Hurá na Jih 31: Natchez a southern rock po francouzsku

Hurá na Jih 31: Natchez a southern rock po francouzsku

Velký rozhovor s muzikanty z absolutní špičky evropského southern-rocku, kapely Natchez, profil polozapomenutých a přesto skvělých Point Blank a pozvánky na nejbližší akce a koncerty.


Dolů

Na začátku první hodiny bude trocha času připomenout, kde bude možné v září slyšet řízný southern rock. Dále vám pak Pavel Hartl připomene skvělou kapelu Point Blank, kterou u nás zná jen pár zasvěcených. Velký rozhovor v druhé hodině srpnového Hurá na Jih se bude částečně odehrávat ve francouzštině. Před Dališův zvídavý diktafon se posadila absolutní špička evropského southern rocku – kapela Natchez z Francie.


Už první zářijový víkend pořádá pražský dovozce motocyklů značky Harley Davidson pravidelné setkání milovníků jedné stopy. V pátek 1. a v sobotu 2.září 2017 proběhnou v areálu pražského výstaviště v Holešovicích další Prague Harley Days. Akce je prezentována jako „rodinná“ a přijdou si tam na své všichni, včetně milovníků jižanského rocku. Minimálně domácí The Cell v pátek a originál američtí jižani Modern Earl z Nashville, TN v sobotu jsou jasná volba. Program celé akce včetně dalších kapel najdete ZDE


Modern Earl rozhodně nejsou žádní unudění náfukové a dokážou to pěkně rozparádit. Jeden z tipů na příští rok do Kolína na Southern Rock & Blues.

Další akcí, která by mohla upoutat vaši pozornost, je festival Whiskey & Fazole. Po roční pauze se akce přesunula do Nového Jičína, kde se o víkendu 8.-9.září 2017 pořádají městské slavnosti. Aby ani Sedlnice nezůstaly mimo dění, naplánoval hlavní organizátor Pepa „Kulda“ Odstrčil na páteční večer do místního KIC (Kulturní a informační centrum) satelitní akci. Síly si zde změří dvě výborné zpěvačky a při tom krásné baby. Natalia Kwiatkowská z výborné polské skupiny Cheap Tobacco a Lenka Lo Hrůzová se svou nově sestavenou kapelou. 



Cheap Tobacco z Polska

Sobotní program pak proběhne v novojičínském Music Baru Eso a je nabitý až až. Na své si přijdou ortodoxní bluesmani a také jižani. Na co se těším já osobně? Stetson, Bluesquare, Jan Manson Band a Bandoleros. Hudby bude ale mnohem, mnohem víc. Plakáty s pozvánkami najdete na webu Rádia Dixie v rubrice Akce.


Rožnovský Stetson zas až tak často nehraje, takže v Novém Jičíně máte jedinečnou šanci vidět slyšet valašské rednecks v akci.

Do třetice všeho dobrého vás chceme pozvat 30.9. do Ústí nad Labem, kde bude ostavovat 30. výročí svého založení jedna z našich nejstarších jižanských kapel Petr Bultas Band. Prvním gratulantem bude pražský Second Band s frontmanem Michalem Cermanem a kytaristy Víťou Havlíčkem a Jiříčkem Hrubešem. Druhým gratulantem pak bude domácí Last Rebel. V sestavě Petr Bultas Bandu by se pak měla vystřídat řada bývalých hráčů. Je zkrátka zaděláno na pořádný mazec. Také k této akci najdete podrobnější promo v novinkách na webu Herald-Dixie


Petr Bultas Band mají opravdu co slavit...

Pavel Hartl - Milovník hudby, malých pivovarů, bourbonu, jídla, dýmek, hradů a toulání přírodou. Spoluzakladatel Spolku přátel jižanského rocku.

Větší část první hodiny vysílání opět vyplní, po dvou měsících pauzy, Pavel Hartl. Tentokrát se bude věnovat kapele Point Blank, která je mezi milovníky jižanského rocku hodnocena velmi kladně, ale do širšího povědomí běžných posluchačů se dostali jiní. Takže pokud máte chuť na poctivý jižanský hard-rock v podání kapely, která ukradla show i samotným ZZ Top, nastražte sluchadla! Uslyšíte ty nejlepší kousky ze zlaté éry kapely z let 1976 až 1982 včetně jejich nejslavnějšího hitu Nicole a určitě dojde i na připomínku jejich současné produkce, byť většina ze zakládajících členů kapely už mezi námi bohužel není.


Point Blank v čase jejich největší slávy 


Point Blank hrají dodnes, byť z původních členů kapely se na pódiu objevuje jen frontman John O´Daniel. 

Dnešním hostem pořadu Hurá na jih bude vůbec poprvé celá kapela. Využil jsem červnového krátkého pobytu francouzské jižanské bandy Natchez a rozhovor jsme natočili v sobotu 24.6. před odjezdem na festival Mlejn u nás doma v prostorách sklepní klubovny. K dispozici jsme měli i tlumočnici do francouzštiny Zuzku, což vše značně zjednodušilo (Zuzko, moc díky!).


Natchez - naprostá špička evropského southern-rocku

Natchez jsou skvělí a velmi skromní borci. K tomu všemu ale hlavně naprosto vynikající muzikanti. Přesvědčit se o tom mohli návštěvníci letošního Mlejna, ale také návštěvníci prvního koncertu Natchez, který se odehrál 23.6. v Kutné Hoře. Škoda jen, že diváků nepřišlo do klubu Česká 1 víc. Natchez to ovšem nerozhodilo a kapela, která doma hraje společně s Blackberry Smoke, předvedla show vskutku parádní. Pojďme si tedy poslechnout, jak se vede jižanskému rocku na západní výspě Evropy.


Francouzsko-americký grupáč Natchez a Blackberry Smoke šlape fakt skvěle

Playlist Na lince Pavel Hartl 3 – Profil kapely Point Blank
Modern Earl – Road Trippin 
Point Blank – Free Man
Point Blank – Bad Bees
Point Blank – Back In The Alley
Point Blank – Nasty Notions
Point Blank – Thunder and Lightning
Point Blank – Shine On
Point Blank – The Hard Way
Point Blank – Nicole
Point Blank – Blast
Point Blank – Highway Star

Playlist Hurá na Jih 31 – Natchez a southern rock po francouzsku
Natchez - Tais-Toi
Natchez - Chaman
Natchez - Paradox avec Toi
Natchez - Pëche d´enfer
Natchez - Allo New Orleans
Natchez - Je Marcherai droit
Natchez - Brake Down
Natchez - For You
Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

Všechny články autora

“Pryč s pomníky Konfederace!” – zbaví se Amerika soch starých válečných hrdinů?

“Pryč s pomníky Konfederace!” – zbaví se Amerika soch starých válečných hrdinů?

Ondra Novotný , Další kolo bitvy o přepsání amerických dějin. Po konfederační vlajce došlo na pomníky a sochy. Co bude následovat pak?

Glen Campbell: Ve velkém stylu až do úplného konce

Glen Campbell: Ve velkém stylu až do úplného konce

Petr Mečíř , Dokázal dobýt svět country i popu a čelem se postavil i ke své nevyléčitelné chorobě.

Hurá na Jih 29: Arizonským pěnicím se v cele líbí

Hurá na Jih 29: Arizonským pěnicím se v cele líbí

Dalibor Mierva , Další díl hudebního putování po státech Konfederace s Jirkou Petrů a rozhovor s Martinou a Míšou, zpěvačkami kapely The Cell.