Hurá na Jih 96: R.I.P. Gary Rossington

Hurá na Jih 96: R.I.P. Gary Rossington

Gary Rossington, poslední zbývající původní člen Lynyrd Skynyrd, zemřel v neděli 5. března 2023 ve věku 71 let. Rozloučíme se s ním zvláštním dílem southern-rockového podcastového audiospeciálu Hurá na Jih. 


Dolů

Poslouchejte: Hurá na Jih 96 – R.I.P. Gary Rossington

"S nejhlubším zármutkem vám musíme sdělit, že jsme dnes ztratili našeho bratra, přítele, člena rodiny, skladatele a kytaristu Garyho Rossingtona," napsala kapela v oficiálním prohlášení.  "Gary je nyní se svými bratry a rodinou Skynyrd v nebi a hraje tam skvěle, jako vždy. Prosím, pamatujte na celou rodinu Rossingtonů ve svých modlitbách a respektujte soukromí rodiny v této těžké době."

Lynyrd Skynyrd 1973

Gary Rossington se původně v roce 1964 spojil s přáteli Ronnie Van Zantem a Allenem Collinsem, a vytvořili trio The Pretty Ones. Bylo to v jejich rodném městě Jacksonville na Floridě. Ke zmíněnému triu se nejprve přidali Bob Burns a Larry Junstrom. Kronikáři kapely vzpomínají, že v té době hudebníci používali i názvy My Backyard, The Noble Five a One Percent a hlavně nedodržovali školní pravidla určující délku vlasů pro chlapce.

One Percent 1969

Právě jméno učitele tělocviku Leonarda Skinnera, který naše borce ve škole za dlouhé vlasy pronásledoval, se stalo základem pro název kapely, který zná dodnes celý svět a pomohlo nastartovat Lynyrd Skynyrd na cestě k multi platinovému jižansko rockovému úspěchu. Debutové album nazvané Pronounced Leh-Nerd Skin-Nerd (1973) obsahovalo první velký hit. Přes 9 minut (v albové verzi) a na koncertech často dosahujících čtvrt hodiny Free Bird. Ještě větší komerční úspěch (dvojnásobná platina, 12. místo na hitparádě Billboardu) mělo druhé album Second Helping s hitem Sweet Home Alabama.

Velký zlom nastal v roce 1974, kdy byla kapela pozvána, aby předskakovala před britskými The Who na jejich turné v Americe. "Člověče, to bylo tak skvělé," řekl jednou Rossington časopisu Music Radar. "To bylo poprvé, co jsme se dostali do kontaktu se spoustou lidí na severu a na západě. Do té doby jsme hráli jen pro lidi v malých doupatech pro teenagery a menších koncertech po jihu. Nehráli jsme vůbec velké koncerty. Když jsme se dostali na turné s The Who, bylo to neuvěřitelné. Na každém vystoupení bylo od 10 000 do 20 000 lidí.“

LS na vystoupení

Později, s příchodem Leona Wilkesona, Billyho Powella, Eda Kinga, Artimuse Pylea a později Steva Gainese, Lynyrd Skynyrd raketově stoupali ke hvězdám. Díky síle písní jako Gimme Three Steps, Sweet Home Alabama a samozřejmě Free Bird naplňují sen malého chlapce. "Když jsem byl mladší, neměli jsme moc peněz," řekl Rossington Guitar World v roce 2012, "tak jsem musel sbírat láhve od koly a zpeněžit je abych si mohl koupit kytaru."

LS v nejslavnější sestavě 

Originální mikiny ALABAMA nebo trika FREEBIRD najdete v našem vidláckém eshopu DixieGear.cz

Poslouchejte: Hurá na Jih 96 – R.I.P. Gary Rossington

20. října 1977 došlo v kapele k tragédii – během letu na jiný koncert se v lese poblíž Gillsburgu ve státě Mississippi zřítilo jejich letadlo s hudebníky na palubě. Na konci letu se ukázalo, že je problém s jedním z motorů (to se vědělo předem, piloti Walter McCreary a William Gray se snažili před vzletem provést opravu). Již dříve s tímto letadlem odmítla letět kapela Aerosmith s odůvodněním, že stroj a posádka, která se o něj starala, nesplňovaly normy. Při dopadu na zem zemřeli na místě havárie Ronnie Van Zant, Steve Gaines, jeho sestra Cassie Gaines, asistent koncertního manažera Dean Kilpatrick a oba piloti. Dalších 20 lidí bylo vážně zraněno.

Gary a Allen v nemocnici

Všichni přeživší měli vážná zranění. Gary Rossington měl zlomené obě nohy, obě ruce, obě zápěstí a pánev. Když se vylízal z nejhoršího, pokračoval později v sestavě s Allenem Collinsem v Rossington Collins Bandu, kde na pozici frontmana byla bývalá vokalistka .38 Special Dale Krantz, pozdější Garyho manželka. Na konci 80. let dozrála atmosféra ke znovuobnovení Lynyrd Skynyrd. Z počátku s dalšími přeživšími členy klasické éry včetně Billy Powella, Leona Wilkesona, Artimuse Pylea a Eda Kinga. Pozice frontmana se ujal Johnny Van Zant, mladší bratr zemřelého Ronnieho Van Zanta.

Gary Rossington s Dale Krantz

V roce 2009, po smrti Billyho Powella, zůstal Gary Rossington posledním z původní sestavy Lynyrd Skynyrd před leteckou nehodou. Tou dobou už však Rossingtonovo zdraví také nefungovalo úplně bez problémů. Později, v říjnu 2015 utrpěl infarkt, což přinutilo Lynyrd Skynyrd zrušit zbývající termíny koncertů toho roku. V té době jeho dcera Mary Elizabeth řekla, že lékaři mu už "několikrát zachránili život. Tentokrát jsme byli velmi blízko jeho ztrátě a jen se modlíme, aby lékaři brzy vyvinuli ještě lepší techniky, jak se vypořádat se srdeční chorobou."

Gary Rossington 

 
Rossingtonova novější léčba zahrnovala přidání nebo opravu stentů zavedených během předchozích operací, mezi nimi pětinásobný bypass, který podstoupil v roce 2003. Ale Rossington, který byl v roce 2015 také hospitalizován s abdominální infekcí, znovu přísahal, že se vrátí – a to také udělal. Skynyrd byli zpět na cestách v lednu 2016, nedlouho po Rossingtonových 64. narozeninách. "Bude muset přijít víc než jeden infarkt, aby mě to definitivně sejmulo," řekl tehdy. Další operace následovaly v letech 2017, 2019 a naposledy v roce 2021.

Gary Rossington s M.Matejkou

Lynyrd Skynyrd vydali po roce 1987, pod Rossingtonovým vedením, devět studiových alb. Poslední dva byly Top 20 Billboard hity – God & Guns z roku 2009 a Last of a Dyin' Breed z roku 2012. Lynyrd Skynyrd nebyli v žebříčku alb tak vysoko od multiplatinových Street Survivors z roku 1977, naposledy s Ronniem Van Zantem a Allenem Collinsem. V roce 2016 vydal Gary Rossington album Take It on Faith, na kterém pracoval po boku své manželky Dale. A právě ukázkou z tohoto alba, mimochodem jednou z mých nejoblíbenějších, naši vzpomínku na Garyho Rossingtona ukončíme. 

Děkuji Vám za pozornost a za měsíc opět spolu vyrazíme. Hurá na Jih!

Poslouchejte: Hurá na Jih 96 – R.I.P. Gary Rossington

Playlist: 
Lynyrd Skynyrd - Poison Whiskey
Lynyrd Skynyrd - I Know Little
Lynyrd Skynyrd - Don't Ask Me No Questions
Lynyrd Skynyrd – He´s Alive
Lynyrd Skynyrd – Sweet Home Alabama
Lynyrd Skynyrd – The Needle And The Spoon
Lynyrd Skynyrd – Gimme Three Steps
Lynyrd Skynyrd – That Smell
Lynyrd Skynyrd – It´s A Killer
Lynyrd Skynyrd – All Funked Up
Lynyrd Skynyrd – God & Guns
Rossington – Take It On Faith

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

All articles of the author

Hurá na Jih 28: Bigbít Rossingtonovic famílie a dunění harleyů

Hurá na Jih 28: Bigbít Rossingtonovic famílie a dunění harleyů

Dalibor Mierva , Pavel Hartl zmapuje „neskynyrdovskou“ hudební dráhu Gary Rossingtona a v rozhovoru s Petrem Smutným (ex-Sweet Pain) dojde kromě muziky na Harley-Davidsony.

Hurá na Jih 77: Rickey Medlocke, indiánská hvězda jižanského rocku

Hurá na Jih 77: Rickey Medlocke, indiánská hvězda jižanského rocku

Dalibor Mierva , Nové CD valašského Stetsonu a velký profil Rickeyho Medlocka, jedné z nejzářivějších hvězd amerického southern-rocku.

Lynyrd Skynyrd 5: Poslední z vymírajícího druhu

Lynyrd Skynyrd 5: Poslední z vymírajícího druhu

Erik Kriššák , V posledním dílu historie legendárních Lynyrd Skynyrd prozkoumáme s Erikem Kriššákem tvorbu kapely v 21.století a dojdeme až k současnému rozlučkovému turné.