5 aut, se kterými přežijete apokalypsu

5 aut, se kterými přežijete apokalypsu

Naše civilizace je křehká a k přivolání apokalypsy bychom nejspíš ani nepotřebovali zombíky. A pokud jí přežijete, nastane klíčová otázka – čím budete jezdit?

Dolů

Civilizace se zhroutila, vláda zkolabovala a nic není jako dřív. Žádné supermarkety, žádné benzínky a žádní silničáři. Svět je jako v Šíleném Maxovi nebo Živých mrtvých. Vy, protože jste tuto událost předvídali a jste chytřejší než ostatní (případně jste měli prostě kliku) jste v rozloženém světě přežili. A ať už za to můžou zombíci, atomovky nebo hordy z Východu, musíte se vyrovnat s novými podmínkami.

Určitě už máte vyřešeno, co budete jíst, čím budete střílet a kde si najdete úkryt, ve kterém vás nikdo nepřekvapí. Ale k tomu, abyste se mohli rozvráceným světem úspěšně pohybovat, budete potřebovat dopravní prostředek. Jaký to bude? Inspirujete se filmy či počítačovými hrami? Nebo jsou to všechno hlouposti a měli byste volit jinak? Máme pro vás pár možností...

Takhle to asi v reálné apokalypse vypadat nebude…

1. Starý muscle car jako Šílený Max

Když se řekne auta a apokalypsa, asi nejčastěji se člověku vybaví Šílený Max. A právě tento australský film stál do značné míry na počátku popularity postapokalyptických filmů, počítačových her i fantazií. A není divu – Maxův svět totiž vypadá svým způsobem lákavě. Tedy pokud předpokládáte, že vy budete nejen patřit mezi přeživší, ale dokonce se vám podaří být tím predátorem silnic.

Komu by se to nelíbilo. Prázdný svět bez otravných lidí, ještě otravnějšího silničního provozu působícího zácpy, jen volné silnice, občas poseté vraky či mrtvolami připravenými jako vaše zásobárny benzínu či jiných zásob.

Obrovský osmiválec a ještě s kompresorem není ideální řešení v dobách, kdy přestaly existovat benzínky. Taky jste přemýšleli, kde asi Max naplnil ty obrovské nádrže vzadu?

Škoda jen, že pokud byste před apokalypsou neobývali Austrálii či americké pouště sedmdesátých let, kde byla tahle auta naprosto běžná, byl by muscle car asi tou úplně nejhorší volbou. Dokážete si představit, jakou spotřebu musel mít Maxův Interceptor? O kolik více byste na s velkými obtížemi sehnaný benzín najeli s něčím menším a úspornějším? A to nemluvíme o tom, že dostupnost dílů na tahle auta se od sedmdesátých let poněkud zhoršila a vzhledem k tomu, že YearOne ani SummitRacing.com nejspíš apokalypsu nepřežijí, nejspíš si se svým klasickým osmiválcem po apokalypse moc nezajezdíte...

Jednou věcí si můžete být jistí. Po zániku civilizované společnosti rozhodně nebudete mít čas ani prostředky na stavění monstrózních hotrodů...

2. Starý pickup

Pokud byste byli opravdu chytří, vybrali byste si i v případě, že se vaše apokalypsa odehrála v Americe či Austrálii sedmdesátých let, něco úplně jiného než užraný a poněkud choulostivý muscle car. A možná, že by tahle volba fungovala i v Americe dnešní nebo dokonce, pokud byste se dobře zásobili, v našich podmínkách. 

Mluvím samozřejmě o klasických amerických pickupech v jejich nejčistší podobě. To, co chcete, je Ford F-series s pětilitrovou řadovou šestkou (ano, žádná V8) nebo možná ještě lépe prapůvodní Dodge Ram či jeho předchůdce D-series, samozřejmě poháněný nezničitelným řadovým šestiválcem Slant Six nebo první generací dieselu Cummins. Bonusové body jsou samozřejmě za čtyřkolku a manuální převodovku.

Obyčejný pickup a navíc s šestiválcem možná není to, jak jste si apokalypsu představovali. I když nějaký styl to pořád má.

Proč zrovna tahle auta? A proč ne osmiválec? 

Je to jednoduché. Slant Six byl jedním z nejodolnějších motorů (nejen) své doby. Dokázal jezdit skoro bez oleje, vydržel neuvěřitelné porce kilometrů a byl úžasně jednoduchý. A navíc, na velký benzínový motor byl překvapivě úsporný. S trochou snahy se dokázal i ve velkém pickupu dostat pod 10 l/100km. A protože to je jednoduchý motor, dokáže jezdit na cokoliv od benzínu až po ethanol.

Šikmá šestka od Chrysleru byla jedním z nejlepších amerických motorů své doby. Sice neměla výkon jako osmiválce, ale vydržela a nežrala. 

No a první Cummins byl něco podobného, jen v naftovém provedení. A pokud chcete přežít apokalypsu, chcete mít auta dvě. Pokud možno co nejvíce stejná kvůli zaměnitelnosti dílů, ale jedno na benzín (a jemu podobná paliva) a druhé na naftu (a jí podobná paliva).

Dvě staré Ramky, po dvou záložních motorech od každého typu a slušná zásoba spotřebních dílů jako jsou rozdělovače, svíčky, žhaviče, čepy podvozku, tlumiče a podobně, a máte nejspíše o mobilitu postaráno až do konce života...

3. Vojenský obrněnec

Apokalypsa znamená kolaps práva a státní moci. Takže máte skvělou příležitost zařídit si to po svém a třeba se stát takovým malým, lokálním feudálem. A nebo je alespoň dobré se nestát obětí pro ty ostatní. Potřebujete se zkrátka bránit.

No a co může být v takové situaci lepší než nějaký malý, hezký tančík. Nebo větší tančík. Nebo aspoň obrněný transportér? Nikdo na vás nemůže a když vás někdo naštve, máte k dispozici důrazné argumenty – a není jich 9 mm, ale přinejmenším 12,7 mm, v ideálním případě dokonce 30 mm nebo ještě lépe 125 mm. 

Plně funkční tank vám asi nikdo neprodá, ale třeba se vám podaří si ho někde „vypůjčit“. Jen pozor, aby ho majitelé nepřišli hledat. Třeba s větším tankem.

Má to ale samozřejmě i nevýhody. Předně s takovou věcí potřebujete umět zacházet. A potřebujete dalších pár kamarádů, kteří vám s tím pomohou. Budete muset najít opravdu hodně velké zásoby nafty a taky nějaké střelivo a jiné drobnosti. Navíc vojenská technika často vyžaduje překvapivě mnoho údržba. 

A co je možná úplně nejhorší, pokud nebude apokalypsa skutečně dokonalá a někde zůstanou pozůstatky státní moci, nebude se jim váš tank líbit. Což může být problém, pokud budou mít taky tank. Nebo, v horším případě, třeba vrtulník...

Naproti tomu takový malý obrněný transportér můžete mít i legálně. Navíc se vejde do garáže, méně žere a hůř se hledá. Jen si budete muset někde sehnat ten kanón.

4. Úplně obyčejné auto

To, že mezi nejoblíbenější a nejpoužívanější auta hrdinů seriálu Živí mrtví patřil po několik sérií Hyundai Tucson (u nás známý jako ix35), byl pravděpodobně product placement korejské značky. Ale z pohledu postav v tom mohla být i racionální motivace. Zatímco všechny předchozí dopravní prostředky na tomto seznamu si musíte duchaplně připravit před apokalypsou nebo je obtížně a s velkým nebezpečím shánět, obyčejné auto zkrátka někde seberete. A že nevydrží tak dlouho jako „dočka“ se starým šestiválcem? No, tak si zkrátka později vezmete další. A dost možná si tím ušetříte i nutnost přečerpávání paliva. Nemluvě o bohatých zdrojích náhradních dílů. 

V seriálu Živí mrtví jezdí hrdinové v malém jakožeterénním Hyundai. Automobilka dokonce na americkém trhu uvedla speciální „zombíckou“ edici Tucsonu.

Takže v amerických podmínkách bude vaší nejlepší volbou nějaká terénní Toyota. A u nás? Nejspíš Škoda Yeti, která na rozdíl od výše zmíněného Hyundaie dokonce alespoň něco málo projede a především jich budou i po apokalypse všude spousty.

I když malé skoroterénní Hyundaie se u nás vyrábí také, Škodovek je pořád mnohem víc. A takový Yeti navíc alespoň něco málo projede, což z něj dělá ideální volbu racionálního postapo motoristy.

5. Toyota Hilux

Islámští teroristé sice mají dost zvláštní názory na ochranu památek, občas si popletou ženu s kozou a vlastně by bylo tak nějak nejlepší je úplně vyhubit, ale v jedné věci se od nich můžeme také inspirovat. 

Zatímco my o apokalypse jen teoreticky přemýšlíme, Islámský stát se rozhodl jí uskutečnit. A aby ve své vlastní apokalypse přežili, používají jeho bojovníci nezničitelné Toyoty.

Pokud chcete auto, které vydrží věčně a nebude vyžadovat péči, je to Toyota Hilux. Ostatně dokázali to i v TopGearu. A stejně jako v případě starého Dodge si můžete koupit dva, jeden na naftu a jeden na benzín.

Pickup od Toyoty se hodí na všechno. Můžete vozit hlínu, seno, nábytek z IKEA, motorku, lyže nebo třeba těžký kulomet. Ten bude v apokalypse možná užitečnější než skříňky.

6. Kůň či jiné zvířectvo

Ať si vyberete jakýkoliv motorový dopravní prostředek, budete muset neustále řešit celou řadu problémů. Kde sehnat dostatek paliva. Jestli máte dostatek náhradních dílů, případně kde sehnat další. Jestli vůbec dokážete potřebné opravy provést a případně kde sehnat někoho, kdo to udělá za vás. A pokud by vás čekala delší doba strávená v postapokalyptických podmínkách, nastane časem také situace, kdy už celkové opotřebení vašeho stroje dojde za únosnou mez. Karoserie zrezne, motor bude potřebovat generálku, zkrátka stanou se takové ty věci, které je nejlepší řešit pořízením nového stroje. A zásoby dalších aut už mezitím možná dojdou.

Kůň je užitečné zvíře. Sám se natankuje, sám se opraví, je vybaven autopilotem a dokonce se i sám reprodukuje. A k dostání je i model s vlekem!

Kdežto takový kůň, osel či mula, nebo dokonce i obyčejná kráva, mají spoustu výhod. Palivo získávají v autonomním režimu. Disponují systémem automatické regenerace a co je ještě lepší, dokonce i reprodukce. A pokud dojde k poškození natolik vážnému, že již regenerace není možná, mohou posloužit k vylepšení vaší kalorické bilance. Tedy, můžete je sežrat.

A zatímco dosloužilá auta, tanky či obrněné transportéry asi bez vysoké pece nezpracujete, kůň má využití i později.

Takže je možná na čase začít se pro apokalypsu inspirovat spíš westerny než Šíleným Maxem...

Vojta Dobeš

Vojta Dobeš

Automobilový novinář, který o amerických autech nejen píše, ale také s nimi jezdí. S oblibou provokuje svými názory nejen na auta.

All articles of the author

Gun-trucky Orientu: Improvizace pro pouštní válčení

Gun-trucky Orientu: Improvizace pro pouštní válčení

Lukáš Visingr , Nejčastější „bojová vozidla“ v konfliktech na Blízkém a Středním Východě představují různé vyzbrojené úpravy užitkových a nákladních automobilů.

Junktown 2016: Vítejte v postapokalypse!

Junktown 2016: Vítejte v postapokalypse!

Petr Vinc Havlíček , Exkurze do světa plného násilí, válek gangů, velkorážných zbraní, zběsilých vozidel, polonahých dívek v bahně a radioaktivních leguánů na špejli.

Zombie Hunting aneb Proč se učit lovit oživlé mrtvoly

Zombie Hunting aneb Proč se učit lovit oživlé mrtvoly

Vojta Dobeš , Měli byste se i vy připravovat na zombie apokalypsu? A má na to vliv fakt, že na zombie třeba vůbec nevěříte?