Gretchen Wilson: Nefalšovaná buranka tělem i duší

Gretchen Wilson: Nefalšovaná buranka tělem i duší

Tuhle redneck woman byste v baru rozhodně naštvat nechtěli. A její muzika má prostě koule.


Dolů

V únorovém Country Servisu si představíme rebelku Gretchen Wilson, která se jako blesk z čistého nebe objevila na scéně na jaře 2004 a hned první deskou přepsala několik rekordů. Nejprve si ale dáme přehled těch nejzajímavějších zpráv za posledních měsíc.

Gretchen Wilson

Country zprávy únor 2019 

Brooks & Dunn se oficiálně rozešli v roce 2010 a před čtyřmi lety se znovu sešli na sérii koncertů s Rebou McEntire v Las Vegas. Až nyní lze však říct, že slavné duo je opravdu zpět. Nová deska od Brooks & Dunn vychází 5. dubna, bude se jmenovat Reboot a představí jejich největší hity v duetech s největšími hvězdami současné scény. 

Brooks & Dunn

Na posledních cenách Grammy zabodovala country zpěvačka Kacey Musgraves,  která převzala multižánrovou cenu za nejlepší desku roku za svou kolekci Golden Hour a kromě toho si převzala ještě tři dalších gramofonky v country kategoriích. Během slavnostního ceremoniálu rovněž proběhl blok písní k poctě Dolly Parton, která si v něm zazpívala s Little Big Town, Katy Perry nebo Miley Cyrus.

Kacey Musgraves

Nesmrtelné bratrské duo Bellamy Brothers vydalo 15. února svou novou desku s názvem Over The Moon. Po více než 40 letech na scéně jsou vytížení jak nikdy dřív – stále intenzivně koncertují, nahrávají ve studiu a také natáčí druhou sezónu své reality show Honky Tonk Ranch.

Clay Walker byl roku 1996 na vrcholu kariéry, když mu lékaři diagnostikovali roztroušenou sklérózu a předpověděli maximálně další tři roky života. Nyní po 23 letech Walker stále koncertuje v plné síle a právě vydal novou desku s názvem Long Live The Cowboy.

Clay Walker

Garth Brooks oznámil, že během jara vydá novou studiovou desku s názvem Fun. Kromě toho nedávno zahájil turné po amerických stadionech a rovněž prozradil, že na letošní rok chystá něco velmi speciálního pro vydání na vinylu.

Synové Merlea Haggarda, Ben a Noel Haggardovi, vystoupí během dvou večerů 11. a 12. června v německém klubu Four Corners u Mnichova. Noel hraje sólově už od 90. let a mladší Ben byl zase dlouholetým členem doprovodné kapely Merlea Haggarda. Dnes koncertují společně a vzdávájí hold odkazu svého slavného otce.

Poslouchejte: Gretchen Wilson a Country zprávy únor 2019

V našem eshopu DixieGear se najde i něco pro holky. Tohle tílko by se možná líbilo i Gretchen Wilson, ačkoliv do andílka z honkytonk tančírny měla vždycky poněkud daleko

Gretchen Wilson: Nefalšovaná buranka tělem i duší

Gretchen Wilson se narodila roku 1973 v malém městečku Pocahontas ve státě Illinois. Její matka ji měla ve svých 16 letech a otce prakticky nepoznala, protože tento devatenáctiletý mladík prchnul, když byly Gretchen pouhé dva roky. Její svobodná matka musela pracovat ve dvou zaměstnáních a Gretchen tak často vychovávala babička. Rodina byla velmi chudá, řádný podnájem si nemohli dovolit, a tak jako správní redneckové žili v trailer parku. Gretchen tedy musela dospět velmi rychle. 

Už od dětství doma pomáhala, s čím se jen dalo. Na dokončení střední školy nebyl čas a ve 14 letech nastoupila do místního baru, kde pracovala jako kuchařka a servírka. Jak později vzpomínala, podmínky to byly dosti drsné a neustále musela mít po ruce bouchačku, kdyby něco. Postupně začala po večerech zpívat, a když jí bylo 23 let, rozhodla se to v rodném zapadákově zabalit a zkusit štěstí v Nashvillu.

MuzikMafia

Do Music City se přestěhovala roku 1996 a opět pracovala po barech. Po čase jí povolili sem tam něco zazpívat, ale to bylo vše. Řadu let se nic nedělo, až jednou do její putiky zavítali pánové John Rich a Big Kenny. Rich byl zrovna vyhozený z kapely Lonestar, sám sháněl nahrávací smlouvu a rozhodl se s Gretchen spojit síly. Parta kolem Gretchen Wilson, Big & Rich a Cowboye Troye si začala říkat MuzikMafia. Jednou za týden se sešli, aby si vzájemně ohodnotili nově napsaný materiál a zároveň se radili ohledně kroků, které by každému z nich zajistily nahrávací smlouvu. Následující čtyři roky obcházeli všechny vydavatelství v Nashvillu a všude jim jen práskali dveřmi před nosem.

Gretchen měla po čase toho věčného odmítání plné zuby a uvažovala o návratu do Illinois. Rich ji ale přesvědčil, ať to ještě naposledy zkusí. Další schůzku měli domluvenou u Johna Gradyho, prezidenta Sony Music. V jeho kanceláři mu zahráli tehdy čerstvě napsaný autobiografický song s názvem Redneck Woman, který pojednával o velmi skromném prostředí, ze kterého Gretchen vzešla. Gretchen si během songu všimla, že Grady vzal arch papíru a svému kolegovi na protějším konci kanceláře na něj píše velká písmena „N“ a „O“. Na další odmítnutí už neměla nervy a už se chystala vybouchnout a milého prezidenta od plic zpražit, jenže ten dopsal ještě jedno písmeno a svému kolegovi ukázal „NOW!“. Sony s Gretchen uzavřelo exkluzivní smlouvu a ta se ve svých 31 letech mohla konečně vydat do nahrávacího studia. V březnu vyšel její debutový singl Redneck Woman a to, co přišlo poté, opravdu nikdo nečekal.

Hitovka Redneck Woman spustila úplnou mánii. Téměř okamžitě se vyšvihla na vrchol hitparády, čímž se stala do té doby nejrychlejším #1 singlem v historii. Sony muselo na tento nečekaný úspěch zareagovat a o dva měsíce tedy uspíšili vydání Gretchenina debutového alba Here For The Party. To vyšlo v květnu 2004 a s 227 tisíci prodanými kopiemi za první týden zlomilo další rekord a stalo se nejprodávanějším debutem v historii. 

Z Gretchen byla rázem superhvězda a její náhle nabytá popularita jí vysloužila slot předskokanky na turné Brooks & Dunn, kde se každý večer představila dvacetitisícovému kotli. Alba Here For The Party se nakonec prodalo 5 milionů, o rok později byla Gretchen vyhlášena zpěvačkou roku a za Redneck Woman převzala Grammy.

Aby aktuální komerční zájem vytěžila co nejvíc, rychle se vrátila do nahrávacího studia a ještě v létě 2005 vydala druhé album s názvem All Jacked Up. Přestože se celé album neslo v podobném duchu jako předchozí deska, žádný větší hit z něj ale nevzešel. Prodeje i tak ale nebyly špatné a deska se nakonec pro platinovou certifikaci doplazila. Třetí album One Of The Boys se Gretchen rozhodla pojmout trochu jinak. Autorsky se podílela na většině písní a oproti předchozím dvěma deskám byla tato mnohem osobnější. Komerčně se však jednalo o fiasko. Žádná z písní se neprosadila a prodeje se zcela propadly.

Gretchen se však nevzdávala a usilovně pracovala na své čtvrté desce. Když se však ani třetí singl po sobě nedostal do žebříčku, v Sony si nemohli nedovolit dále držet zpěvačku, která je pro ně těžce ztrátová, a tak Gretchen dostala vyhazov. Ze strany Sony pak následoval logický krok a na jaře 2010 vydali její výběr hitů sestavený převážně z jejích prvních dvou alb.

Ačkoliv byla Gretchen na první pohled odepsaná a spousta kariér v takové chvíli opravdu končí, protloukat se v nuzných podmínkách byla zvyklá už od dětství, takže si s ničím moc hlavu nelámala. Okamžitě založila vlastní label Redneck Records a vydala nezávislou desku I Got Your Country Right Here. Přestože byla na vše sama, podařilo se jí dosáhnout většího úspěchu než s poslední deskou u Sony a úvodní singl Work Hard, Play Harder dotáhla až do Top 20. 

Vrchol svých tvůrčích sil a podnikatelských ambic Gretchen předvedla v roce 2013, kdy během několika měsíců vydala hned tři různá alba. Po nabroušené nové country desce s názvem Right On Time vydala kolekci cover verzí rockových klasik ze 70. let nazvanou Under The Covers, kde natočila osobité předělávky od hitmakerů typu Roda Stewarta, Joea Walshe nebo Van Morrisona. A aby toho nebylo málo, na podzim pak ještě vydala vlastní vánoční album Christmas In My Heart

Po velice plodném roce 2013 pak ale Gretchen potřebovala na čas vypnout, a tak se stáhla do ústraní, na několik let hodila muziku úplně za hlavu a během té doby se věnovala především své dospívající dceři.

Na scénu se opět přihlásila po čtyřech letech comebackovou deskou Ready To Get Rowdy, na které se vrátila ke svým kořenům. Na tomto vyzrálém albu s řízným zvukem je Gretchen sama sebou a na nic si nehraje. Kromě typických vypalovaček jako je titulní Rowdy  natočila také skladbu A Little Loretta, kterou vzdala hold svému idolu Lorettě Lynn a přidala i jeden duet se svým dlouholetým kámošem Kidem Rockem.

Gretchen má celý život image drsňačky, která si jde urputně za svým a nikdy neměla problém veřejně bojovat za vše, čemu věří. Je aktivní republikánkou a v rámci politických kampaní v minulosti podporovala různé kandidáty. (Sarah Palin jeden volební mítink zahájila slovy, že se nemůže dočkat, až od Gretchen Wilson dostane autogram.) Dnes je Gretchen Wilson 45 let a přestože jí vrásek stále přibývá, stále je to ta samá buranka, kterou byste v baru rozhodně naštvat nechtěli.

Pro fandy poctivé country muziky bude mít DixieGear vždycky něco na skladě...

Poslouchejte: Gretchen Wilson a Country zprávy únor 2019

PLAYLIST:
Brooks & Dunn - Brand New Man (with Luke Combs)
Bellamy Brothers – Old Dixie Highway
Kacey Musgraves – Butterflies
Clay Walker – Long Live The Cowboy
Garth Brooks - Stronger Than Me
Michael Peterson – Love’s Great
Ben Haggard - Sing Me Back Home
Gretchen Wilson - Pocahontas Proud
Gretchen Wilson - Redneck Woman
Gretchen Wilson - All Jacked Up
Gretchen Wilson - One Of The Boys
Gretchen Wilson - Work Hard Play Harder
Gretchen Wilson - Her Strut
Gretchen Wilson - Rowdy

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

7 aut, která z vás udělají jižanského rednecka

7 aut, která z vás udělají jižanského rednecka

Vojta Dobeš , Pár tipů na auta, která vám ve velkém městě přinesou výsměch, ale na venkově v Texasu či Alabamě vzbudí nadšení.

Elizabeth Cook – country rebelka, která uprchla z Venuše

Elizabeth Cook – country rebelka, která uprchla z Venuše

Petr Mečíř , Naivní dívenka, country princezna i žena, která toho má za sebou tolik, že by to položilo leckoho z nás. Proměny outlaw lady Elizabeth Cook a představení její nové desky Exodus of Venus.

Sara Evans – Vrcholy a pády country-popové hvězdy

Sara Evans – Vrcholy a pády country-popové hvězdy

Petr Mečíř , Strmá cesta na vrchol a ještě prudší pád za asistence bulvárních plátků a rozvodových právníků. I z nejhlubšího bahna se dá vydrápat znovu zpět.