To nejlepší z Dixie - část 3: Odstřelovači, piloti, výsadkáři, tankisté, špioni i uprchlíci

To nejlepší z Dixie - část 3: Odstřelovači, piloti, výsadkáři, tankisté, špioni i uprchlíci

Top 10 nejčtenějších článků z rubriky „Military“ za rok 2015. Na bojištích druhé světové války, ve vietnamských džunglích i v pouštích Iráku jsme našli především silné a strhující příběhy.


Dolů

Za téměř dva roky fungování portálu RadioDixie.cz se na stránkách našeho internetového magazínu objevila spousta článků o ručních střelných zbraních, tancích, letadlech či lodích, věnovali jsme se významným i téměř zapomenutým historickým okamžikům, slavným bitvám i různým (a mnohdy bizarním) technickým zajímavostem, ale především jsme se snažili vyprávět příběhy. Ty nejúspěšnější si teď můžeme společně připomenout. V rubrice „military“ jich ale najdete mnohem víc a při jejich objevování vám mohou být vodítkem výpisy článků, které publikovali autoři těch nejčtenějších z nich.

10. Výsadkář Leonard Funk tančil se smrtí, za pár vteřin zabil dvacet Němců

Malí chlápci dokážou být občas velice nebezpeční. 1st sergeant Leonard Funk z 82.Airborne Division US Army to dokázal v Normandii i při operaci Market Garden, ale jeho hvězdná hodina přišla v lednu 1945 uprostřed sněhové vánice v Ardenách v malém belgickém městečku Holzheim. Příběh jednoho z nejvyznamenávanějších vojáků americké armády za druhé světové války. Příběh chlapa, který byl odhodlán pro své kamarády udělat cokoliv. Gunfight jak z westernu, místo coltů samopal Thompson.

Autor: Tomáš Chalupa
Počet přečtení článku: 7989
Celý článek naleznete ZDE

9. Hitlerova invaze do USA: Ponorky, amatérští špioni, láska, hromada peněz a nakonec elektrické křeslo

Píše se rok 1942. Německá Třetí říše je na vrcholu sil a Hitler osobně plánuje teroristické útoky na území USA. Skupina oddaných nacistů je vysazena z ponorek na americkém pobřeží. Ovšem místo špionáže a rozsévání strachu skončí amatérští agenti v rukou FBI a většinu z nich nemine elektrické křeslo. Ne, to není námět hollywoodské komedie, i když by mohl být. Tohle se doopravdy stalo. 

Autor: Tomáš Chalupa
Počet přečtení článku: 8419
Celý článek naleznete ZDE

8. Mise bez návratu: Vietnamský uprchlík s cessnou plnou malých dětí přistál na palubě americké letadlové lodi i bez záchytného háku

Příběh o zoufalství, odvaze, pilotním umění, pořádné dávce štěstí a především o touze po svobodě. V hlavních rolích major jihovietnamského letectva, malá Cessna O-1E Bird Dog a posádka letadlové lodi USS Midway. Dějiště: Jihočínské moře. Píše se 30.duben roku 1975.

Autor: Martin Pešek
Počet přečtení článku: 9367
Celý článek naleznete ZDE

7. Když utíkáš před odstřelovačem, umřeš unavený: Snipeři ve Vietnamu, část 1.

Článek o nejlepších amerických odstřelovačích z války ve Vietnamu jsme museli rozdělit na dva díly. V první části jsme se podrobněji podívali na osudy Berta Waldrona a Chucka Mawhinneyho, ve druhém díle následovali Eric England a Charlos Hathcock. Jejich práci bych fakt dělat nechtěl, ale někdo ji udělat musel. A tihle chlapi to dokázali perfektně.

Autor: Jan Korbel
Počet přečtení článku: 9699
Celý článek naleznete ZDE

6. Kterak US Army a Wehrmacht rakouský hrad proti SS bránili

Za války se děje spousta divných věcí. Ale to, aby spolu bojovali Američané, Wehrmacht a francouzští potentáti na jedné straně proti příslušníkům SS na straně druhé? Věřte nebo ne, i to se na jaře 1945 opravdu stalo. A nechyběl u toho ani jeden Čech.

Autor: Tomáš Chalupa
Počet přečtení článku: 10393
Celý článek naleznete ZDE

5. Bizarní americké „gun-trucky“ v Iráku

V improvizaci nejsme dobří jen my Češi. Když je nouze nejvyšší a ministerstvo obrany tak nějak zapomene dodat dost obrněných aut a náklaďáků, poradí si i americký voják. V Iráku se těmhle improvizovaným gun-truckům říkalo „hillbilly armor“ – vidlácké obrněnce. Co kus, to originál. Podívali jsme se na ty nejzajímavější z nich a pro velký úspěch tohoto článku došlo i na jeho pokračování zaměřené na Blízký Východ a na Ukrajinu.

Autor: Lukáš Visingr
Počet přečtení článku: 11022
Celý článek naleznete ZDE

4. Americký výsadkář v ruském tanku v bitvě o Berlín: Neuvěřitelný příběh seržanta Josepha Beyrleho

Takovouhle story prostě nevymyslíte. Seskok a boje v Normandii, německé zajetí, několik útěků, boj o Berlín v řadách sovětské 1.gardové tankové armády a nakonec díky maršálu Žukovovi šťastný návrat domů. Příběh jednoho z mála Američanů, kteří bojovali v Rudé armádě.

Autor: Tomáš Chalupa
Počet přečtení článku: 16148
Celý článek naleznete ZDE

3. 10 zbraní, s kterými přežijete. Kdekoliv!

Na chvíli si představte, že jste Rambo. Jste sami v lese a jde po vás celá armáda. Co všechno potřebujete, abyste přežili? Protože nejste Sly Stallone, potřebujete pořádné vybavení. Článek o  desítce zbraní, s nimiž se ze štvané zvěře stanete lovcem, vzbudil velice vzrušenou diskuzi na facebooku, někteří čtenáři zjevně nepochopili mírnou nadsázku, se kterou autor tenhle seznam sestavoval.

Autor: Jan Korbel
Počet přečtení článku: 19487
Celý článek naleznete ZDE

2. Šílený válečník Jack Churchill vnesl do druhé světové války středověk, Němce páral mečem a střílel lukem

Obvykle se na Dixie věnujeme Američanům, ale v případě možná nejslavnějšího britského vojáka, velitele jednotky Commandos Johna Malcolma Thrope Fleminga Churchilla, jsme rádi udělali výjimku. Říkalo se mu "Mad Jack" a mělo to dobrý důvod. A k tomu všemu ještě své protivníky ničil hrou na dudy. Ďábel.

Autor: Tomáš Chalupa
Počet přečtení článku: 35200
Celý článek naleznete ZDE

1. Poškozená B-17 nad Německem a elitní stíhač Luftwaffe se srdcem rytíře

Jeden jediný sestřel chyběl pilotovi německé Luftwaffe Franzi Stiglerovi k získání Rytířského kříže, nejvyššího německého ocenění za statečnost. Kořist přitom byla tak snadná - poškozený spojenecký bombardér B-17 Flying Fortress s mrtvým zadním střelcem. Přesto Stigler ze svého Messerschmittu nevystřelil. Jeden z mnoha příběhů druhé světové války, který nezapadá do našich stereotypů.  Z nepřátel se někdy mohou stát ti nejlepší přátelé…

 
Autor: Josef Hladík
Počet přečtení článku: 40505
Celý článek naleznete ZDE

Zbraně a válečné konflikty bohužel patřily, patří a vždy budou patřit k historii lidstva. Bylo by fajn, kdyby tomu tak nebylo, ale obávám se, že s tím nenaděláme vůbec nic. Každý z nás se může dostat do situace, kdy mu nezbyde nic jiného, než vzít do ruky zbraň a můžeme jen doufat, že bychom v takové zkoušce obstáli se ctí. Stejně jako Franz Stiegler, hrdina nejčtenějšího článku, který jsme na Dixie kdy publikovali.

Abychom završili počet nejúspěšnějších „military“ článků na rovný tucet, dáme si ještě dva kousky mimo pořadí. 

+1 Nathan Bedford Forrest - kouzelník v sedle

První bonus věnujeme nejkontroverznější postavě mezi generály CSA. Geniální jižanský kavalerista, noční můra generálů Unie, zakladatel Ku-Klux-Klanu i otec moderních metod válčení. V očích svých mužů hrdina, pro protivníky ďábel. Jméno generála Forresta bouří vášně ještě dnes. 

Autor: Jan Korbel
Počet přečtení článku: 2577
Celý článek naleznete ZDE

+2 Dalekonosný děda aneb Revolverem skoro na kilometr

A na úplný závěr něco na odlehčení. Střílet revolverem na tisíc yardů (914 m)? A dokonce něco trefit? Člověku už se dere na jazyk nějaká posměšná připomínka o hloupých hollywoodských filmech. Ale tohle není Hollywood, a ten milý starý pán není Rambo. Je nebezpečnější.

Autor: Vojtěch Dobeš
Počet přečtení článku: 5144
Celý článek naleznete ZDE

Podobných článků najdete v našem internetovém magazínu samozřejmě mnohem víc. Stačí kliknout na štítek „military“ u libovolného z nich či na homepage magazínu. Ovšem pokud vám nějaké téma stále chybí, pošlete nám svůj tip či námět na zajímavý článek nebo reportáž a třeba to napravíme.

Martin Pešek

Martin Pešek

Konzervativní Kozoroh na trnité cestě ke splnění svého amerického snu. Tenhle svět potřebuje opravdu trochu víc buranů.

Všechny články autora

Mohl Jih zvítězit? Alternativní historie americké občanské války

Mohl Jih zvítězit? Alternativní historie americké občanské války

Lukáš Visingr , Na světovém i českém knižním trhu se vyskytuje dlouhá řada knih, které se s větší nebo menší vážností věnují hypotetickému vítězství Konfederace.

To nejlepší z Dixie - část 1: Od zaprášených pickupů až k holkám z Playboye

To nejlepší z Dixie - část 1: Od zaprášených pickupů až k holkám z Playboye

Martin Pešek , Do rubriky Lifestyle se schová skoro vše. Výběr z těch nejúspěšnějších článků o americkém „way of life“, které vám možná unikly. Teď to můžete napravit.

To nejlepší z Dixie - část 2: Poctivé americké železo na dvou i čtyřech kolech

To nejlepší z Dixie - část 2: Poctivé americké železo na dvou i čtyřech kolech

Martin Pešek , Top 10 nejčtenějších článků z rubriky „Benzín“. A k tomu 2 bonusy navíc. Vítejte ve světě hřmících V8 a V2 motorů a spálených pneumatik.