Stopařův průvodce po Music City USA

Stopařův průvodce po Music City USA

Pokud plánujete výlet do Nashvillu, hlavního města country music, bude se vám hodit pár praktických informací a tipů jaká místa navštívit a co určitě nevynechat.

Dolů

Nashville je hlavním městem country music a má něco, čím se žádný jiný hudební žánr pochlubit nemůže. Naprostá většina zpěváků, hudebníků a producentů bydlí právě zde a i na tu největší megastar můžete klidně narazit v supermarketu. Sídlí tu nahrávací studia a s muzikou jsou spojeny i další desítky lokalit a atrakcí od hudebních barů až po muzea. Pokud se do této Mekky country hudby někdy plánujete podívat, možná se vám bude hodit pár praktických informací a tipů jaká místa navštívit a co určitě nevynechat.

Centrum Nashvillu opravdu nepřipomíná žádnou zapadlou vesničku v Blue Ridge Mountain

Něco si ujasněme hned na začátku: jakmile přiletíte do města, budete potřebovat auto. Řada důležitých lokací je mimo centrum, na MHD se především v pozdějších večerních hodinách nelze spolehnout a za taxíky byste dali majlant. Určitě si ale nepůjčujte auto na letišti, kde se autopůjčovny snaží napakovat na nezkušených a nebo příliš pohodlných turistech. Když obětujete hodinu času a necelé 2 dolary za autobus, můžete si zajet do nějaké autopůjčovny ve městě (např. Enterprise), kde oproti letišti dostanete poloviční denní sazbu a úspora i při kratším pobytu může jít do tisíců korun.

Opry! Jasně, taky se tam dostaneme. I na Charlieho Danielse dojde…

Nejobvyklejší dobou k návštěvě Nashvillu je začátek června, kdy se tu koná CMA Music Festival (dříve známý jako Fan Fair). Po celém městě se tři dny konají desítky akcí, na kterých pravidelně vystupuje kolem 350 zpěváků a kapel. Jedná se však o masovou akci a denní návštěvnost festivalu v posledních letech činila kolem 90 tisic diváků. Ačkoliv je toho v tuto dobu k vidění dost, spousty hodin člověk prostojí v nekonečných frontách. Osobně proto volím k návštěvě města jinou dobu než během CMA Music Festivalu.

O masovosti CMA Music Festivalu si zhlédnutím tohoto videa uděláte přehled velice rychle

Většina známých míst vztahujících se ke country muzice se v Nashvillu nachází ve 3 různých částech města:
1) Broadway - hlavní třída v centru města u řeky, kde jsou bary s celodenní živou hudbou, pár metrů odsud je také Rymanovo Auditorium a Country Music Hall of Fame;
2) Music Row - slavná čtvrť západně od centra, kde se nachází všechna nahrávací studia včetně legendárního RCA Studio B (lze sem dojít z centra asi za 30 minut);
3) Opryland - oblast na východním okraji města, kde je Grand Ole Opry, nákupní centrum Opry Mills a další zajímavé obchody a muzea.

Broadway ve dne…

Broadway

Nashvillská hlavní třída je symbolem Nashvillu a je zcela zaměřena na turisty. Desítky barů s živou hudbou střídají desítky obchůdků se suvenýry. Kapely v barech jsou převážně amatérské a na nějakou známou tvář tu spíš nenarazíte. V některých klubech však lze ve večerních hodinách padnout na špičkové muzikanty, které patří do doprovodných kapel velkých star a pokud zrovna nejsou na turné, přijdou si zahrát na Broadway. Mezi kluby, které byste měli určitě navštívit, patří Tootsie's Orchid Lounge, Legends, The Stage, The Wheel a Wildhorse Saloon.

Broadway v noci. Kterému pohledu dáváte přednost?

Grand Ole Opry

Budova Grand Ole Opry House 

Grand Ole Opry je nejdéle vysílanou rozhlasovou show na světě, která se v srdci Nashvillu pořádá několikrát týdně už od roku 1925. Během prvních 50 let vystřídala několik budov a od roku 1974 je jejím domovem vlastní koncertní hala Grand Ole Opry House za městem. Formát show je velmi specifický - během večera uvidíte 12-15 účinkujících, kteří se budou skládat z velkých hnězd současnosti, veteránů i teprve začínajících umělců, přičemž každý zahraje max. 2-3 songy. 

Posvátný kruh

Nejposvátnějším místem v Opry je kruh uprostřed podia, který je vyroben ze dřeva původního podia z Rymanova Auditoria, dřívějšího domova Opry, na jehož prknech stály všechny hvězdy minulosti včetně Hanka Williamse, Roye Accuffa nebo Hanka Snowa. Téměř pro každého country zpěváka na světě je tou nejvyšší metou dostat se do Nashvillu a zahrát si v Opry uprostřed tohoto kruhu. 

Také velmi doporučuji účastnit se prohlídky Opry s průvodcem, kde se dostanete i do zákulisí, prohlédnete si luxusní šatny, green room a dokonce se můžete vyfotit přímo na slavném podiu u mikrofonu.

Scéna současné Grand Ole Opry. Pro kohopak je asi připravená…

Ryman

Rymanovo auditorium vypadá trochu jako kostel a také se mu přezdívá Mother Church of Country Music. Budova byla jedním z prvních domovů Opry, ale po jejím přestěhování do nové a mnohem větší budovy v roce 1974 začal Ryman chátrat. Začátkem 90. let mu hrozila demolice, ale pak se za jeho záchranu zasadila Emmylou Harris a nakonec dosáhla provedení jeho velmi nákladné rekonstrukce. 

Mother Church of Country Music – starý Ryman.

Dnes je Ryman vyhledávanou koncertní halou s osobitou atmosférou a naprosto dokonalou akustikou. Mimo sezónu dále slouží jako zimoviště Grand Ole Opry, když do města neproudí tolik turistů a pořádání show v hlavní velké hale by se nevyplatilo. Zajímavé je, že zadní vchod do Rymana je volně přístupný ze zadní ulice a když si počkáte, můžete se u dveří potkat s jakoukoliv hvězdou, která přichází nebo odchází z vystoupení (před pár lety jsem se tam takto mimo jiné potkal i s Charliem Danielsem).

Autor článku Petr Mečíř v okamžiku „odchycení“ Charlieho Danielse

Country Music Hall of Fame

Rozlehlý komplex síně slávy, muzea a kongresového centra se nachází jen dva bloky jižně od Broadwaye. Dlouho jsem žil v domnění, že projití všech sbírek zabere víc než den a jeho návštěvu léta  odkládal, ale skutečností je, že většinu prostor komplexu tvoří depozitáře a vlastní stálá expozice zas tak rozsáhlá není a celou Hall of Fame včetně muzea můžete proběhnout za hodinu a půl. 

Countryová síň slávy 

Kromě toho tu jsou pořádány tematické sezónní expozice jednotlivých interpretů a například letos jsou tyto dočasné výstavy věnovány Lynn Anderson, Shanie Twain a Jasonovi Aldeanovi. Před Country Music Hall of Fame je také park, kde se nachází chodník slávy s otisky dlaní slavných hvězd.

Díky youtube můžete do Síně slávy country music nahlédnout i z domova

Bluebird Cafe

Bluebird je slavnou kavárnou, kde neformálně v kroužku proti sobě jamují zpívající textaři a kde již byla objevena celá řada budoucích hvězd. Zejména v poslední době díky aktuálnímu seriálu Nashville může člověk nabýt dojmu, že je to naprosto boží a pohodové místo, kam lze kdykoliv jen tak přijít a s kýmkoliv poklábosit. Realita je však taková, že kavárna je skutečně miniaturní (nabízí jen 90 míst) a pokud chcete nějakou show navštívit, musíte číhat na stránkách klubu přesně v moment, kdy novou akci zveřejní a pak si během prvních pár minut naklikat rezervaci. 

Kavárna Bluebird je místo vpravdě kultovní

Naprosto běžným jevem je, že před každou akcí stojí před Bluebirdem několik desítek lidí ve frontě, kteří doufají, že třeba někdo na poslední chvíli rezervaci zruší nebo nedorazí a jakmile se v klubu začne hrát, většina čekajících to plačky otočí směr domov. Pokud tedy nebudete mít v ruce vizitku, na které by stálo President Sony Music, je třeba počítat s tím, že bez rezervace budete mít s největší pravděpodobností pecháčka.

Uvnitř Bluebirdu mnoho místa není a každá čtvereční stopa je využita na maximum

Kam za muzikou

Barové kapely na Broadway jsou fajn, ale pokud chcete vidět pořádnou show nějaké prominentní hvězdy, musíte jinam. Zde je třeba nepodcenit přípravu a vstupenky či rezervace si ideálně zajistit ještě před příjezdem do Nashvillu. Z koncertních hal, klubů a barů bych určitě doporučoval sledovat programy Rymana, BluebirduStation Inn, 3rd & Lindsley, Wildhorse Saloon a Tin Roof. Kromě toho se také vyplatí sledovat koncerty v okolí Nashvillu, ale o těch se nedozvíte jinak, než že budete ručně procházet webovky jednotlivých interpretů a kapel, zda náhodou nehrají v rozumné dojezdové vzdálenosti z města. (Občas lze v blízkosti Nashvillu najít opravdu zajímavé akce a jen v posledních pár letech jsem měl možnost vidět parádní show Sawyer Brown v Pigeon Forge, Marka Chesnutta v Memphisu, Alabamu za hranicí Severní Karolíny nebo Diamond Rio za hranicí Kentucky.)

Kostýmy slavných hvězd jsou neoddělitelnou součástí expozice Country Music Hall of Fame

Jestliže je pondělí, musíme být na Time Jumpers

Pokud jste v Nashvillu a je zrovna pondělí, povinností by mělo být zhlédnutí show Time Jumpers. Tato western-swingová kapela se skládá ze špičkových studiových muzikantů včetně steelkaře Paula Franklina nebo houslisty Larryho Franklina a stálým členem kapely je také Vince Gill, který každý večer zahraje jeden či dva kousky z vlastního repertoáru. Vince také patří mezi nejpřístupnější hvězdy, takže pokud se s ním chcete pozdravit, (téměř) každé pondělí v klubu 3rd & Lindsley máte možnost (tedy pokud zrovna nevezme nějaký melouch jako je třeba nyní krátká šňůra s obnovenými Eagles, ale většinu pondělků s Time Jumpers hraje).

Kde koupit muziku

Pokud si stále kupujete cédéčka a nebo jste naskočili na módní vlnu a zas kupujete vinyl, nejspíš si budete chtít nějakou muziku nakoupit. Nejvíce nových CD a LP lze stále sehnat v Ernest Tubb Record Shopu, který má v Nashvillu dva obchody (na Broadway a na Celebrity Circle kousek od Oprylandu). Novou muziku lze také výhodně koupit v obchodních řetezcích Walmart a Target, ale je fakt, že v posledních letech tyto obchoďáky regály s muzikou dost zredukovaly. Osobně také nikdy nevynechám bazary Great Escape, kde mají velké výběry použitých nosičů a spoustu cédéček pořídíte už za jeden dolar.

Ernest Tubb by se asi divil, kolik desek z jeho obchodu běhá v zemích Koruny české… Ale to je téma na samostatný článek.

Další atrakce

Kdyby vás už muzika nudila, můžete se podívat na další místa mimo Nashville, kam turisté míří nejčastěji:

Lynchburg - asi hodinu a půl cesty jižně od Music City se nachází místo, kde žije Jack. Destilka Jacka Danielse patří k největším turistickýcm atrakcím státu Tennessee.

Návštěvu Lynchburgu nelze než vřele doporučit. Pokud tedy nejste náhodou abstinenti.

Graceland - když se vydáte na západ, za 3 hoďky dojedete do Memphisu, kde můžete navštívit rodný dům Elvise. Memphis má jinak také svoji Broadway, která je věnovaná bluesové muzice.

Dollywood - tematický park věnovaný Dolly Parton v turistickém městěčku Pigeon Forge, asi 2 a půl hodině východně směr Knoxville. A pokud se už vypravíte na východ, za zvážení jistě stojí i návštěva národního parku Great Smoky Mountains.

Old Hickory - rodný dům Andrewa Jacksona - prezidenta USA, který porazil Banku.

Dolly Parton má svůj vlastní zábavní park

Na závěr ještě malé varování - pokud necestujete na vlastní pěst a preferujete organizované zájezdy, tak si dejte pozor, abyste nějaké cestovce nedali ranec peněz za „14-denní zájezd do Nashvillu“ a oni vás pak netahali po všech komerčních turistických atrakcích po celém Tennesee, přičemž na návštěvu Nashvillu by vám zbyly sotva 3 dny, během kterých navštívíte gift shopy na Broadway a možná jednou Opry. Občas se totiž nabídka podobného zájezdu objeví a jejich program obvykle přesně takhle vypadá.


Až se vydáte do Nashvillu nebo jeho okolí za muzikou, budeme rádi, když se s námi o své zážitky podělíte. Kvalitní muziky tam najdete dost a dost...

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

10 nejmalebnějších tratí severní Ameriky

10 nejmalebnějších tratí severní Ameriky

Richard Spitzer , Poznávat Ameriku nemusíte vždy jen z dvouproudé asfaltky. Někdy poslouží i železný oř.

Glen Campbell: Ve velkém stylu až do úplného konce

Glen Campbell: Ve velkém stylu až do úplného konce

Petr Mečíř , Dokázal dobýt svět country i popu a čelem se postavil i ke své nevyléčitelné chorobě.

Honkytonk Jukebox 16: Staří psi s pěkně ostrými zuby

Honkytonk Jukebox 16: Staří psi s pěkně ostrými zuby

Martin Pešek , Willie Nelson, Marty Stuart, John Mellencamp i ZZ Top se do důchodu rozhodně nechystají a hrají jak o život.