Hurá na jih 20: Stetsonské boogie zpod Radhošťa

Hurá na jih 20: Stetsonské boogie zpod Radhošťa

Novinky ze světové i domácí southern-rockové scény a vysokooktanovým domácím vínem poznamenaný rozhovor s muzikanty z kultovní rožnovské kapely Stetson.

Dolů

Zářijové vydání našeho southern rockového hudebního měsíčníku se po dvou měsících prázdnin, kdy jsme se v reportážích věnovali vzpomínkám na letní festival Mlejn, opět vrací k zavedenému scénáři. V první hodince to bude pelmel novinek a ve druhé hodině povídání s hostem. Konečně, po nějakém čase odkládání, se dočkáte rozhovoru se dvěma muzikanty rožnovské kapely Stetson.

Poslechněte si: Jižanský pelmel 3


Poslechněte si: Stetsonské boogie zpod Radhošťa

Směs novinek z domova i ze zahraničí nelze začít jinak, než miniprofilem alba Promised Land, které vyšlo minulý týden v pátek 9.9.2016 a jehož rodiči je italská kapela Smokey Fingers a porodním asistentem vydavatelství Tarzan Music. Kolem tohoto alba se už rozpoutala poměrně bohatá diskuze, podporovaná postupně uvolňovanými informacemi ze strany Tarzan Music. Nejdříve jeden promo videoklip, pak druhý a po více jak dvou měsících netrpělivého čekání i celé album. Podle mého názoru se jedná o zatím nejlepší southern-rockové album tohoto roku v Evropě a přilehlých provinciích, a tak jsme jeho představení věnovali prostor čtyř písniček…

Nedávno se na webu Rádia Dixie věnoval Márty znovuobnovení činnosti americké kapely Blackfoot. Kapela letos vydala nové album Southern Native a tak si o ni taky něco řekneme a trochu se o ni otřeme ukázkou jedné písničky.

Z původních členů kapely Blackfoot už v současné sestavě nenajdeme ani nohu. Ale Rickey Medlocke vše koučuje zpozadí.

Z českých luhů a hájů dorazily informace o nahrávacích aktivitách několika kapel. Jednou z nich je i parta z Loun, která si říká Bluesable. Jejího kapelníka a frontmana Pavla Berana jsme už kdysi měli jako hosta našeho pořadu a tentokrát se můžete seznámit s písničkou, která ještě na vlnách Rádia Dixie nezazněla. Přestože je v repertoáru Bluesable už dlouho a naživo zaujala nejednoho posluchače, v našem pořadu zazní v premiéře její studiová verze. Jmenuje se Vítr zpíval Dixie.

Bluesable mají "jižanství" opravdu v duši.

Radost určitě uděláme i velkému množství bluesových fandů, kteří si po letošní návštěvě koncertu americké kapely The Steepwater Band v Olomouci rozšířili obzory a zařadili tuhle partu mezi své oblíbené. Letos The Steepwater Band vydali nové album (ukázka jedné písničky bude samozřejmostí) a v příštím roce při svém dalším evropském turné na jeden večer zakotví v Kolíně na festivalu Southern rock & Blues Kolín 2017.

No a protože radost rozdáváme na všechny strany (jsme veskrze pozitivně laděný pořad), poslední radost první hodiny bude mít, vedle našich posluchačů, i pan ředitel Rádia Dixie Márty, pro kterého jsem zařadil ukázku pro mě naprosto nové a zatím neznámé maďarské kapely Redneck Roadkill. Trocha „oslích kůží“ v našem pořadu určitě neuškodí …

Hostem druhé hodiny dnešního Hurá na jih budou dva muzikanti kultovní rožnovské kapely Stetson - Pavel „Staříček“ Goláň a Richard „Tashunka“ Paprskář. Pro naše stálé posluchače nebo pro kamarády, kteří se v českém southern rocku pohybují už léta, je rožnovský Stetson pojmem. Kapela má natočeno pět alb s vlastním autorským repertoárem, přestože tomu poslednímu a tím pádem nejmladšímu je už 13 let. Bylo jen otázkou času, kdy se podaří Stetson do pořadu Hurá na jih dostat. V minulosti jsme si tady odehráli několik miniprofilů jejich alb a tentokráte konečně došlo i na přímé povídání s jejich pachateli. 

Jak někteří z vás ví, a nikterak to ani nezastíráme, rozhovor byl natočen v Rožnově pod Radhoštěm už někdy na jaře tohoto roku. Při povídání ale „Staříček“ přinesl své vyhlášené vysokooktanové šípkové víno a nahrávání se mi tak trochu vymklo z kontroly. Přestal jsem sledovat čas a jednotlivé stopáže byly moc dlouhé. Čím bylo vínka víc, tím se stopáže prodlužovaly. Tím jsem připravil Mártymu nejednu bezesnou noc a vydání se rozhovor dočkal až teď v září. Sám jsem zvědavý, jak se s tím materiálem Márty vypořádal …

Playlist Jižanský pelmel 3
Smokey Fingers - Rattlesnake Trail
Smokey Fingers - The Basement
Smokey Fingers  - Stage
Smokey Fingers  - No More
Blackfoot - Love This Town
Bluesable - Vítr zpíval Dixie
The Steepwater Band - Silver Lining
Redneck Roadkill - New Boys From Old Times

Playlist Stetsonské boogie zpod Radhošťa
Geordie - House Of The Rising Sun
AC-DC - It´s A Long Way To The Top (If You Wanna Rock´n Roll)
Valašský Vojvoda - Už ťa mám dosť
Stetson - Dyž sem lez z hůry
Stetson - Ogařiska už to tady bal'a !
Stetson - Dolů po Mississippi
Stetson - Nedráždi chřestýše bosou nohou
Stetson - Věřte Muchachos, že bude hůř, všichni zemřeme jako jeden muž

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

Všechny články autora

Country servis 2: Country hvězdy otevírají hospody, lítají po soudech a stíhají i vydávat nové desky

Country servis 2: Country hvězdy otevírají hospody, lítají po soudech a stíhají i vydávat nové desky

Petr Mečíř , Aktuality a novinky z Nashvillu, centra americké country music. Profil Elizabeth Cook – divoké rebelky, která pro členství v Opry pořád není dost dobrá.

Honkytonk Jukebox 4: Grizzly po vidlácku, methadonové psycho a převtělení southern-rockových  indiánů

Honkytonk Jukebox 4: Grizzly po vidlácku, methadonové psycho a převtělení southern-rockových indiánů

Martin Pešek , Výběr z nejlepších nových desek mezi country a beatem za víc než rok, kdy na Jukebox prostě nezbyl čas. Opět na scéně a v plné síle.

Hurá na jih 19: Hurá na ... Mlejn 2016 ještě jednou

Hurá na jih 19: Hurá na ... Mlejn 2016 ještě jednou

Dalibor Mierva , Zajímavých rozhovorů s muzikanty, organizátory i návštěvníky kultovního festivalu jižanského rocku natočil Dalibor Mierva tolik, že spolu s výbornou muzikou zaplnily i srpnový díl Hurá na jih.