Hurá na Jih 99: Summer Southern Session - Mlejn 2012

Hurá na Jih 99: Summer Southern Session - Mlejn 2012

Na Mlejn se tady v jižansko-rockovém speciálu prostě nesmí a nemůže zapomenout. Dneska se strojem času přeneseme do roku 2012 a uslyšíte třeba Blue Rocket, Little Fish nebo Blackies.


Dolů

Letos to na Mlejně vypadalo hudebně takto:

Poslouchejte: Hurá na Jih 99 – Mlejn 2012

V současné době se nenacházím v nějaké zdravotně komfortní situaci. Jsem chvilku po operaci krční páteře a nemám moc prostoru ani nálady vymýšlet nějaká zajímavá témata. Je mi to líto, ale současně jsem tento měsíc nechtěl nový díl Hurá na Jih vynechat. Pomohl jsem si tedy takovou obezličkou. V sobotu 24.6.2023 se na Mlejně koná 28. ročník tohoto našeho kultovního festivalu a protože už není čas dělat této akci nějakou propagaci (v době, kdy půjde tento díl ven, už bude po akci), rozhodl jsem se, že využiju starších, poměrně kvalitních živých nahrávek a uslyšíte, jak se na Mlejně hrálo v roce 2012 na 18. ročníku festivalu.

Dnes si tedy dáme celkem 7 českých kapel a od každé z nich dvě písničky. Věřím, že všechny ty živé verze se vám budou líbit a vy, kteří jste tehdy na Mlejně byli, to uvítáte, jako milou vzpomínku. 

Mlejn 2012 - amatérský zvukový záznam a obal CD

kapela Bad z Mělníka

Po dvou písničkách od kapely Bad přijdou na řadu Blue Rocket z Teplic. V době, ze které jsou tyto živé nahrávky, byli Blue Rocket skvělou hippie komunitou s krásnou a milou southern rockovou image. Byli také ozdobou mnoha southern rockových festivalů a koncertů. Pak se to jednou trochu zlomilo a nový management kapely jejich cestu namířil trochu jiným směrem. V obou písničkách i na videoukázce můžeme vidět a slyšet Blue Rocket, jak jsme je měli u nás na Jihu nejraději.

Blue Rocket

Jako třetí v pořadí budou hrát Old Boars Band z Mělníka. Tahle kapela dlouho patřila mezi stálé hosty na Mlejně, ale po tom, co začátkem letošního roku odešel do hudebního nebe kapelník Štefan Schlosser, se obávám, jestli vůbec dál hrají. Každopádně letos na Mlejně mezi vystupujícími kapelami nejsou.

Old Boars Band

V polovině představovaných kapel teď máme mladoboleslavské Blackies. V roce 2012 hrávali Blackies ve velmi silné sestavě a hodně dobré formě. Rok na to pak natočili své jediné, ale hodně dobré eponymní album. Měli dobré autorské zázemí a dobře si vybírali zahraniční písničky, které často hráli s vlastními českými texty. Pojďme si to připomenout.

Blackies na Mlejně v roce 2012

Děkujeme všem za podporu a za vaše nákupy na DixieGear stánku na letošním Mlejně! Bez vás by Radio Dixie nefungovalo. A vy ostatní se koukejte pochlapit v eshopu :-)

Poslouchejte: Hurá na Jih 99 – Mlejn 2012

Další kapela patří také k veteránům mlejnského festivalu. I když bych je sám za sebe spíše zařadil mezi čistě rockové kapely, v některých písničkách to o Jihu bylo. Dravý, syrový rockový ženský pěvecký projev k této kapele patřil jako jejich trademark a i technicky byli muzikanti na velmi slušné úrovni. Vzpomene si dnes ještě někdo, jak to na Mlejně tenkrát hrnuli Little Fish?

Little Fish

Poslední dvě kapely z našeho dnešního výběru patří mezi to nejlepší, co na české amatérské southern rockové scéně v roce 2012 bylo. Nejdříve absolutní špička The Cell.

The Cell

V době vzniku našich nahrávek, v roce 2012 už měli The Cell rok venku druhé studiové album Keepin´ On, Rollin´Hard. Na něm se tehdy objevil nový, v pořadí třetí zpěvák Michal Cerman. O rok později, na Mlejně už byl Michal členem kompaktního celku a jeho pěvecký projev posunul The Cell zase o kousek výše. Znalci a kamarádi kapely si určitě na fotkách všimnou druhého kytaristy Martina Endla. Ten nás pak o 3 roky později, 16.7.2015, po dlouhé a těžké nemoci opustil.

Finále dnes obstarají Sweet Pain z Prahy.  Kapela, která dnes už taky nehraje, ale ve své době měla taky dost dobře našlápnuto. Stejně jako The Cell i Sweet Pain stavěli především na vlastním autorském repertoáru. Až do roku cca 2010 jsem tuto kapelu považoval za nutnou „vatu“ koncertů a festivalů, než se dostaví hlavní hvězdy akce.

Sweet Pain

Po roce 2011, když vydali své první studiové What A Sound, jsem svůj názor rázně přehodnotil a od té doby jsem se stal jejich fanouškem a propagátorem. I proto mě pak později hodně zarmoutilo, když někdy na konci druhého desetiletí  Sweet Pain ukončili svou činnost. Oficiálním, důvodem byl nezájem publika o jejich tvorbu. Hrát do prázdných zdí nemůže bavit nikoho. V roce 2020 mi kluci ze Sweet Pain udělali velkou radost, když se dali znovu dohromady, secvičili svůj starý repertoár a to jen proto, aby mohli vystoupit na 10. ročníku našeho kolínského festivalu.

A na závěr vám sem přidám pár fotek různých kamarádů a osobností, se kterými jsme se v roce 2012 na Mlejně potkali.

Děkuji Vám za pozornost a za měsíc spolu opět vyrazíme. Hurá na Jih …

Příjemný poslech a zachovejte nám přízeň.

Poslouchejte: Hurá na Jih 99 – Mlejn 2012

Playlist: 
Bad - Welcome to Hell
Bad - Wild Horses
Blue Rocket - Route 66
Blue Rocket – Skříň
Old Boars Band - Double or nuthin´
Old Boars Band - The Midnight Special
Blackies – Custer
Blackies – Highway
Little Fish - Volná jako pták
Little Fish – Brandy
The Cell - Time of My Life
The Cell - Down, Down, Down
Sweet Pain - Every Time You Leave
Sweet Pain - What the Sound

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

Všechny články autora

Americana Express 10: Ray Wylie Hubbard – Lepší vládnout v pekle než sloužit v nebi

Americana Express 10: Ray Wylie Hubbard – Lepší vládnout v pekle než sloužit v nebi

Evžen Müller , Ray Wylie Hubbard, kultovní postava outlaw country a poněkud drsnější americany, ovlivnil celou generaci hudebníků a písničkářů nejen v domovském Texasu. Po 55 letech si konečně zahrál i v Opry.

Hurá na Jih 90: Zapomenutí hrdinové Jirky Petrů

Hurá na Jih 90: Zapomenutí hrdinové Jirky Petrů

Dalibor Mierva , Pozvánka na otrokovický festival Stetson & Bourbon a exkurze do archívů Jirky Petrů. Dneska se vrátíme do hlubokých osmdesátek a uslyšíte rarity jako kapely South Paw, Bounty Hunter nebo Southern Fury.

ZZ Top 2: Fousy, káry a synťáky

ZZ Top 2: Fousy, káry a synťáky

Erik Kriššák , Druhá část čtyřdílného profilu legendárních ZZ Top zachycuje osmdesátá léta, kdy jedna malá kapela z Texasu smíchala syrové blues s elektronikou a ovládla celosvětovou populární hudbu. Na holky a auťáky samozřejmě dojde taky.