. Hill jednou poznamenal, že mu to připomíná situaci, kdy Bob Dylan poprvé vystoupil elektrifikovaný. Mladé dívky (a mladí chlapci) se minulostí nezabývaly a kapele věnovaly zasloužené miliony. Zvlášť když tvorbu doprovázel merch jako klíčenky apod.

Kombinace nové vlny a delta blues může znít divně, ale fungovala. Po E.P. ZZ Top Summer Holiday z roku 1985, které obsahovalo čtyři skladby (Tush, Got Me Under Pressure, Beer Drinkers & Hell Raisers a I'm Bad, I'm Nationwide), stihla kapela ještě před létem nahrát materiál pro Afterburner, který vyšel 28. října 1985. Poprvé na něm Manning nespolupracoval s kapelou a většina skladeb vyšla jako singly. Velco Fry se dočkal videoklipu, jehož choreografii vytvořila Paula Abdul. V americkém žebříčku se umístil na čtvrtém místě, ve Velké Británii dokonce na druhém. Kritici však kapele vyčítali, že se zajímá pouze o komerční úspěch a tomu podřizuje vše. 

V roce 1987 vyšel kontroverzní trojdiskový komplet The Six Pack, který obsahoval remixovaných prvních pět alb a El Loco s přepracovaným zvukem bicích a kytary. Od té doby kapela zakázala vydávat staré mixy. Trvalo dvacet let, než mohli posluchači opět slyšet alespoň některá stará alba v jejich původním přirozeném zvuku. 

V roce 1990 vyšlo třetí album "komerční" trilogie, a sice Recycler. Jak se měnila doba a rocková hudba se začínala vracet mezi mladé, syntezátorů ubývalo a kapela si vzpomněla na svůj kytarový blues rock. Kapela si dokonce zahrála ve filmu Návrat do budoucnosti III (upravená verze písně Doubleneck). Tři videoklipy a šest singlů pomohly albu na 6. místo v USA a 8. místo ve Velké Británii, ale odliv fanoušků milujících disko způsobil velký pokles prodeje oproti předchozím dvěma dílům. 

Přesto si skupina zajistila stálý přísun peněz a popularitu. V roce 1992 vyšla kompilace Greatest Hits, která obsahovala coververzi písně Viva Las Vegas (úspěšnou jako videoklip) a také píseň Gun Love, které byly úspěšné jako singly. Ve stejné době ukončila spolupráci se společností Warner Bros. Records. A to je taky ten správný čas tento druhý díl našeho seriálu o ZZ Top ukončit.

V dalším, třetím pokračování, které můžete čekat zhruba za měsíc, se spolu s kapelou vrátíme zpět ke kořenům, k syrovému blues, a dostaneme se až do žhavé současnosti. A pokud jste nezaregistrovali díl první, stačí kliknout SEM

Poslouchejte: ZZ Top 2 – Fousy, káry a synťáky

Diskografie 1979-1992

Degüello (1979)

Klasické album. Výrazný bluesový nádech většiny skladeb je svěží, vzpomeňte na typické jižanské boogie na různé způsoby (I Thank You, I’m Bad I’m Nationwide), dokonalé blues (A Fool For Your Stockings, Dust My Broom), rock'n'roll (Hi Fi Mama) i hard rock (Cheap Sunglases). Stejně dobrý je i závěr alba, melodická Esther Be The One je fajn. Věci příští předznamenává lehčí záležitost Manic Mechanic. Degüello je výbornou tečkou za 70. léty.

****

Live In Germany 1980 (1980)

Unikátní příležitost vidět ZZ Top v největší síle, těsně před fenomenálním celosvětovým úspěchem. Záznam koncertu v německém Essenu doporučujeme zažít celý a proto spíš sáhněte po DVD, na CD některé kousky chybí. Fantastická show a pro opravdového fandu fousačů z Texasu povinnost. 

****

El Loco (1981)

Vzhůru do osmdesátých let! Tímto sloganem ZZ Top dobyli svět, ale také si získali všechny své fanoušky, kteří milovali jejich staré desky. Zvuk nahrávek šel s dobou, pokud tento fakt přijmete, dostanete od kapely klasické boogie album. Pilotní singl Leila naznačuje, o čem budou budoucí verze tohoto typu písní, a vrcholy alba jsou rozhodně skladby Heaven Hell Or Houston a závěrečná drsná Party On The Patio. Zatím chybí celoplanetární hit, ale i toho se brzo dočkáme.

***

Eliminator (1983)

Co si budeme povídat, tohle celoplanetární hitové album. MTV zajistila nesmrtelnost písním Gimme All Your Lovin', Sharp Dressed Man a Legs a neztratily se ani takové, jako je Got Me Under Pressure. Fúze boogie a new wave synťáků je překvapivá, ale zároveň geniální, široká posluchačská veřejnost tuto fúzi hltala i s chlupama (vousama), a tak tu máme jedno z komerčně nejúspěšnějších popových alb všech dob.

*****
 
Afterburner (1985)

Jedná se v podstatě o dvojče alba Eliminator. Syntezátorů je tu tuším ještě víc, skladby jako Sleeping Bag, Rough Boy nebo Velcro Fly jsou stálicemi na kompilacích, výběrech a playlistech party music. Znovu opakuji, že ZZ Top v podstatě definovali zvuk 80. let, která jiná rocková kapela o sobě může říct totéž?

****

Recycler (1990)

V 90. letech se kapela vrátila k hardrockovému zvuku a Recycler se stal jedním z nejoblíbenějších alb mezi fanoušky, kteří mají rádi tradice. Give It Up, Burger Man, 2000 Blues, My Head's in Mississippi nebo Doubleback, většina skladeb je výborná a je příjemné vidět (a slyšet), že se pánové odpoutali od klávesových experimentů předchozích alb.

****

Greatest Hits (1992)

Tento klasický jednodiskový souhrn největších hitů skupiny obsahuje vše podstatné a populární. Navíc je zde coververze písně Viva Las Vegas, která nikdy nevyšla na albech a stala se dalším velkým hitem skupiny. Pokud se chcete seznámit s hudbou kapely a nejste zatíženi na diskografie, je to nejlepší volba pro první poslech.

****

Poslouchejte: ZZ Top 2 – Fousy, káry a synťáky

Playlist
ZZ Top – Cheap Sunglasses – LP Degüello (1979)
ZZ Top – I´m Bad, I´m Nationwide – LP Degüello (1979)
ZZ Top – Heard It On The X – LP Live In Germany 1980 (1980)
ZZ Top – Dust My Broom – LP Live In Germany 1980 (1980)
ZZ Top – Pearl Necklace – LP El Loco (1981)
ZZ Top – Tube Snake Boogie – LP El Loco (1981)
ZZ Top – Gimme All Your Lovin´ – LP Eliminator (1983)
ZZ Top – Sharp Dressed Man – LP Eliminator (1983)
ZZ Top – Sleeping Bag – LP Afterburner (1985)
ZZ Top – Can´t Stop Rockin´ – LP Afterburner (1985)
ZZ Top – My Head´s In Mississippi – LP Recycler (1990)
ZZ Top – Concrete And Steel – LP Recycler (1990)
ZZ Top – Viva Las Vegas – LP Greatest Hits (1992)

Erik Kriššák

Erik Kriššák

Fanúšik rockovej muziky z prelomu 60. a 70. rokov, bubeník a neúnavný propagátor zabudnutých kapiel, ktoré za to stoja.

Všechny články autora

Honkytonk Jukebox 16: Staří psi s pěkně ostrými zuby

Honkytonk Jukebox 16: Staří psi s pěkně ostrými zuby

Martin Pešek , Willie Nelson, Marty Stuart, John Mellencamp i ZZ Top se do důchodu rozhodně nechystají a hrají jak o život.

Lynyrd Skynyrd 5: Poslední z vymírajícího druhu

Lynyrd Skynyrd 5: Poslední z vymírajícího druhu

Erik Kriššák , V posledním dílu historie legendárních Lynyrd Skynyrd prozkoumáme s Erikem Kriššákem tvorbu kapely v 21.století a dojdeme až k současnému rozlučkovému turné.

ZZ Top 1: Na počátku bylo blues

ZZ Top 1: Na počátku bylo blues

Erik Kriššák , První část čtyřdílného profilu legendárních ZZ Top mapuje historii kapely od úplného pravěku po album Tejas z roku 1976. Užijeme si spoustu skvělého blues a boogie a ty fousy nám vůbec nebudou chybět.