Honkytonk Jukebox 17: Kdo to straší v mým autorádiu?

Honkytonk Jukebox 17: Kdo to straší v mým autorádiu?

Neumlčitelný samorost Steve Earle, písničkář z autovrakoviště Slaid Cleaves a The Kenneth Brian Band bořící lvím řevem hradby country mainstreamu. 


Dolů

Nové desky a singly se teď začátkem léta nějak přemnožily. Přiznám se, že s výběrem trojice desek pro druhou hodinu dnešního Honkytonk Jukeboxu jsem měl víc práce než obvykle. Tím pádem bylo o náplni hodiny první, zahřívací, rozhodnuto hned teď. Dostanou v ní prostor ukázky z nejžhavějších nových alb, která už se do té druhé hodiny nevešla. Třeba na některá z nich dojde za měsíc.

Eric Church rozbořil arénu v Dallasu, když pozval na pódium legendárního Ray Wilie Hubbarda. Na Rayovu novou desku už se netrpělivě těším, ochutnávku si můžete pustit ZDE (na youtube není)

Pokud jste naladěni spíš na rockovou vlnu, určitě si nenechte ujít novinku neúnavných Gov´t Mule s názvem Revolution Come… Revolution Go, někde mezi moderní country a klasickým hard rockem posazený debut skupiny Midnight North, nejaktuálnější podobu prvoligové country music zastoupí nové desky zlobivé dámy Gretchen Wilson či The Road Hammers a dojde i na nezávislou či alternativnější scénu americké muziky v podobě Secret Sisters nebo nového EP písničkáře Justina Payna.

Tohle video ocení kromě hudebních fandů i milovníci bahna a amerických trucků

Poslouchejte: Z jukeboxu do playlistu 12 – Žhavé výstřely z countryrockových kanónů

Červencový Honkytonk Jukebox by se dal s trochou nadsázky označit jako „písničkářský“. Steve Earle je životem už notně otřískaný veterán, image hodného klučíka ze sousedství už je dávno, dávno pryč, drogové a alkoholé excesy zdá se také a na novém albu So You Wannabe An Outlaw je i se svými Dukes v nejlepší formě. A je to docela bigbít, lidičky. Se Slaidem Cleavesem se trochu zklidníme a zjistíme, jakážeto strašidla se usídlila v jeho autorádiu. A nakonec  práskne do zesilovačů Kenneth Brian a jeho Band se svým vidláckým rockem přímo ze srdce Jihu, z Alabamy.

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 17 - Kdo to straší v mým autorádiu?

Steve Earle – Tak ty chceš bejt psanec, chlapečku?

Steve Earle je trochu jako Keith Richards americké country scény. Přežije všechno. Přepil toho za svůj dvaašedesátiletý život mraky a díky intimnímu vztahu k heroinu a koksu se mu pár let v paměti i v životopise tak nějak vyzmizíkovalo. Pak se člověk ani nemůže divit, že ani jedno z jeho sedmi manželství nevydrželo. No, aspoň má o čem zpívat v duetu This Is How It Ends s obdobnými trably nedávno zasaženou Mirandou Lambert. A to platí pro Earlovy písně obecně. Některé věci musíte v životě nejdřív na vlastní kůži prožít a teprve pak o nich můžete uvěřitelným způsobem psát a zpívat.

Příběhy lidí povětšinou ze spodního konce společenského žebříčku najdeme i na nové desce, která je po dlouhých letech opravdu country, jak potěšeně kvitují početní fans trojicí zlatých gramofónků ověnčeného rockera, písničkáře a průzkumníka zaprášených a zašpiněných zákoutí amerického snu. Vnímání významu slova „country music“ se ovšem za těch 31 let od Earlova veleúspěšného debutového alba Guitar Town značně posunulo. Řízný roots rock (nejsilnější v písni Fixin´To Die) jeho věrných Dukes by tehdejší country mainstram zcela jistě nerozchodil. Dneska je to naštěstí jinak a Earlův mix amerického hudebního koktejlu má tu správně drsnou i hladivou chuť. Škoda jen překvapivě odfláknutého mixu nahrávky, to by člověk od renomovaného vydavatelství věru nečekal. Neumlčitelný samorost, levicový aktivista a provokatér Steve Earle je prostě opět pořádně nahlas slyšet a jeho nové album svědčí o tom, že do hudebního důchodu se rozhodně nechystá.

Steve Earle – So You Wannabe An Outlaw
16.6.2017
Warner Bros
www.steveearele.com

Slaid Cleaves – Kdo to straší v mým autorádiu?

Pro stará auta má písničkář Slaid Cleaves (54) slabost už od mala. Jak zpívá v písni Primer Gray, připomínají mu jeho život. Chromy už se moc netřpytí, místo lesklýho laku jsou natřené z větší části šedivou základovkou, nastříkané plameny na bocích už skoro nejsou vidět, ale véosmička pod kapotou i přes občasné zakuckání táhne povětšinou spolehlivě a z výfuků se pořád ještě ozývá ten správný sound. Na své nové, už sedmé desce Ghost On The Car Radio se tenhle nenápadný rodák z novoanglického Maine a od roku 1991 naturalizovaný Texasan nevydává na žádné ohromující výpravy za novými zvuky či šokujícími tématy.

Jeho písně plynou tu pomaleji, tu rychleji ve většinou mírně zvlněných vodách amerického písničkářství nebo, chcete-li, folku. Své vzory (Petty, Waits či Springsteen) má hluboko pod kůží a k nevtíravému, ale nápaditému zvuku malého country-rockového bandu přidává svůj nezaměnitelný civilní hlas a projev. Možná i díky univerzitnímu vzdělání je mu krásně rozumět a tak se můžete v klidu ponořit do příběhů, které hrají všemi barvami zdánlivě obyčejného, ale přesto zajímavého života lidí, kteří se životem protloukají tak, jak to jen nejlíp dovedou a neztrácejí naději v lepší časy. Máte-li rádi Ivana Hlase kupříkladu, zkuste Slaida Cleavese.

Cleavesova píseň Lydia už je trochu starší, ale tenhle klip si pusťte. Unikátní historické fotografie horníků a zapadlých městeček v Appalačských horách stojí za to. Přesně v tomhle prostředí vyrůstaly hvězdy jako Dolly Parton nebo Loretta Lynn.

Slaid Cleaves – Ghost On The Car Radio
23.6.2017
Candy House Media
www.slaidcleaves.com

The Kenneth Brian Band –  Na mejdanu se lvy

Southern rock a americana. To jsou škatulky, kam by hudební škatulkovač nejspíš zařadil tvorbu kapely vedené nesporně charismatickým a talentovaným frontmanem Kennethem Brianem. O zvuku kapely i jejich nové, už čtvrté velké desky, si přesnější představu uděláte, když zjistíte, že mentory a takovými dobrými duchy, kteří podporují jejich kariéru, jsou jedna z nejdivočejších a nejuznávanějších amerických písničkářek Lucinda Williams, zízítopácký leader Billy Gibbons a vynikající bubeník Pettyho Heartbreakers Steve Ferrone. Steve se spolu se svým kolegou klávesákem Scottem Thurstonem podílel i na nahrávání nového alba a s kapelou naživo hraje, jak jen mu to jeho hlavní angažmá umožní.

Svět písní The Kenneth Brian Bandu a především jejich sound je přímým protikladem přeprodukované a nevěrohodně vyumělkované nejmodernější nashvillské country fúzující s kdečím a zapomínající na své kořeny, po jejichž odstřihnutí zbyde jen prázdná, ohnilá slupka. Zaplaťpámbů za možná trochu výstřední, ale na nic si nehrající pokérované týpky, kteří vyrůstali na tradičním bluegrassu a B.B.Kingovi a v pubertě objevili Gregga Allmana a Toma Pettyho.  Pak už to chce jen talent a pořádnou poci štěstí a vytrvalosti. Jak prosté, Watsone…

The Kenneth Brian Band – With Lions
19.5.2017
Robo Records
www.thekennethbrianband.com

Playlist Z jukeboxu do playlistu 12 – Žhavé výstřely z countryrockových kanónů 
Gov´t Mule – Pressure Under Fire
Ray Wilie Hubbard, Eric Church, Lucinda Williams – Tell The Devil I´m Gettin´ There As Fast As I Can
The Road Hammers – Easy Riders
Tyler Childers – Whitehouse Road
Justin Payne – Miner´s Soul
Midnight North – Headline From Kentucky
The Secret Sisters – King Cotton
Gretchen Wilson – Stacy
Shannon McNally – Roll Away The Stone
Steve Earle, Neil MacCoil, The Pogues – Johnny Come Lately
Slaid Cleaves – Broke Down
The Kenneth Brian Band – Welcome To Alabama

Playlist Honkytonk Jukebox 17 – Kdo to straší v mým autorádiu?
Steve Earle – The Firebrake Line
Steve Earle – This Is How It Ends
Steve Earle – Sunset Highway
Steve Earle – Fixin´ To Die
Steve Earle – If Mama Coulda Seen Me
Slaid Cleaves – Still Be Mine
Slaid Cleaves – Take Home Pay
Slaid Cleaves – Primer Gray
Slaid Cleaves – Already Gone
The Kenneth Brian Band – Rain Down
The Kenneth Brian Band – Fly Away
The Kenneth Brian Band – You´re Not Mine
The Kenneth Brian Band – I Won´t Fall

Martin Pešek

Martin Pešek

Konzervativní Kozoroh na trnité cestě ke splnění svého amerického snu. Tenhle svět potřebuje opravdu trochu víc buranů.

Všechny články autora

Honkytonk Jukebox 16: Staří psi s pěkně ostrými zuby

Honkytonk Jukebox 16: Staří psi s pěkně ostrými zuby

Martin Pešek , Willie Nelson, Marty Stuart, John Mellencamp i ZZ Top se do důchodu rozhodně nechystají a hrají jak o život.

Marty Stuart – Hrát tradiční country je dnes v Nashvillu nejtvrdší underground

Marty Stuart – Hrát tradiční country je dnes v Nashvillu nejtvrdší underground

Petr Mečíř , Z komerčně úspěšného zpěváka se postupně vypracoval na mimořádně kreativního umělce a neochvějného bojovníka za udržování tradice country hudby.

Noční můra 25: Bahno

Noční můra 25: Bahno

Mr. Beman , To nejlepší z lineupu festivalu Muddy Roots 2017. Smaragdové blues Dylana Walshe, finský folk-punk Slack Bird a Otis Gibbs – vypravěč bez patosu.